KDevelop (2) - Prvý projekt

KDevelop (2) - Prvý projekt
11.10.2007 19:00 | Články | Timotej Šiškovič

V druhej časti seriálu o IDE KDevelop sa naučíme, ako si pripraviť prostredie tak, aby nám vyhovovalo. Tiež začneme s naším prvým projektom.

Dnešný diel bude písaný spôsobom sprievodcu pre začiatočníka, teda častokrát bude obsahovať informácie typu: „Čo v ktorom rohu kliknúť.“ (Pomôžeme tým úplným začiatočníkom a ľuďom, ktorí tieto veci vedia, to dúfam až tak prekážať nebude.)

KDevelop máme nainštalovaný a funkčný, nič nám teda nebráni v práci (tiež predpokladám, že máte nainštalovaný prekladač gcc, make a automake). Zapnime si KDevelop (KDevelop: Multilanguage). Malo by sa nám otvoriť prázdne okno. Ak ste však už s KDevelopom niečo skúšali, pravdepodobne sa vám otvorí naposledy upravovaný projekt. V takom prípade projekt zavrieme (Project -> Close Project) a potom aj všetky ostatné súbory (File -> Close All). Teraz, keď sme na rovnakom štartovacom bode, môžeme začať.

Vytvárame projekt

S vytváraním projektu nám pomôže grafický sprievodca, ktorého spustíme z menu (Project -> New Project). Najprv si vyberieme šablónu projektu, zvanú „Simple Hello world program“, ktorú budeme v dnešnej časti používať. Nachádza sa v skupine „C“ (podľa použitého programovacieho jazyka). Pre názornosť sa nám v pravej časti sprievodcu ukáže ukážka takéhoto projektu a pod obrázkom aj stručný popis. Ak sa v sprievodcovi nenachádza skupina „C“, pravdepodobne sme zapli KDevelop zlým odkazom (pre špecifický jazyk), namiesto odkazu „KDevelop: Multilanguage.“ Nakoniec vyplníme umiestnenie a názov projektu (všetky súbory patriace projektu budu uložené v adresári umiestnenie/nazovprojektu).

Teraz môžeme s očakávaním stlačiť Next. Druhý krok sprievodcu podrobnejšie opisovať nebudem. Spodnú časť si nevšímajte (tú, ktorá je na obrázku stmavená). Možnosti v nej ponúkané nás zatiaľ nezaujímajú a v budúcnosti sa dajú kedykoľvek upraviť. V časti „General Options“ si vypíšte meno (alebo autorský pseudonym ;-)) a kontaktný e-mail. Dôležitejšie sú hodnoty určujúce verziu programu a licenciu (v dnešnej dobe je licencia obzvlášť dôležitá). Licenciu si môžeme vybrať z bežných slobodných a vlastnej (pre komerčné a proprietárne programy). Predpokladám, že ste si zvolili GPL :-). Tieto informácie jednak používa sám KDevelop, ale riadia sa nimi napríklad aj systémy na správu verzii. Môžeme opäť pokročiť o krôčik (dúfam, že tým nekradneme obchodnú značku seriálu step-by-step:-).

Ďalším krokom je výber systému správy verzií. Hodnotu ponecháme na „None” a stlačíme „Next“. Objaví sa nám okno s možnosťou úpravy šablóny hlavičkového súboru (*.h), kde je v našom prípade už vložená časť licencie GNU/GPL. Samozrejme môžeme si do šablóny pridať požadované informácie (hoci nevidím dôvod dávať tam čokoľvek okrem licencie a informácií o autorstve). Pôjdeme ďalej.

Ďalším oknom je podobné okno pre šablónu zdrojových súborov (*.c). Platí presne to isté, čo v predošlom prípade. Stlačíme tlačidlo „Finish“, na čo sa nám otvorí projekt a v ňom súbor s funkciou main().

Pripravujeme si prostredie

Prvou vecou, ktorú každému odporúčam nastaviť (no určite nie je povinná), je štýl formátovania zdrojového kódu. Učiníme tak v dialógu Project -> Project Options, kde najprv vľavo klikneme na „Formatting“. Tu si vyberieme jeden z preddefinovaných štýlov, alebo si nastavíme vlastný podľa chuti. Štýl formátovania je dôležitý najmä pri projektoch, na ktorých spolupracuje viacero vývojárov. Takisto je dobré zadefinovať si štýl čím skôr, kedže už napísaný/vygenerovaný kód nebude automaticky preštylizovaný.

