Enlightenment - osvietenie plochy (4)

11.12.2004 13:34 | Články | Marián Ščerbák

V záverečnej časti článku o Enlightenmente si ukážeme ďalšie nastavenia, pozrieme sa na nejaké "epplety", vytvoríme podmenu a nadefinujeme vlastnú klávesovú skratku.

 

Epplety

 

Jednou z neštandardných vecí Enlightenmentu je značenie verzie. Mohlo by nás preto priniesť do rozpakov, akú verziu eppletov alebo tém máme vlastne použiť. Bežne dostupnú verziu (0.16.7-x) totiž autori označujú ako DR-16, kým verzia vo vývoji je označovaná DR-17.

"Epplety" sú vlastne zbierkou utilitiek doplňujúcich funkčnosť Enlightenmentu. Nájdeme ich na sourceforge.net alebo freshmeat.net. Inštalujú sa klasickým spôsobom buď z rpm balíka, alebo zdrojových kódov (ak samozrejme máme potrebné knižnice, ich zoznam nájdeme v dokumentácii). V balíku epplets-0.7-1 nájdeme tie najbežnejšie používané: monitor siete, CPU, pamäte, nástroje na mountovanie, zmenu tapety atď.

Po ich inštalácii si znovu musíme nechať vygenerovať menu. Použijeme skript v adresári /usr/share/enlightenment/scripts (možno bude inde, závisí od inštalácie), nazvaný e_gen_menu a reštartujeme E. Alebo jednoduchšie: v E menu-> Maintenance-> zvolíme Regenerate Menus. Nainštalované Epplety nájdeme v User_menu -> Enlightenment epplets. Práca s týmito appletmi je jednoduchá, preto sa nimi nebudeme zaoberať bližšie. Viac informácií o nich nám prezradí priložená dokumentácia, skúsenosť, intuícia a možno aj obrázok.

Epplets

Z ďalších utilitiek pre E spomeniem ešte ecdplay, e-xmms,e16keyedit (úprava klávesových skratiek), e16menuedit (editovanie menu) a e-keyboard na prepínanie klávesnice. "Eppletov" existujú desiatky. Ak sa vám Enlightenment zapáči, môžete sa po nejakých, pre vás užitočných, poobzerať. Stránka projektu sa pomerne rýchlo rozrastá o ďalšie aplikácie. Nerozlučným sprievodcom E je emulátor terminálu, nazvaný Eterm. (Ak už Enlightenment, tak aj s vlastným terminálom :-) Nie je síce priamo produktom E teamu, ale najlepšie vyzerá práve v ňom (podľa mňa).

EFL

Pre programátorov v C by mohlo byť zaujímavé pozrieť sa na vývoj a vlastnosti (zdá sa, že perspektívnych) knižníc EFL (Enlightenment Foundation Libraries) pod patronátom samotného Rastermana. Nájdeme ich na domovskej stránke projektu. Umožňujú jednoduchý vývoj nových aplikácií. Na rovnakom mieste nájdeme aj príklad využitia každej z nich. Sú tam napríklad knižnice: evas, edb, edje, Ecore, EPEG a ďalšie.

Úprava menu II

Ak ste už prišli na chuť "vlastnoručne" vytvoreným skriptom, ukážeme si, ako zvládnuť úpravu Menu a klávesových skratiek aj bez špecializovaných programov. User Menu sme si už upravovali. Ako však vytvoriť submenu?

V ~/.enlightenment nájdeme súbor file.menu, kde pridáme takýto riadok:

"Priklad" NULL menu "menus_Other/moje.menu" 

Súbor uložíme a v adresári menus_Other si vytvoríme už opísaným spôsobom menu, ktoré nazveme moje.menu.

Tento postup úpravy menu (aj z predošlej časti) môžeme použiť aj na úpravu KDE a GNOME menu rovnakým spôsobom. Tieto menu (podľa typu: Utility, System, Toys atď.) sú uložené v adresároch ~/.enlightenment/menus_KDE a menus_GNOME.

Vlastné klávesové skratky

Trochu zložitejšie je vytvorenie vlastných klávesových skratiek (ak nepoužijeme program e16keyedit). Robí sa to v súbore ~/.enlightenment/keybindings.cfg. Môžeme ich vkladať do poslednej časti súboru, pred __END. Názov vybranej akcie nájdeme buď v tomto súbore, alebo v súbore actionclasses.cfg. Nadefinujeme si klávesovú skratku ALT+m, po použití ktorej sa nám na lište aktívneho okna ukáže zoznam spustených aplikácií, tzv. "taskmenu".

__NEXT_ACTION __KEY m
__EVENT __KEY_PRESS
__MODIFIER_KEY __ALT
__ACTION __A_SHOW_MENU "taskmenu"
  

Zmenili sme riadok s KEY (pridané m), MODIFIER_KEY (dáme ALT) a ACTION (__A_SHOW_MENU "taskbar"). Teraz nezabudnime E reštartovať. Je iba na nás, či strávime nejaký čas sťahovaním a inštalovaním utilít na úpravu menu a klávesových skratiek, alebo si ich sami jednoducho upravíme.

Na záver si ešte ukážeme niekoľko zaujímavých nastavení. Nájdeme ich v Settings Menu. Vo Virtual Desktop Settings si možno nastavíme vhodný "Resistence at ...". Je to akýsi "odpor" pri presúvaní sa myšou na inú viruálnu plochu. Voľba "Wrap virtual ..." umožní prepínanie virtuálnych plôch dookola. Špeciálne efekty povoľujme prekvapujúco v Special FX Settings. Je možné zapnúť "Slide", postupný prechod okien a plôch, animovanie menu a (ro)zvinutie okna a ich rýchlosť. Tu sa tiež povoľuje zobrazenie Dragbaru a aj jeho pozícia na ploche.

Special FX Settings

Zaujímavú vec nájdeme ešte aj v E menu, submenu Maintenance, pomocou ktorého môžeme (okrem generovania nového menu) aj vyprázdniť cache. To sa nám môže zísť pri častom prepínaní tém alebo obrázkov na pozadie. Časť starých nastavení totiž niekedy ešte ostane zapísaná a to môže spôsobiť problémy s nastavením vzhľadu E.

A na úplný záver ešte vec, ktorá síce neuveriteľne oživí plochu, ale určite dá zabrať slabšiemu počítaču (môže zapríčiniť aj s ostatnými efektmi spomalenie resp. zamrznutie E; nie je to však jeho chyba). Ide o Effects. Zapneme si tu takmer dokonalú ilúziu vodnej hladiny v dolnej časti obrazovky. Ripples je pokojné vlnenie hladiny a Waves sú väčšie vlny. Odráža sa v nich plocha ako aj všetko na nej. Paráda. Pri výbere vhodného pozadia vyzerá vlnenie naozaj efektne.

Screenshot

Predstavili sme si teda Enlightenment, jeden z "veľkých malých" WM. Pravdu povediac, dosť zmenil štýl mojej práce na počítači. Nedávno som sa totiž pristihol, ako v KDE márne tlačím myšku na okraj obrazovky a čakám na prepnutie plochy :-) Ako ste si mali možnosť prečítať a aj vidieť, E vynikajúco podporuje prácu s plochami. Dá sa aj jednoducho nastaviť. O takejto práci s plochou sa napr. XP môže iba snívať:-) Ale takýchto špičkových vecí je v Linuxe, ako už iste viete, (alebo zistíte časom), oveľa viac. Ozaj, nezdajú sa vám teraz Win* XP nejaké ťažkopádne a nudné?:-)