Vytvorte si desktop podľa svojich predstáv II diel, tentokrát aj pre úplných začiatočníkov

29.06.2013 17:57 | Články | bedňa
Mám pocit, že som v prvom diely rýchlim postupom odstrašil nováčikov. Teda aspoň podľa spätnej reakcie ktorú som dostal mimo fórum. V tomto diely sa budem snažiť jednoduchým postupom navnadiť čitateľov si vyskúšať niečo nové. Nebude to zatiaľ žiadne vizuálne vymakané prostredie, ale bude rýchle, procesor si oddýchne a hlavne majitelia notebookov i starších počítačov si budú pochvaľovať. Ešte zopakujem, že veľa postupov je relevantná aj pre iné ľahko tonážne desktopové prostredia.

Inštalácia

Začneme inštaláciou, v Debian, Ubuntu, Mint ... distribúciach napíšeme do príkazového riadku
sudo apt-get install icewm, icewm-common lxpanel pcmanfm terminator
V distribúciach založených na inom ako deb balíčkovacom systéme si nainštalujeme balíčky icewm, icewm-common lxpanel pcmanfm terminator

Po nainštalovaní si stiahneme následujúce konfiguračné súbory, pre IceWM icewm.tar.bz2, ten rozbalíme do domovského priečinka. (Pozor začína bodkou, takže pokiaľ ho chcete vidieť, musíte zapnúť zobrazovanie skrytých súborov).

Teraz stiahneme konfiguračné súbory pre LXpanel lxpanel.tar.bz2. V domovskom priečinku máme adresár .config (Pozor priečinok má zas bodku na začiatku, takže zas je potrebné mať zobrazovanie skrytých súborov) do tohoto priečinku rozbalíme lxpanel.tar.bz2.

Odhlásime sa, v správcovi prihlásenia si vyberiem IceWM a prihlásime sa.

A už ste tu :) V hornom panely budete mať určite prázdne ikonky, také biele obdĺžniky s krížikom, to znamená, že nemáte nainštalované programy, ktoré som do LXpanela vložil ja a ktoré používam.


Malé zoznámenie sa s našim novým desktopom

Okná spravuje IceWM, dolný panel je voliteľná súčasť IceWM, horný panel je LXpanel, ikonky na ploche nám spravuje PCManFM. Práve toto je sila linuxového prostredia a možnosti voľby každú komponentu nahradiť inou a pokiaľ ste programátor, máte možnosť zmeniť kód.

Ako prvé si upravíme horný LXpanel, aby nám odtiaľ zmizli prázdne ikony a doplníme si tam programy čo používate najčastejšie. Máme možnosť si to naklikať. Klikneme pravým tlačítkom myši na horný panel, vyberieme Add /Remove Panel items po slovensky asi Pridať / Odstrániť položky z panela pripomínam, že slovenčinu nepoužívam, tak len triafam preklad. Zobrazí sa nám okno



Kliknite na Application Launch Bar potom na Edit, slovensky približne Spúšťač aplikácií a Upraviť. Zobrazí sa vám okno kde v ľavom stĺpci máte aplikácie čo sú pridané na panely a v pravom stĺpci aplikácie čo si môžeme pridať. Po kliknutí na aplikáciu ju môžeme tlačítkami Up, Down slovensky Hore, Dole posúvať v poradí.



Nemusíte mať strach z konfiguračných súborov pre LXpanel (vrchný panel), sú veľmi jednoduché a nachádzajú sa v domovskom priečinku .config/lxpanel/default/panels/panel. V sekcií Global sa nachádzajú nastavenia panela
Global {
 ...
}
a v jednotlivých puginoch nastavenie menu, ikoniek na spúšťanie programov, prepínanie klávesnice atď.
Plugin {
    type = názov_pluginu
    Config {
        ...
    }
}
Tak napríklad názvy pluginov v konfiguračnom súbore čo ste si stiahli.
menuMenu s programami
dir menuPo kliknutí sa vyrolujú priečinky z domovského adresára
spaceOddeľovač medzi ikonami, ktorý môže mať pevnú šírku, alebo maximálnu
launchbarTu sa nachádzajú všetky ikonky programov
xkbPrepínanie klávesnice
volumealsaRepráčik na nastavenie hlasitosti
dclockHodiny
netstatSieť
monitorsMonitorovanie zaťaženia procesora a pamäte
Voľby sú veľmi jednoduché a nieje moc čo k ním dodať, ak by niekto niečo nepochopil, nech sa spýta v komentároch.