Kompilujeme a spúšťame

Kompiláciu projektu je možné spustiť z menu (Build -> Build Project), alebo pomocou klávesovej skratky F8 (uvádzam len klávesové skratky, ktoré sú užitočné a urýchlia prácu). Pri prvej kompilácii (prípadne v budúcnosti, keď sa zmenia závislosti a pod.) sa nám otvorí okienko informujúce o tom, že program nemá, alebo má zastaralý config.


Jednoducho stlačíme „Run them“. Po chvíli by sa nám mal program skompilovať. Nezostáva nič iné, ako tento náš „killer feature soft“ spustiť ;-). Opäť môžeme použiť menu, ikonku (ozubené koliesko) v nástrojovom paneli, alebo klávesovú skratku (Shift + F9). Pri priaznivej konštelácii hviezd sa nám otvorí terminál s našim programom.

 

Chibi, chibki, chibički

Tak, ako v tomto podnadpise, tak aj v programe sa nejaká tá chyba objaví. Ako všetko, aj ošetrovanie chýb nám KDevelop spríjemňuje, ako sa len dá. Chyby nám vypisuje v dolnej časti okna a zvýrazňuje ich červenou farbou. Ak na riadok klikneme kurzorom myši, KDevelop nám okamžite otvorí delikventský súbor rovno na riadku, kde sa chyba nachádza.

Syntaktické chyby však KDevelop nájde a upozorní na nich okamžite, priamo počas písania kódu. Takéto chyby potom označí červeným krížikom v príslušnej časti súboru.

Záver

Dnešný diel mal za úlohu to, aby ste po jeho prečítani mohli trénovať programy zo seriálu o jazyku C. Dúfam, že ste všetko pochopili a už kompilujete ostošesť. Budúci diel bude obšírnejší, naučíme sa vytvárať projekt z viacerých súborov aj ako prilinkovať knižnice. Taktiež presedláme z dnešného jazyka C na jeho mladšieho brata C++, aby sme si mohli ukázať funkcie súvisiace s triedami.
Vďaka za pozornosť.

Timotej Šiškovič

Ďalšie diely by mali vyzerať:

84 %
16 %
    • re 11.10.2007 | 20:05
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      strasny je ten vygenerovany komentar

      inac bude kazde pokracovanie v inej kategorii?
      Debian. apt-get into it…
    • KDevelop 11.10.2007 | 20:56
      Timotej S.   Návštevník
      Chcem sa tu opýtať, akoby ste si predstavovali dalšie diely.

      Sú totiž dve možnosti:
      1. Pokračovať takouto "vysoko názornou" formou (teda, tak aby to zvladli aj BFU)
      2. Pokračovať menej názornou formou, t.j. viacej textu a menej grafických "step-by-step" sprievodcov
      • Re: KDevelop 11.10.2007 | 21:33
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        pridana anketa, ospravedlnujem sa za osekanie moznosti
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
      • Re: KDevelop 12.10.2007 | 15:06
        Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
        hlasoval som za tu druhu viac textovu volbu. ono ak bude v clanku napisave co kde kliknut (edit->paste...) tak ziadne screenshoty netreba a pochopi aj bfu
        Everything is proceeding as I have foreseen.
      • Re: KDevelop 19.10.2007 | 10:08
        peto   Návštevník
        Som za druhu moznost, ved aj diskusia k clanku je tu od toho aby sa niekto, kto nieco nepochopil opytal.
      • Re: KDevelop 01.11.2007 | 10:23
        David Liška   Návštevník
        Přimlouvám se za bod 2.
    • jo jo... 12.10.2007 | 17:54
      Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
      jj, malo by to byť v názorných ukážkach. ak sa dá tak koľko len ide. Najmô pre nás začiatočníkov.
      Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
    • link 15.10.2007 | 13:27
      styxx77   Návštevník
      po doinstal knihovni a console podarilo sa mi program spustit...zaujimalo by ma kde sa ulozia skompilovane programy...pod windows pred ukoncenim IDE sa program ulozil do vybraneho adresara...
      • Re: link 15.10.2007 | 16:37
        Avatar borg Fedora  Administrátor
        v ./src
    • c++ kompilacia 23.10.2007 | 22:00
      aftermath   Návštevník
      mam jednoduchy program hello.c:

      #include <stdio.h>

      int main()
      {
      puts("Thus I managed to make the first C++ program");
      }

      ked ho skompilujem pomocou prikazu cc hello.c -o hello, vsetko prebehne tak ako ma, program sa da z konzoly spustit. Ked vsak zmenim priponu zdrojaku na cpp, pri kompilacii nahlasi chybu:

