Ubuntu bootuje velmi dlho

Sekcia: Aplikácie & Desktop 08.12.2007 | 01:22
Avatar tristandacunha   Používateľ
Zdravim,
pred par dnami som si spravil dual-boot win xp s ubuntu 7.10 - xp sa nabootuje za necelu minutu, zatialco ubuntu to trva do 3 minut. Myslim, ze to nie je normalne. Vie mi niekto poradit, co by sa s tym dalo spravit?
Mam laptop Toshiba Satellite M60-104, Pentium M 740 1.73 GHz, 1Gb RAM, ATI Mobility Radeon X600 SE 128Mb.
Vdaka
    • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 01:27
      Peter S.   Návštevník
      vidiš pri boote nejaký splash (obrázok) alebo ti to bootuje v textovom režime? potrebuješ vidieť ako sa ti vykonávajú štartovacie skripty a tam uvidíš či ti to na niektorom nestojí dlhší čas. 3 minúty je veľa.
      • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 01:31
        Avatar tristandacunha   Používateľ
        vidim iba cierny displej
        • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 01:57
          Peter S.   Návštevník
          po biose resp. grube až po login do gdm máš prázdnu obrazovku? Viem, že *buntu môže skrývať výpisy štartovacích skriptov, možno je to aj tvoja situácia, ale ako som povedal, ak ich neuvidíš tak asi nezistíš kde ti to stojí....
    • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 01:48
      Avatar tristandacunha   Používateľ
      ...od zaciatku az po login
    • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 09:42
      slavo   Návštevník
      Problem sposobuje grafika. Pozri na riesenie tu

      http://borfast.com/node/312

      Potom to uz bude bootovat primerane rychlo a uvidis aj splash screen.
    • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 11:36
      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
      Vo všeobecnosti linux štartuje dlhšie ako windows. Je to pravdepodobne jeho nedorobenosťou. Sú príprady, že si užívateľ skompiluje celý systém sám, podľa svojich potrieb si ho upraví a výsledok je potom oveľa, oveľa rýchlejší štart ako windows. Ideálne distribúcie na toto sú gentoo a debian. Sú prípady keď to štartuje 15 sekúnd a menej !!!
      Druhým extrémom je Scientific linux, ktorý som skúšal a ten mi štartoval 11 minút !!!
      Moja mandriva štartuje asi minútu, koľko by tam štartoval windows ešte neviem, pretože na tomto stroji nikdy nebol. Spočiatku mi štart zdržiaval zaseknutý BIOS, ktorý na začiatku štartovania bol seknutý pol minúty, nedalo sa dostať do Setupu. To sa však stávalo iba po korektnom vypnutí systému. Ak som systém vypol "natvrdo" BIOS štartoval normálne a do Setupu sa dostať dalo. Príčina bola v module ovládajúcom touchpad "psmouse". Musel som prekompilovať jadro a dať ho ako externý modul, ktorý sa môže pred vypnutím systému odobrať z pamäte. Odvtedy je to OK.
      Skús preto nabootovať z nejakého Live CD a systém vypnúť natvrdo. Neboj, ak nebudeš mať primountované prtície, nič sa nestane. Ak bude po tvrdom vypnutí štartovať kratšie, príčina môže byť podobná ako u mňa. Pozri sa, či máš modul psmouse ako jadrový, alebo externý.
      Zatiaľ ti viac poradiť neviem.
      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 12:35
        WlaSaTy   Návštevník
        Ahoj karol,
        tvoje názory ma vždy dokázali vždy pobaviť. Meranie pravdepodobnosti nedorobenia operačného systému na základe dĺžky štartu môže len človek odchovaný MS Office s IExplorerom ktoré sa štartujú v multi threadovom móde ešte pred prihlásením sa do systému a človek ich z pamete už nevykope.

