Madman - váš mp3 manažér

09.12.2004 20:24 | Recenzie programov | Ondrej Hučko

Máte množstvo neprehľadne uložených MP3 skladieb? Potrebujete masovo premenovať ID3 tagy týchto súborov? Chcete rýchlo a jednoducho napáliť niektoré skladby na audio alebo dátové CD? Potom je Madman určený práve vám.

 

 Máte množstvo neprehľadne uložených MP3 skladieb? Potrebujete masovo premenovať ID3 tagy týchto súborov? Chcete rýchlo a jednoducho napáliť niektoré skladby na audio alebo dátové CD? Potom je Madman určený práve vám. V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsime priblížiť prácu s ním. Nepoznám windows alternatívu pre tento program, prinajlepšom by sa možno našiel nejaký shareware.
Jeho domovskú stránku nájdete na http://madman.sourceforge.net.

 

 

Všetko, čo musíte urobiť, aby ste mohli používať Madman je zadať, kde máte uložené vaše mp3 súbory. Program sa vás to zdvorilo spýta, keď ho po prvý raz spustíte. Potom sa všetky dáta uložia do Madman databázy, ktorá je hneď pripravená na to, aby ste s ňou mohli začať pracovať. Môžete mať samozrejme niekoľko databáz, pričom program si zapamätá, s ktorou databázou ste pracovali naposledy. 

 

 

 Viac informácii o vašich MP3
Madman si pamätá kedy ste prehrávali ktorú pieseň, ako často a či ste si ju vypočuli do konca. Dáva vám aj možnosť ohodnotiť skladby od nula až po päť hviezdičiek. Madman vám dáva možnosť prispôsobiť si, ktoré informácie o skladbách chcete vidieť a v akom poradí a zapamätá si to.
Okrem zvyčajných informácií Názov/Umelec/Album má Madman aj pole Performer, ktoré sa vám výborne hodí, ak máte radi vážnu hudbu alebo disco skladby, ktoré sú remixované DJom. Napríklad máte Vivaldiho Štyri ročné obdobia, ktoré nahral trebárs Viedenský orchester. Tak si do poľa Umelec dáte Vivaldi, do poľa Skladby vložíte Štyri ročné obdobia a do poľa Performer napíšete Viedenský orchester.

 

 

 Ako sa píše Alanis Morissette?
Zaujímavé je, že na tom vôbec nezáleží. S inými nástrojmi na hľadanie by ste asi nenašli hneď na prvýkrát vami hľadanú skladbu, ak neviete ako sa presne píše. Ale nie s Madmanom. Madman toleruje aj chyby, či preklepy v hľadanom reťazci, a tak ľahko nájdete, čo hľadáte.
V Madmane môžete ľahko meniť ID3 tagy vašich MP3. A ak potrebujete, tak aj mnoho skladieb naraz. Ak uvidíte tag, ktorý sa vám nepáči, stačí len "pomalý dvojklik" na skladbu a program vám umožní zmeniť jej tag.

 

 

 Prehľadné playlisty
Vaše playlisty, ktoré sú uložené vľavo dole, môžete usporadúvať do stromu ako priečinky pomocou drag&drop. Keď vytvoríte nový playlist, lahko ho zaplníte ťahaním skladieb z databázy nad playlist. Alebo ešte lepšie, môžete pridať celé skupiny MP3 zmenením poľa "criterion" v playliste. Napríklad, ak zadáte do toht poľa slovo "sting", tak sa automaticky MP3 od Stinga zaradia do tohto playlistu. Samozrejme, ak sa vám tam nehodia niektoré skladby môžete ich odobrať a Madman si zapamätá zmeny, ak ho spustíte neskôr.

Import playlistov
Ak máte skôr vytvorené playlisty a nechcete ich stratiť, neobávajte sa. Nájdite "Import M3U" alebo "Import current player playlist" v menu, ktoré sa objaví pri stlačení pravého tlačidla myši.