Skúsenosť s názvom Sparky Linux

Skúsenosť s názvom Sparky Linux
07.11.2015 21:27 | Články | vxmery
Pomerne často navštevujem server Distrowatch, ktorý síce nedáva nejaké exaktné objektívne informácie o popularite Linuxových distribúcií, avšak bežnému užívateľovi napovie aj počet klikov za deň (H.P.D. = hits per day), na ktoré distribúcie sú ľudia zvedavší a na ktoré menej. A možno tam chodím aj preto, že jedným zo zakladateľov je Slovák Ladislav Bodnár. Kto chce o tomto svetobežníkovi vedieť o čosi viac, môže si prečítať rozhovor na tomto serveri, ktorý s ním urobil Stano Hofferek (tvorca distribúcie Greenie) v roku 2008. Nepopieram, že touto poznámkou som chcel naznačiť, že stojí za to sa poprehŕňať aj v starších článkoch na tomto portáli.

Keďže do nejakej 30-tej pozície H.P.D. sú recenzie pomerne pravidelne uverejňované, tak som si chcel vybrať niečo menej známe ale zároveň aj potenciálne zaujímavé aj pre našu komunitu. Ako vyplýva z názvu, voľba padla na Sparky Linux.

Je to relatívne nová distribúcia, pre zaujímavosť a porovnanie napríklad s etablovaným AntiXom, ktorý beží tiež na Debian Testing, H.P.D. ranking vyzerá za posledné 3 roky takto.


Tab. 1 & Graf 1 Porovnanie H.P.D. Linuxov Sparky a AntiX

Ak si to prevedieme do grafu, zistíme, že AntiX má pomerne stabilný ranking, kdežto Sparky mierne klesajúcu tendenciu.


Tab. 1 & Graf 1 Porovnanie H.P.D. Linuxov Sparky a AntiX

Teraz mi dovoľte vypichnúť pár základných údajov o Sparky Linuxe.
Je to distribúcia z Poľska postavená na Debian Testing pre 32 aj 64 bitové architektúry s prostrediami napríklad MATE, KDE, Xfce, LXDE, LXQt atď. Je deklarovaná ako ľahká, rýchla a jednoduchá distribúcia pre nové aj staršie počítače. A skutočne, keď som si pozrel jednu staršiu recenziu z roku 2013, názov tejto recenzie bol Archaický aj moderný.

Súčasná aktuálna verzia Sparky je 4.1, čo napríklad znamená kernel 4.2.0-1 alebo Libre Office 5.0.2.2 čiže naozaj pomerne nové veci. Keď som videl medzi dostupnými prostrediami aj LXQt vo verzii 0.9.0, premohla ma zvedavosť, lebo toto prostredie som počas mojej distroturistiky ešte nevidel.

Takže som si stiahol cez torrent sparkylinux-4.1-x86 64-lxqt.iso o veľkosti 1,497MB. Už počas sťahovania ISO obrazu som videl, že nie som sám kto je zvedavý, pretože počet zdieľaní sa pohyboval od 10 do 12 a dopadlo to fajn na prvý šup. V Ubuntu 14.04.3 som skúsil Tvorcu USB disku ale tam sa mi Spark ISO nechcelo zobraziť. Dlho som to neriešil a na formátovanie USB a vytvorenie LiveUSB som použil moje osvedčené nástroje z Mintu z druhého notebooku.

Ako prvé ma zaujímali tieto veci:

  1. nabootuje Live pod UEFI? Odpoveď je áno.
  2. nabootuje Live pod UEFI + Secure Boot? Odpoveď je nie, Secure Boot som musel vypnúť.
  3. rozpozná mi Live WiFi? Odpoveď je áno, rozpoznanie aj pripojenie bolo bezproblémové.
Ešte by bolo fajn prezradiť, na akom stroji som Sparky skúšal – Packard Bell EasyNote TE, Intel 1005M, grafika Intel, 6GB RAM, WiFi Qualcomm Atheros AR9485, notebook narodený v roku 2013. Áno máte pravdu, žiadny špeciálny hardvér, samý Intel, takže žiadne očakávané ťažkosti ergo hor sa do inštalácie.