        A ten extrém, skontroloval si si minimálne a odporúčané požiadavky? asi nie.
        • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 13:29
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          Je síce pravda, že som bol odchovaný na MS Office 97, ale IE som nikdy neobdivoval a ak som nemusel, tak ani nepoužíval. Ako hovoríš, rýchly štart MSOffice bude zrejme tým jeho načítaním do pamäte pri štarte systému. V tom sa ja nevyznám - ja len vidím a viem namerať výsledok - čas štartu - ostatne pre používanie je práve to dôležité. Aj tak mi na používanie Ooo Writer vyhovuje pre svoje usporiadanie funkcií viac ako Word. Ale je to len otázka zvyku.
          Čo sa týka štartu systému :
          Nemôžeš poprieť, že userfriendly distribúcie typu ubuntu štartujú dlhšie ako windows. Čím to je, neviem, ale je to fakt. Ak teda porovnávame windows ktorý je userfriendly a userfriendly distribúcie linuxu, tak rozhodne linux štartuje dlhšie. (Nepočítam Vistu, tú som nainštalovanú ešte nevidel)
          Ako extrémne prípady beriem, keď si človek prerobí distro podľa svojich predstáv - napríklad gentoo fanatici, ktorí ho dokážu tak prispôsobiť, že im to nabehne pomaly za 10 sekúnd. To ale nemôže nikto chcieť od normálneho užívateľa. Ale na prácu napríklad s notebookom, kde sa človek rozloží na 2 minúty, niečo kukne na nete, potom to zas vypne, presnie sa ďalej, zas niečo napíše a podobne - proste práca v teréne, tam je rýchly štart kľúčový. Ja viem, u servera, ktrorý beží niekoľko mesiacov v kuse je rýchlosť štartu nepodstatná, ale tu sa bavíme o desktopoch, resp. notebookoch. A keď na takom notebooku nefunguje suspend, tak chceme aspoň rýchly štart a nie 3 minúty ako uvádza zakladateľ diskusie. Len som povedal, že keď windows to dokáže bez komplikovaného prerábania systému a jeho hlbokých systémových znalostí a ubuntu to nedokáže, asi bude niekde chyba. Proste je na ubuntu ešte čo zlepšovať. Veď vývoj nieje ukončený. Napríklad vraj nová mandriva štartuje na podobnom stroji ako je môj 15 sekúnd a bez prerábaného jadra. Tak ak je to pravda (vyskúšam cez sviatky), linuxoví vývojári prešli za posledný rok obrovský kus cesty.
          Scientific linux asi fakt bude nenormálne náročný - veď čo by sme čakali, je to odvodené od Fedory a tá nikdy nebehala rýchlo.
          Inak možno v tom Ubuntu je problém práve v module psmouse, ktorého odstránenie pomohlo mne. Tak nech sa na to aspoň pozrie. Napríklad do novej Mandrivy ho už zaradili ako mimojadrový. Už sa poučili vývojári, že modu, ktorý zabraňuje spusteniu Setupu trvalo do jadra nepoatrí.
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 13:55
            WlaSaTy   Návštevník
            Ahoj Karol,
            som rád že si priznal silu zvyku a budem rád keď takto isto nepodľahneš aj fast foodu. je predsa rýchly, obsahuje glutamán sodný a potrava má nutričnú hodnotu. Mňa nezaujíma koľko štartuje ktorý OS, v čase hibernácie na disk je tento údaj nepodstatný ale aby som to zaklincoval, tak sa windows prebúdza dlhšie z hibernácie ako trvá štart ubuntu.

            Inak s tým extrémom, ja som reagoval ne Tebou spomínaný extrém - vedecký linux ktorý má určite niekde vypísané požiadavky. Neskúšal si ho náhodou na tej starej herke s 64Mb RAM alebo na 128ke ako Live? to bu potom vysvetlonalo podstatu tvojeho negativizmu.

