prihlasenie cez skript

Sekcia: Aplikácie & Desktop 27.10.2007 | 14:03
Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
Dobry den. Potrebujem spravit do programu naslednu vec, program bude spusteny s pravami roota, takze na druhy pocitac sa pripojim pomocou ssh ( to uz mam zvladnute ) potom ked budem chciet odhlasit a nasledne prihlasit uzivatela, chcem vykonat init 5 aby som sa dostal do textoveho rezimu, to nieje problem, potom pkill -KILL -u uzivatel123 aby som ho odpojil, to taktiez nieje problem, a potom by som potreboval toho uzivatela prihlasit a znova spustit xserver startx. Vsetko az na to prihlasenie by som vedel. Ako mam spravit aby som ho prihlasil?
+-------+   ssh   +--------+
| admin |---------| klient |
+-------+         +--------+
 |
 |
 '--> uzivatela na klientovi prihlasit, spusit xserver, po ukonceni prace uzivatela na klientovi
      opustit xserver a nasledne uzivatela na klientovi odhlasit
Problem mi robi len to prihlasenie. Neviem totiz ako by sa to mohlo dat napisat, alebo ci sa to celkovo da. Rozmyslal som aj o inej alternative, pouzit nejaky open source program, ktory by na klientovi zablokoval obrazovku, popripade by bolo este lepsie keby ju len tak trosku ztmavol a nedala by sa pouzivat.
Asi ta druha alternativa by bola lepsia, graficky krajsia a vyuzitelnejsia. Ale aj tak by ma zaujimalo ako by sa prva dala spravit. Neviete o nejakom programe ktory toto dokaze? ( ztmavne a zablokuje obrazovku , pokial ju neodblokujem ).
Vopred dakujem za vsetky odpovede.
There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: prihlasenie cez skript 27.10.2007 | 15:56
      WlaSaTy   Návštevník
      Môžeš prisím ťa napísať čo chceš a nie ako to chceš? Nezdá sa mi že by to bolo pre mňa pochopiteľné. Predsa len kôli odhláseniu užívateľa meniť runlevel je hovadina.

      Nepredpokladám že budeš mať v tej kaviarni viac ako jedného užívateľa na stroj (okrem roota ktorého si si zbytočne aktivoval), tak autologin do grafiky a kill na xserver (sudo killall X) by to mal spraviť ale z pohľadu klienta je to drsné opatrenie ktoré mu zruší rozrobenú prácu.

      Ohľadne tej druhej alternatívy, skús xlock ktorý sa dá aj killnúť, ale daj si bacha na čistenie tabov v firefoxe :)
      • Re: prihlasenie cez skript 27.10.2007 | 18:48
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        To Xlock je super! Fakt diky :) Este by som potreboval, dalo by sa nejako generovat vzdy nove heslo, pomocou ktoreho sa bude uzivatel pripajat? Nerad by som, aby sa nemeniace heslo zneuzilo na nejake nekalee umysli.. Inac, ako by som si ten xlock vedel upravit? /usr/bin/xlock je binarny subor a nic v tom nevidim. Chcel by som si tam dopasovat slovensky text + nejaku napovedu. Dakujem
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: prihlasenie cez skript 27.10.2007 | 19:02
          WlaSaTy   Návštevník
          áno, nové heslo sa dá generovať, príkaz passwd poznáme všetci a vieme kde ho máme spustiť. a lokalizácia sa nenastavuje v binárke rovnako ako sa témy nenastavujú v binárke.

