Greenie Linux 2.0 'Gerfihellania' - slovenská distribúcia v akcii

Greenie Linux 2.0 'Gerfihellania' - slovenská distribúcia v akcii
30.11.2007 18:00 | Distribúcie | Pavel

Len prednedávnom vyšla najnovšia verzia Greenie Linux 2.0 s označením Gerfihellania, ktorá vychádza z obľúbenej distribúcie Ubuntu Gutsy. Za touto mladou distribúciou stojí jej kontroverzný zakladateľ a tvorca Stanislav Hoferek, ktorého určite viacerí poznajú aj z fóra na LinuxOS.sk. Keďže v poslednej dobe sa veľa diskutuje o tom, či má zmysel táto distribúcia ako aj o použiteľnosti zo strany bežného používateľa, rozhodol som sa Greenie Linux nainštalovať a vyskúšať.

Inštalácia

Inštalačné CD si môžete stiahnuť zo stránky distribúcie. Rýchlosť a vyťaženosť servera nepoznám, inštalačné CD mi zaslal samotný autor, keďže mám pomalé internetové pripojenie. Po vložení CD vás privíta modifikovaná plocha Ubuntu, na pozadí s horami v zelenej farbe. Pravdepodobne sú to naše Tatry, nepýtal som sa autora. Nad možnosťami bootovania neprehliadnete logo "Dajte slobodnému softvéru zelenú!", z čoho vyplýva, že celé distro je zamerané na zelenú farbu. Pomenovanie tejto verzie distra - Gerfihellania bolo taktiež ako u väčšiny Linux distier prevzaté zo zvieraciej ríše, vygooglil som, že sa jedná o muchu.

Pri bootovaní máte tieto možnosti:

  • Greenie Gerfihellania
  • Spustiť Greenie v grafickom 'safe' móde
  • Inštalovať s ovládačom obnoviť CD
  • Inštalácia v textovom režime pre výrobcov
  • Greenie>HDD(256RAM)
  • Kontrola CD média na chyby
  • Test pamäte
  • Štart systému z pevného disku

Po výbere prvej voľby začne distro z Live CD bootovať. Počas zavedenia celého systému vás sprevádza pozadie, v ktorom sú v kontraste zelené lúky, suchý strom a zvieratá. Sprievodná informácia vás upozorní, že ak chcete vidieť výpisy, môžete stlačiť ALT+F1. Po chvíli vás privíta samotný desktop Greenie, ktorý môžete následne po odskúšaní nainštalovať na disk kliknutím na ikonu Inštalovať. Celý inštalačný proces je zhodný s Ubuntu, na mojom notebooku trval približne 13 minút. Počas inštalácie som dostal upozornenie že "Zlyhal pokus o nastavenie apt pre inštaláciu ďalších balíkov z CD" ako aj upozornenie o chybe prístupu k bezpečnostným aktualizáciám. Po odklikaní upozornení inštalácia normálne pokračovala. Keďže som neinštaloval vo virtuálnom PC, screenshoty z inštalácie neposkytnem.

Desktop

Už som spomenul, že Greenie vychádza z Ubuntu, ako primárny desktop je použité GNOME 2.20. Všetky súbory spravuje gnomovský Nautilus. Ovládacie prvky sú sústredené do jedného panela umiestneného dole. Nájdete tu hlavné menu, niekoľko zástupcov programov, systémový monitor, zoznam okien, prepínanie plôch, hodiny a oblasť upozornení. Na ploche nenájdete žiadne ikony, nie je však problém cez editor konfigurácie povoliť zástupcu počítača, domovského priečinku alebo koša. Štandardne je predvolené zobrazenie pripojených zariadení na ploche, čo nie je na škodu. Pri prezeraní menu som nikde nenašiel voľbu pre zmenu témy desktopu ani nastavenie šetriča obrazovky. Témy sa však dajú prispôsobiť cez zmenu pozadia. Chýba tu šablóna pre predvolenú tému Greenie, ktorá by po zmene nastavila všetky vizuálne prvky naraz. Odporúčal by som pridať ešte kompletnú sadu ikon Tango v kombinácii s Murrina engine.

Programy

Všetky verzie programov sú totožné s Ubuntu 7.10, prípadne s jeho aktualizovanými verziami. Programový výber je asi najväčšie plus celej distribúcie, preto sa budem tejto oblasti venovať dlhšie. Predsalen inštalácia vychádza z Ubuntu, vizuálne modifikácie Gnome desktopu sa dajú zmeniť. Naviažem na to a začnem 3D desktopom, nájdete tu Emerald Theme Manager, GL Desktop a Správcu neslobodných ovládačov. Týmto vizuálnym "zábavkám" sa nebudem dlhšie venovať, samotné efekty vie zapnúť aj voľba vo vizuálnych efektoch cez nastavenie plochy. Mne na rozdiel od Ubuntu 3D efekty v Greenie nešli správne, vlastním Intel grafiku.

