Distribúcie Debian GNU/Linux, Progeny Debian a Bonzai Linux

11.12.2004 12:23 | Články | Lukáš Veselovský
Vo svete distribúcií operačného systému linux je Debian, tento dosť známy pojem, skoro legendou. Je vyvíjaný neziskovou organizáciou, okolo ktorej sú po celom svete združené tisícky vývojárov, ktorí sa podieľajú na jej vývoji.

Táto spoločnosť sa nazýva Software in the Public Interest a okrem vývoja distribúcie linuxu sa zaoberá aj projektom HURD, čo je tiež operačný systém unixoveho typu ako linux.

Úvod
Debian som si vyvolil kvôli jeho filozofii voľného softvéru. Myslím, že aj vďaka tomu, že za jeho vývojom stojí spoločnosť, ktorá je úzko prepojená na nadáciu Free Software Foundation, je Debian stále free.
Dnes, kedže už dosiaľ veľké množstvo linuxáckych distribúcií sa dalo na cestu komercie, je to veľká zvláštnosť, ale aj výhoda pre nás obyčajných užívateľov.

Debian, samozrejme, po dlhšom čase jeho existencie neoplýva ľahkosťou inštalácie a používania, a preto odrádza od jeho používania hlavne začiatočníkov, ktorí ešte nemajú aké také skúsenosti z linuxom a unixovými systémami.

Je pravda, že iné linuxy sa dostali už aj do internetových kaviarní, a aj keď Debian nie je výnimkou, predsa kvôli jeho zložitosti zaostáva za ostatnými.

Tento prvý dojem samozrejme nie je opodstatnený, pretože Debian má užasný systém nastavovania aplikacií, ktorý sa deje priamo pri inštalácii balíčkov.

Inštalácia Debianu je napočudovanie dosť ľahká a priehľadná. Najprv sa nastaví jazyk, v ktorom sa bude inštalácia uberať, potom sa rozdelí disk a nastavia prípojné body. Za touto časťou nasleduje konfigurácia jadra a napokon inštalácia základného systému.

Po nainštalovaní základného systému nasleduje reštartovanie počítača a druhá časť inštalácie (niečo podobné ako 9x windowsoch). Druhá časť inštalácie pozostáva vo výbere balíčkov, ktoré sa majú nainštalovať a ich následná inštalácia. Po nej nasleduje povolenie tieňových hesiel md5 a nastavenie hesla superužívateľa a poprípade aj vytvorenie obyčajných užívateľov. Na samom konci inštalácie sa nachádza nastavenie inštalačných zdrojov, teda toto je špeciálna časť, v ktorej si nastavíte odkiaľ budete chcieť inštalovať dodatočné balíčky - može to byť cdrom, alebo sieť.

Debian disponuje čo sa týka stability a konštrukcie veľmi prepracovaným a kvalitným balíčkovacím systémom, ktorý má systém závislostí. Tento balíčkovací systém z neho robí prepracovaný a koherentný celok, pretože všetky balíčky na sebe závisia a tak tvoria distribúciu, ktorá je ľahko spravovateľná a upgradovateľná.

Existuje množstvo nástrojov, ktoré slúžia na ovládanie tohto balíčkovacieho systému, no najznámejším a najstarším je dselect, ktorý v budúcnosti by mal byť úplne nahradený novším apt-get.

Taktiež veľmi známou aplikáciou na správu balíčkovacieho systému je aj aplikácia aptitude, ktorá sa teší veľkej obľube medzi užívateľmi.

V tomto krátkom úvode som vám predstavil aspoň základy Debianu - jeho inštaláciu a balíčkovací systém. Poďme však ďalej, teraz si niečo povieme aj o iných projektoch, ktoré sa nazývajú odvodenými od Debianu a poskytujú v niektorých smeroch väčšie pohodlie pri inštalácii a nastavovaní systému.

