S Linuxom do školy

S Linuxom do školy
12.11.2007 16:00 | Články | Marián Ščerbák

Máte pobalené všetky veci, ktoré potrebujete na vysokoškolský internát? Nezabudli ste na notebook s Linuxom? Povedali vám, že ho pri štúdiu (napr. informatiky) nevyužijete? Tak práve na toto tvrdenie sa v dnešnom článku pozrieme bližšie.

V článku si priblížime programy, určené pre linuxovú platformu, ktoré umožňujú splniť zadané úlohy a práce všetkého druhu na akademickej pôde. Samozrejme, predpokladám, že štúdium je zamerané na informačné technológie, typicky informatiku. Ale nie je to pravidlo, možno tu niečo zaujímavé nájdu aj neinformatici. Pravdaže, nároky, ale aj použité nástroje sa líšia škola od školy, dokonca aj medzi jednotlivými vyučujúcimi, ale na prácu doma môže byť snáď článok užitočným návodom.

To, že Linux ako platforma sa teší veľkému záujmu vedeckej komunity, dokumentuje niekoľko vecí. Napríklad CERN , špičkové vedecké pracovisko, používa klon RedHat linuxu, nazvaný Scentific linux.

Matematika

Pre niekoho už len toto "strašné slovo" veští nepríjemnosti, ale väčšinou je to jedna z prvých prekážok, ktoré potrebuje vysokoškolák prekonať. V prvom ročníku sa zvyknú preberať funkcie a matice. Aplikácie, zobrazujúce grafy funkcií sú už bežne inštalované do mobilných telefónov, prirodzene však nemajú také možnosti, ako tie na desktopoch. Za akýsi nepísaný "štandard" na poli matematických programov sa považuje Matlab. Existuje síce aj jeho port pre linux, ale samotný program je po finančnej stránke dosť náročný (môžete si ho aj údajne zadarmo vyskúšať).

Existuje však minimálne niekoľko desiatok aplikácií, ktoré vo väčšej či menšej miere zvládajú výpočty podobné Matlabu. I keď väčšina z nich funguje z príkazového riadku, nájdu sa i také, čo majú grafické rozhranie, alebo fungujú priamo na webe. Klasicky ich nájdete napríklad na freshmeat.net. Tu je niekoľko z nich:

A teraz ťažký kaliber (alias niečo pre náročnejších):

Môžete si všimnúť, že pri väčšine matematických programov (nie len pre linux), je potrebné sa naučiť vpisovanie výrazov do programu. Niekedy sa dosť líšia. Najlepšie pre správny výber bude zrejme si pozrieť webové stránky programov, (prípadne si to tam aj vyskúšať), ozrejmiť si naše nároky i náročnosť používania danej aplikácie a až potom sa rozhodnúť pre nejaký konkrétny program. Zbytočne budete inštalovať octave, (má okolo 150 MB), keď potrebujete len vykresliť 2D či 3D funkciu, kde vám postačí aj napr. gnuplot.

Popis funkcií Kalgebra
Popis funkcií Kalgebra

Kalkulačka
Kalkulačka

Kreslenie 2D funkcií
Kreslenie 2D funkcií v Kalgebre

Kreslenie 3D grafov
Kreslenie 3D funkcií v Kalgebre

Seminárky, úlohy, texty a TeX

Na tvorbu formátovaných dokumentov bude zrejme väčšina študentov používať v Linuxe balík OpenOffice.org. Dovoľuje bez problémov exportovať a importovať súbory aj z natívnych formátov Microsoftu. Predsa len však odporúčam si pred prípadnou verejnou prezentáciou, alebo odovzdaním úlohy vyskúšať si vzhľad dokumentu priamo vo Windowse. Predídeme tým prípadným problémom s nenainštalovanými fontami atď.

