Racer - rýchle stroje v Linuxe

11.12.2004 00:17 | Recenzie programov | Jozef_Breza
Recenzia jednej z najlepších linuxových hier - automobilového simulátora Racer. Slušná grafika a takmer dokonalá fyzika vás určite vtiahne do sveta divokých automobilových jázd a zaručene vás na niekoľko dní nepustí :)

Viacerým vodičom som dal zahrať si nejaké automobilové hry pre MS Windows. Boli to ľudia, ktorí veľa spoločného s PC hrami nemajú resp. vôbec nič také nehrali. Zhodli sa na tom, že je tam divná ovládateľnosť v tom zmysle, že ak ide auto pomaly, tak stlačením šípky sa koleso maximálne vytočí. Vo väčších rýchlostiach sa dokáže otočiť menej. Nanešťastie takéto vlastnosti v hre sa nedajú zmeniť. Plynový pedál funguje nasledovne: šípka hore = pedál stlačený až na podlahu. Z toho vyplýva, že musíte ísť naplno, ak chcete mať dobrú ovládatelnosť. Nie je tu možnosť vychutnať si pomalú jazdu. V malých rýchlostiach pri jemnom stlačení napríklad doprava, kolesa sa naplno vytočí a už ste na tráve. Plynový pedál sa nijako nedá presvedčiť aby ste mohli jemne pridať. Čiže musíte makať naplno, lebo v pomalších rýchlostiach je auto doslova neovládatelné. Z tohto dôvodu som sa popozeral po niečom realistickejšiom. Keďže MS Windows už nepožívam, hľadal som hru pre Linux.

Našiel som RACERA. Vyrazil mi dych. Fyzikálne vlastnosti v inej hre (Need for Speed) sú veľmi, veľmi ďaleko skutočnosti. Čo má lepšiu hratelnosť, to je každého osobná otázka. Ja potrebujem simulátor. Ten simulátor som objavil v Racerovi.



Ovládanie
V domovskom adresári máte adresár .racer. V súbore racer.ini si môžete nastaviť vstupné zariadenie pre ovládanie (podporuje myš, klávesnicu, joystick aj volant). Detailné nastavenia sú v /racer/data/ctrlsets. Napríklad pre klávesnicu je to keyboard.ini atď. V súbore racer.ini si tiež môžete nastaviť hudbu, ktorá bude počas jazdy pumpovať atmosféru. Je to na vašom vkuse. Svoje mp3-ky nakopírujte do /usr/games/racer/data/music. Ovláda sa napríklad myšou. A to nasledovne: ťahaním hore sa pridáva plyn akoby ste stláčali plynový pedál, dole je prítlak na brzdu. Môžete si vyskúšať pribrzďovať, ale aj zašmykovať. Vpravo a ľavo sa otáča volant. Čiže ak v plnej rýchlosti otočíte volant naplno dostanete kolesá do šmyku (sú kolmo na smer jazdy a nezaberajú) a zhlboka sa nadýchate dymu z horiacich pnematík. Čo poviete, dokonalá fyzika, nie. Auto sa pekne hompáľa pri prechode cez nerovnosti aj v zákrutách sa nakláňa na stranu. Pri šľapnutí na plyn sa nadvihne predok, pri drzdení zase predné tlmiče perujú, krása.
Ľavé tlačidlo na myši znamená preradiť o stupeň vyššie a pravé nižššie. Stredné je spojka. Menšie stroje v štrkovej zóne na F1 okruhu zapadnú. Vyskúšajte si v takom prípade prácu so spojkou. Bez toho sa BMW Mini Cooper už viac nepohne. Pri radení nie je spojka potrebná (ale nie zakázaná). Je vhodná na rozturovanie pred štartom. S takýmto ovládaním sa auto pohybuje prirodzene pri všetkých rýchlostiach a dá sa z auta "výžmýkať" maximum. Podľa zvuku motora sa dá krásne radiť a vychutnávať jazdu.
Reakcia vozidla na rôznych povrchoch je rôzna (nie ako v NFS). Čo je tu veľkým kladom.
Autá treba nakopírovať do /usr/games/racer/data/cars a trate do /usr/games/racer/data/tracks. Pozor! Zmeňte si práva v jednotlivých priečinkoch (aj podpriečinkoch a súboroch), aby ste to mohli hrať aj ako obyčajný user (nie je odporúčané prihlasovať sa ako root).