V menu Grafika nájdete asi najznámejší pixmapový editor Gimp, maľovanie v štýle Paintbrushu GNU Paint, kreslenie zo sady OpenOffice.org a prehliadač fotiek gThumb. Ak si chcete zahrať jednoduché hry, nájdete v Greenie kompletnú sadu Gnome hier.

Programy pre prácu s internetom zahŕňajú asi tie najpoužívanejšie programy, ktoré budete potrebovať. Nájdete tu Firefox s predvolenými záložkami a niektorými rozšíreniami. Ako e-mailový klient je zvolený Thunderbird. Kvôli rýchlejšej kontrole e-mailov môžete použiť Mail notifikáciu. Ak niekomu nevyhovuje Firefox najmä kvôli rýchlosti, môže vyskúšať Operu. Sťahovanie súborov zabezpečujú programy Bittorrent, Downloader For X, gFTP umožní prístup k ftp-čkam. Okrem iných programov v tejto oblasti tu majú zastúpenie asi najlepší GTK "kecálkovia" Pidgin a Gajim.

Kancelárske aplikácie zastupuje OpenOffice.org, môžete vytvárať a prehliadať texty, tabuľky a prezentácie. PDF dokumenty číta Evince. Príslušenstvo je obohatené o GNOME Commander, ktorý je vynikajúci správca súborov. Desktop si môžete skrášiť v gDesklets. Menu Vývoj ponúka web editor Bluefish a programátorský nástroj Nedit.

Obrovským lákadlom v tejto distribúcii sú najmä multimédiá, čo je vhodné najmä pre začiatočníkov. S prehrávaním zvuku a videa by ste nemali mať väčší problém už od základnej inštalácie Greenie. Testované video prehrali všetky tri prehrávače, Totem, MPlayer a VLC aj vďaka balíku w32codecs. Čo sa týka hudby, v distribúcii nájdete rôzne programy: zástupcu legendárneho XMMS Audacious, editor zvuku Audacity, počúvanie stream rádií zabezpečí Streamtuner, hudobne nadaným sa hodí TuxGuitar. Dátové a hudobné médiá môžete napaľovať s Gnomebakerom.

Greenie Linux používa pochopiteľne správcu balíkov Synaptic, čo je grafická nadstavba pre konzolový Apt. Keď som prehliadal zdroje, ktoré sú totožné so základnou inštaláciou Ubuntu, určite by sa hodili ako predvolené repozitáre v sources.list odkomentované všetky Ubuntu repozitáre plus napríklad podpora multimédií Medibuntu. Taktiež kvôli začiatočníkom by bolo vhodné zakomentovať opis repozitárov v rodnom jazyku, keď už máme to slovenské distro ;-).

Ubuntisti postrehnú niektoré zmeny, v menu Root nájdete GNOME Commander, Poznámkový blok, Prehliadač súborov, Midnight Commander, Terminál, Textový editor. Čo ma dosť zaskočilo bolo, že okrem konzolového MC žiaden program nevypýtal heslo roota, čo považujem za nevhodné, keďže všetky spomínané aplikácie sprístupňujú súbory pod rootom. Taktiež neprehliadnete Greenie ovládacie centrum. Môžete v ňom priamo editovať pripojenie diskov, zdroje softvéru, zavádzač, jazyk a sieť. Nie som programátor, preto neviem posúdiť kvalitu tejto aplikácie, len by som prijal počiatočné root heslo, možno nejaké jednotné upozorňovacie ikony.

Zhrnutie

Ako som už spomínal, okolo Greenie Linuxu je pomerne veľká búrka. Otázkou je, či má táto mladá distribúcia budúcnosť, či je vhodná pre širšiu verejnosť. Určite každý postrehol, že Greenie vychádza z Ubuntu, čo bolo aj v tom článku spomenuté viackrát. Možno pre niektorých budú dostačujúce moje poinštalačné tipy k Ubuntu a budú brať Greenie len ako "ofarbené" Ubuntu s pár balíkmi navyše. Iným bude vyhovovať to, že majú množstvo programov na jednom CD vrátane podpory multimédií.

Z môjho pohľadu by som zmenil určite najmä vizuálne prvky, hneď pri pohľade na zelené hory v boot menu a na wallpaper som bol dosť odradený. Zvolil by som decentnejšie pozadie v rovnakom štýle. Taktiež zmena niektorých prvkov GNOME panelu a témy by určite prispeli k lepšej ergonómii. Čo ma vážne prekvapilo, bol zvuk fujary pri spúšťaní desktopu, hneď som si spomenul na humoresky od Stredoslovákov na salaši. Ako sa volá album radšej nebudem písať ;-). Celkový vizuálny dojem z tohto distra nemám zďaleka dobrý, určite je Ubuntu lepšie zladené s príjemnejším prostredím, aj keď hovoríme o inej farbe.

