Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu.

01.10.2014 21:02 | Články | vxmery
Na úvod prosím všetkých profíkov, nečítajte. Článok je určený iba pre bežných užívateľov, ktorí zvažujú inštaláciu Linuxu na staršie stroje ako alternatívu alebo náhradu za nepodporované XP.

PREBUDENIE ŠÍPKOVEJ RUŽENKY

Keby sa vás kamarát spýtal, či má cenu skladovať 9 ročný notebook s nefunkčnou batériou alebo či ho má vyhodiť, zrejme by ste mu doporučili to druhé. Keby však dodal, že daný notebook bol celý ten čas zabudnutý niekde v sklade v pôvodnom balení, asi by ste spozorneli.

A presne to sa mi stalo. Nič viac a nič menej ako možnosť dostať do rúk Šípkovú Ruženku sladko spiacu vo svojej postieľke od roku 2005. Neváhal som a na druhý deň začal rozbaľovať krabicu z obdobia strmo stúpajúcej popularity XP-čiek, nenápadného dôstojného ježka Ubuntu 5.04 a doby keď na Bratislavskom hrade na seba cerili zuby Putin s Bushom.

Takže mal som v rukách HP Compaq nc 6320 v nasledovnej konfigurácii: Intel Celeron M 440 1.83GHz 2MB L2 cache, 512MB RAM, HDD 80GB 5400 rpm SATA, 52Wh LiOn 6 cell. V čase najväčšej slávy, bratu zostava za dobrých 50.000,- Sk. Samozrejme, keďže je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť, tu je dobový obrázok Ruženky v plnej paráde a doplnkami ako paralelný, sériový, USB, PCMCIA port, dial-up modem atď. Závan nostalgie.

Obr. 1 Notebook HP Compaq nc 6320

Batérie boli k.o., čomu som sa vôbec nedivil. Na druhej strane, ak si nebude pamätať dátum a čas, vadí? Nevadí, po pripojení na Internet to bude v poriadku. Že bude potrebné mať stále pripojený adaptér, vadí? Nevadí, budem sa tváriť, že mám desktop bez UPS-ky. Takisto stojí za zmienku fakt, že celkové prevedenie (displej, klávesnica, skelet, porty) pôsobilo robustne a kvalitne, zjavne konštruované na dlhšiu životnosť ako dnes, keď sa produkuje v zmysle marketingovej filozofie - vydrž záruku a pár mesiacov navrch a aktivuj kurvítko.

Takže ideme prebúdzať. Princovi stačilo dať pusu, mne to zjavne stačiť nebude. Po zapnutí nabehol inštalátor XP, okrem spomínaného dátumu a času nehlásil žiadnu chybu. Prešiel som hw a tiež vyzeralo byť všetko v poriadku. BIOS nevykazoval žiadne pasce v podobe UEFI alebo Secure boot, takže som jednoducho zmenil poradie bootovania tak, aby bol USB prvý a HDD druhý, keďže som LiveDVD použiť neplánoval .

Môžem si teda reálne vyskúšať ako si budú aktuálne distribúcie rozumieť so starým hardvérom, inými slovami koľko pravdy je na tom, že niektoré distrá sú vhodné aj na staršie stroje.

Keďže je zdvorilé si ukázať aspoň úvodnú obrazovku spomínaných distribúcií, využil som možnosť služieb http://www.linuxscreenshots.org . Inak, stránka je výborná na vytvorenie základnej predstavy o distribúcií bez potreby zdĺhavejšej distroturistiky.

K dispozícii mám (t.j. posťahované) ISO obrazy týchto 32 bitových distier:

AntiX 13.2 (Debian testing, IceWM)

Obr. 2 AntiX 13.2

CrunchBang 11 (Debian stable, Openbox)

Obr. 3 CrunchBang 11

Mint 17 (Ubuntu 14.04 LTS, Xfce)

Obr. 4 Linux Mint 17

Greenie 14.04.4 (Lubuntu 14.04 LTS, LXDE)

Obr. 5 Greenie 14.04 (tapeta Lubuntu 14.04)

Mal som teda mini rodinku debianoidov so štyrmi odľahčenými grafickými rozhraniami.

Metodika bola jednoduchá:

1. Vytvoriť si LiveUSB, urobiť boot, skontrolovať či je HW korektne načítaný.

2. Preskúšať pripojenie/odpojenie telefónu, externého HDD, tlačiarne (všetko cez USB), funkčnosť pevného (Ethernet Ipv4) a bezdrôtového (WiFi) pripojenia na Internet.