Prehliadanie súborov vo formáte PDF umožňuje niekoľko skvelých programov, momentálne sa mi najviac páči KPDF, ktorý je (aj oproti minulosti) fakt rýchly a dosť prepracovaný. Súbory PDF vytvoríme buď v balíku OpenOffice.org, alebo "svojpomocne". Myslím tým používanie napr. LaTeXu, ktorého inštalácia spôsobom (napr.): urpmi LaTeX je v porovnaní s inštaláciou na Windowse hotovou utópiou. Na typografiu som si okrem "starých známych všeumelcov" VIM-u a Emacsu obľúbil aj program TeXmaker. Obsahuje všetko potrebné pre základnú prípravu TeX súborov. Export do PDF či PS zariadime (po jednoduchom nastavení) opäť jedinou klávesou.

TeXmaker v akcii
TeXmaker v akcii

Programovanie

Programovanie je vlastne vrcholom snahy mnohých informatikov. Niektorí sú už zvyknutí používať z domu niektoré vývojové nástroje, ale... Má to svoje ale. Napr. pokiaľ viem, tak v editore Emacs sa dá programovať vo veľmi veľa jazykoch (a veľmi efektívne), ale pochybujem, že vás k tomu budú viesť na škole (žiada si to totiž zvykať si na logiku práce s ním). Čiže môžete byť prinútený používať celkom iné prostredie ako to, čo máte doma. (Z toho však vyplývajú problémy pri skúškach, však?) Preto sa viacero ľuďom osvedčilo, (pokiaľ je to možné), používať doma rovnaké, alebo aspoň veľmi podobné programy, ako v škole.

Pascal

Niektorí tento starý jazyk zatracujú, ale na výuku programovania je (aj podľa mňa) skutočne vynikajúci. Na linuxe môžeme použiť FreePascal, s ktorého nastaveniami však sú v Linuxe trochu opletačky, preto som radšej používal proprietárny TurboPascal 7.0 od Borlandu. Priamo ho síce nespustíme, ale cez emulátor DOSbox to ide veľmi jednoducho. Pozor si akurát treba dať na klávesové skratky. (Preklad a spustenie v TP je- ak ma pamäť neklame- je Ctrl+F9, táto skratka však DOSbox ukončí!) Stačí však spustiť príkaz: dosbox -startmapper, nastaviť inak položku ShutDown a je po probléme.

Delphi

Delphi si v Linuxe nespustíte. Borland síce vydával jeden čas Kylix, ktorý bol ako Delphi v Linuxe, ale pravdepodobne už je na ňom vývoj zastavený (kto za to bude platiť, keď sú zadarmo podobné, ak nie lepšie veci, však?). Dlho som hľadal náhradu, a ako najlepšia alternatíva sa ukázal program lazarus. Nevie síce zatiaľ celkom všetko to, čo Kylix, ale na rozdiel od neho beží a prekladá bezproblémovo aj na najnovších jadrách.

Lazarus
Lazarus

C, C++

Tu je výber prostredí na vývoj veľmi široký, pričom veľa vyučujúcich uprednostňuje ten svoj obľúbený. Ak ho nenájdeme aj vo verzii pre linux, použijeme hoci KDevelop (na tomto portáli začal o ňom vychádzať seriál), alebo iné prostredia. Jazyk C je na linuxe totižto ako doma. Jediným problémom na skúške je potom fakt iba to, že sa môžeme pozabudnúť a použiť zaužívané klávesové skratky z nášho vývojového prostredia. Tam nás však tá nesprávna nás môže ľahko pripraviť o náš výsledný produkt :-).

Java

Tu je otázka postavená dosť jednoznačne: NetBeans alebo Eclipse? Existujú síce aj iné prostredia, ale nie sú také prepracované. Pravdepodobne budete mať na výber práve len z týchto možností. Rozhodnúť sa, ktoré je lepšie, je dosť ťažké. Zhrnul by som to asi takto: na Eclipse sa mi páčilo, že hneď pri písaní kódu vám okamžite ukazoval chyby a existuje preň množstvo pluginov (napr. vývoj v C, C++ atď.). NetBeans však už dotiahol náskok Eclipse v okamžitej kontrole kódu, má jednoduché prostriedky na vývoj GUI (tie Eclipse doteraz natívne chýbajú) a ponúka bezproblémovú spoluprácu po sieti (tu sa Eclipse občas zasekne), ibaže sa mi páči menej ako Eclipse :-).