Výber programov ma naopak celkom prekvapil, až na pár aplikácií, ktoré by som vyhodil, prípadne zamenil, je to celkom dobré. Samotný výber je zameraný najmä na internet a multimédiá, čo je celkom vhodné. Samozrejme nechýbajú rôzne systémové nástroje. Čo dáva dobrý štart pre Greenie Linux ako vlastné distro je aj taká maličkosť ako Greenie ovládacie centrum. Určite to je ešte v plienkach ale je vhodné vytvárať vlastné GUI nástroje charakteristické len pre túto distribúciu. Je však otázne, či sa nájde skupina linuxových používateľov s chuťou a s vedomosťami, ktorí budú ďalej rozvíjať túto distribúciu.

Hodnotenie

+ programový výber
+ podpora multimédií
+ vlastné prvky

- vizuálna stránka
- repozitáre
- drobné nedostatky

    • pozadie sa mi nepaci 30.11.2007 | 18:07
      Avatar Ladislav Michnovic SuSE  Používateľ
      To pozadie je podla mna az gycovite a umele. Nemohol tam stano dat nejku fotku hor?
      Only man who sells empty boxes is the undertaker.
      • Re: pozadie sa mi nepaci 30.11.2007 | 18:51
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        mohol. a mam aj dobry napad:

        dam na greenie.sk zbalene ako tar.gz vsetky pozadia, a verejnost bude hlasovat ktore sa hodi ako default. co ty na to?§

        je tam aj dost hor samozrejme
        • Re: pozadie sa mi nepaci 30.11.2007 | 22:22
          Avatar paolo101 debian  Používateľ
          Co tak fotografie zo Slovenska? Keby som nieco mal, tak poslem:(
          • Re: pozadie sa mi nepaci 30.11.2007 | 22:41
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            vacsina je zo slovenska. a ak by si nahodou nejake vlastne mal, tak kludne posli, rad zvazim...
          • Re: pozadie sa mi nepaci 25.11.2012 | 16:10
            poly   Návštevník
            Quel serait l'intérêt de l'ergonomie améliorées. Bulldog for sale
        • Re: pozadie sa mi nepaci 02.12.2007 | 18:23
          Avatar Ladislav Michnovic SuSE  Používateľ
          Vyborny napad.
          Only man who sells empty boxes is the undertaker.
        • Re: pozadie sa mi nepaci 07.12.2007 | 09:55
          Juraj   Návštevník
          No prave tie pozadia som videl a musim povedat ze tak hnusny vyber pozadi v jednom archive som este asi nevidel. Polovica je totalne nevhodna, gycovita. V dalsej casti je nejaka modelka, ktoru si na pozadie asi nikto neda. No proste horror. Stano ak chces inspiraciu pozri si pozadia systemu Mandriva.
          • Re: pozadie sa mi nepaci 07.12.2007 | 20:17
            Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
            Nereagujem na pisatelov prispevok.
            Nebolo by vhodne zapracovat do CMS nejaku obstrukciu, aby sa neprihlasenym nedal pouzit uz registrovany nick? Predislo by sa tym mozno roznym nedorozumeniam.
        • Re: pozadie sa mi nepaci 14.11.2012 | 20:05
          poly   Návštevník
          Chcem vedieť, že to, čo je dôvodom len pri pohľade na zelené hory v ponuke zavádzania a tapety, bol som znechutený.English bulldogs for sale
      • Re: pozadie sa mi nepaci 25.02.2012 | 09:44
        mijna   Návštevník
        Stop Foreclosures Ontario Awesome post. I so good to see someone taking the time to share this information

      • Deepak Chopra quotes 02.05.2012 | 16:44
        Deepak Chopra quotes   Návštevník
        Long time Deepak Chopra quotes reader, 1st time commenter.democracy quotes
        • Re: Deepak Chopra quotes 15.09.2012 | 02:55
          bili   Návštevník
          Premium Directory I'm not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later on. Many thanks
      • Rep 28.11.2012 | 14:38
        josef   Návštevník
        I am not positive the place you're getting your info, but good topic. I needs to spend a while studying more or figuring out more. Thank you for wonderful information I used to be looking for this information for my mission. LPN Job description
    • root a repozitare 30.11.2007 | 18:59
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      predvolene ma greenie pekne repozitare. okrem vsetkych zakladnych je to tiez wine, canonical a medibuntu - vsetko s klucami. tie sa ale uplne prepisu pri instalacii, ak nie je sfungovany internet.

      riesenie - prida sa do greenie control centra klikatko, ktore jednym klikom nastavi repozitare

      root: staci zadat raz, a uz je vsade. ked nie je ani raz predtym, tak ho pri vsetkom pyta. mozno s tym ale budem moct nieco urobit...