Bonzai Linux
Prvým z nich je nemecký projekt, ktorý má nazov Bonzai Linux. Táto distribúcia od nemeckých autorov (Berlín) je pokroková tým, že prináša najnovší softvér na malom 80mm CDčku. V čom je hlavný rozdiel? No rozdiel je v počte CD a aplikácií a hlavne v základnej forme vyhotovenia. Kým normálny Debian obsahuje komplet celý systém s vyše 8700 aplikáciami Bonzai sa nachádza na malom 80mm CDčku a obsahuje základný systém + gcc, make, perl a pyhon a v tejto verzii aj Xfree a dosť osekané KDE3.1. Ostatné aplikácie si musíte pomocou dobre prepracovaného spínacieho systému doinštalovať z internetu (napr. packages.debian.org).

Toto CD vám teda môže pomôcť ako prenosné, či na vyskúšanie si Debianu. Ja osobne som si nainštaloval základnú distribúciu z tohto malého CDčka (KDE3.1 a najnovšie GCC + 2.4.20 jadro) a ostatné aplikácie som si pridal pomocou "apt-cdrom add" zo 7 CDčiek z oficiálnych CD sád Debianu.

Som veľmi spokojný, lebo mám najnovšie gcc a KDE3.1, ktoré stojí zato si ho vyskúšať a používať.

Progeny Debian
Ďalšou distribúciou, ktorá je založená na Debiane, je Progeny Debian, ktorý je teraz v 2.0 alfa verzii dostupný zdarma, teda je free a disponuje prepracovaným inštalačným programom anaconda, ktorý je známy zo sveta RedHat linuxu. Táto distribúcia prináša grafické rozhranie Gnome2 a kancelársky balík OpenOffice.


Balíčkovací systém
Teraz by som vás chcel trošku zaučiť a priblížiť vám fungovanie balíčkovacieho systému Debianu. Balíčkovací systém je v Debiane tá najsilnejšia stránka.

Tento systém oplýva množstvom príkazov na jeho správu. Začínajúc príkazmi ako sú dpkg, či dselect končiac novšou sadou príkazov apt-get, či apt-cdrom, alebo textovým fullscreen manažmentom aptitude.

V nasledujucej stati vám ukážem ako a na čo slúži /etc/apt/sources.list a ako sa používajú príkazy apt-get a apt-cdrom

Súbor sources.list ako už z názvu vyplýva obsahuje zdroje odkiaľ je možné inštalovať softvérové balíčky deb. Tento súbor môžete editovať ručne čo je povolené, ale lepšie je použiť aj na to zvolené príkazy ako je napríklad aj príkaz na pridanie zdroja z cdrom "apt-cdrom add", ktorý preskenuje CDčko a ak je na ňom súbor Package.gz, tak pridá zdroj do súboru sources.list ...

Ak chcete inštalovať alebo upgradovať distribúciu zo siete, je to trošku zložitejšie, ale aj to sa dá hravo zvládnuť.

Tu je pre priblíženie malý návod ako na to:

Pre inštalovanie z lokálneho archívu, alebo cdrom:

/var/ftp/debian/dists/potato/main/binary-i386/...
/var/ftp/debian/dists/potato/contrib/binary-i386/...
--------------- ------ |\
\________ \_ | \___
add: \ \ | \
--------------- ------ | \
deb file:/var/ftp/debian potato main contrib


Ak inštalujete zo siete:

deb file:/var/ftp/debian potato main contrib non-free
deb file:/var/ftp/debian-non-US potato/non-US main contrib non-free


Je to veľmi jednoduché a nie je v tom nič zložité... Takže nie je vôbec čudné, ak si pravý Debianista zaobstará len prvé CDčko a celý systém si nainštaluje či skôr povedané stiahne zo siete, z mirrorov Debianu.

Ak by ste mali záujem, môžete v blízkej budúcnosti navštíviť môj nový portál venovaný distribúcii Debian na Slovensku. Ak ho dokončím, dám ho na net a nájdete na ňom inštalačný manuál v nemčine a taktiež aj českú a anglickú verziu manuálu na používanie.