Linux na internete

09.12.2004 19:51 | Články | Ondrej Hučko

Internet je hustá, často neprehľadná džungľa najrôznejších informácií zo všetkých oblastí. Aj o Linuxe je na internete veľmi veľa stránok, a tak začínajúci používateľ Linuxu často nevie, kde má hľadať informácie, články, downloady programov, či rôznych grafických tém. Pokúsim sa vám túto spleť trochu sprehľadniť.


Informačné portály:
Na poli slovenských portálov je určitá medzera, z kedysi kvalitného serveru www.linux.sk už dávnejšie odobrali diskusiu, ktorá bola výborná, a nové články či správičky pribudnú len veľmi zriedka. My tvoríme náš portál s úlohou zaplniť tento voľný priestor, ktorý je na slovenskom internete. UPDATE: Doména linux.sk, je od začiatku roka 2005 presmerovaná na nás - LinuxOS.sk.
Naši českí kolegovia sú na tom s kvalitnými linuxovými portálmi oveľa lepšie.
Na prvom mieste uvádzame www.abclinuxu.cz. Je často aktualizovaný kvalitnými článkami, nájdete tu ovládače pre rôzny hardware a veľkou devízou tohto servera je výborne urobená diskusia, najaktívnejšia a najlepšia v celom Československu :) Otázky v diskusii sa často opakujú, a preto nie je dobré, aby ste sa pýtali na to isté. Stránka má dobre riešené aj vyhľadávanie v článkoch a diskusiách, takže predtým ako sa niečo spýtate, radšej prehľadajte históriu diskusií.
Informačný portál www.ROOT.cz by sme už mohli zaradiť k serverom pre pokročilejších používateľov Linuxu.
Ďalšie nájdete na adresách www.penguin.cz, www.linux.cz, www.linuxzone.cz.

Linux download servery:
Začneme najprv tými, z ktorých si môžete stiahnuť software pre Linux. Pomerne nový projekt www.linuxsoft.cz sa už stihol zapísať do povedomia linuxovej verejnosti hlavne Čiech a Slovenska. Na tejto stránke nájdete množstvo Linuxového softéru, prehľadne usporiadaného do kategórií a podkategórií. Každý program je podrobne popísaný a nechýba ani screenshot. Celá stránka a popisy sú aj v angličtine, takže je iba otázkou času, kedy tento server začnú masovo navštevovať aj linuxáci zo zahraničia.
Podobná stránka je http://www.linuxlinks.com/Software/.
Ak používate grafické prostredie K Desktop Enviroment (KDE), množstvo kvalitného, často aktualizovaného a prehľadne zoradeného softvéru nájdete na www.kde-apps.org.
Ďalšou veľmi dôležitou a navštevovanou stránkou je server http://rpm.pbone.net. Tu môžete nájsť, ako už názov naznačuje, mnoho RPM balíčkov pre vašu distribúciu.

Obľúbenou činnosťou všetkých linuxákov je nepochybne vyhľadávanie rôznych tém, pozadí, dekorácií či ikoniek. Hlavnou stránkou tém pre KDE je www.kde-look.org . Nájdete tu nepreberné množstvo pozadí pre všetky rozlíšenia, témy pre KDE, sady ikon, dekorácie okien, systémové zvuky, farebné schémy, šetriče obrazovky, splash screeny, kurzory a fonty. Používatelia grafického prostredia GNOME nájdu podobnú stránku na adrese http://art.gnome.org/.
Na našej stránke www.linuxOS.sk nájdete rôzne pozadia a témy GDM.

    • I guess it brings the “non-news” posts back out of a blog 20.06.2009 | 21:26
      Caine   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.
    • I guess it brings the “non-news” posts back out of a blog 24.06.2009 | 19:38
      Ece   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.
    • Original post! 15.07.2009 | 08:10
      Alfred   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.