Inštalácia

Grafický inštalátor nepripravil žiadne nečakané prekvapenia. Pre tých, ktorí ešte nemajú veľa skúseností s inštaláciou pod UEFI, je k dispozícií pekne spracovaný návod v Sparky Wiki. Avšak ako bolo uvedené v jednej diskusii, je treba vedieť aspoň rozdiel medzi Patríciou a partíciou. Azda jediný rozdiel oproti inštalátoru *buntu je, že inštalátor pri vytváraní partícií otvorí ešte okno Gparted. Samozrejme, kto je zvyknutý vytvoriť partície dopredu, nič zvláštne si nevšimne


Obr.1 Definovanie partícií

Pri inštalácií GRUBu je potrebné si uvedomiť, kam ho umiestniť, pretože obrázok v návode pochádza z MBR tabuľky ako vidno na obrázku, čiže GRUB sa inštaluje do /dev/sda t.j. bez čísla.


Obr. 2 Inštalácia GRUBu

My by sme však mali vedieť, že v GPT tabuľke budeme GRUB inštalovať do partície UEFI resp. EFI. Na obrázku č.3 je označená ako /dev/sda1.


Obr. 3 Označenie EFI partície na inštaláciu GRUBu

Nakoniec nám inštalátor ukáže celkové zhrnutie ako sme si nakonfigurovali systém a po odkliknutí sa začne samotná inštalácia. Po jej ukončení nás inštalátor vyzve reštartovať systém.

Prvý štart

Aj keď sa jedná o čistú inštaláciu (t.j. žiadny dualboot) ozve sa nám úvodný GNU GRUB verzia 2.02 beta2-28 s voľbami:

*Sparky GNU/Linux
Advanced options for Sparky GNU/Linux
System setup


Obr. 4 GRUB pri štarte Sparky Linux

Pri kliknutí na Advanced options sa objavila takáto ponuka:
*Sparky GNU/Linux, with Linux 4.2.0-1-amd64
Sparky GNU/Linux, with Linux 4.2.0-1-amd64 (sysvinit)
Sparky GNU/Linux, with Linux 4.2.0-1-amd64 (recovery mode)
Sparky GNU/Linux, with Linux 4.1.0-2-amd64
Sparky GNU/Linux, with Linux 4.1.0-2-amd64 (sysvinit)
Sparky GNU/Linux, with Linux 4.1.0-2-amd64 (recovery mode)

Prvá voľba bootuje so systemd a druhá voľba s sysvinit, čiže užívateľ si môže vybrať jednak preferovaný systém a aj staršiu verziu kernelu. Mne korektne notebook naštartoval všetkými spôsobmi. Po zadaní hesla sa nám otvorí úvodný desktop Sparky.

Okrem výberu užívateľa nám ponúkne tri sedenia (session):
Default session
Openbox
Prostredie LXQt

Dva jazyky:
English
Slovenský

A pomôcky pre skôr narodených, ktorí uprednostňujú lepšiu čitateľnosť:
Veľké písmo
Vysoký kontrast

Orientačne som si zmeral štartovacie časy:
- od stlačenia onoffátora do Grubu 5s
- od Grubu do prihlásenia 28s
- od prihlásenia do desktopu 17s (aj s Conky)
- od uspania na disk (hibernate) do prihlásenia 20s

Ako vidieť z obrázku č. 5, Sparky sa hrdo hlási k Debianu. Na spodnej lište sú prednastavené tieto ovládiace prvky (zľava): Menu štart, pracovná plocha, prepínač pracovných plôch,ikonka systémovej aktualizácie, inonky otvorených aplikácií, sieťové pripojenie, Qlipper (clipboard history applet), zaťaženie CPU, ovládanie hlasitosti a nakoniec dátum a čas.