3. Preskúšať korektné zobrazenie a spúšťanie videa, obrázkov a všetkých tých blikajúcich blbostí vo Web browseri, prehrávanie audio/video súborov z USB flešky a CD/DVD.

Ja viem, na korektný test je to zúfalo málo (preto to profíci nečítajú) ale pre bežného človeka dostatočná indikácia funkčnosti aplikácií vyžadovaných pre typické domáce použitie. Dopadlo to takto.

AntiX: nás nie veľmi známe distro privítalo v Live režime príjemným grafickým zavádzačom s voľbou jazyka. Boot prebehol rýchlo (v ďalšom to znamená do minúty), HW sa načítal korektne. Nepodarilo sa mi spojazdniť Ethernet (mám fixnú adresu) ale všetky pingy fungovali. WiFi detekovaná v poriadku. Otváranie/zatváranie aplikácií v poriadku. Grafika v poriadku. Záver: chodivé.

CrunchBang: tohto rýchleho tmavého fešáka už som mal aj na HDD, tak som bol zvedavý ako si poradí teraz. Ako vieme, pod kapotou mu beží stabilný t.j. starší kernel, takže paradoxne bolo všetko v najlepšom poriadku. Boot opäť rýchly,Web sa zobrazoval korektne, blikajúce blbosti fungovali, prehrávanie audio/video súborov v poriadku. Kto si zvykne na ovládanie pravým myšítkom a klávesové skratky, nemá čo riešiť a inštaluje. Záver: chodivé.

Mint: zelenáča zrejme netreba predstavovať. Boot v poriadku i keď subjektívne o chlp dlhší. USB turistika v poriadku, prehrávanie v poriadku. Potiť sa začal, keď som popri otvorenom FireFoxe otvoril dokument v Libre Office. Nastala pauza asi dve minúty. Tým pádom pre bežnú prevádzku nepoužiteľné. So slzou v oku konštatujem, že 512MB RAM je v tomto prípade málo. Záver: nechodivé.

Greenie: konečne som si Stanove dietko mohol ošahať. Boot rýchly, úvodný dialóg s Dropboxom ma najprv vystrašil, že som niečo urobil zle. Prvý kontakt s LXDE ma príjemne prekvapil. Prehľadné menu, ktoré nepôsobí lacno, rýchle odozvy, žiadny problém pri otvorení browsera a dokumentu. Cvičenia s USB v poriadku, prehrávanie audio/video takisto. Záver: chodivé.

Nebudem naťahovať, pre mňa bol víťaz Greenie. LXDE mi prišlo ako vhodný kompromis medzi úrovňou grafiky a rýchlosti, softvéru tam je natrieskaného toľko, že zrejme nič nebude treba doinštalovávať, podpora je vzhľadom na rozšírenie rodiny *buntu veľmi dobrá aj v jazykoch našich CS gubernií. Azda ešte vyslovene subjektívna poznámka. Ak by sa mala Ruženka používať vyslovene ako jednoduchý prehrávač a browser pre rodičov alebo starkých na dôchodku, úplne postačí štandardné Lubuntu. V tom prípade je menej viac. Naopak, pre mladého začínajúceho hackera s obmedzeným rozpočtom ponúkne Greenie dostatočný priestor na vyblbovanie s vedomím limitovanej pamäte, že Ruženka ju nemá takú veľkú.

Záverom veľmi rád z vlastnej skúsenosti potvrdzujem, že aj z Ruženky spiacej od roku pána 2005 sa vďaka výbornej flexibilite Linuxu dá vytvoriť plnohodnotná pomocníčka na bežné domáce použitie. A ako bonus s päť ročnou podporou.

No nekúp to.

    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 02.10.2014 | 22:26
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      Asi si ten AntiX uz konecne vyskusam, ze co to je zac.

      Inak, mohol by si mi vysvetlit co to znamena:

      (mám fixnú adresu)

      Akoze ty doma nemas nejake DHCP a pridelujes si IP sam alebo ako si to myslel?

      • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 03.10.2014 | 13:10
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        mám fixnú adresu = od providera mám pridelených 5 adries, čo mi na moje potreby doma stačí. Eth0 je defaultne na DHCP, t.j. iba potrebujem v rámcu IP4 settingu definovať adresu

    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 02.10.2014 | 22:51
      Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

      Pekný článok to by som do teba nepovedal :-)

      Ináč LXDE je vlastne len Openbox s obalom

      • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 02.10.2014 | 23:44
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ja som to zhltol na jeden krát, čo mi indikovalo, že chalan má fakt vlohy na písanie. Teda neviem ako to ohodnotia borci kalibru "samalama".