      prosim ta mozes sem napisat co pridat a co vyhodit? zacina totiz praca na greenie 2.0.1 :)
      • Re: root a repozitare 30.11.2007 | 19:23
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Keď budem mať čas, pozriem sa na to lepšie. Čo ma akurát napadlo: Zbytočne si pridal 3 web prehliadače, taktiež nie každý hrá hneď na gitare, znova, máš 3 video pehrávače čo je tiež zbytočné. Určite si spomeniem aj na ďalšie veci, ale momentálne mám na disku Debian Lenny (to vieš).
        • Re: root a repozitare 30.11.2007 | 19:38
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          ok takze navrhovane zmeny:

          - web prehliadace by som chcel nechat. dovod:
          * firefox je najcastejsi a opensource, ten nechcem vyhodit
          * opera je tiez dost oblubena, rozhodne je to lepsie ako ked bolo predtym epiphany
          * dillo by som chcel nechat, jednak jeto malicke, a jednak to ma vyuzitie len na pomalych pc a pi napalovani DVD.

          kedze v sekcii internet je toto: opera, firefox, pidgin a thunderbird, a tiez sekcia "pokrocile", kde je par dalsich programov a dillo medzi nimi... tak myslim ze na tom nie je vobec nic zle...

          guitar pro je dobry program pre hracov na gitare, pre klavir ci cokolvek ine. vyborne tiez ako len taka zabavka. tento program je tiez v menu date ako "pokrocile", a rozhodne to nechcem vyhodit. navyse sa poznam s autorom tuxguitar :)

          3 video prehravace su totem, mplayer a VLC. tu privitam radu. ktore dat prec? rad by som totem zachoval a jeden z nich tiez
          • Re: root a repozitare 30.11.2007 | 19:53
            ja   Návštevník
            dillo vyhodit - nepotrebne ,argumenty neobstoja
            guitar pro - detto
            opera - diskutabilne
            video - nemenit
            • Re: root a repozitare 30.11.2007 | 20:02
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              dillo mozno vyhodim z menu, ale celkovo nevyhodim
              guitar pro preco vyhodit? co je zle na tom ze tam je? argument prosim... zaujimave, ze napriklad audacity nikto vyhodit nechce :)
              opera: predvoleny je firefox. opera je preto, lebo vela ludi ma jednoducho radsej operu. a kedze je tu bluefish a budu greenie pouzivat aj tvorcovia stranok, odi sa im, ked budu vidiet obidva prehliadace
              • Re: root a repozitare 30.11.2007 | 20:08
                Avatar gikto SuSE 10.1  Používateľ
                A budu tam ovladace i na noteboky E-systems konkretne mam typ 4213 lebo stiahol som si to nove ubuntu a mi to zmrzlo pri instalacii presnejsie pri ovladacoch na hardver...
                • Re: root a repozitare 30.11.2007 | 20:24
                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                  neviem moc o co presne sa jedna, mozes objasnit?

                  ak tam nieco treba a mas to, posli mailom
                  • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 11:58
                    Avatar gikto SuSE 10.1  Používateľ
                    no nemozem nainstalovat ani toto distro lebo mi to sa zastavi na loading drivers kupil som notebok pred dvoma tyzdnami a ovladace su iba na vistu a dali by sa tam vlozit s toho cd aby mi to islo?
                    • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 12:03
                      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                      hmmm divne moc divne... co to bol za napad kupovat notebook len pre vistu?
                      • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 12:33
                        Avatar borg Fedora  Administrátor
                        to je dobre, ze to nemusis riesit a ze to za teba vyriesia vyvojari ubuntu. hm, nieco nove si predsa priniesol, ziadnu technicku podpoboru, ziadne riesenie bugov
                        • Re: root a repozitare 18.12.2009 | 13:41
                          peter   Návštevník
                          snad si tu niekto nemysli, ze stano hoferek vie nieco ine ako pastovat z wiki...
                      • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 13:07
                        Avatar gikto SuSE 10.1  Používateľ
                        ved to ze tam v tom obchode boli vsetky s vistou a toho som si vsimol az ked som chcel vistu dat prec
                        • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 15:12
                          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                          no neviem, myslim ze vo vacsine obchodov je mozne kupit notebook bez OS, s freedosom ci linuxom. staci sa spytat predavajuceho
                          • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 15:27
                            Avatar gikto SuSE 10.1  Používateľ
                            no co uz tu v mestecku v anglicku kde som nebol na vyber co uz teraz ho nevratim ak to nepojde ta smola pre mna musim mat vistu :-(
                            • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 15:30
                              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                              nevratis? preco nie?
                              • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 18:29
                                Avatar gikto SuSE 10.1  Používateľ
                                lebo vraj ked uz bol windows preinstalovany ta ho nevezmu ale je to daleko a neviem ci sa tam dostanem a neda sa nejako tie ovladace od visty vlozit do distra?
                                • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 19:35
                                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                                  no to asi veru nie... niektore win ovladace (napriklad cez ndiswrapper na sietove vecicky) mozu ist, ale tak celkovo no nic moc...

