Rozhovor s Ladislavom Bodnárom (Distrowatch)

Rozhovor s Ladislavom Bodnárom (Distrowatch)
02.02.2008 23:20 | Články | Stanislav Hoferek

Kto je Ladislav Bodnár? Človek, ako každý iný. S tým rozdielom, že precestoval veľkú časť planéty, založil projekt Distrowatch zásobujúci novinkami Linuxákov po celom svete... Ak vás zaujíma vzťah zakladateľa Distrowatch k Linuxu, aký systém by dal svojim deťom, koľko pozná jazykov, alebo čo má spoločné s africkými diamantami, čítajte ďalej :).

1) Najskôr tak trochu mimo Linuxu. Spoznali ste niekoľko krajín na tejto planéte. Okrem Slovenska napríklad Taiwan. Aké sú hlavné rozdiely, ktoré ste si "vlastnoručne" všimli?

Na túto otázku by sa mi odpovedalo ľahšie, ak by si sa namiesto rozdielov pýtal na podobnosti ;-). Pamätám si, že keď som sem po prvýkrát zavítal v roku 1995, tak som si pripadal, ako keby som sa znovu narodil - nevedel som rozprávať, ničomu som nerozumel, a dokonca som nebol schopný ani si objednať jedlo v reštaurácii. Proste som mal pocit, že tých 16 rokov, ktoré som strávil v škole, sú mi tu úplne na nič. Dnes je to už o niečo lepšie, pretože občas už tu je na uliciach vidieť aj latinku, ale pred tými 13 rokmi sa tu nedalo ani ísť autobusom bez miestneho sprievodcu alebo bez znalosti čínskych znakov.

2) Prezradíte nám niečo o vašich aktivitách pred projektom Distrowatch?

Povolaním som hutnícky inžinier. Po skončení Vysokej školy báňskej v Ostrave som pracoval dva roky v Ústave Jaderného Výzkumu v Řeži u Prahy, po ktorých som strávil desať rokov v Južnej Afrike - najprv tri roky ako metalurg jednej platinovej rafinérie v Rustenburgu (neďaleko Pretorie) a ďalších sedem potom v Kapskom meste, kde som pracoval ako triedič diamantovej rudy na lodiach, ktoré sa zaoberali ťažbou diamantov z mora pri západnom pobreží Južnej Afriky a Namíbie. V tej dobe ma začali zaujímať počítače a programovanie, tak som sa dal na štúdium jazykov C a Visual Basic. V roku 2001, počas mojich potuliek po Ázii som natrafil na zaujímavú prácu v jednej linuxovej firme tu v Taiwane a práve vtedy sa začala moja aféra s Linuxom.

3) Máte týždenník, ktorý čítajú tisíce ľudí - Distrowatch Weekly. Napíšete nám o ňom niečo? Aké zaujímavé zážitky máte z jeho písania?

DistroWatch bol od začiatku čisto faktickou stránkou, bez osobných názorov a kontroverzných diskusií. Po čase, keď už som nabral aké také skúsenosti s Linuxom, tak som občas dostal chuť vyjadriť svoj názor na určitú distribúciu alebo okomentovať nejakú udalosť - proste tie suché čísla trošku opepriť, dať im dušu. Preto ma napadlo dať dokopy pravidelný týždenník s možnosťou čitateľských komentárov. Zaujímavé zážitky? Tých je dosť každý týždeň, keď čitatelia začnú hľadať nepresnosti a dávať najavo nesúhlas s vyjadreným názorom. Ale to je život na internete. Za tie roky čo spravujem DistroWatch som sa naučil, že je to jedno, čo napíšem, vždy sa nájde niekto, komu sa to nebude páčiť a dá mi to aj patričným spôsobom najavo ;-).

4) Počet distribúcií sa neustále zvyšuje. Pre začiatočníkov i pre expertov, pre desktopové použitie aj pre najrôznejšie špecifické využitie. Ide podľa vás Linux dobrým smerom?

Zaujímavá otázka, hlavne keď pochádza od vývojára distribúcie číslo 557 v databáze DistroWatch ;-). Ale vážne. Nemyslím si, že je dôležité nájsť odpoveď na otázku, či ide vývoj dobrým smerom. Ako vieme, tak celý open source je postavený na bazárovom štýle a rovnako, ako je nezmyselné regulovať to arabské trhovisko, tak tiež nemá význam zasahovať násilne do vývoja linuxového softvéru. Napokon, ono to všetko závisí od nás, ako si ten softvér urobíme, ako ho budeme využívať a ďalej vyvíjať.

