OpenOffice.org Calc pod drobnohľadom (13) – Novinky v OpenOffice.org 3.0

OpenOffice.org Calc pod drobnohľadom (13) – Novinky v OpenOffice.org 3.0
03.11.2008 09:00 | Články | Július Pastierik

Pretože bol pred nedávnom uvoľnený OpenOffice.org 3.0, pozrieme sa v ďalšom pokračovaní seriálu o module Calc na hlavné novinky, ktoré boli prinesené v tomto module.

OpenOffice.org Calc podobne, ako pred tromi rokmi pri verzii 2.0, zaznamenal hádam najviac noviniek. Nebudeme sa tu venovať všetkým (napríklad optimalizačnej funkcii „Solver“), pretože tieto zmeny sú pomerne špeciálne a teda sú určené pre dosť úzky okruh používateľov, medzi ktorých zrovna nepatríme.

Vopred sa ospravedlňujem za české popisy volieb menu a názvov pracovných okien, pretože pre svoju prácu používam českú verziu, ktorá je podľa môjho osobného názoru lepšie preložená.


Posledná bunka v zošite AMJ65536“

To, čo sa týka všetkých je zmena rozsahu tabuliek v zošite. Od verzie 3.0 bol rozšírený počet možných stĺpcov jednej tabuľky na 1024, čo spolu so 65536 riadkami (ktoré boli zavedené pri verzii 2.0) umožňujú momentálne adresovať bunku s adresou „AMJ65536“.


Vloženie regresnej krivky do grafu

Ďalšie novinky boli pridané do oblasti tvorby grafov, kde bola pridaná veľmi žiadaná funkcia vloženia nielen regresnej krivky, ale OpenOffice.org dokáže vypočítať a vložiť aj jej vzorec, korelačný koeficient, do grafu môžeme teraz vkladať aj rozdiely oproti predpokladaným hodnotám a pod.


Vložená regresná krivka a jej rovnica v grafe

Osobne sa mi najviac páči možnosť zdieľania tabuľky s viacerými používateľmi, teda možnosť, aby ju naraz aj mohli editovať a nielen prezerať. Do menu „Nástroje“ bola za týmto účelom pridaná funkcia „Sdílet dokument“, pomocou ktorej nastavujeme alebo rušíme jej zdieľanie. Po jej výbere sa zobrazí pracovné okno „Sdílet dokument“


Menu s voľbou pre zdieľanie zošitu

Z tomto pracovnom okne zaškrtávame alebo rušíme zaškrtnutie okienka „Sdílejte tento sešit s dalšími uživately“. Ako upozorňuje toto okno, v režime zdieľania nie sú dostupné všetky možnosti modulu Calc – nemôžete meniť atribúty písma (farba, formát a pod.) a nie sú prístupné funkcie pre prácu s objektami, ako je napríklad vkladanie grafov.


Povolenie alebo zakázanie zdieľania zošitu

Pretože sa zdieľanie môže pružne zapínať a vypínať, nie je to až taká obmedzujúca podmienka, pokiaľ vieme, že momentálne na dokumente nikto iný nepracuje. Inak je lepšie, ak sa formátovanie a grafy pripravia vopred.


Nastavenie prístupových práv k zdieľanému zošitu

Pravdaže, pri zdieľaní nesmieme zabudnúť ani na prístupové práva skupiny používateľov alebo ostatných používateľov k súboru (pre zápis), pretože inak z druhého počítača nebudeme môcť súbor upravovať. Pri otváraní zdieľaného súboru sa zároveň v príslušnom adresári vytvorí súbor „.~sharing.MENO_SUBORU.odt“, ktorý musí mať tak isto právo pre zapisovanie pre všetkých používateľov, ktorí sú súborom môžu pracovať.


Upozornenie zobrazované pri otváraní zdieľaného zošitu

Pokiaľ otvárame zdieľaný súbor, sme na to OpenOffice.org upozornení (ak toto upozorňovanie nezakážeme). Zároveň je v záhlaví dokumentu vedľa názvu súboru uvedené v zátvorke „sdíleno“.


Naše zmeny v zdieľanom zošite sa prejavia okamžite

Paralelná práca na dokumente má určité špecifiká. Zmeny sa neprejavia ihneď po ich zadaní, ale najprv sa musia dokumenty uložiť. A práve pri ukladaní dokumentu sa nám do nášho zobrazenia prenesú zmeny, ktoré previedol iný používateľ, pričom sme na tieto zmeny osobitne upozornení. Zmenené bunky sú farebne zvýraznené s tým, že pokiaľ na ne prejdeme, vidíme, ktorý používateľ zmenu previedol. Až následné, teda druhé uloženie súboru urobí to, že tieto zmeny budú akceptované a ich zvýraznenie sa zruší.


Upozornenie, že v zdieľanom zošite previedol úpravy iný používateľ

Týmto krátkym prehľadom sme sa nedotkli všetkých zmien a možností, ktoré zaznamenal modul Calc v OpenOffice.org Calc 3.0, ale sme iba načrtli ich základy. To ostatné necháme na štúdium láskavým čitateľom.


Zmeny iného používateľa sú zvýraznené

Stránky OpenOffice.org: www.openoffice.sk

    • Riešiteľ 03.11.2008 | 17:58
      Guest   Návštevník
      Budete sa venovať aj novej funkcii Riešiteľ? Celkom by bol dobrý nejaký návod a jeho praktické využitie.
      • Re: Riešiteľ 03.11.2008 | 20:32
        Avatar chatpall   Používateľ
        To prakticke vyuzitie sa vola "fitovanie kriviek" a ako dobre autor poznamenal nie je urceny pre vsetkych uzivatelov. Ale osobne pouzivam takyto "solver" na priblizenie nameranych hodnot a
        fyzikalnej podstaty riesenych uloh (ak vobec nejake take riesenie ma fyzikalny model).
        NERUSTE TENTO UCET!!!
      • Re: Riešiteľ 04.11.2008 | 06:56
        Avatar Július Pastierik   Používateľ
        Úprimne sa priznám, že neviem, na čo funkcia "Riešiteľ" slúži a preto som napísal v článku, že sú to veci, ktoré sa týkajú špeciálneho okruhu používateľov, medzi ktorých nepatrím.
        • Re: Riešiteľ 07.11.2008 | 21:59
          Avatar jv openSuSE 11  Používateľ
          Mne chýba v Calcu možnosť zoradenia (sort) v automatických filtroch.
        • Re: Riešiteľ 07.11.2008 | 23:09
          REONxsp   Návštevník
          Funkcia riešiteľ (solver) sa využíva v problematike optimálneho programovania. Tento predmet sa učí napr. na SPU v Nitre a tiež na iných VŠ. Vysvetlenie jeho aplikácie v praxi určite nieje na jeden e-mail :-)
        • Re: Riešiteľ 02.12.2008 | 13:30
          Avatar driller Ubuntu, OpenSuSE  Používateľ
          riesenie uloh linearneho programovania (napriklad) - kedysi som to aj vedel, ale holt, nepouzivas - zabudnes
          • Re: Riešiteľ 02.12.2008 | 13:32
            Avatar driller Ubuntu, OpenSuSE  Používateľ
            pozeram, ze ma uz niekto predbehol... skratka, ma to vyuzitie tam, kde sa babres s velkymi maticami, rozsiahlymi sustavami rovnic a podobne (my sme to mali na operacnom vyskume a linearnom programovani)
    • Makro 16.04.2010 | 00:52
      Avatar tibor holub   Používateľ
      Poprosím o makro na kopírovanie tabuliek s iného zošita, ak je to možné bez otvorenia zošita.