Eclipse pri práci
Eclipse pri práci

Iné programy

Na niektorých univerzitách sa môžete stretnúť aj s výukou Turingových strojov, ich simulátory nájdeme opäť na freshmeate.net, napríklad gturing. V prípade, že sa učíte aj jazyk Scheme, používate zrejme program DrScheme, ktorý má aj (aj vzhľadom k histórii) linuxovú variantu. Na riešenie softvérového projektu pomocou jazyka UML môžeme vytvoriť pomocou často používanej aplikácie VisualParadigm . Existuje aj pre linuxovú platformu, ale opäť pozor. Pred prezentáciou projektu je lepšie si ho vyskúšať priamo vo Windowse. Existujú však samozrejme aj kvalitné opensource alternatívy, medzi ktoré patria rôzne pluginy do Eclipse, ale i aplikácie, za všetky spomeniem napr. Umbrello .

DrScheme
DrScheme

Distribúcie

Vzhľadom k tomu, že Linux je veľmi prispôsobiteľný, vznikajú aj rôzne, na vedecké, alebo školské účely špecializované distribúcie, priamo obsahujúce riešenia na určitý účel (napr. siete atď.) napr. poľský Linux-Educd pre študentov techniky, DNALinux (ten je pre bioinformatikov), ScientificLinux sme už spomenuli, zaujímavý je aj nórsky SkoleLinux ktorý je Debian based, ale i niekoľko ďalších.

Záver

Linux si teda do školskej tašky pokojne pribaliť môžeme. Pre istotu je však vždy lepšie vyskúšať si odovzdávanú úlohu, či projekt, na tej istej platforme, na akej budú predvádzané. Čo sa týka programovania, niektorí vývojári odporúčajú programovať (napr. v Jave) priamo v OS, pre ktorý je aplikácia určená, dôvodom sú najmä "pozabudnuté knižnice". Inak nám však linux určite bude dobrým školským partnerom.

    • slovencina 12.11.2007 | 17:21
      Avatar Misko Kripel slackware  Používateľ
      zmenil by som screenshoty za tie zo slovenskym prekladom, inak ti to oplieskaju o hlavu
      asdf
      • Re: slovencina 12.11.2007 | 17:47
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
        vykonny 2d cad program pre strojarov, stavbarov: QCaD
        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • Computer Algebra Systems 12.11.2007 | 18:02
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      si netrufam porovnavat silu roznych CAS, ale maxima a axiom (v clanku nespomenute) sa mi na pohlad zdali lepsie nez yacas (ako tak teraz pozeram, tusim sa mi ani nepodarilo yacas spustit v emacse)

      a v tejto teme by som vytkol nespomenutie maple, ktory je asi najznamejsi na poli symbolickych uprav (ale nie je open source)

      mozem potvrdit, ze je to super ked ma clovek po ruke taketo silne nastroje (hned vypluju vysledok alebo graf). velmi uzitocne

      Debian. apt-get into it…
      • Re: Computer Algebra Systems 12.11.2007 | 22:36
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        este pre zaujemcov mozno odkazat na euler (nemalo pre mna vobec prijemne prostredie) alebo scilab (ten som nejak nepobral alebo sa mi zle nainstaloval, vobec netusim ako sa do neho da doplnit balicek na symbolicke upravy)
        Debian. apt-get into it…
      • Re: Computer Algebra Systems 13.11.2007 | 12:03
        Marian Scerbak   Návštevník
        Ahoj
        maximu som spomenul, axiom som mal len na zozname. Neskusal som vsetky, lebo ich je niekolko desiatok :-) A preto ma mrzi prave ten maple, mam aj screenshoty a aj som ho spominal v konceptoch, len som ho do vysledku asi zabudol dat, co je moje chyba... a dik za doplnenie, mas pravdu.
    • Pekny clanok 12.11.2007 | 18:03
      Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
      Celkom pekny clanok, pochvalujem :)
      Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
    • Matlab pre statistikov 12.11.2007 | 18:08
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      tak ja sa tu budem k tomu vyjadrovat asi takto po etapach :)