        Tak nejak okrem čítania odborných webov nikde inde nechodím, toto je dobrá úroveň so správne zvolenou hranicou kde sú fakty obalené osobným príbehom.

        Kto všade vyžaduje len forenznú analýzu si to asi neužije, ale to zrejme ani život.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 03.10.2014 | 09:40
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Openbox je len správca rámčekov na okná, ale má trošku ťažkopádne nastavovanie menu. Toto sa ale dá riešiť balíkom openbox-menu. Naproti tomu LXDE je zbierka programov ktoré uceľujú základnú prácu s grafickým terminálom a zahŕňajú programy bez koprých by si mal na ploche len šedú vzorku s kurzorom v tvare veľkého X.

        Ale na druhú stránku sa pripájam k pochvale. Článok je to naozaj pekný, ale hodilo by sa mu mierne pokračovanie kde by sa vypichla subjektívna spokojnosť s bežnými úlohami ktoré vykonáva obyčajný človek:

        1. Práca s moderným internetom (stránky s prebytkom java scriptu, a s flashom ktorý ešte nezomrel). Porovnanie prehliadačov a výber najvhodnejšieho/najsvižnejšieho. Porovnanie youtube cez flash a HTML5.
        2. Prehrávanie hudby v dostupných prehrávačoch. Na pozadí s prípadnou nerušiacou notifikáciou o prehrávanej hudbe pri prepnutí pesničky, a s grafickými efektami na celú obrazovku ako podmaz na párty. Prípadné lúpanie v reprákoch/slúchadlách pri vysokej záťaži (niektoré onboard zvukovky neboli odrušené).
        3. Prehrávanie bežných filmivých formátov v kontajneroch OGM, MKV a AVI s možnosťou výberu z viacerých aj vstavaných titulkov alebo viacerých dostupných audio stôp. Rozsah a dynamika scén pri ktorej to ešte neseká (v tej dove sa bežne prehrávali DivX/XVID o ploche 1/4 z DVD ktoré malo rozlíšenia PAL 720x576 alebo NTSC 720x480 (prekladane).
        4. Výkon v 3D hrách z danej doby. Tuxracer, Open Kombat (Mortal Szombat), a podobne. Natívne alebo pod wine.
        5. Technologické porobnanie výkonu ako napríklad hdparm -tT (niektoré SD/CF karty sú rýchlejšie ako IDE disky), výkon 3D akcelerácie cez glxgears v okne a na celú obrazovku, poprípade ucelený test Open Benchmarking.
        • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 03.10.2014 | 13:26
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          Ďakujem za pochvaly, teraz si vyhradzujem mesiac času na štúdium 5-tich bodov bežných úloh, ktoré vykonáva obyčajný človek.

          • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 03.10.2014 | 15:15
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Tak, tak. Na subjektívny dojem treba mať vychladnutú hlavu. Možno by som pridal aj prácu s dokumentami, a podobné veci ktoré málo kto robí. Ale občas sa vykonajú.

    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 02.10.2014 | 23:21
      Avatar Michal Gregorík Xubuntu 18.04  Používateľ

      Tak ja mám podobný stroj- HP Compaq nx8220 (r.v. 2003) s 2GB RAM.

      Prešiel som veľa distribúcií a grafických prostredí, najspokojnejší som s Linuxom Mint XFCE. Prostredie Mate  a LXDE nechcem viac ani vidieť- pracovalo sa s nimi horšie ako s KDE.

      ASUS x550vb, Xubuntu 18.04
      • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 03.10.2014 | 14:52
        Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

        Ako prvé ďakujem za krásny článok. Ako druhé vyzdvihujem, že linux má viacero prostredí a práve to umožňuje každému vybrať si. Skúsenosti s nimi sú často subjektívne, ale pre každého iné. Nech žije linux a možnosť výberu.

        "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 04.10.2014 | 12:56
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

      Hanbím sa... že som už dávno niečo pekné s Linuxovou tematikou nenapísal. Pekný článok, len tak ďalej.

