História systému X Window (1)

11.11.2005 15:52 | Články | Juraj Šípoš

GUI, teda Graphical User Interface (grafické používateľské rozhranie), má svojich priekopníkov i históriu, ako každý nápad...

Koncept a história GUI

Medzi prvými sa objavil vizionár Vannevar Bush, ktorý už v roku 1945 predložil koncept, na základe ktorého by každý dostal informáciu podľa želania, pričom jeho ideu ďalej rozšíril v šesťdesiatych rokoch vedec Douglas Engelbart, ktorý je autorom pôvodnej myšlienky myši, ale aj viditeľnejším nositeľom idey grafického prostredia v oknách.

Aj keď nevieme, čo všetko sa odohrávalo v utajených výskumných laboratóriách, každý určite uzná, že vojaci i iné bezpečnostné zložky majú technológie o niekoľko desiatok rokov v budúcnosti. Napríklad vojenská obranná agentúra DARPA v USA vznikla ako reakcia na úspech sovietskeho Sputniku, a práve táto financovala a podporovala Berkeley verziu Unixu a TCP/IP, ktorý je tak dobrý, že kolujú chýry, že ho vykradol aj Microsoft.

Ak sa však vzdialime od laboratórií či veľkých sálových počítačov, nemôžem nespomenúť fakt, že spoločnosť Xerox už v roku 1972 začala s projektom grafického prostredia pre počítače a v roku 1974 uzrel svetlo sveta Alto – ani nie veľký počítač, ktorého koncept prebrala aj spoločnosť Apple.


Obr. 1. Pohľad na Alto pripomína návštevu múzea.

Xerox teda priviedol na svet predchodcu X i Windows, myš a GUI. Boli aj paralelné projekty, napr. ďalšie grafické prostredie GEOS vyvinula spoločnosť Berkeley Softworks v roku 1984 ako GUI pre Commodore 64. Microsoft Windows vyšiel na svetlo sveta koncom roku 1983.

Začiatkom osemdesiatych rokov inštitút MIT (Massachusetts Institute of Technology) sformoval projekt Athena, ktorého cieľom bolo vytvoriť sieť s grafickým rozhraním. Takto v podstate vznikol systém X Window. Treba povedať aj to, že počítače Macintosh boli v grafike ďaleko v predstihu. Medzi ďalšie špičkové systémy s grafickým prostredím patria aj počítače NeXT, čo bola spoločnosť, ktorú založil bývalý zamestnanec Apple.

X Window nie je X Windows

X Window systém je skupina ovládačov a knižníc, pomocou ktorých získame grafické prostredie na báze vzťahu klient-server. Ide teda o viac než len o "okná" nielen pre systémy Unix, pre ktoré je však grafické prostredie X určené majoritne.

X Window systém používa protokol, ktorého dizajn špecifikuje vzťah klient-server medzi aplikáciou a displejom. Softvér, ktorý spravuje obrazovku, klávesnicu a myš, sa nazýva X server, a aplikácia, ktorá sa zobrazuje na obrazovke, je chápaná ako X klient. X server prijíma žiadosti od X klienta/klientov. X Window systém sa skrátene volá aj "X" či "X11", jeho názov je derivovaný od pôvodného pomenovania, ku ktorému ešte prídeme, ide de facto o grafický štandard pre systémy Unix a teda aj Linux, ktorý premosťuje rôzne platformy.

X Window nie je ani Windows, ktorého sieťové schopnosti vo verzi 3.1 neboli takmer žiadne, nápravu priniesol Windows for Workgroup 3.11. X bol, na rozdiel od Windows, sieťovo schopný od samého počiatku.

X a Unix

Pod termínom "Unix" máme na mysli Unixu podobný a jemu kompatibilný systém, aj keď túto značku si už niekto osvojil. Unix mal hneď po väčšom nábehu PC na trh problém s tým, že vtedy to ešte nebol systém pre širšiu verejnosť, skôr pre entuziastov, aj keď v laboratóriách grafické prostredie nebolo ničím výnimočným. Začal vývoj, ku ktorému veľmi dopomohli rôzne fakty, ale aj vzhľad a nádhera počítačov Apple a NeXT.