      GNU R je open source verzia S a podla wiki sa mu dost dari
      R is widely used for statistical software development and data analysis, and has become a de-facto standard among statisticians for the development of statistical software.
      Debian. apt-get into it…
    • ooo a latex 12.11.2007 | 18:12
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      Predsa len však odporúčam si pred prípadnou verejnou prezentáciou, alebo odovzdaním úlohy vyskúšať si vzhľad dokumentu priamo vo Windowse. Predídeme tým prípadným problémom s nenainštalovanými fontami atď.

      to pretoze fonty dodavane s ooo nemaju latin2 znaky :( (bitstream vera)

      na TeX sa pouziva aj texmacs, no podla mna nie je lepsi nez obycajny emacs (s auctex mode) a mozno aj obcas pada
      Debian. apt-get into it…
    • programovanie 12.11.2007 | 18:16
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      ja som si v skole stiahol emacs a dal som si ta osekanu verziu svojho configu

      v skole pouzivaju mingw32 (teda, to windowsakom odporucaju ako testovaci kompilator na zdania), no z nejakeho dovodu im tam chyba gdb :(
      Debian. apt-get into it…
    • dotaz na autora 12.11.2007 | 18:32
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      nevies ci sa plt scheme neda pouzit so slime?
      Debian. apt-get into it…
      • Re: dotaz na autora 13.11.2007 | 12:09
        Marian Scerbak   Návštevník
        nie, neviem, este som to neskusal (ledva stiham ulohy ;)
        • Re: dotaz na autora 13.11.2007 | 15:24
          Avatar uid0 Debian  Používateľ
          to je skoda, uz som sa na to skusal niekedy pozriet ale tusim sa to ma rado len s lispom :)

          no nasiel som slime backend pre scheme48

          http://mumble.net/~campbell/slime48.html
          Debian. apt-get into it…
        • Re: dotaz na autora 13.11.2007 | 15:25
          Avatar uid0 Debian  Používateľ
          heh, no ja si na ulohy budem musiet pockat kym si zvolim funkcionalne programovanie ;)
          Debian. apt-get into it…
          • Re: dotaz na autora 14.11.2007 | 15:34
            Marian Scerbak   Návštevník
            Si mi dal chrobaka do hlavy ;-) Nasiel som nieco, ale nie pre slime: QuackMode Ak mi uz opravili net, vecer to snad este stihnem vyskusat.
    • všetko potrebné ? 12.11.2007 | 21:42
      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
      Dobre tu autor napísal - všetko potrebné pre informatikov.

      Ale sú tu aj študenti iných odborov. Čo tam chýba ? Stačí sa mi len pozrieť na moje pracovné plochy - mám tu vedľa seba dva displeje - na jednom linux a na druhom XP, obrázok v pozadí je na oboch rovnáký (linuxový les) :-) a ako tak pozerám na programy na ploche - aj na linuxe sú najčastejšie používané programy vlastne programy pre windows a bežiace na wine. Problém je, keď niektorý program pod wine nejde.

      Môžem menovať čo v mi linuxe chýba :
      Software na simuláciu EPR spektier (existuje XEMR, ale skompilovať to asi nikto nedokáže, mám inak aj zdrojáky, ale chce to veľa knižníc) miesto neho používam Simfoniu z Winepr, ďalej používam Originlab, tu existuje náhrada QTIplot - je dokonca oveľa rýchlejší ako Origin, ale má nekompatibilné výstupné súbory, takže na posielanie dát medzi labákom a mojim počtačom nepostačuje, ďalej tu máme ChemDraw, ktorý dokonca pod wine ani nejde, umožňuje nielen kresliť molekuly, ale občas sa zíde predikcia NMR spektra, ktorú to dokáže, neviem o žiadnom linuxovom programe ktorý by predikoval NMR spektrum a dalo by sa k nemu ľahko dostať, ďalej je tu Hyperchem na kvantovochemické výpočty, ktorý žiaľ tiež nejde pod wine. Tak ostatné by som aj nejak oželel, ale tieto sú fakt potrebné.

