K3b - výkonný napaľovací program

11.12.2004 00:26 | Recenzie programov | Jozef_Breza
Pre Linux existuje veľké množstvo napaľovacích programov. Pozrime sa spolu bližšie na jeden z nich. K3b je napaľovací program pre CD a DVD. Autorom je Sebastian Trueg a jeho tým. K3b obsahuje všetky základné funkcie, no nájdete tu aj nadštandardné. Vytvára projekty Audio CD, Data CD, Mixed mode CD, Video CD, eMovix, Data DVD, Video DVD, eMovix DVD .


Počas napaľovania indikuje stav na panely pri hodinách a to tým spôsobom že sa sivobiela ikona vypĺňa červenou farbou.



Je to praktické mať takýto prehľad. Pri kopírovaní CD ako sto percentnú hodnotu neberie napaľovanie ale celý proces, čiže aj s vytvorením image súboru (ak nekopírujete "on the fly") Môžete mať naraz otvorených viacej projektov. Prepínať sa medzi nimi a až neskôr ich napáliť.



Hneď pri spustení máte na výber štyri základné projekty, ďalšie nájdete v ponuke File/New Project:

Nový audio CD project

Ovládanie je intuitívne. Metódou drag`n`drop zo stromu nachádzajúceho sa vyššie preložíte .vaw súbory do projektu. V dolnej časti indikuje aká časť CD je naplnená a koľko to predstavuje minút. V tomto prípade vám napáli klasické audio cd (prípona .cda). Máte možnosť do projektu pridávať aj MP3-ky. V mojom teste to bezproblémovo prehral MP3 prehrávač.

Nový Data CD Projekt

Drag`n`drop tam naťaháte Vaše dáta. V menu Project máte možnosť Import Session. Znamená to pokračovanie v napaľovaní začatej session. Predošlú sekciu ste museli napáliť ako Start Multisession.
Ďalšou užitočnou funkciou je v menu Project funkcia Clear imported session. Umožní to vymazanie importovanej session.
Menu Tools/CD obsahuje funkciu mazania prepisovatelných CD - Erase CD-RW.
Pre napálenie obrazu ISO z Vášho disku použijete Tools/CD/Burn CD Image

Encode video

Nastavuje sa cez menu Tools/Encode video. Obsahuje možnost ako napríklad výber typu kodeku, rozdelenie na CD a ďalšie. Pred pužitím treba vyriešiť pár závislostí a to z toho dôvodu, že K3b to nerobí samo, ale pomocou externých programov. Potrebujete transcode 0.6.0pre5 plus závislosti. Ďalej MPEG-4 encoder, alebo Xvid alebo DivX4/5 libdvdread, testované s verziou 0.9.2 (stiahnuť), libdvdcss-0.0.3.ogle3 pre CSS-kryptované DVD. Autor neodporúča požívať libdvdcss-1.0 lebo je "chrobačný" a pomalý.

Nový mixed mode CD Projekt

Tento projekt obsahuje akoby dva projekty v jednom. Audio súbory sa pridávajú do audio časti a data do časti určenej pre data. Pre obidve časti platia vyššie spomenuté možnosti.

Nový Video CD Projekt

Budete potrebovať nainštalovať VcdImager 0.7.12 a vyšší. Následne môžete pridávať mpeg súbory.

Nový eMovix CD Projekt

Jedna z nadštandardných funkcií ktoré K3b dokáže. Musíte mať nainštalovaný eMovix.
Napáli Vám video spolu s bootovatelným prehrávačom, vďaka ktorému máte možnosť pozrieť si film na cudzom počítači aj keď nemáte kodeky ba dokonca aj heslo. Stačí vložiť CD a je po probléme. Samozrejme dá sa spustiť aj klsicky vo Vašom OS.

DVD

Podporuje Data DVD, Video DVD, eMovix DVD, kopírovať DVD, formátovať DVD-RW DVD+RW aj napáliť ISO. Posledné dve funkcie nájdete v Tools/DVD a ostatné vo File/New Project

Robil som tvrdý test: skopírovať rozškrabané a na dvoch miestach deravé CD :-) Vyzerá to hlúpo, ale čo ak za deravou časťou nasleduje niečo, čo sa ešťe dá požiť (v prípade filmov to platí dvojnásobne). Toto už K3b nezvládne. Zničené CD dokáže kopírovať pravdepodobne iba Ahead Nero. ďalší problém som spozoroval, že aj keď teoreticky dokáže "klonovať" CD, prakticky vyhlási chybu. Platí to v prípade starších CD napaľovačiek. S novými nemá problém. Vlastne to ani nie je chyba, lebo ak dáte kopírovať CD, tak nemá problém ani s bootvatelným (žiadnu funkciu klonovania nepotrebujete)

Po inštalácii by ste mali spustiť K3bsetup ako root a prideliť práva jednotlivým užívatelom.

K3b ma nesklamalo. Všetky štandardné, ba aj nadštandardné funkcie ovláda, je užívatelsky prívetivé, no čo dodať. Pravdepodobne ho nájdete vo vašej distribúcii, ak ho nenájdete, alebo máte záujem o najnovšiu verziu je tu www.k3b.org. Zdroják k3b-0.11.6 je tu.

Bezproblémové napaľovanie želá Quaniu

    • chybička 06.02.2007 | 15:26
      Avatar ondrejandrej Kubuntu 11.04  Používateľ
      mali by sme hovoriť "na paneli", nie "na panely", ako na začiatku článku.
    • RE: K3b - výkonný napaľovací program 09.03.2021 | 01:40
      Avatar saabim   Používateľ

      Je tak vykonny, ze mi posledne dve DVD oddrbal, ako bootovacky... Som z nich sklamany, starsie verzie funguju bez problemov