OpenOffice.org 2.0 (1) - Úvod

24.10.2005 22:11 | Články | Marián Ščerbák
Tipnete si, čo možno najviac bránilo Linuxu v jeho šírení na bežné domáce a ''písacie'' počítače? Linux mal vždy veľa skvelých aplikácií: Apache, MySQL, Gimp a desiatky ďalších. Bolestne (a to nielen z môjho pohľadu) mu však chýbal kancelársky balík, ktorý by mal porovnateľné vlastnosti s tým najrozšírenejším: MS Office. Teraz však už existuje a ''nad linuxovými vodami'' sa ''vznáša'' OpenOffice.org 2.0 :-).

Úvod

OpenOffice.org (práve toto je úplný názov programu) nielen že kvalitne "vyplnil" medzeru medzi predraženými (aspoň podľa mňa) balíkmi a rozbiehajúcimi sa free projektami (Gnumeric, KOffice), ale sprístupnil Linux naozaj mnohým používateľom. Dokumenty sa v Linuxe samozrejme dali písať (a kvalitne) aj predtým, no ktorý z používateľov MS Wordu si dal tú námahu a naučil sa pracovať s Emacsom, Vimom alebo LaTeXom? Určite nie príliš veľa (hoci tí to určite neľutujú :-). KOffice a spol. mali problémy s exportom do (zatiaľ) najrozšírenejších formátov textových súborov (doc, xls). Výhodou balíka OpenOffice.org (skrátime si to na OOo :) je to, že rieši takmer všetky predchádzajúce "problémy". Je šírený zadarmo (ak nerátame náklady na jeho získanie) a to aj v rámci rôznych organizácií, v 99,9% nemá problémy s inými podporovanými formátmi, (momentálne to vyzerá paradoxne tak, že konkurencia bude musieť podporovať jeho formát súborov :-) a používa sa takmer rovnako, miestami dokonca jednoduchšie ako konkurencia. OpenOffice.org však nie je určený iba pre používateľov Linuxu, "užiť" si ho môžu aj počítače s inými najrozšírenejšími OS (Windows, MacOS, Solaris atď.)

screenshot

Nevýhody

Nevýhody a chyby sa samozrejme nájdu tiež. Medzi ne patrí veľmi často kritizovaný pomalý štart (a dokonca vraj aj beh) aplikácie (vo verzii 2.0 sa to podľa mňa zlepšilo, pomôcť si môžeme aj použitím "rýchlo štartérov"), "malý" počet riadkov v tabuľkovom kalkulátore ("iba" 65.536) a zlá podpora makier z balíka MS Office. Ostatné chyby (resp. vlastnosti) nie sú tak často spomínané (a pravdepodobne teda používateľom často ani nechýbajú), alebo sú "odstrániteľného" charakteru, teda sa s nimi v ďalších verziách (ne)stretneme.

Prvé stretnutie s OpenOffice.org u mňa prebiehalo dosť emocionálne :-). V novembri 2001 som si kúpil časopis s CD, na ktorom sa nachádzal "kancelársky balík zdarma". Bol to najnovší StarOffice 6.0. Okamžite som si ho obľúbil. Pracoval som s ním niekoľko mesiacov a vytvorené súbory som veselo ukladal do jeho natívneho formátu (sxw, vtedy som o ňom veľa nevedel). A potom, jedného sobotného marcového rána, som s hrôzou zistil, že výsledky mojej práce sa vôbec nedajú použiť. StarOffice mi totiž oznámil, že skúšobná lehota skončila a mám si ho zakúpiť. A odmietol štartovať. Bola to infarktová situácia, z ktorej ma zachránila CD príloha iného časopisu, na ktorom sa našťastie nachádzala verzia (tuším) 0.643 OpenOffice.org. Z tejto príhody teda pre mňa vzišli dve ponaučenia. Prvé: treba čítať licencie na používanie programov. Druhé: bez OpenOffice.org ani na krok :-). A naozaj, odvtedy je tento balík neoddeliteľnou súčasťou môjho harddisku :-)

