Elive - keď sa Debian stretne s Enlightenment

05.04.2010 12:31 | Distribúcie | Milan Dvorský
Tento článok bude slúžiť na stručný popis trochu nezvyčajnej minidistribúcie linuxu - Elive. Elive je komerčná minidistribúcia založená na Debiane. Teda využíva balíčky .deb a má aj repozitáre balíkov z Debianu, plus svoje vlastné. Aktuálna stabilná verzia je Elive Topaz 2.0.

Je to trochu nezvyčajná distribúcia. Prečo? Hlavne preto, že namiesto najpoužívanejších grafických prostredí ako Gnome či KDE využíva grafické prostredie Enlightenment - konkrétne e17. Je určená najmä pre staršie počítače, keďže e17 je len veľmi málo náročné, ale za to pekné prostredie. Samozrejme sa dá Elive dobre využiť aj na nových počítačoch. Distribúcia má prostredie veľmi pekne upravené a vyladené, myslím že by ste s ním mali byť spokojní.

Elive 2 - screenshot
Elive 2 - screenshot

Elive je prvá distribúcia, ktorá má upravený Compiz Fusion, ktorý funguje aj na e17. Tento program nesie názov Ecomorph. Má už prednastavené pekné efekty ako napríklad kocku plochy či animácie s oknami. Kedže je to však len experiment, môže spôsobovať nestabilitu systému.


Elive má v sebe už nainštalovaných naozaj veľa aplikácii, ktoré sa dajú využiť napríklad internetový prehliadač Iceweasel (Firefox), mediálny prehrávač Mplayer, Skype, Gimp, DosBox a ešte veľa a veľa daľších programov. Elive obsahuje asi všetky programy, čo môže užívateľ potrebovať a čo Vám chýba, môžete ľahko doinštalovať pomocou správcu balíkov Synaptic alebo stiahnuť z internetu. Ďalšia vec, ktorou ma Elive milo prekvapilo bolo, že moja WiFi karta b43x fungovala hneď bez toho, aby som musel inštalovať nejaké ďalšie ovládače, takže som rovno mohol surfovať po internete.

Elive 2 - screenshot
Elive 2 - screenshot
Elive 2 - screenshot

Jednou z nevýhod Elive je však fakt, že je to komerčná distribúcia a minimálna cena je 15 €. LiveCD ide zdarma a až keď sa rozhodnete Elive inštalovať na pevný disk, musíte zaplatiť. To aby si uživateľ mohol vyskušať, či sa mu Elive páči a či mu na ňom všetko ide tak ako chcel. Elive však nechce nikoho obmedzovať a preto poskytuje možnosť ako dostať inštalačný modul zadarmo a to tak že o Elive napíšete článok na nejaký linuxový portál. Potom budete mať Elive a všetky aktualizácie zadarmo až do ďalšej stabilnej verzie. Naviac ak už máte nainštalovanú starú verziu Elive, môžete namiesto novej inštalácie systém aktualizovať, aby sa zachovali užívatelia a dôležité nastavenia. Stačí si stiahnuť novú verziu a pri inštalácii sa vás opýta, či chcete namiesto novej inštalácie aktualizovať starý systém. Ďaľšou nevýhodou môže byť to, že grafické prostredie e17 nie každému vyhovuje, pretože sa inak ovláda a je trochu odlišné. Niekto naopak chce niečo iné ako mal doteraz a preto si e17 zamiluje.

Elive 2 - screenshot
Elive 2 - screenshot

Podľa mňa bol pokrok Elive 2.0 oproti starej verzii obrovský od Ecomorphu, cez upravený vzhľad až po veľmi zrýchlené grafické prostredie. Ak teda túžite po niečom rýchlom, krásnom, odlišnom a nevadí vám zaplatiť - je Elive pre vás.



Výhody:

- Rýchlosť

- Pekne vyladená grafika

- Podpora WiFi kariet Broadcom (to má málo ktorá disribúcia)

- Nenáročnosť

- Prvá distribúcia, ktorá má Compiz v e17

- Veľké množstvo aplikácii


Nevýhody:

- Cena (možnosť získať aj zadarmo)

- Ťažšie sa zvyká, ak ste v linuxe začiatočník

- Malá komunita (no dá sa využiť komunita Debianu)


Pozn.: Autorom recenzie je užívateľ Flexor

    • Aktualnost... 05.04.2010 | 22:03
      Tomino   Návštevník
      Cau a ako je to s tym aktualizovanim? Od poslednej stabilnej verzie po tuto uplinulo 2 a pol roka a aj ked sa mi tento OS velmi paci, urcite uzivatelov nepotesia stare zastarale balicky napr firefox a tak...

      ako casto priblizne vychadzaju nove (beta) verzie? dik
      • Re: Aktualnost... 05.04.2010 | 22:19
        Avatar Oliver Roch Ubuntu, Debian, Elive, XP  Používateľ
        Beta verzie pravdepodobne vychadzaju ked sa opravia nejake chyby a baliky ma elive z debianu (aspon myslim) a tam su tiez bohuzial stare :(
      • Re: Aktualnost... 07.04.2010 | 13:01
        truba   Návštevník
        Zdravim. Chcel by som vediet rozdiely a vyhody ARCH vs ELIVE na notebooku sony vaio....Viete nieco povedat? Dakujem
        • Re: Aktualnost... 07.04.2010 | 14:37
          Avatar Oliver Roch Ubuntu, Debian, Elive, XP  Používateľ
          Arch som neskusal takze neviem a sony vaio som tiez nikdy nemal. Ale ak hladate nieco rychle a nenarocne tak by sa ti elive malo pacit. Radim ti skusit elive LiveCD ktore je zadarmo.
        • Re: Aktualnost... 07.04.2010 | 16:16
          tomino   Návštevník
          urcite arch. arch je rolling update distro. to znamena ze ked vyjde daky novy balicek alebo aplikacia tak si iba prikazom pacman -Syu aktualizujes cely system a vzdy mas najvyssiu rychlost. arch je jedna za najrychlejsich distier... elive ma viac balickov ale je nevyhoda ze je zalozene na debiane to znamena ze ma stare balicky.

          do archu si mozes nainstalovat enlightment kedykolvek... pre viac info cekuj www.archlinux.org alebo mi napis na tomminoo@jabbim.,sk
          • elegancia a aktuálnosť 10.04.2010 | 15:25
            Radovan Suchánek   Návštevník
            Elive,derivácia debianu je jeden z najkrajších distier pod linux nebom vdaka prostrediu E17 a ked si k tomu pripočítame balíčkový systém .deb a stála aktuálnosť, výjde nám výsledok že tento skvost stojí minimálne za odskúšanie! :)
            • Re: elegancia a aktuálnosť 10.04.2010 | 19:22
              Avatar Oliver Roch Ubuntu, Debian, Elive, XP  Používateľ
              Ano a ako nahle ho niekto odskusa tak uz je pre neho tazke si to nekupit :)
    • e + compiz? 11.05.2010 | 17:01
      tomas.pruzina   Návštevník
      fuu som ani nevedel, ze pre enlightment je robeny compiz..
      najs
    • pekne 19.06.2010 | 20:00
      Avatar kmeto   Používateľ
      Vyzera to naozaj pekne. Mozno si tuto distribuciu aj vyskusam a bude to zaroven moja prva distribucia s tymto GUI.