5) Ak by namiesto množstva distribúcií bolo distier len 4 alebo 5, bolo by to podľa vás výhodnejšie pre začiatočníkov?

Nie, nemyslím si to. Keď som začínal pracovať na DistroWatch, tak som tam mal vedených dvanásť distribúcií a počet návštevníkov sa pohyboval okolo tisícky za deň. Dnes je tam vyše tristo aktívnych projektov a návštevnosť stránok sa zvýšila na vyše stotisíc denne. Z toho je zrejmé, že vyšší počet distribúcií znamená aj celkovo vyššiu aktivitu a tým pádom aj vyšší záujem o Linux, BSD a iný slobodný softvér. A čo sa týka začiatočníkov, tak tí si môžu aj naďalej predstaviť, že existuje len päť distribúcií - aspoň teda do tej doby, kým sa prestanú považovať za začiatočníkov.

6) Aký operačný systém by ste odporučili svojmu vlastnému dieťaťu? Alebo na ktorú stránku s množstvom OS by ste ho pozvali?

Rozhodne Linux. Žiadny dual-boot s Windows, len čisto Linux, prípadne niektoré z BSD. Ja som Windows nepoužil už takých dobrých šesť rokov, tak nevidím dôvod, prečo by to nemohlo takto pokračovať v rodine aj ďalej.

7) Mali ste na svojom počítači niekoľko rôznych distribúcií. Momentálne je u vás "na návšteve" Sabayon. Alebo sa to už zmenilo? Máte vyhliadnuté nejaké distro do budúcnosti?

Každých šesť mesiacov mením distribúciu. Je to z dôvodu osobnej snahy byť čo najobjektívnejší voči všetkým distribúciám a tiež, aby som mal prehľad o ich rozdieloch a charakteristikách. Momentálne beží môj hlavný počítač na Fedore 8, ale to sa zase zmení v apríli tohoto roku. Čo tam bude potom, to ešte zatiaľ neviem.

8) Okrem práce potrebuje každý aj trošku zábavy. Hráte sa niekedy nejakú linuxovú hru? Čo presne okrem pracovných vecí sa usídlilo vo vašom počítači?

Nie, na počítačové hry príliš nie som. Ono tej práce na DistroWatch je naozaj veľa a akonáhle mám chvíľku voľna, tak sa radšej vždy prinútim vstať a odísť čo najďalej od monitora. Nakoniec to ani nie je veľmi zdravé tráviť dlhé hodiny pred počítačom.

9) Myslím, že už bolo otázok na distribúcie a celkovo Linux dosť. Čo pekné robíte vo voľnom čase? Aké máte záujmy?

Baví ma cestovanie, ale to sa bohužiaľ nedá robiť veľmi často. Okrem toho sa snažím udržiavať telo v kondícii a to hlavne behaním, plávaním a jogou. Taktiež ma zaujímajú cudzie jazyky a exotické vtáky.

10) Ovládate angličtinu, slovenčinu a určite ešte zopár ďalších jazykov. Ako ste na tom celkovo so znalosťou cudzích jazykov?

Môžem povedať, že plynule ovládam len slovenčinu a angličtinu. Dohovorím sa aj po čínsky, aspoň v bežných, každodenných situáciách a dokonca viem aj prečítať jednoduchý text, ale to už dá dosť námahy a je to veľmi unavujúce. Čo sa týka ostatných jazykov, tak tá znalosť je viac-menej pasívna - prečítam si jednoduchý text vo francúzštine, španielčine, japončine, maďarčine, ruštine a ostatných slovanských jazykoch, ale dať dokopy niečo v týchto jazykoch veľmi neviem.

11) Taiwan je pre nás, dlhodobých Stredoeurópanov, veľkou neznámou. Poviete nám nejakú vašu obľúbenú ľudovú múdrosť z tejto oblasti? Niečo na zamyslenie, čo tu v Európe nepoznáme?

Podľa tradičnej čínskej medicíny platí pravidlo, že človek by mal úplne relaxovať medzi jedenástou a jednou hodinou - v noci, ale aj cez deň. Veľa ľudí to tu dodržuje. Dnes ma už neprekvapí, keď vojdem to nejakej kancelárie počas obedňajšej prestávky a celá miestnosť vyzerá, ako keby tam niekto pustil plyn - všetci tam sedia s hlavami položenými na stoloch a spia. Ináč je to ale dobrý zvyk, ktorý som prijal aj ja ;-).

12) Poznáte sa s množstvom tvorcov distribúcií. Akí sú to ale ľudia z vášho pohľadu? Mám na mysli ľudské vlastnosti.