Grafika a spracovanie
Racer je sieťová hra, ale aj jednotlivec (maniak na autá) si príde na svoje.
Grafika závisí od autora trate alebo auta. Keďže je autorov viacej, je to rôzne. Autá sú na veľmi dobrej úrovni. Prístroje palubnej dosky by mali byť vo všetkých autách reálne. Dá sa meniť uhol pohľadu (z kokpitu - u niektorých "žijú" prístr. palubnej dosky, spoza predného kolesa, cez zadné koleso dozadu, zo zadného sedadla dozadu, cez kapotu, z vonku zozadu, pohľad z vrtulníka a filmový pohľad - automatické prepínanie medzi stabilnými kamerami... Pri každom pohľade si možete nastaviť uhol a vzdialenosť). Predvolené pohľady závisia od autora. Prepínajú sa číslami na anglickej klávesnici. Pozor! Hra si nerozumie s Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock, takže majte to vždy vypnuté. Ak to nevypnete, tak nebudete vedieť ani ukončiť hru (ESC), lebo nebude reagovať.
Tak ako pri väčšine graficky náročnejších hier musíte mať hardwarový akcelerátor. Samozrejme dá sa aj dokúpiť aj zvlášť, ale to asi nebude nutné. Ak máte novšiu grafickú kartu, tak určite tento akcelerátor je súčasťou vašej karty.

Požiadavky:
OpenGL driver (nič som nedoinštaloval,väčšinou to je súčasťou distribúcie)
256 RAM (minimálne 64)
a spomínaný 3D akcelerátor





Grafika okolia je trochu slabšia. Trochu hranaté línie a stromy sú pomerne škaredé. Buď sú z dvoch prekrížených "papierov", alebo je to nejaká monotónna, doslova kulisa. V ojedinelých prípadoch sú stromy prepracované dobre (=priemerné hodnotenie). Závisí to naozaj od autora trate.
Dookola znie jedna skladba, ale to nie je prekážka najmä ak ju vypnete a započúvate sa do piesene motora.



Má to ešte dve nepríjemné vlastnosti. Jednou je divný a často sa oneskorujúci zvuk pri nabúraní, alebo šuchnutí podvozku o zem. Ak ostanete visieť podvozkom na terénnej nerovnosti, zvuk znie nepretržite. Je to dosť nepríjemné.
Ďalšou nepríjemnosťou, a dosť závažnou, je stupňujúci sa odraz po nabúraní. Neznie to zle ale tu je príklad: Nabúrate vo veľkej, alebo mierne veľkej rýchlosti do zvodidiel. Odrazíte sa. Lenže ak pri odraze nadskočíte, tým pádom sa od zeme znovu odrazíte a tak auto poskakuje a stále viac sa odráža. O chvíľu ste v oblakoch, alebo za kulisami. No ja som sa s tým vysporiadal tak, že ak vo veľkej rýchlosti nabúram, predstavím si že som mŕtvy a nevšímam si oblaky okolo :-)

Myslím si, že tie chybičky krásy nikoho neodradia, ak sa naučíte jazdiť (= pôjdete len po ceste, bude to dokonalý pôžitok). Nedávno mi jeden známy povedal, že ak chce hrať autá, stačia mu šípky a nechce ani radiť. Niekedy som si to aj ja myslel, ale po Racerovi mám už vysoké nároky na všetky motoristické hry.