      /home/aftermath/tmp/ccGcC2Yk.o:(.eh_frame+0x11): undefined reference to `__gxx_personality_v0'
      collect2: ld returned 1 exit status

      V com je problem? Ako mam robit kompilaciu c++?
      • Re: c++ kompilacia 23.10.2007 | 22:02
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        zamienas jazyky a kompilatory ako sa ti zachce...
        Debian. apt-get into it…
        • Re: c++ kompilacia 23.10.2007 | 22:02
          Avatar uid0 Debian  Používateľ
          (to nie je navod)
          Debian. apt-get into it…
      • Re: c++ kompilacia 02.11.2007 | 00:55
        Jaroslav Šmíd   Návštevník
        Problém je, že když použiješ "cc" (tedy gcc), tak se automaticky nepřilinkuje knihovna libstdc++, ke které je linkován každý C++ program. Musíš k překladu použít "g++" (možná i "cpp").
        • Re: c++ kompilacia 24.10.2009 | 23:38
          JmeFzoihJhX   Návštevník
          neurontin help chronic pain [url="http://www.joshstricklandonline.com/neurontin-help-chronic-pain.html"]neurontin help chronic pain[/url] http://www.joshstricklandonline.com/neurontin-help-chronic-pain.html 060 5mg propecia hair loss [url="http://www.joshstricklandonline.com/5mg-propecia-hair-loss.html"]5mg propecia hair loss[/url] http://www.joshstricklandonline.com/5mg-propecia-hair-loss.html %-PPP cialis bologna [url="http://www.barkerforsenate.com/cialis-bologna.html"]cialis bologna[/url] http://www.barkerforsenate.com/cialis-bologna.html %-OO buy ambien fed ex delivery [url="http://www.joshstricklandonline.com/buy-ambien-fed-ex-delivery.html"]buy ambien fed ex delivery[/url] http://www.joshstricklandonline.com/buy-ambien-fed-ex-delivery.html gmlhr
          • Re: c++ kompilacia 02.05.2013 | 16:41
            ronny   Návštevník
            SiNOTf http://www.78NLRvzfIwzacsSvHH4hdZWSkQdHROAk.com
    • Pokracovanie?? 02.11.2007 | 15:13
      Avatar Matrus fedora  Používateľ
      Nechcem na nikoho tlacit ani nic podobne, len by som chcel vediet ze kedy vyjde dalsie pokracovanie
      tohto serialu? nemohlo by vychadzat s periodou tyzden, dva?
      Dakujem:)
      rock'n'roll
      • Re: Pokracovanie?? 08.11.2007 | 09:44
        Timotej S.   Návštevník
        Ja mam dalsi clanok pripraveny avsak stale neevidujem platbu za druhy diel takže ešte chvíľu počkám
        • Re: Pokracovanie?? 08.11.2007 | 11:01
          ppq   Návštevník
          ja len taq informacne , kolko sa za taky clanok plati ?
          • Re: Pokracovanie?? 08.11.2007 | 11:08
            Avatar borg Fedora  Administrátor
            http://linuxos.sk/autori/index.html
            • Re: Pokracovanie?? 25.11.2007 | 11:20
              Avatar Matrus fedora  Používateľ
              a ja naivny sm si myslel ze to vsetko zadarmo..
              ale zase som sa utvrdil v tom ze zadarmo sa ani pes...:D
              rock'n'roll
              • Re: Pokracovanie?? 28.11.2007 | 17:32
                Avatar uid0 Debian  Používateľ
                ale ano, lenze musi mat motivaciu (ci uz potesenie alebo nieco ine)
                Debian. apt-get into it…
    • take you all back 20.06.2009 | 22:14
      Ainslie   Návštevník
      buy levitra -levitra buy propecia -propecia buy zithromax -zithromax buy xenical -xenical buy ultram -ultram buy fioricet -fioricet buy valium -valium buy acomplia -acomplia buy prozac -prozac buy ativan -ativan
    • Can I post this in my blog? 24.06.2009 | 20:12
      Fabrice   Návštevník
      online ambien - ambien order diazepam - diazepam order online wellbutrin - wellbutrin alprazolam info - alprazolam buy prozac - prozac best price tamiflu - tamiflu buy lorazepam - lorazepam online nexium - nexium order zoloft - zoloft buy klonopin - klonopin
    • such a valuable information. 15.07.2009 | 09:42
      Bandele   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.