Obr. 5 Štandardný desktop Sparky Linux 4.1 LXQt 0.9.0 po inštalácii

Dve veci mi chýbali. Prvá boli Conky, ktoré boli všade na Sparky screenshotoch prezentované a druhá nejaký soft na vytváranie screenshotov. Štandardne inštalovaný soft Screenshot totiž vedel robiť iba celý desktop alebo aktívne okno.


Obr. 6 Štandardný nástroj na Screenshot v Sparky

Keďže mne pri písaní článku chýbal aj výber (selection), doinštaloval som si gscreenshot a Conky z príkazového riadku podľa Wiky návodu:
apt-get install sparky-conky
apt-get install gscreenshot
Sparky Conky zároveň nainštaluje aj Conky manažéra. Tým som dostal desktop aký bol očakávaný:


Obr. 7 Sparky Linux LXQt Desktop

Keďže to celé na mňa pôsobilo celkom triezvym dojmom, nechal som to v pôvodnom znení. Ako je vidieť dolu na lište, na písanie článku je použitý Libre Office Writer a ako nie je vidieť, na tabuľku a graf Libre Office Calc, teda súčasť predinštalovaného balíku Libre Office 5.

Ďalším krokom bola aktualizácia systému použitím spomenutej ikonky System upgrade, ktorá otvorila terminálové okno a stiahla cca 500 MB aktualizácií. No a posledným poinštalačným zásahom bolo otvorenie aplikácie Sparky APTus a doinštalovanie kodekov a jazykovej podpory. Treba podotknúť, že video (youtube, DVD) chodilo aj v Livku, čiže som na to klepol viacmenej zo zvedavosti. Avšak nejaké balíky to posťahovalo aj nainštalovalo.


Obr. 8 Okno aplikácie Sparky APTus

Otvorenie videa Youtube (Iceweasel), DVD (VLC) a CD (VLC) potvrdilo, že obraz aj zvuk fungujú korektne.


Obr. 9 Video z Youtube


Obr. 10 Video z DVD

Po pripojení mobilného telefónu Samsung GT S7580 sa otvoril PCManFM (nespoznal však MicroSD kartu), rovnako sa otvoril PCManFM aj po pripojení USB flash diskov, ktoré som mal po ruke (Kingston Datatraveler, ADATA UV100).

Štandardné menu

Teraz si môžeme ukázať, ako vyzerá štandardné menu a akú softvérovú výbavu má defaultne Sparky k dispozícií. Štruktúra menu pripomína LXDE ako vidieť na obrázku.


Obr. 11 Štandardné menu Sparky LXQt

Pre predstavu si popíšme, čo máme k dispozícií v štandardnom (default) softvérovom vybavení umiestnenom v Menu..

Grafika:
Camorama WebcamViewer, GIMP, Image Magic, Libre Office Draw, LXImage, Screenshot

Hry:
PlayOnLinux

Internet:
Choquok, Icedove, Iceweasel, Licq, qBittorrent, Quassel IRC, uGet

Kancelária:
Install Office Suite, LibreOffice, Libre Office Base, Libre Office Calc, Libre Office Draw, Libre Office Impress, Libre Office Math, Libre Office Writer, qpdfview

Ostatné:
prázdne

Pre postihnutých:
Florence Virtual Keyboard

Príslušenstvo:
Conky Manager (doinštalovaný), Formátovanie USB flash disku, Galculator, Gscreenshot (doinštalovaný), Leafpad, PCManFM File Manager, Qlipper, Tvorca USB Obrazu, Vim, Xarchiver, Xfburn

Programovanie:
prázdne

Systémové nástroje:
About LXQt, About Sparky Linux, Čistič Nepomuk, Disk usage, Formátovanie USB flash disku, gExec, Inštalátor balíkov Gdebi, Midnight Commander, Qterminal, Qterminal drop down, Reportbug, Root Terminal, Sparky APTus, Sparky APTus extra, Správca úloh, System upgrade, Tvorca USB obrazu, UXTerm, Xterm, Záloha Nepomuk

