to všetko je naozaj zadarmo :-O

Sekcia: Ostatné 01.01.1970 | 02:00
Avatar mathio debian  Používateľ
ja lan pozeram s otvorenymi ustami, to je tolko programov pre linux zadarmo? v clankoch "Linux a internet", "Linux v kancelárii" ai. ste uverejnili zoznam programov a pri niektorych bolo [NF] ako ze niesu zadarmo - takze vsetka ta kopa sofftware neoznaceneho [NF] je zadarmo? TO JE UZASNE!!! a este jedna otazka: su tie programy kompatiblne so vsetkymi distribuciami linuxu? ja som v linuxe totiz uplny zaciatocnik (pravdu povediac, este som ho nai nenainstaloval), na radu znameho som si z interneu stiahol Suse 9.1 Personal
RTFM! Len najpr treba najst ten spravny FM...
    • Re: to všetko je naozaj zadarmo :-O 01.01.1970 | 02:00
      maaca   Návštevník
      free jako svobodný, ne jako zadarmo (i když to bejvá důsledek). můžeš si vzít zdrojáky, přepsat je, dát to všechno kámošovi (nebo poprosit kámoše, aby ti to přepsal) a třeba to i prodávat, ale ten kdo to vod tebe koupí to může dál dávat kámošum. nebo to prostě "jenom" používat. (check out gnu.cz) větší distribuce maj vokolo 8000 balíčků (v podstatě 8000 programů + knihoven) a v tom určitě nejsou všechny existující programy. ps: jestli to myslíš s linuxem vážně, zapamatuj si, že nejdůležitější příkaz je "man" (man ).
    • Re: to všetko je naozaj zadarmo :-O 01.01.1970 | 02:00
      Avatar zoliq Fedora Core 3  Používateľ
      Mozno narocnejsi, ale to to krajsi a dokonalejsi ... tolko strucne o Linuxe ehm, tucniakovi :-)
      To mnozstvo free sw len poukazuje na to, ze Linux nie je len operacny system - je to komunita ...
    • Re: to všetko je naozaj zadarmo :-O 01.01.1970 | 02:00
      Avatar mathio debian  Používateľ
      takze ak to chcem pouzivat len doma, pre osobnu potrebu a v blizkej buducnosti sa urcite nechystam upravovat zdrojaky, tak je to zadarmo? alebo sa opytam presnejsie: ked chcem tie programy pouzivat, nemusim za ne platit (a nechcem ich crackovat!)?
      RTFM! Len najpr treba najst ten spravny FM...
    • Re: to všetko je naozaj zadarmo :-O 01.01.1970 | 02:00
      rastos   Návštevník
      Velke mnozstvo programov pre OS Linux je sirenych pod licenciou GPL. Tato licencia uklada povinnost uverejnit zdrojove kody aplikacii. Z toho vyplyva, ze pre vacsinu programov pre Linux je dostupny zdrojovy kod a ten si mozes zadarmo stiahnut a zadarmo skompilovat ak to vies. Okrem toho existuju ludia a oraganizacie, ktore to urobia za teba - tiez zadarmo. Priklad Openoffice.org. Potom su firmy, ktore si uctuju cenu media, cenu pribalenej dokumentacie, cenu predplatenej technickej podopory. Priklad: RedHat.com. Realita je taka, ze ked tomu clovek venuje cas a nie je hlupy tak moze mat (za cenu stiahnutia stoviek MB dat z internetu) slusne SW vybaveny stroj. S databazou, sietovymi porgramamy, kancelarskym softom, hrami atd atd.
    • Re: to všetko je naozaj zadarmo :-O 01.01.1970 | 02:00
      G.Š.   Návštevník
      Áno , väčšina je zadarmo a navyše ti nikto neprikazuje, ktorý z nich si máš do svojho počítača nainštalovať. Nikto ťa nebude obviňovať z pirátstva ak náhodou zabudneš na nejakú maličkosť a nemusíš sa báť ani žiadnych špionážnych programov nainštalovaných s komerčným software. Jednoducho toto je o slobode.