      Preto tie dva počítače a preto aj XP nepripojené do netu :-)
      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: všetko potrebné ? 12.11.2007 | 22:41
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        informatikov, matematikov, nieco by sa naslo aj pre fyzikov, ja som este spomenul statistiku, aj elektrotechnici/elektonici by si nieco nasli, a aj ty si nasiel nieco pre seba

        v kazdom pripade je z coho vyberat
        Debian. apt-get into it…
      • Re: všetko potrebné ? 13.11.2007 | 12:23
        Marian Scerbak   Návštevník
        No, bohuzial, chybaju mi informacie o viacerych studijnych odborov, myslel som, ze sa toho vela da najst tu: http://linuxos.sk/veda/index.html. A este ma malokedy sklame hladanie na freshmeat.net.
    • chábajúce programy 12.11.2007 | 23:12
      Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
      A niečo pre jazykárov by sa tu nenašlo?
      Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
      • Re: chábajúce programy 12.11.2007 | 23:40
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        aspell :D
        Debian. apt-get into it…
        • Re: chábajúce programy 13.11.2007 | 12:26
          Marian Scerbak   Návštevník
          Neviem, o programoch pri vyuke jazykov nemam predstavu, ale zrejme bude zavisiet od narocnosti vyuky, ci staci hangman alebo nejaky translator... jedne z nich (na meno som zabudol) sa da pekne rozbehat vo wine.
          • Re: chábajúce programy 13.11.2007 | 21:24
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            Asi myslíš PC Translator, ten skutočne funguje pod wine bez problémov.
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: chábajúce programy 14.11.2007 | 11:17
            Avatar NasaK Arch Linux  Používateľ
            Freedom for everyone! Use Free Software...
    • 13.11.2007 | 07:10
      Avatar Pavol XV U910-32b (Ubuntu 9.10 32bit)  Používateľ
      A nieco pre ziacikov zakladnych skol? (matematika, fizyka, chemia, atd.)
      <o> http://zaweli.yw.sk/ Pavol XV
      • Re: 13.11.2007 | 12:31
        Marian Scerbak   Návštevník
        Tak pre zakladne skoly by mali mali byt postacujuce aj veci bezne obsiahnute v distribuciach, napr. Mandriva ich ma dost vela, ale samozrejme zavisi aj od stupna ZS. napr. pre prvacikov- tretiakov(?) by mohlo byt pouzitelne tuxmath: http://www.geekcomix.com/dm/tuxmath/.
      • Re: 14.11.2007 | 11:20
        Avatar NasaK Arch Linux  Používateľ
        Freedom for everyone! Use Free Software...
      • try this 17.11.2007 | 13:07
        apocalypz   Návštevník
        http://edubuntu.org/
    • 123 19.11.2007 | 07:37
      zombie   Návštevník
      a co tvorba elektroniky schemy, plosaky, automaticke routovanie spojov, ... ?
      • Re: 123 20.11.2007 | 13:08
        lucorp   Návštevník
        napr. eagle ?
    • matlab 25.11.2007 | 13:26
      Avatar Matrus fedora  Používateľ
      a neexistuje dajaka piratska verzia Matlabu?
      Bo v skole ho vyuzivame...Taky Simulink alebo Femlab, co su nastroje pre matlab by sa zisiel, ale neviem ci je linuxovska alternativa...
      A chudobny student sa to niekde predsa musi naucit...
      rock'n'roll
      • Re: matlab 26.11.2007 | 22:34
        ja   Návštevník
        existuje, ale mathworks poskytuje pre matlab akademicku multilicenciu...
        • Re: matlab 27.11.2007 | 00:28
          Avatar Tommy Angelo   Používateľ
          este by bolo fajn spravit navod na spojazdnenie toho a slahnut to do databazy znalosti
        • Re: matlab 26.02.2008 | 14:15
          Rony   Návštevník
          A čo tak Scilab/Scicos?
      • Re: matlab 02.12.2007 | 23:10
        foterm   Návštevník
        Femlab resp. po novom comsol funguje pod ubuntu bez problemov, dokonca sa instaluje z toho isteho cd ako pre win, tak isto aj matlab mi zatial ide v pohode hoci som s nim este nieake velke veci nerobil, len tu uz musis mat specialne cd pre linux