            PS.: tú rozprávku ohľadne prenášania notebooku a suspend som nepochopil. buď hovoríš o hibernácii ktorú bojkotujú firmy ako ati a nvidia (svojími odfláknutými ovládačmi ktoré chce mať každý takže si za to defakto môže sám) alebo si si kúpil ten legendárny notebook z Agem-u ktorý nemal baterku (CPU Transmetta Crusoe). Áno, prenosné počítače vydržia v pohode bežať na baterky a uspať sa pokiaľ človek nenainštaloval ovladae od prasiat.
            • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 15:21
              Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
              Scinetific linux som testoval ako Live CD síce na tom starom stroji, ale nemá to 64 ani 128 MB RAM, ale 256 MB RAM, PII procesor 266 MHz a 52 rýchlostnou mechanikou. (64 MB RAM má náš P 133 v labáku, ale na tom len tak tak beží Win98 s antivirákom.)
              "Tú rozprávku o prenášaní" notebooku som myslel presne takto : Ak používaš notebook v teréne, prenášaš ho medzi miestnosťami, behom hodiny na ňom potrebuješ povedzme každých 15 minút čosi minútku spraviť a väčšinu času ho nepotrebuješ, ideálny je suspend to RAM. To však obvykle nefunguje a tak prichádza do úvahy hbernácia. Avšak hoci zahibernovanie vo windowse je kratšie ako v linuxe, rozhibernovanie je zase rýchlejšie v linuxe. To môžem potvrdiť. Ibaže niekedy počas hibernácie sa zabudne vypnúť a potom mám v taške na notebook 70 stupňov a chcípnutú baterku, ale to je o inom. Preto ak poriadne nefungujú suspendy, tak prichádza do úvahy vypnutie systému. A vtedy je rýchlosť štartu prvoradá. Máš to ako s digitálnym foťákom, tiež by ti vadilo, keby od zapnutia vypínača bol pripravený na prácu až za 10 sekúnd.
              Keď Microsoft vedel do svojho systému všetko tak geniálne začleniť, že výsledok behá rýchlo aj bez komplikovaného nastavovania, nevidím dôvod, prečo by to nedokázali aj linuxoví vývojári a držím im v tom palce. Keby som im dokázal pomôcť, rád to urobím, ale keďže programovať neviem (len tak tak spravím jednu HTML stránku s css), tak môžem len upozorňovať na nedostatky.
              "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
              • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 16:23
                WlaSaTy   Návštevník
                Ahoj Karol,
                neviem či sme sa rozumeli ale skúsme sa zahrať hru "čo znamenajú systémové požiadavky". Totižto mám podobnú skúsenosť, Live blbuntu a 256M (cpu malo PR3GHz ak si dobre spomínam, malosť RAM neháme bokom). Nabehávanie okolo štvrť hodky, odvtedy si dávam veľký pozor na ten výraz, Ty zatiaľ nie a viníš z toho nie seba.

                A k tej rozprávke, už si riešil niečo s tým notebookom že prečo ti blbne suspend to RAM a/alebo hibernácia?

                Mimochodom, o kvalitách a funkčnosti systému od microsoftu sa dajú viesť hlboké a siahodlhé debaty ale tie patria niekam inam.
                • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 18:13
                  Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                  Ahoj WlaSaTy,
                  na tej starej mašine išiel Live CD Slax, bootovalo za normálny čas, išiel tam Knopix, bootovalo a chodilo pomerne slušne, ide tam Mandiva Live a ide to slušne a Scientific sa vliekol. Takže asi to extrém bude. Inak som sa na systémvé požiadavky nepozeral, ale tuším že to bude druhá Vista.
                  Kašľať na to, je tam windows a ten to utiahne v pohode. Aj tak musím mať niekde windows tak je to jedno.
                  Tú hibernáciu som riešil pred polrokom, podarilo sa ju spojazdniť práve prekompilovaním jadra a manipulovaním s modulom psmouse. Uspatie sa však doteraz nepodarilo, teda vlastne ono sa to aj uspí a aj sa to preberie, ale nezapne sa tá výbojka podsvetľujíca displej, takže mi je to na dve veci.
                  Dúfam, že nová Mandriva je prepracovanejšia, tak skúsim verziu 2008, možno to tam poriešili. Aj tak by bolo vhodné, keby sa linuxoví vývojári plnými silami vrhli do funkčnosti hardwaru, hekovania BIOSU a neviem čo k tomu treba, namiesto vyvíjania 3D desktopu, kocky, napodobovania Vistoidného rozhrania Aero a podobných nezmyslov, ktoré len žerú baterku. Na linux prejdú ľudia vtedy, keď vložia CD s ovládačom, resp. stiahnu ovládač, alebo dokonca využijú ovládač v systéme a zariadenie im pôjde, keď pôjde hibernácia, keď linuxové jadro bude úspornejšie (nové vraj už úsporné je). Nie každý je ochotný prekompilovávať jadro ako ja aby som sa mohol dostať do BIOSU
                  Čo sa týka funkčnosti OS od Microsoftu, ak si odmyslíme, že do siete pre škodlivý SW vhodný určite nieje, tak na nepripojené počítače ponúka ľahko nastaviteľný a konfigurovateľný OS, kde zvládne nainštalovať zariadenie hocikto. Napríklad hneď po inštalácii systému ide hibernácia. Ak je to napríklad grafikou, prečo mi to blbne, veď ja mám všetkými ospevovaný Intel, ktorý poskytuje dokumentáciu k HW. A aj tak to tu nefunguje. Nie, nie, chyba bude niekde inde, najskôr na strane vývojárov. Výrobcovia nesú len časť viny.
                  "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                  • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 09.12.2007 | 14:14
                    WlaSaTy   Návštevník
                    Ahoj Karol,
                    to že na tom stroji išiel slax, knoppix alebo mandriva ešte neznamená že tam pôjde automaticky všetko. keď si spomeniem na jeden z mojich boxov na ktorom sa svojho času nenakoplo ani inštalačné CD (v textovom móde) bežnej distribúcie tak som prešiel na distro ktoré nemá prehnané pameťové nároky. Na jednu stranu je fajn keď máš LiveCD ktoré sa dá použiť aj ako Inštalačné CD ale na druhej strane to má vedľajší dopad na požiadavky. No a požiadavky sú vlastnosť pretože je o nich informácia ktorú číta málokto (niesi jediný, aj ja som sa okašlal).