História

Vývoj OOo začala nemecká firma Star Divison v 90- tych rokoch pod už spomínaným názvom StarOffice. V lete 1999 však Star Division z dôvodu posilnenia pozícií na poli kancelárskych balíkov odkúpila firma SUN. Tá ho naďalej vyvíjala a šírila až do verzie 5.2 celkom zdarma. V októbri 2000 však Sun uvoľnil zdrojové kódy programu a to okamžite prilákalo množstvo vývojárov, ktorým sa so Sunom podarilo vytvoriť nový projekt: OpenOffice.org. To najlepšie, čo sa v OOo podarilo vytvoriť, včlenil následne Sun do prelomovej, no už komerčne šírenej verzie StarOffice 6.0. Samozrejme, tento balík obsahoval niektoré vlastnosti naviac (podporu viacerých jazykov atď.) Teraz sú teda obe strany spokojné: firma Sun získala tisíce nadšených vývojárov bez obrovských nákladov pre StarOffice a OpenSource komunita získala "zadarmo" kvalitný kancelársky balík. Tento vzorec sa osvedčil, a tak Sun momentálne uvoľňuje zdrojové kódy aj svojho operačného systému. No na tomto poli je však konkurencie viac ako dosť... A podľa najnovších správ - srdečná vďaka, A.B. - sa na využitie akýchsi free licencií chystá aj ich zarytý, zrejme už len bývalý, nepriateľ - Microsoft. V polovici októbra 2005 (po rôznych peripetiách) vyšla dlho očakávaná verzia 2.0, na ktorú sa v tejto sérii článkov zameriame.

Výhody a novinky

Okrem ceny a krajšieho vzhľadu sú výhodami OpenOffice.org podpora práce s formátmi. Okrem skvelej podpory uzavretých, teraz už aj zaheslovaných formátov (doc,xls) dokonale využíva vlastnosti starého a ešte viac nového formátu súborov (OASIS OpenDocument Format for Office Applications, ODF). Všetky sú založené na XML, z čoho vyplýva viac výhod. Formáty *ott, *odt atď. sú totiž vlastne "stlačené", komprimované *.zip súbory XML. Čiže aj ich veľkosť je o desiatky percent menšia ako u *doc atď. Takéto súbory sa aj po prípadnom poškodení dajú relatívne ľahko opraviť, na rozdiel od uzavretých formátov. Konkurencia začína využívať výhody XML "až" teraz a robí samozrejme okolo toho veľký reklamný hluk...

Prítulnosť prostredia tiež nie je na zahodenie, pripomína síce iné balíky (aby s ním neodmietli pracovať ich používatelia), ale pracuje sa s ním často jednoduchšie. OOo ako prvý kancelársky balík priniesol priamo v aplikácii možnosť tlače do súboru PDF (v. 1.1), v 2.0 je však export a aj bude oveľa viac prepracovaný.

Jazyky

V podpore svetových jazykov patrí táto aplikácia k absolútnej špičke, či písmo smeruje zľava doprava a naopak, zhora dole alebo naopak, OOo ich jednoducho vie (i keď nie vždy bez problémov :-). V prispôsobovaní OOo medzinárodným podmienkam, hrá otvorenosť kódov obrovskú úlohu. Vývojári sa nájdu všade (mometálne existuje podpora pre 60 jazykov :-) A vďaka tým našim, slovenským, máme k dispozícii nielen kompletnú slovenskú lokalizáciu, ale už aj thesaurus :-). Môžete ešte niečo viac dostať zadarmo? Do týchto aktivít sa samozrejme môžeme zapojiť aj my. Prispejeme tým spoločnej veci :-).

Ďalšia z veľkých výhod je stabilita. Musel by som si riadne zaspomínať, kedy mi naposledy OOo spadol (a aj to bola vývojová verzia). V Linuxe sa dajú využiť vymoženosti tohto OS na správu dokumentov. V 2.0 nájdeme aj nový nástroj na prácu s databázami: Base. Toto bol iba naozaj krátky prehľad výhod OOo, ďalšie si spomenieme priebežne v článkoch, ostatné budete musieť objaviť sami, resp. v zdrojoch k článku. A aby ma nikto neobviňoval z toho, že propagujem niečo, čo vôbec nie je dobré ;-), uvedieme si výsledok porovnania balíka MS Word 2003 a vývojovej (teda ešte nie finálnej) verzie OOo writera. Výsledok? Z 12 kategórií 2x remíza a 7x vyhral OOo Writer... (Jasné, MS to možno vidí naopak, posúďte však sami a naozaj nezaujato ;-).