Úprava konfiguračného súboru

Tak a teraz si ukážeme prečo sa občas vŕtať v konfiguračných súboroch a že je to naozaj jednoduché. Naklikať si voľby je fajn, ale prakticky v každom programe sa nájdu určité obmedzenia. Tak napríklad po pridaní Synapticu do LXpanela sa nám tam ten pridá, ale po kliknutí nespustí. Pozrieme sa do konfiguráku LXpanela a v plugine launchbar nájdeme
Button {
 id=/usr/share/applications/synaptic.desktop
}
Tu nič moc nezmeníme, ale už máme cestu ku konfiguráku kde sú nastavenia na spúšťanie Synapticu. Pretože uznávame linuxovú filozofiu nerobiť v systéme "globálny" neporiadok, ale každý užívateľ si ukladá nastavenia u seba, nebudeme upravovať priamo súbor /usr/share/applications/synaptic.desktop, ale si ho skopírujeme k sebe do domovského priečinka a tam upravíme. Je dobrým pravidlom ukladať si konfiguračné súbory do domovského priečinka .config tak aj mi si v ňom vytvoríme podpriečinok desktop_files.

Doňho si skopírujeme pôvodný konfigurák Synapticu príkazom cp /usr/share/applications/synaptic.desktop ~.config/desktop_files/ (vlnovka označuje domovský priečinok) prípadne ho tam proste skopírujeme cez svoj obľúbený súborový manažér.

Súbor si otvorime a zrolujem úplne dole, skoro na konci súboru vidíme Exec=synaptic, alebo Exec=synaptic-pkexec. Toto je ale zle, pretože Synaptic na spustenie potrebuje práva root, čo v prvom prípade vôbec nepýta, v druhom hoci pýta, ale očakáva zadanie hesla do terminálu, ktorý ale nieje spustený. Riešenie je pred spustenie Synapticu pridať grafického spúšťača root práv ako napríklad gksudo. Pokiaľ ho nemáte nainštalovaný nainštalujte balíček gksu a teraz si príkaz upravíme na naozaj funkčný a to Exec=gksudo synaptic.

Ešte musíme upraviť konfigurák LXpanela, aby spúšťal synaptic.desktop z nového umiestnenia. Otvoríme si konfiguračný súbor LXpanela nájdeme plugin launchbar, tam vidíme všetky spúšťače programov, nájdeme si synaptic.desktop a upravíme ho, meno užívateľa si samozrejme zmeňte na svoje.
Plugin {
    type = launchbar
    Config {
        ...
        ...
        ...
        Button {
            id=/home/mario/.config/desktop_files/synaptic.desktop
        }
        ...
    }
}
Odhláste sa prihláste nanovo, teraz už odkaz na Synaptic bude pýtať heslo.

Dúfam že som tentokrát začal pomalšie a nájde sa niekto, kto by to rád vyskúšal. Rád odpoviem na všetky otázky.
    • RE: Vytvorte si desktop podľa svojich predstáv II diel, tentokrát aj pre úplných začiatočníkov 04.11.2014 | 12:09
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Zdravím, článok sa mi páčil, chcem však požiadať o jedno vylepšenie ak je to možné. Navrhujem v prípade takýchto (naučných) článkov pridať na stránku tlačidlo "verzia pre tlač", kde by sa článok zobrazil v novom okne bez všetkých tých zbytočností okolo - teda iba čistý text článku s obrázkami aby sa to dalo jednoduchšie vytlačiť.

      • RE: Vytvorte si desktop podľa svojich predstáv II diel, tentokrát aj pre úplných začiatočníkov 05.11.2014 | 21:28
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        OK, navrhnem Mirecovi na vylepšenie.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Vytvorte si desktop podľa svojich predstáv II diel, tentokrát aj pre úplných začiatočníkov 29.05.2016 | 18:25
      Avatar Rudo   Návštevník

      Súbor .icewm.tar.bz2 je asi poškodený - nedá sa rozbaliť. Môžeš ho vložiť ešte raz ?

      • RE: Vytvorte si desktop podľa svojich predstáv II diel, tentokrát aj pre úplných začiatočníkov 29.05.2016 | 19:16
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Čau Rudko, máš ho tam, je tam ale aktuálna verzia ktorú používam a IceWM panel je na vrchu, viac nápovedy nájdeš na GitHube.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Vytvorte si desktop podľa svojich predstáv II diel, tentokrát aj pre úplných začiatočníkov 03.06.2016 | 17:03
          Avatar Rudo   Návštevník

          Ďakujem - subor je už O.K.