Ak hľadáte skoro dokonalý simulátor jazdy na aute a nemáte veľké nároky na scenériu, je tu RACER. Aj náročnejších to uspokojí. Stačí si vybrať peknú mapu (napr. Early Fall in Norway), auto, ktoré až tak "nevyskakuje", to znamená že nie hneď vyletí do oblakov (napr. Ferrari 360 Spider) a može to byť veľmi tvrdým súperom hier pre MS Windows. Stojí to za ten zážitok. Dúfam že presvedčíte aj vodiča, ktorý je skalným odporcom PC hier. Mne sa to podarilo ;-)

Ak vás Racer oslovil, môžete si ho stiahnuť v dvoch balíkoch celkovej veľkosti 10 MB. Inštrukcie na inštaláciu máte tu. Pre Mandrake je k dispozícii aj RPM (13.1 MB). Domovská stránka projektu je www.racer.nl
Po nainštalovaní máte základ. Potom už stačí iba doinštalovať podľa chuti autá a trate.

Bezpečnú jazdu želá Quaniu

    • Racer po internete? 31.08.2005 | 17:34
      wishmaster16   Návštevník
      Da sa vyuzit multiplayer v Racery na multiplazerovu hru po Internete?
      • Re: Racer po internete? 15.09.2005 | 12:44
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        ano, da. Skusal som to :).
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • Verzia recenzovaneho softveru 29.10.2005 | 12:38
      Aas   Návštevník
      Bolo by dobre uviest k recenzii aj verziu rezenzovaneho sftveru, kedze pre potencialne odradeneho citatela mohli byt spominane nedostatky uz medzicasom odstranene. Nahodni alebo obcasni navstevnici tak mozu citat recenziu niecoho, co uz davno nie je pravdou, a ani to netusia. Dakujem.
      • Re: Verzia recenzovaneho softveru 29.12.2005 | 15:20
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Recenzovaná verzia bola 0.5 stable.
    • Download Racer 28.12.2005 | 20:07
      Dave   Návštevník
      Zdravíčko...táto hra je fakt desne skvelá...až na to,že neviem kde ju stiahnut...mám takýto problém.Na mojom počítači kde mám linux, niesom pripojený na internet,takže to musím stiahnuť cez druhý počítač...ale tam je windows xp... poradíte mi prosím Vás nieaký link kde sá dá táto hra stihnúť plná ako súbor pre linux? (pozor, nie nieaký 600kb program ktorý mi to stiahne, ale dáky 10mb) Za skorú odpoveď vopred ďakujem :)
      • Re: Download Racer 29.12.2005 | 16:01
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        stiahni si subory: data-files a binaries Potom postupuj podla navodu
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • help 04.01.2006 | 16:06
      bobo   Návštevník
      kde sa mi to nainstall-owalo ???
    • ??? 29.03.2006 | 10:21
      tonino@pobox.sk   Návštevník
      mne sa to aj v pohode nainstalovalo, ale nejde to spustit, proste to nic neroby (stiahol som jeden asi desatmegovy subor a mam nainstalovanu Fedoru 4) Som Linux zaciatocnik. P.S. nie je prosim niekde ten navod v slovencine, alebo cestine prosim
      • Re: ??? 29.03.2006 | 10:30
        tonino   Návštevník
        zabudol som pripisat, ze dotycny subor bol typu run
    • aktualizacie... 04.05.2006 | 10:12
      Avatar dingo Mandriva 2006  Používateľ
      Nic v zlom. ale byva tato stranka updateovana...? Bol som tu pred rokom a boli tu zhruba tie ista recenzie... Odpiste dakto, nech aasspon vieem, ze tu niekto chodi..
      • Re: aktualizacie... 28.05.2006 | 20:22
        still   Návštevník
        chodi
    • Racer 29.05.2006 | 08:38
      MAsOrád   Návštevník
      Tak to idem sosnut, som zvedavy co to bude a ci to vobec pofici. Som beginner v linuxe a najviac ma stve, ze neviem kde su vsetky programy (je nieco ako program files?)
      • Re: Racer 14.05.2007 | 22:35
        qwertz   Návštevník
        a co alt+F2 nazev programu ??
    • velkost 22.08.2006 | 13:52
      lolo   Návštevník
      Neda sa to nastavit na celu obrazovku?
    • ... 01.11.2006 | 19:49
      vird   Návštevník
      no a trebalo by spomenut aj systemove poziadavky lebo mne to na ubuntu procak amd 1800+ seka jak hovado
    • otazka 04.11.2006 | 17:47
      juro   Návštevník
      Zdravim.. Existuje aj verzia ktora by sla aj pod Windows XP ?? Dakujem
    • Mentalny problem 05.01.2007 | 08:46
      PGH   Návštevník
      Aj v tomto clanku vidim, ze autor citil potrebu porovnavania s OS Win, pripadne aspon v nejakej pracialnej veci (realne fyzikalne prostredie) hura-hura dokazat ze "linux je lepsi". To som si vsimol ze je standardny mentalny problem fanusikov Linuxu, neustale sa snazit porovnavat sa s Win. Sranda ze uzivatelia Win s tym vobec problem nemaju a nemusia nic nikomu dokazovat :) K tej fyzike: na platformu Win existuje asi 10-15 spickovych automobilovych hier. Niektore z nich su tzv. arkadove, v ktorych nie je fyzika realna, ale je system hry nastaveny v zaujem maximalnej hratelnosti. Ine hry sa zase zameriavaju na maximalnu hodnovernost a relane namodelovanie prostredia. Obidva su zamerne smerovanie autorov hry, ci uz do maximalnej zabavnosti a hratelnosti, alebo naopak maximalnej realnosti prostredia.
      • Re: Mentalny problem 01.03.2007 | 18:44
        €gr€s   Návštevník
        uplne sa stotoznujem s tymto nazorom.. link na tuto recenziu som dostal od kamosa.. obaja mame ubuntu edgy niekolko dni, zaciname sa donho dostavat (zatial hlavne eye candy ako beryl, atd...) a nemyslim ze tato hra moze drzat krok s niecim ako "FIAA GT Racing 2" castejsie nazyvane jednoducho GTR2 -> spickovy simulator s vybornou hratelnostou, grafikou, realistickostou, nastavenim vsetkeho vratane odskoku tlmicov pri roznych typoch narazu....