OOo v podnikoch a na úradoch

Stretávam sa však čoraz viac s využívaním OOo v rôznych úradoch a firmách. Dôsledok to má aj v celej EÚ, ktorej niektoré orgány sa (samozrejme "na truc zaoceánskemu formátu dokumentov") rozhodujú o možnosti využívať na komunikáciu medzi jej kanceláriami práve formát OASIS OpenDocument XML, teda formát, ktorý OpenOffice.org ovláda dokonale :-)

T602

Pamätáte sa naň ešte? V posledných rokoch sa zmodernizoval a získal celosvetovo veľký počet používateľov pod novším názvom 602PC Suite. Prečo ho tu spomínam? Pretože v posledných verziách jadro tohto programu tvorí (s výnimkou databázy) práve OpenOffice.org.

HW nároky

Hardwarové požiadavky nie sú až také strašné. Podstatné je iba mať procesor Pentium 200 (a kompatibilný) a viac operačnej pamäte (min. 64 MB). Miesta na disku však budeme potrebovať aspoň 300MB. Aj po tejto stránke je to dosť obľúbený program.

Inštalácia

Jednou z noviniek OOo 2.0 je "natívny inštalátor", čiže balík je v takom formáte, aby sa dal inštalovať bežne používanými nástrojmi operačného systému. Pre Debian a jeho klony je tu súbor *.deb, pre RedHat a iné rpm distribúcie balíky v *rpm formáte. Stiahneme si teda "náš" balík rpm, resp. deb a rozbalíme si ho na disk (ako root) príkazom (za znakom # sú komentáre):

tar xzf OOo_2.0_LinuxIntel_install_sk_rpm.tar.gz # rozbalenie balíka

cd RPMS # prepneme sa do vzniknutého adresára

# ďalší príkaz vyberieme podľa našej distribúcie

rpm -Uvh *rpm # inštalujeme v systémoch s rpm (FC, RH, SuSE ...)

# ak chcete inštalovať inde ako do /opt, použite

rpm -Uvh --prefix=/cesta/k/adresaru/kam/chcete/instalovat *rpm

urpmi *rpm # v Mandrive/Mandrake

dpkg -i * # v Debiane a jeho klonoch (napr. Ubuntu, Kubuntu...)

# rovnakým spôsobom nainštalujeme balík na integráciu OOo do nášho systému z adresára RPMS/desktop-integration

Samozrejme, môžeme využiť aj grafické nástroje (Konqueror, KPackage). Inštalácia je teda jednoduchá.

Import osobných údajov 1    Import osobných údajov 2

Potom si už len spustíme požadovanú súčasť aplikácie (writer, calc atď.) a otvorí sa nám sprievodca, ktorý vytvorí každému používateľovi vlastný adresár s nastaveniami (~/.openoffice.org2). Pravdaže, ak sme používali staršiu verziu OOo, prevedie nás importom starších nastavení. Vyzve nás na registráciu (je samozrejme zadarmo, ale môžeme ju vynechať :), vyplníme svoje osobné údaje (nemusíme sa obávať, budú využívané iba v našich dokumentoch ;-). A môžeme začať objavovať...

Registrácia je nepovinná

Záver

OpenOffice.org 2.0 je po každej stránke reálnou konkurenciou zatiaľ najrozšírenejšiemu kancelárskemu balíku Microsoftu. Samozrejme, každučkú vlastnosť konkurencie tam nenájdete, vie však veľa iného, to, čo konkurencia pravdepodobne tak skoro nedokáže: napríklad podporovať cudzie (ale i vlastné ;-) formáty (pdf, doc atď.), stabilita, podpora jazykov a veľmi veľa ďalších vlastností.

Zdroje:


Seriál

    • dobra praca 25.10.2005 | 00:50
      mirec   Návštevník
      Open office2 je skvela praca. MS office je odinstalovany a uz nechyba...vela zdaru.
      • Re: dobra praca 25.10.2005 | 01:11
        Marián Ščerbák   Návštevník
        Áno, súhlasím :-) OOo naozaj stojí za to.
        • Re: dobra praca 04.01.2006 | 13:11
          richard   Návštevník
          aj mne sa viac paci lahsie tabulky sa robia alhsia praca a otvorimi aj doc ktore mi nesli wo worde ukazovalo mi to vkocki ale open ofice no problem otvoril je super
    • Portable OOo 25.10.2005 | 10:08
      Avatar titanik mint  Používateľ
      ak pridete k nejakemu windowsakovi, kt. nema OOo, moze vam pomoct portable OOo ulozedny na USB disku
    • Rýchly štart 25.10.2005 | 22:07
      Optix   Návštevník
      Nevýhody a chyby sa samozrejme nájdu tiež. Medzi ne patrí veľmi často kritizovaný pomalý štart (a dokonca vraj aj beh) aplikácie (vo verzii 2.0 sa to podľa mňa zlepšilo, pomôcť si môžeme aj použitím "rýchlo štartérov") - pre OpenOffice.org 2.0 zatial nie je Quickstarter (oooqs), ten funguje iba s 1.1 verziou :(
      • Re: Rýchly štart 26.10.2005 | 00:24
        Marián Ščerbák   Návštevník
        Áno, máte pravdu. Zatiaľ to vyzerá tak ... Mal som si to dôkladnejšie overiť.
    • HW naroky 25.10.2005 | 11:29
      Tomas   Návštevník
      OpenOffice je naozaj velmi kvalitny produkt. Vadi mi iba hw narocnost. Pri tych 64MB ram, neviem ci by sa vobec rozbehol. Mne zabera v pamati okolo 60MB :-(
      • Re: HW naroky 26.10.2005 | 17:06
        jamo   Návštevník
        ja by som to tak zle nevidel, netreba to porovnavat z nejakym starym office napr. 97. Ani taky office 2003 nebude pouzitelny na masine zo 64 ram. Nove programy si pytaju aj vykonnesjie pc. to len tak na okraj
        • Re: HW naroky 28.10.2005 | 09:14
          adrive   Návštevník
          určite je lacnejšie kúpiť giga pamäte pre OpenOffice, alebo kúpiť licenciu MS Office.
    • re 25.10.2005 | 11:48
      amater   Návštevník
      Tak ,tak hardwarova naročnosť to je problem-zatiaľčo okna98 veselo pracuju tak mandrake uz bol na tom istom stroji ako slimak... Moja skusenosť aj moji známi to potvrdily je skôr taka - rozšíreniu Linuxu najviac bráni nevyriešený problém s drivermy ... -v oknach karta ide v Linuxe ide len vyštudovanemu špecialistovi...
      • Re: re 25.10.2005 | 16:27
        Vlado   Návštevník
        V niečom pravdu máš, ale problém s drivermi je v tom, že ich pre Linux nerobia samotní výrobcovia hardwaru. Veď keby si mal na CD s hardwarom aj drivery pre Linux, už by to až taký problém nebol.
        • Re: re 26.10.2005 | 00:59
          Marián Ščerbák   Návštevník
          Úvod vyjadruje môj (vlastne, nie iba môj názor). Článok nemá za úlohu riešiť drivery v Linuxe. To je téma na samostatný článok ;-) Ak vám chýba driver od vášho zariadenia, žiadajte ho od jeho výrobcu, nie od OS. HW náročnosť: MS Office 2003 požaduje min. P 133, 64 MB pre OS + 8MB pre každú zo spustených aplikácií. http://www.microsoft.com/slovakia/office/sysreq.asp#addrequirements
    • xx 25.10.2005 | 14:17
      lump   Návštevník
      len keby to nebol taky monolit. alebo neviete ako v gentoo nainstalujem len niektore aplikacie OO? Staci mi Writer Calc a Impress, nepotrebujem komplet vsetko
      • Re: xx 26.10.2005 | 00:33
        Marián Ščerbák   Návštevník
        No, teoreticky by sa mali dať určité časti OOo odinštalovať, neušetríte tým však priveľa miesta ... Treba mať na zreteli, že OOo je komplexný kancelársky balík, ktorý sa síce zväčšil od ver. 1.* asi o 40 MB, no stále má iba asi tretinovú veľkosť MS Office. Ak chcete používať iba niektoré aplikácie a nie celý balík, skúste pohľadať špecializované náhrady: Gnumeric, AbiWord atď.