Obr. 2. Grafická krása NeXT prežíva dodnes a existujú rôzne jeho varianty ako OpenStep, ktoré si možno nainštalovať.

O NeXT sa vraví, že tieto systémy boli nedocenené, a zďaleka predstihli svoju dobu. V súčasnosti X Window beží na rôznych platformách a aj na rôznom hardvéri a verzia systému X, na ktorú dnes najčastejšie narazíte, je X.org alebo aj XFree. Hoci termín "X Windows" sa objavuje tiež, nejde o terminologicky presné pomenovanie, najskôr je príčinou preklepu alebo neznalosti. Máme ešte niekoľko komerčných X systémov, napr. Metro-X Server alebo DeXtop. Ale poďme k histórii...

Na počiatku bolo slovo, teda UniX…

Unix prvotne postrádal grafické rozhranie, čo pravdaže nemal pri svojom vzniku ani DOS. S príchodom operačných systémov bola komunikácia s používateľom orientovaná najmä v textovom móde a Unix, ktorého história siaha až do sedemdesiatych rokov, tiež dostal do vienka grafické prostredie neskôr.

X, v prechode z drahých vedeckých staníc k nám a do našich domovov, má bohatú históriu. Koncom roka 1989 nemecký študent Thomas Roell začal portovať zdrojový kód pre X server za účelom rozbehnúť grafiku na svojom počítači z rady 386. PC, ktoré sa objavili už v osemdesiatych rokoch, boli totiž pre verejnosť dostupnejšie. Vznikol tak X server, ktorému dal Roell pracovné pomenovanie X386.1.1.

Jeho úspech upútal pozornosť vývojárov X v MIT, konzorcia X a Dell Unix tímu v Austine v Texase. Tím Dellu primäl Roella k ďalšej práci na ovládačoch pre grafické karty na systéme, na ktorom mal bežať licencovaný Unix System V Release 4 (SVR4).

Roell ďalej pokračoval v spolupráci s X konzorciom a v auguste 1991 vznikol systém X s názvom X11R5 – IBM kompatibilný PC tak dostal svoju prvú oficiálnu implementáciu systému X. Linux sa narodil iba o niečo málo skôr.

X konzorcium požiadalo Roella, aby odstránil istý kód v assembleri a Roell súhlasil. Niektorí v komunite však s týmto krokom nesúhlasili. Tu môžeme hovoriť o prelome v histórii. Roell sa rozhodol pracovať pre komerčnú organizáciu určite aj zo zištných dôvodov, čo spôsobilo, že z projektu X386 vypadol.


Obr. 3. Verzia Microsoft Windows 1.01 z roku 1985 sa podobá na niektoré jednoduché, embedded grafické systémy dneška.

Pokračovanie tohto článku si môžete prečítať už v utorok.

O autorovi

Juraj Šípoš (*1959) žije v Bratislave, pracuje v psychologickom ústave so zameraním na detskú psychológiu ako rešeršér, dokumentarista a IT pracovník, venuje sa prekladom a aj literárnej činnosti. Autor vydal niekoľko kníh básní i prekladov, i linuxovské HOWTO pre Xmodmap.

Článok vyšiel v októbrovom čísle časopisu LinuxEXPRES.

Súvisiace články

    • next 14.11.2005 | 11:16
      Radko   Návštevník
      Ten byvaly zamestnanec Apple, ktory zalozil NeXT nebol nahodou Steve Jobs?
      • Re: next 14.11.2005 | 15:12
        Toudy   Návštevník
        Pravdaze je.. :)
    • hmm 14.11.2005 | 15:28
      ...   Návštevník
      Zaujímavý ale veľmi chaotický článok.. Hlavne je tam mnoho informácií ktoré by chceli viac rozviesť..
    • he??? 14.11.2005 | 18:03
      wilAnalka   Návštevník
      hmm autor pise ze je basnickar...podla toho vyzera aj clanok
      • Re: he??? 14.11.2005 | 18:37
        Avatar Karol_Martinec Kubuntu  Používateľ
        Presne tak, je napísaný gramaticky správne, štylisticky pekne, dobre sa to číta, teším sa na druhý diel :).