        nefavorizujem ani lin ani win.. jednoducho si myslim, ze porovnavat tuto hru po kvalitativnej stranke s win hrami je od veci..
        • Re: Mentalny problem 11.07.2007 | 13:03
          mut   Návštevník
          K tomuto by som este pridal, ze autor porovnava ovladanie klavesnicou s ovladanim mysou, co je dost nezmysel. Nech si nastavi v Racer-i ovladanie klavesnicou a vysledok bude ten isty ako, to co popisoval pod Win.
          Ja mam volant a ked hram hry pod Win, tak ked zatocim trochu aj kolesa sa vytocia trochu a ked zatocim uplne, aj kolesa sa vytocia uplne.
          Osobne som sa pokusal rozchodit volant do tejto hry asi 3 dni bez uspechu. Mam OpenSUSE, system volant vidi, reaguje na jeho pohyby, ale hra ani za svet.
    • Is there going to be a greatest hits blog at the end of the year? 24.06.2009 | 19:46
      Abe   Návštevník
      online ambien - ambien order diazepam - diazepam buy wellbutrin - wellbutrin online alprazolam - alprazolam order prozac - prozac order online tamiflu - tamiflu lorazepam info - lorazepam buy nexium - nexium best price zoloft - zoloft buy klonopin - klonopin
      • pomoc zaciatocnikovi:P 15.11.2009 | 21:06
        Al3skoo   Návštevník
        mam linux 1 den a vobec s tym neviem robit.....poradi mi plz niekto ako mam spravit tu instalaciu nejako podrobnejie a po slovensky???lebo podla hentoho navodu s tym newiem ani pohnut.....diky moc ked sa niekto najde.P