        • Re: xx 06.12.2005 | 19:00
          ZBRE   Návštevník
          tak jestli se nepletu, tak Gentoo je zalozeny na dbianu, cili vyuziva *.deb ne? pak by podle me nemel byt problem tam ty balicky treba s OOo Base a podobne z adresare smazat, pripadne prejmenovat napr. na .deb~ , pak dpkg -i *deb a melo by to chodit..ciste teoreticky, nezkousel sem. Jinak teda OOo RuleZ :)) Zvlast to ze kdyz napr. v textovym diokumentu mam tabulku, tak mi nabidne ovladani stejny jako v tabulkovym procesoru (kdyz MUSIM ve skole pouzivat M$o, je porod neco delat potom, kdyz to neumi :-( ).... :)
    • pekný článok 26.10.2005 | 10:36
      marek``   Návštevník
      Výborne Marián, Veľmi pekný článok! Má hlavu a pätu, mnoho zaujimavých informácií. Len tak ďalej! Len aby štandard súborov OASIS sa rozšíril čo najskôr.
      • Re: pekný článok 26.10.2005 | 18:42
        Viliam Púčik   Návštevník
        Pripájam sa aj ja k Marekovi, naozaj skvelý článok.
    • Chcem kupit OOo cez net 26.10.2005 | 18:32
      Davs   Návštevník
      Kde mozem na SLovensku objednat ooo 2?
      • Re: Chcem kupit OOo cez net 26.10.2005 | 21:40
        peto   Návštevník
        Na co ho chces kupovat_ Ved je zadarmo.. tusim z ftp.linux.cz
        • Re: Chcem kupit OOo cez net 27.10.2005 | 01:22
          Marián Ščerbák   Návštevník
          Samozrejme, dá sa stiahnuť zadarmo. Link je v článku. Je to relatívna novinka a firma na distribúciu CD u nás sa iba hľadá: http://sk.openoffice.org/cd.html Po verzii OOo 1.0 sa dali kúpiť časopisy= sprievodca OOo spolu s CD. Možno, že sa niečo podobné udeje aj teraz :-)
    • OOOOOOOOOOOO 30.10.2005 | 01:18
      xxx   Návštevník
      Vážení miláčikovia a fanatikovia OO ! Pokým nebude v OO fungovať VBA, dovtedy je OO pre mňa nezaujímavé. Preto čiňte sa, aby VBA sa v OO dal čím skôr používať...
      • Re: OOOOOOOOOOOO 30.10.2005 | 02:19
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Vážený xxx. Je možno zbytočné vyvíjať niečo na podporu VBA, keďže nikto nevie, či iní nebudú musieť vyvíjať niečo pre OOoBasic ;-). Ďalšia otázka je, koľko vírusov by podporou VBA získali užívatelia OOo :-).
        • Re: OOOOOOOOOOOO 01.11.2005 | 22:33
          matej   Návštevník
          Ano, tak na toto sme cakaly, kedy nam TY povies, ze pre TEBA je to nezaujimave. Uz sa Vam ulavilo, Vase Velicenstvo? Mr. Sponka says: Nabuduce skuste, Vase Blahorodie, pridat viac rovnakych pismenok po hromade, najlepsie velkych, a nezabudnite na vykricniky, ako sa na spravneho jednica s rovnakou psychickou poruchou patri.
          • Re: OOOOOOOOOOOO 06.12.2005 | 19:09
            ŽBRE   Návštevník
            Tedy pokud chcete v kancelářeském balíku programovat, myslím že M$ není ta nejlepší volba, přeci jen pokud vim (jist si nejsem) tak OOo podporuje podstatně větší množství jazyků pro skriptování, a toto je stejné jako kdybyste M$ O vyčítal že nepodporuje OOo Basic. A používat na skriptování aplikaci, která mi místo IF nutí KDYŽ, je podle mého názoru velice pofidérní :-)
    • Pro autora - ad T602 06.12.2005 | 11:59
      Jirka   Návštevník
      Mýlíte se, když směšujete 602Suite a 602Office. Jsou to dva dnes existující zcela samostatné balíky, stačí se podrobněji podívat na web 602.... Jinak řečeno: 602Suite je jejich samostatný produkt (pouze pod Windows), který vyvíjejí už řadu let a částečně navázal na T602 (spíš ale snad filosoficky, než funkčně). Naproti tomu 602Office je balík OpenOffice.org doplněný o jejich databázi 602SQL (dříve WinBase) a prodávaný za peníze.
      • Re: Pro autora - ad T602 07.12.2005 | 01:06
        Marian Scerbak   Návštevník
        Mate pravdu. Pomylila ma asi ta 602* :-)