Vzdelávanie:
LibreOffice Math

WineConfig:
Configure Wine, Uninstall Wine Software, Wine Wrapper

Zvuk a video:
Install multimedia codecs, JuK, Ovládanie hlasitosti Pulse Audio, Radio Tray, VLC media player, Xfburn

Predvoľby:
LXQt settings, Adobe Flash Player, Device Driver Manager, Disk Manager, IcedTea Web Control Panel, Kwin Settings, Nastavenia firewall, Openbox Configuration Manager, Open DJK Java 7 Policy Tool, Print Settings, Sieťové pripojenia, Synaptic správca balíkov, systemadm, systemadm as root, Šetrič obrazovky

About LXQt:
otvorí informačné okno

Leave:
Hibernate, Leave, Logout, Reboot, Shutdown, Suspend

Lock screen
zamkne obrazovku – Xscreen Saver 5.33

Možnosti nastavení

Veľa možností sa skrýva pod voľbou Predvoľby/LXQt settings, kde si je možné prispôsobiť Dátum/čas, Desktop, Notifikácie, Locale a more ďalších vecí, na ktoré sme zvyknutí aj s iných distribúcií a desktopov. Zo všetkých možností si ukážeme napríklad možnosti LXQt vzhľadu.


Obr. 12 LXQt KDE Plasma theme

Komu sa páči KDE plasma, LXQt mu dodá aspoň tému. Priznávam sa, že všetky možnosti som ani neskúšal, ščasti preto aby som sa v strome možností a kombinácií nestratil a sčasti preto, lebo default prostredie a nastavenie celej distribúcie sa mi páčilo také aké je.

Čo som však vyskúšať chcel, je stiahnutie nejakej distribúcie cez qBittorrent a vytvorenie LiveUSB nástrojmi Formátovanie USB Flash disku a Tvorca USB obrazu. Nebudem napínať, všetko fungovalo ako má. Zaujímavý pohľad poskytol qBittorrent.


Obr. 13 Okno qBittorrent

Bolo celkom zaujímavé počas sťahovania sledovať, kto ďalší je v rovnakom čase zvedavý na rovnaké distro ako ja. Uznávam, je to síce taká blbôstka ale potešila.

Záver

Ako bežnému užívateľovi sa mi Sparky Linux zapáčil konzervatívnym vzhľadom, malými nárokmi na hardvér a použiteľnosťou prakticky hneď po inštalácii. Takisto mi v Livku spoľahlivo fungoval aj v 32 bitovej verzii na Ruženke, ktorá už medzitým oslávila 10 ročné narodeniny. Ak teda niekto hľadá distribúciu s novým softérom ktorá mu pobeží aj na novom aj na staršom stroji, môže smelo siahnuť po distribúcií zvanej Sparky Linux.

Článoček bol takisto napísaný v Sparky. Požitý softvér:
LibreOffice Writer
Libre Office Calc
Iceweasel
Gscreenshot
VLC
qBittorrent
Formátovanie USB Flash disku
Tvorca USB obrazu

Vďaka za prečítanie.

    • RE: Skúsenosť s názvom Sparky Linux 09.11.2015 | 12:56
      Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

      Ako vždy, vxmery napísal pekný a dobre čitateľný článok :) Osobne si vždy rád prečítam recenzie na rôzne linuxové distribúcie. Nebolo by zlé pozdejšie ešte dopísať, ako sa bude systém správať z hľadiska dlhodobejšieho používania, keďže vychádza z Debianu Testing.

      Samotné LXQt vyzerá tiež zaujímavo, testoval som ho dávnejšie pod Lubuntu a je tu naozaj možné nastaviť všetko možné. Ak si dobre pamätám, tak sa jedným časom písalo, že by sa LXQt mohlo stať východiskovým prostredím Lubuntu, ale zrejme z toho asi nič nebude, keďže sa už takéto informácie nikde neobjavujú.