          inak nestačilo by keby sa nastavil nejaká časť xlock ktorý by len zobrazil text "objednajte sa u obsúlohy"? ale to by ajtak asi trocha nabúravalo predplatené alebo vernostné karty :) pri nich by musel človek tiež obťažovať obsluhu.
          • Re: prihlasenie cez skript 27.10.2007 | 19:12
            Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
            Myslel som nejako automaticky.. Neviem ci dokazem napisat skript v pythone / bashi ktory vytvori nove heslo, nevedel by mi s tym niekto pomoct? Ocenil by som to.
            Zadruhe - program mam vyrieseny takto: pocitac bude zablokovany, uzivatel vojde do kaviarne, pride k pultu, admin zaregistruje jeho pristup na pc, vygeneruje mu nove heslo, poziada ci chce byt neobmedzene , alebo casovo obmedzene ( 15 minutove intervaly, 15 30 45 60 75 90 minut ) ale to casove obmedzenie znamena ze uzivatel za X minut obrdzi okno ze jeho cas vyprsal ale moze pokracovat.. bolo by blbe keby sa mu vypol pc a on by este pracoval.. Po skonceni prace pride ku administratorovi, on na tom pocitaci spusti pomocou ssh xlock, jemu vypocita kolko ma platit, vytlaci blocek, a see ya :P
            Ohladom toho bash skriptu:
            napiste mi tu alebo na : icq: 337205142 ; jabber: Viktor.Srpon@jabber.org
            Rad by som sa to aj naucil ale teraz na mesacne ucenie ako generovat heslo pomocou bash skriptu nemam cas. Do 13teho potrebujem dokoncit cely program.
            Dakujem
            There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
            • Re: prihlasenie cez skript 27.10.2007 | 20:24
              WlaSaTy   Návštevník
              :Neviem ci dokazem napisat skript v pythone / bashi ktory vytvori nove heslo
              Áno, aj koleso sa dá znova vynájsť. Generátorov náhodných znakov je skutočne veľa ale prečo vôbec používať heslo keď ten xlock sa dá zapnúť a vypnúť vzdialene? Ale o tom sme už písali, tak na to zabudnem aj ja.

              :ale to casove obmedzenie znamena ze uzivatel za X minut obrdzi okno ze jeho cas vyprsal ale moze pokracovat.
              A to okno dostane automaticky fokus aby si ho aj všimol a neodklepol v návale P-ráce. Neboli by vhodnejšie stopky do lišty alebo na desktop? Ako vidím, asi nie.

              :bolo by blbe keby sa mu vypol pc a on by este pracoval.
              aha, tak prechádzame do neEinsteinovej fyziky.

              :Do 13teho potrebujem dokoncit cely program.
              Tak to máš ešte dva týždne.
              • Re: prihlasenie cez skript 27.10.2007 | 20:51
                Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                Ale ved to, generator hesiel viem spravit je to jednoduche, ale ide o to ze neviem ako to heslo mam ulozit tak, aby bolo pouzitelne predsa to nieje ulozene bez hashovania, alebo navrhnes mi ine riesenie, ako by som to vedel spravit? Uz mi tu odpovedas tipujem hodinu a furt mi odpovies len na to ze sa to da vypnut, ze prechadzame do neEinstainovej fyziky a ze mam 2 tyzdne na to aby som program dokoncil.. Btw. killall xlock nefunguje, takze netusim ako to vypnut
                There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                • Re: prihlasenie cez skript 28.10.2007 | 15:15
                  WlaSaTy   Návštevník
                  no, aby sme sa mohli najprv začať baviť, tak musíš povedať čo chceš dosiahnúť a nie ako. niektoré veci sú veľmo ale veľmo nepatričné, napríklad tá poznámka že by bolo blbé keby užívateľ pracoval na počítači po jeho vypnutí. to už skutočne spĺňa parametre neEinsteinovej fyziky.

                  mimochodom, čo že ti to nefunguje?

                  $ xlock & (sleep 5; killall xlock)
                  [1] 9532
                  $

                  a po 5tich sekundách mi ten xlock pochopiteľne killall vypol. príkaz som sem dal len ako dôkaž že to funguje. ak to nejde, tak povedz chybu, ak chceš. ak nie, tak ani ja a asi ani nik iný.

                  K tomu heslu, jeho zmena bez odhlásenia má nulový efekt a passwd bude z bezpečnostných dôvodov interaktívne čítať z klávesnice. Ak to chceš zmeniť tak sa pozri na jeho zdrojáky alebo použi usermod/(m)crypt.


                • Re: prihlasenie cez skript 29.10.2007 | 23:55
                  WlaSaTy   Návštevník
                  inak bolo by škoda keby zanikla myšlienka internetovej kaviarne, najmä ak ezistuje toľko projektov, teda nšiel som až dva. ten poľský vyzerá rozumnejšie. ale dalo by sa toho nájsť viacej.
                  • Re: prihlasenie cez skript 31.10.2007 | 13:01
                    Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                    Jej no to s tym sleep-om a killall-om funguje za co ti velmi pekne dakujem :). Nepochopil som to s tymto tvojim poslednym topicom, myslel si to tak, ze som mal radsej vylepsovat iny projekt, alebo ze to bol dobry napad, nieco taketo spravit?
                    There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people