                                  inak beriem to ako nezodpovednost predajcu. vacsinovym systemom je stale win xp, tak by tam mali byt ovladace minimalne este pre tento os
                                  • Re: root a repozitare 02.12.2007 | 01:57
                                    Avatar gikto SuSE 10.1  Používateľ
                                    no hej s tym som vobec nepocital a ani na webovej stranke nemaju nic no snad casom budu na linux mozno
                                • Re: root a repozitare 09.04.2008 | 10:55
                                  kompot   Návštevník
                                  ale ved sa da z visty spravit xp...
                • Re: root a repozitare 12.03.2010 | 02:26
                  levitra online   Návštevník
                  • Príspevok bol vymazaný.
              • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 12:37
                666   Návštevník
                audacity je urcite vhodnejsi nez ta gitara, ked uz na nic ine tak aspon na nahravanie internetovych radii...
                • Re: root a repozitare 01.12.2007 | 12:59
                  ---   Návštevník
                  tak to uz potom streamtuner a streamripper
                  • Re: root a repozitare 22.05.2010 | 18:32
                    tomas.pruzina   Návštevník
                    To dokaze velmi slusne aj to vlc...
          • Re: root a repozitare 26.12.2007 | 01:26
            Avatar miso Gentoo   Používateľ
            totem ten by som vyhodil ale VLC a MPlayer by som nechal lebo MPlayer je asi najlepsi na prehravanie videa a VLC je najlepsi na pozeranie TV a Radia tak moj verdikt - totem dat do haja a MPlayer a VLC nechat
          • Re: root a repozitare 27.02.2010 | 11:15
            xdvertx   Návštevník
            8EUMMl yqjcxaamiyco, [url=http://byngiqgvecrb.com/]byngiqgvecrb[/url], [link=http://myatnevokwze.com/]myatnevokwze[/link], http://tovhdtefgbva.com/
    • Screenshoty 30.11.2007 | 19:13
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
    • sme 30.11.2007 | 19:44
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      http://vybrali.sme.sk/novinky/
      :)
    • re: 30.11.2007 | 20:28
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      recenzia na graficku temu? kam sme to dospeli...
      • Re: re: 30.11.2007 | 20:57
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        graficku temu? :)
        • Re: re: 30.11.2007 | 21:13
          Avatar borg Fedora  Administrátor
          ano
          • Re: re: 30.11.2007 | 23:14
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
            Nepáčia sa ti kravičky na lúke ako wallpaper? Mne tiež nie, príde mi to gíčové. Ofarbené Ubuntu? Tiež nič moc, celková ergonómia desktopu je diskutabilná. Ale je tam niekoľko dobrých nápadov, až mi je to divné že zastávam Stana.
      • Re: re: 30.11.2007 | 23:09
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Deláš machry slovane,,,
    • hmm 30.11.2007 | 23:27
      Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
      Snazil som sa najst nieco, v com sa to lisi od Ubuintu, ale okrem zelenej temy tam nic nie je :-)

      Ak uz robis nejaky fork malo by to mat aj cast originalnej funkcnosti. Aspon par skriptov. Videl som uz viac forkov Ubuntu, ale v kazdom z nich bolo nieco aspon trochu naviac. Ako priklad by som mohol uviest specialne upraveny fork pre genealogov. Instalacne CD obsahovalo predovsetkym softver urceny pre tuto cielovu skupinu + rozne specialne fonty a aplikacie nenachadzajuce sa v standardnych repozitaroch Ubuntu.