      Zrejme asi viacerí užívatelia Linuxu dostanú občas nutkanie vyskúšať nejakú viac či menej známu alebo populárnu distribúciu v rámci osobnej distroturistiky.

      Toto je tiež pravda. Ja som sa po neúspešnej inštalácii Manjara (čím som si zničil moje vyladené Kubuntu 12.04) tiež rozhodol vyskúšať niečo nové a voľba padla na Elementary OS. Nuž ale ak by som mal napísať recenziu na tento systém, obávam sa, že by Mario (bedňa) musel pri prepise článku viackrát použiť iba hviezdičky *** :- )). Samozrejme, už ho v NTB nemám.

      • RE: Skúsenosť s názvom Sparky Linux 09.11.2015 | 17:56
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        janek-m - tak dotoho, napíš, lebo napríklad tento článok žiadne hviezdičky nespomína :)

        Ako Ti mohlo Mandžárko odstaviť Kubíka?

        • RE: Skúsenosť s názvom Sparky Linux 09.11.2015 | 19:03
          Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ
          tak dotoho, napíš, lebo napríklad tento článok žiadne hviezdičky nespomína :)

          To je fakt, nespomína :) Praktické skúsenosti však v mojom prípade boli trochu iné a to som žiadne problémy neočakával, veď ide v podstate o Ubuntu s iným prostredím. Realita však bola krutá :-)

          Ako Ti mohlo Mandžárko odstaviť Kubíka?

          Tak takto by som to nepovedal – neviem či si čítal MOJU SKÚSENOSŤ s Manjarom. Chcel som nainštalovať Manjaro miesto Kubuntu, Live systém bežal na mojom NTB naozaj svižne, tak som všetko vyzálohoval a chcel som spraviť čistú inštaláciu Manjara. Lenže inštalácia sa nedokončila ani raz a inštalátor vždy spadol.

    • RE: Skúsenosť s názvom Sparky Linux 10.11.2015 | 18:19
      Avatar borg Fedora  Administrátor

      LxQt je fajn, uz nejaky ten piatok ho pouzivam.

    • RE: Skúsenosť s názvom Sparky Linux 15.11.2015 | 09:42
      Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

      Ďakujem, Mario. Rozšíril si moje obzory. Ak je Sparky odvodený od Spark, čo znamená iskra, tak Ti prajem iskriť všade, kde sa pohneš. Nech žije Mario, iskra Linuxu! Howk!

      "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
    • RE: Skúsenosť s názvom Sparky Linux 14.05.2018 | 09:01
      Avatar asd   Návštevník

      Velmi nebezpecny OS..Hoci sa tvari priatelsky,- dokaze vam bez upozornenia vymazat komplet obsah Celeho vasho Pevneho disku,/pokial disk obsahuje viac particii,alebo je pripojeny dalsi disk/..alebo USB,ALEBO OBSAH VASEJ FLASH KARTY V MOBILE...Bez vasho vedomia,bez vasich prikazov!!!!!!! Nic by som ku nemu nepripajal,ziadne ulozne dalsie media !!!!! Ak mate radi svoje data,-svoje subory a fotografie,-dajte ruky prec,od tohoto nepodareneho systemu,skor nez pridete o data.Uz to ze je postaveny na nestabilnom,-testovacom jadre,-Ludkovia by vam sa mala rozsvietit cervena Lampa v hlave.

      • RE: Skúsenosť s názvom Sparky Linux 14.05.2018 | 20:17
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Jadro s mazaním súborov nemá nič spoločné.

        rm -rf sa nespustí samo od seba, takže kľud.

        Už som zažil. že sa autor softvéru sekol a namiesto rm -rf /usr/bin/software napísal rm -rf /usr /bin/software a bolo okolo toho kopec srandy. Mno nebolo to súčasťou žiadnej distribúcie, ale ručne doinštalovaný softvér.

        Okrem iného nie sme slepí a kričať môžeš ísť inam, my vidíme aj jeden výkričník.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org