S tvorcami distribúcií sa poznám len povrchne, z emailov. Vlastne som sa osobne stretol len s dvoma - Markom Shuttleworthom z Ubuntu a Gaëlom Duvalom, ktorý založil Mandrake Linux, ale aj to boli len krátke stretnutia.

13) Posledná otázka je taká dosť všeobecná. Staráte sa o dôležitú stránku, no popri tom ste človek ako každý iný. Ako približne vyzerá váš bežný deň?

O DistroWatch sa starám z "domácej kancelárie", takže prvé kroky po zobudení vedú práve tam, aby som bleskovo skontroloval, či mi počas spánku neunikla nejaká dôležitá udalosť. Väčšinu dňa potom trávim buď obnovovaním stránok alebo písaním článkov (okrem DistroWatch tiež píšem pre Linux Format). Prácu preruším podľa nálady alebo počasia - ak je pekne, tak si idem zabehať alebo sa prejsť. Večery trávim skôr oddychovým čítaním, alebo na nejakom jazykovom kurze.

    • pekne.. :) 03.02.2008 | 00:53
      Avatar NasaK Arch Linux  Používateľ
      O Lacovi (ak ho teda mozem tak familiarne nazvat) som uz vedel davnejsie, ze ma pod palcom Distrowatch.. Dokonca tusim bol aj na jednom Kubuntu team buildingu, no nemohol som tam prist.. :( Chcem mu jednoducho pogratulovat k doterajsim uspechom a popriat vela vela dalsich zdolanych met vo svojom zivote.. ;)
      Freedom for everyone! Use Free Software...
    • qwety 03.02.2008 | 09:04
      Avatar SonnY   Používateľ
      Nic v zlom, ale ten rozhovor mi prisiel, ako by bol nie uplne najlepsie prelozeny z nejakeho cudzieho jazyka :D
      • Re: qwety 03.02.2008 | 13:03
        Laco Bodnár   Návštevník
        Tiež mám tak trochu pocit, že by som sa už ako novinár na Slovensku veľmi nechytil... :-)
      • Re: qwety 03.02.2008 | 14:22
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        nahodou... keby som bol tak dlho mimo domova, tak by to dopadlo zle... nevedel by som ani ako sa bryndzove halusky napisu... ale chut si veru pametat budem :)
    • aky je rocnik 03.02.2008 | 16:10
      Avatar Michal Sedlák Debian, Ubuntu  Používateľ
      Velmi pekny rozhovor, len sa mi z neho nepodarilo vycitat, kolko ma Laco Bodnar rokov.
      • Re: aky je rocnik 03.02.2008 | 16:26
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        vek je dolezity pre tych, ktori skatulkuju podla veku :)

        a taktiez je rozdiel kolko ma clovek rokov "tak normalne", a na kolko sa citi :)
      • RE: aky je rocnik 03.03.2016 | 13:30
        Avatar foter+   Návštevník

        Zeby 50 ? http://www.linuxsoft.cz/en/article.php?id_article=752

    • konik 03.02.2008 | 19:02
      Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
      ...sa bohužiaľ nedá robiť veľmi často. OkrEm toho sa snaží...
      Ma to pekny konicek, ale nejako by som nechcel byt v jeho kozi :-)
    • pekne... 06.02.2008 | 05:26
      barbarik   Návštevník
      pekny clanok, aj ked pomerne strucny. O L.Bodnarovi sa v poslednom case pise mnoho, mozno by si to zasluzilo dlhsi clanok, nielen s otazkami, ktore sa objavuju vsade.
      Stano, bol si to ty, kto sa kladol otazky? Ak sa jedna len o preklad asi by sa patrilo uviest zdroj.
      • Re: pekne... 06.02.2008 | 14:54
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        z ktoreho stredoeuropskeho jazyka by to podla teba mohlo byt?
        Debian. apt-get into it…
      • Re: pekne... 06.02.2008 | 16:36
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        zdroj je konverzacia medzi Ladislavom Bodnarom a mojou malickostou :)
    • To je dobréé 03.03.2008 | 22:38
      EL   Návštevník
      .. že sa vo svete nestratia našinci. Lacovi prajem všetko dobré a hodne tvorivej práce na distrowatch.
      • Re: To je dobréé 04.03.2008 | 20:53
        Avatar Tomáš FEDORA  Používateľ
        Bod číslo 6 sa mi páčil najviac
    • Prosba 24.09.2010 | 14:05
      Monika Kičáková   Návštevník
      Potrebovala by som na Laca Bodnára získať kontakt - mailovú adresu. organizujeme stretnutie zo strednej školy a chceme sa aspoň pripomenúť.
      Monika