      Greenie sa akoby snazilo opat vynajst vynajdene koleso a orientuje sa vseobecne na tu istu cielovu skupinu ako hlavny tahun distribucia Ubuntu, podla mna takymto zameranim neprerazi, kazdy si nainstaluje radsej podporovany original. Vseobecne, podla mojej mienky fork by mal vznikat vtedy ak nie som s nejakou funkcionalitou spokojny a v distribucii sa neuvazuje o zmene takejto funkcnosti, preto autor vytvori distribuciu ktora sice vychadza z urcitych zakladav, ale dalej uz ide vacsinou sama. Ako priklad by som mohol uviest trebars Mandrivu a z nej vychadzajuci Texarov PCLinuxOS.
      • Re: hmm 30.11.2007 | 23:36
        Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
        Priznam sa, ze recenziu som len preletel, ale nie je tam niekolko podstatnych informacii, aku verziu jadra distribucia pouziva, ci pouziva aj nejake specialne patche, do akej miery je distribucia optimalizovana vzhladom na Ubuntu atd...
        • Re: hmm 30.11.2007 | 23:41
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
          Bolo spomenuté že všetky verzie programov vychádzajú z Ubuntu Gutsy s odkazom na Distrowatch.com, kde sa to dozvieš. O pridaných moduloch neviem nič.
        • Re: hmm 01.12.2007 | 14:32
          666   Návštevník
          to uz kazdy vie ze jedine co tam je specialne a naviac je ta odporna tema, patche? Co to Stano je?
      • Re: hmm 30.11.2007 | 23:38
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        PCLinuxOS je o niečom úplne inom, Texstar robil pre Mandrake balíky a nakoniec vytvoril vlastné distro.
        • Re: hmm 30.11.2007 | 23:42
          Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
          No ved ano, ktoreho zakladom bol Mandrake 9.2 a teraz uz je niekde inde.
      • Re: hmm 30.11.2007 | 23:58
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        vazne? nemal si iso subor napaleny alebo spusteny vsak?
    • Fujara 01.12.2007 | 03:54
      WiFi   Návštevník
      Co? Zvuk fujary? To chcem! To je uplne supa!
    • distro 01.12.2007 | 13:55
      Avatar lime Debian 3, Red Hat 6, Fedora Core 3  Používateľ
      Podla mna je to zbytocne distro
      Prejdite z modrej obrazovky k linuxu :))
      • Re: distro 02.12.2007 | 09:40
        Pipo   Návštevník
        Zbytočné je iba podľa teba ale nie pre tvorcu a ostatných ludí. Začiatky sú ťažké a držím palce veď určite na tom autor bude pracovať ked sa na to dal. Držím palce
      • Re: distro 02.12.2007 | 21:13
        Sunny   Návštevník
        Presne tak, je uplne zbytocne "vymysliet" nove distro, ktore okrem inej grafiky (vzhladu) neprinasa nic nove :o(
    • darcek na vianoce ... 02.12.2007 | 12:59
      Avatar Matej Krajčovič Ubuntu 8.10  Používateľ
      dky uz viem co budem davat na vianoce :)
      You are registered as user #457083 with the Linux Counter.<br/> Given enough eyeballs, all bugs are shallow.<br/>
      • Re: darcek na vianoce ... 02.12.2007 | 15:16
        Avatar hemoglobin Slackware 12.0   Používateľ
        Podla mna to tiez nema zmysel. Ale ak ho to bavi tak je to jeho vec a mozno bude mat aj uspech. Len by podla mojho subjektivneho nazoru bolo lepsie kebyze nieje az tak vela distribucii a spravy sa zo 10-20 ale poriadnych. Ale tiez by som si skusil tu jeho modifikacii Ubuntu, ta fujara , a typicke slovenske znaky. Napr pre notebooky by si mohol indikator baterie mohol spravit ako bryndzove halusky :-D, dat tam dake moderne a popularne slovenske pesnicky a tak :-) , ale urcite to je lepsie ako dade vysedavat... Prajem vela uspechou
        • Re: darcek na vianoce ... 03.12.2007 | 09:41
          Avatar olfi Linux Mint Debian 1, Windows 7  Používateľ
          Podla mna vsetko ma zmysel ak si cloveka povie ze nieco skusim a pojdem za svojim cielom. Ja som si do Mint preniesol zvuk nastroja - Duduk. Tento armensky nastroj podobny hoboju ma krasny zamatovy zvuk. Odporucam. Teraz od veci - na inu notu: bryndzova haluska ako indikator baterie - viem si to predstavit: ziadna stava - hola haluska, plna bateria - bryndzova haluska a na vrchu este kusok slaniny. To bude ikona ako hrom - nasledne odporucam patentovat ... :)))

          pekny a uspesny den prajem

          olfi
    • Nazov 03.12.2007 | 15:03
      Avatar driller Ubuntu, OpenSuSE  Používateľ
      Co vlstne znamena ten jazykolamny nazov?
      • Re: Nazov 03.12.2007 | 15:26
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        gerfihellania? to je take jedno zvieratko. je to mucha, ktora cita myslienky :D
        • Re: Nazov 03.12.2007 | 15:48
          nip   Návštevník
          pripada mi trochu infantilny
          • Re: Nazov 03.12.2007 | 16:12
            jano   Návštevník
            slovenské distro-slovenský názov
            • Re: Nazov 03.12.2007 | 19:41
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              nejaky dobry napad? najlepsie na G :)
              • Re: Nazov 03.12.2007 | 20:10
                Ras   Návštevník
                Gemer
                • Re: Nazov 04.12.2007 | 09:50
                  MerlinSVK   Návštevník
                  No Gemer nie je zly napad, ale aby si to niekto nemylil s Gamer :)
                  A co tak Gerlach?