      Na takýto stroj by som dal pravdepodobne Greenie (veľa rôznych dôvodov), ale Crunchbang je na to tiež výborná vecička. Dokonca mám kamaráta, čo má na veľmi podobnom, skoro identickom HW Crunchbang. A ide? Ide, a výborne.

      K LXDE: LXDE je zmes openboxu, xfce a Windows XP. Úplne pravdivé tvrdenie to možno nie je, ale pre rýchlosť, dostatok funkcií a "odlišnosť od XP v norme" je predvoleným prostredím čoraz viac distier. A držím mu (od roku 2008, čo som sa s ním stretol) paprče.

      Greenie je stavané na takéto stariny, preto je tam aj prehliadač Midori. Nie je to nutnosť pre staršie počítače, ale od úplnej nutnosti to nemá veľmi ďaleko :) Ak by niekoho zaujímalo, na podobnom PC pôvodné Greenie aj vznikalo, dokonca išlo o prehistorický Acer s polovičným výkonom procesora.

    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 09.10.2014 | 21:15
      Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

      WOW, tento článok som si všimol až dnes. Musím častejšie rolovať nižšie :) Pekné relaxačné čítanie.

      Osobne mám tiež napísaných zopár vecí, ktoré by som (možno) zverejnil, len akosi chýba odvaha a aj čas riadne všetko dotiahnuť. A až sa to hanbím napísať ale za tie roky, čo toto fórum navštevujem, som neprišiel na to, ako sem vkladať články. Nikde nevidím tlačidlo pridať/napísať článok, a to ani v prípade WIKI. Vidím len možnosť "napísať blog".

      • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 09.10.2014 | 21:43
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Janek, vieš toho kopu, čo by iným pomohlo, tak do toho. Napísané to pošli napríklad Bedňovi na posúdenie a o ostatné sa postará.

      • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 10.10.2014 | 11:04
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Ked chces pisat clanky musis mat na to prava.

      • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 10.10.2014 | 13:41
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Môžeš mi niečo poslať, ja sa na to pozriem a až to bude vyzerať OK, zavolám eMDimu, či ti môžem dať práva na písanie článkov.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 11.10.2014 | 21:33
      Avatar antičobl   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.
    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 17.10.2014 | 19:16
      Avatar www   Používateľ

      taketo clanky by mali byt castejsie aj inde. neni to sice profesionalny clanok no pre beznych uzivatelov akurat. ja som objavil jednoduchy web http://www.linux-mint.estranky.sk/ kde som si nasiel co potrebujem.

    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 21.10.2014 | 03:17
      Avatar Korienok   Používateľ

      Ako pisu viaceri, pekny clanocek, ale bohuzial kratky.

      Suhlasim, ze by to chcelo trosku viac rozviest, ako sa ktory liux spraval pri vyssej zatazi (vacsinou clovek multitaskinguje) pripaden dalsie porovnania - lokalizacna podpora, programove balicky (mnohe distribucie su po nainstalovani OK, ale po nainstalovani par veci sa objavuje viac a viac konfliktov s hardwarom) atd.

    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 05.05.2015 | 23:22
      Avatar martin1024   Návštevník

      Vyborny clanok, presne take nieco som potreboval, nakolko som riesil podobnu situaciu. Mam jeden stary IBM ThinkPad z cca rovnakej generacie, ako spominany Compaq a skusal som tam uz Mint Cinnamon. Po precitani tohto clanku som skusil Greenie a uplna parada :)

      • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 29.05.2015 | 12:55
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Nespomínaš RAM. Ak máš 1GB, bute ti chodiť aj Mint 17.1 Xfce alebo Mint 17.1 MATE.

    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 03.06.2019 | 00:18
      Avatar Gaaspi   Návštevník

      Zdravím. Dalo by sa takto niečo urobiť aj s noťasom Asus 1.86 Ghz a 1GB RAM?

      • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 03.06.2019 | 15:38
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Ahoj, zrejme ano, skús si stiahnuť MX Linux, 18.3_386, spraviť bootovacie USB alebo DVD, a skús v Live ako si to rozumie s HW. Ak bude všetko chodiť, môžeš inštalovať.

    • RE: Skúsenosť ako som "nový" deväť rokov zabudnutý notebook prebudil k životu. 30.11.2021 | 15:23
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Update 30.11.2021: Notebook je stále prevádzky schopný, beží na ňom Lubuntu 18.04 LTS 32bit. Prehliadať internet vzhľadom na 1GB RAM je utrpenie ale kto sa neponáhľa, dá sa.