                  A kedze Gerfi vychadza s Gutsy Gibbona, tak by mohol nazov byt Giganticky Gerlach :P
                  • Re: Nazov 04.12.2007 | 13:11
                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
                    Neviem či sa jedná o lokalitu alebo značku piva tak sa pripájam, Gmartiner :-)
                    • Re: Nazov 05.12.2007 | 17:42
                      Avatar driller Ubuntu, OpenSuSE  Používateľ
                      ... Gemer, Gšariš, Gspiš, Gzemplín, Gpovažie, Gorava, Gkysuce, Gzáhorie... :-))
    • Grini Linux na Distrowatch.com? 04.12.2007 | 13:55
      Avatar dash Gentoo  Používateľ
      Preco nieje Grini Linux na Distrowatch???
      • Re: Grini Linux na Distrowatch.com? 04.12.2007 | 14:33
        ---   Návštevník
        tam su len casom preverene distra a toto zelene ubuntu ma daleho od toho. Takze preto.
        • Re: Grini Linux na Distrowatch.com? 05.12.2007 | 20:03
          miker   Návštevník
          Zatial najlebsi linux co som doteras vyskusal,najviac mi prirastol k srdcu,vsetko mi v nom ide spojazdnit,je proste super!!
          • Re: Grini Linux na Distrowatch.com? 17.12.2007 | 21:29
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            nie je na distrowatch? a co tak napisat do toho okienka slovo greenie? najdes ma tam :)

            ano, su tam casom vyskusane distra. teda take, ktore aj po 3 mesiacoch od pridania do vaiting listu su aktivne. greenie je zatial vo vaitingu, a bude tam este 4 dni :)
    • mrhanie casom 08.12.2007 | 03:18
      Avatar hlavo debian, QNX  Používateľ
      cele distro stoji na ubuntu, je de facto bez technickej podpory (ak neratame ubuntu devoloperov), neprinasa nic nove okrem hnusneho vzhladu...
      take distro moze mat uspech leda u 15 rocnych "velkych linuxakov".
      ak xces robit distro, tak sprav nieco originalne a nie ze len zmenenie vzhladu...

      postav si vlastnu architekturu distra... zober ciste jadro, sprav si balickovy system atd... ale nie takyto styl... tento projekt inak zakape skor ako sa dostane viac dopovedomia.
      ale inak to nemoze ani vyzerat ked sa pusti rocny "ubuntu guru" do robenia distro... :)
      skus sa zamysliet.
      • Re: mrhanie casom 12.12.2007 | 09:00
        celbos   Návštevník
        Tak ho nepouzivaj ked sa ti nepaci. To bych rad vedel v com je originalne Kubuntu, Xubuntu, Fluxubuntu a ostatne *buntu.
    • error 17.12.2007 | 18:39
      Avatar dit k/u/buntu_64  Používateľ
      ked som si ho instaloval, tak mi vyhodilo jednu chybu, ze:

      Chyba pri nastaveni APT
      Zlyhal pokus o nastavenie APT
      pre instalaciu dalsich balikov z CD.

      inak ide v pohode...aspon zatial, ..neviete co ta chyba znamena?
      • Distro 26.12.2007 | 20:28
        Muff   Návštevník
        Podla mna paradne distro pre prechod z win na linux vsetko tam je vsetko funguje ... cize neni sa ocom bavit ... vela uzivatelov skoncilo z linuxom tak ze ho nainstalovali a neslo im nic ... a hlavne v tych starsich verziach ... podla mna parada akurat ten vzhlad by som riesil trochu inak ... moj oblubeny je klasa Gnome ... ale vzhlad hra dost velku ulohu ma prilakat novych uzivatelov takze mal by si na tom popracovat lebo neviem ci prelakas nejakych windowsakov z niecoho takehoto http://www.h2o-energia.wz.cz/80kn5w3.jpg na Greenie. Ale inak ti to celkom dobre ide ... Vela stastia Muff
    • Naco dalsia ... 30.12.2007 | 13:55
      Tomas   Návštevník
      Nemame tych distribucii uz dost? Naco nosit drevo do lesa. Skor by som pomohol pri vyvoji nejakej zabehnutej distribucii ako vytvaral dalsiu.
    • RAM 11.02.2008 | 16:03
      dusan3838   Návštevník
      Greenie bude v pohode stacit 256 MB RAM s KDE a pri tom vobec nebude sekat ani blbnut ?
    • pozadie sa mi (ne)paci 19.04.2008 | 01:24
      Palino   Návštevník
      Ahojte! Prečítal som si to tu celé a mám pocit, že polovica pisateľov padla z čerešne na zem (hlavu). Nič v zlom. 1, Ten obrázok je v prvom rade vec v kusu a autor zároveň myslí aj na praktičnosť. Ak si poukladám na túto plochu ikony: výborne ich vidím. Ak si dám Gerlach, polozasnežený Lomničák, ...ikony sa budú čiastočne strácať. Podľa mňa je ten obrázok výborný! Len jednu chybu by som mu vytkol: hviezdičky (či čo to je), okolo stromu. Inak neviem na čo sa s obrázkom toľko zaoberať? Každý si vie obrázok vymeniť za iný. 2, K tej distro (úvaha): zamysleli ste sa prečo autor začal s vlastným distro? Podľa mňa mu vždy niečo chýbalo v základných inštalačkách alebo LiveCD. Výroba slovenských produktov, ktorá by prerazila aspoň na svojom trhu je pekne malá. Radosť slovákom robí len ESET (NOD32) Ja držím autorovi palce a vôbec mi nebude vadiť ak po čase s distro prestane. Podľa mňa to bude preto, že väčšina radšej kritizuje (bez slušných argumentov) a nie je ochotná si dať o dve pivá menej a venovať sa vývoju s autorom 3, Ja som začiatočník (v linuxe, vo Win som profík - užívateľ) a už viac krát som chcel prejsť na Linux (chcem sa pridať čiastočne k tým čo bojkotujú Win). Vždy ma niečo odradilo. Teraz som vytrvalejší a už mesiac sa denne venujem linuxu. Skúšal som už asi 8 distribúcii. Chcel by som používať PCLinuxOS (nie je podmienka). Potrebujem ale používať aj Win programy, inak nemôem prejsť (čo by ma fakt mrzelo). S Wine si neviem veľmi poradiť. Ide mi Total Commander (sila 10 ročného zvyku), no najviac potrebujem rozchodiť MRP Klient/Server. Klasické MRP Win verzia mi ide. K/S vyžaduje Firebird, ktorý som síce nainštaloval no pri spustení MRP K/S mi hlási že nemá akúsi knižnicu DLL a nie je spustený Firebird. Viete poradiť? Pôjde to vôbec rozchodiť? Ďakujem za odpoveď! (aj kritiku ;)
    • nenasiel som .torrent 22.08.2009 | 07:06
      spynfo   Návštevník
      ...a to ani cez google. Nechcem to iso stahovat "rychlou cestou".
      Bol som dost prekvapeny, ze nie je. Myslim tym torrent na Gerfihellania.
      Dalej: preco sa to normalne nevola Gerfihellania jaunty, nech v tom nie je gulas? Verzie jaunty 01, 02... atd., alebo jaunty maj09, jun09, jul09... a hned je jasno.
    • Navštívte stránku webu 29.07.2011 | 16:02
      Avatar mirko70 U_Mate 16:04  Používateľ
      Greenie od posledného príspevku prešlo dlhú a podľa mňa veľmi úspešnú cestu.Viac na : http://greenie.datagen.sk
      • Re: Navštívte stránku webu 02.11.2011 | 13:12
        willi   Návštevník
        Total Commander (sila 10 ročného zvyku), no najviac potrebujem rozchodiť MRP Klient/Server. Klasické MRP Win verzia mi ide. K/S vyžaduje Firebird, ktorý som síce nainštaloval no pri spustení MRP K/S mi hlási že nemá akúsi knižnicu DLL a nie je spustený Firebird. Viete poradiť? Pôjde to vôbec rozchodiť? Ďakujem za odpoveď! Private Label SEO
    • mamuskanali3@gmail.com 15.11.2011 | 17:13
      catoo   Návštevník
      I must say I am very impressed with how you and your site effectively, the messages are very informative. Really captured the attention of many apparently to go! Canadian mortgage broker
    • RE: Greenie Linux 2.0 'Gerfihellania' - slovenská distribúcia v akcii 25.02.2017 | 14:49
      Avatar Hablador   Návštevník

      No linux Ubuntu aj aj kernel 4.4 je už davno v pase.Sranda je že aj niektore ubuntu distra ako Zorin ci ine sa už zobudili a funguje na jadre aspom 4.8 .Ja osobne použivam Antergos co je distro Arch linux a super rychla instalacia ziadne zasekavanie rychla aktualizacia z Arch repozitarov ci ine.Toto chyba Ubuntu and kompany a preto je tam kde je. bohuzial aj greenie tam speje aj po rokoch do zabudnutia treba sa uz zobudit!Napr:ked instalujem hru Cez playonlinux na Arch distre neni problem ale pri ubuntu distre hned nedokaze prisposobit velkost okna ci ine veci.Ak by som s linuxom zacinal urcite by som neodporucal na zaciatok ubuntu lebo to dokaze kazdeho odradit.keby niektore media netlacili do hlavy ubuntu a Trebars Arch distro ako Antergos ci manjaro verim ze window by uz davno zanikol,pretoze by ho už nikto nechcel.Treba sa zamysliet.