                    Ohhľadne hibernácie, tak za pol roka sa mohlo udiať veľa vecí. Ale ak sa len nezapne výbojka tak to vyzerá skutočne na chybu v ACPI. Ja s tým mám opačnú skúsenosť. Pod windows nefungujú tlačítka na ovládanie podsvietenia ale pod Linuxom bez problémov (NB od HP).

                    Inak ohľadne Aero, tak 3d desktop nebol novinkou ktorú priniesol MS, 3d desktop bol v linuxe, SUN robil vlastnú implementáciu v Jave a aj Apple ho má už roky rokúce v Mac OS X. Aj z mojeho pohľadu sa jedná o kravinu ale ľuďom sa páči, tak na nej zamakalo aj SuSe aby trhli MS s použiteľnou verziou. A ohľadne funkčnosti systémov od MS? Myslím že to patrí na iný server. OS vyžadujúci zbytočný kus hardware (disketovú mechaniku) je nielen pre mňa zastaralý. A asi nielen ja mám skúsenosti že HW beží lepšie pod Linuxom, ale to je spôsobené tým že nevlastním buď úplné šunty alebo najnovší hardware. Mám obvykle tú odskúšanú strednú cestu kde je garantovaná kompatibilita HW až na jednu z najlacnejších čítačiek kariet kde sa neoplatilo vyvíjať doplnkové ovládače a pribalovať do blistra CDčko. Lacnejšie bolo dodržať štandardy.

                    A k tým vývojárom? Ak to boli vývojári od výrobcu ktorý pochopili definíciu ACPI svojim spôsobom, tak boh poteš.

                    PS.: Podsvietenie displeja nemá na starosti grafická karta ale bios NB pooprípade firmware monitora takže si skontroluj či nevydal výrobca opravný bios a alebo skús novšie jadro.
    • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 12:15
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Hoď sem niekde bootchart.
      • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 14:38
        Avatar tristandacunha   Používateľ
        Tu je moj bootchart:
        /home/goblin/Plocha/gutsy-20071208-1.png
        • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 14:39
          Avatar tristandacunha   Používateľ
          oops
        • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 15:12
          Peter S.   Návštevník
          ???
          • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 16:09
            Avatar tristandacunha   Používateľ
            skusal som to, co si mi poradil, ale z nejakeho dovodu to nefunguje - v usplash.conf som mal rozlisenie 1280x1024 a v System/Predvolby/Rozlisenie obrazovky sa mi ukazalo 1440x900, tak som editoval usplash.conf na tieto hodnoty. Restartoval som a vsetko bezalo po starom. Len nechapem jednu vec - ked sa pozriem do usplash.conf v krusaderi ukazuje mi stale 1280x1024, ale ak to otvorim v terminali sudo nano usplash.conf ukaze sa mi 1440x900, takze nie je co editovat. Nespravil som niekde chybu?
            • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 18:00
              slavo   Návštevník
              Mne nielen že pri butovaní neukazoval gutsy nič iné ako čiernu obrazovku, ale nešlo ani prepínanie medzi tty (cez CTRL-ALT-F1 atď.)

              Tu je podrobný postup, čo som robil

              1) Change the resolution in /etc/usplash.conf to 1024x768

              sudo nano /etc/usplash.conf

              2) Add vga=791 to the kernel line in /boot/grub/menu.lst

              sudo nano /boot/grub/menu.lst

              3)

              sudo update-initramfs -u -k `uname -r`


              THEN
              1)

              sudo nano /etc/initramfs-tools/modules

              and add fbcon and vesafb

              so that /etc/initramfs-tools/modules looks like:

              fbcon
              vesafb

              2)

              sudo update-initramfs -u

              3)

              sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist-framebuffer

              change the line "blacklist vesafb" to "# blacklist vesafb"

              4) reboot and everything is fine
              • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 18:12
                Peter S.   Návštevník
                mal by si sa pokúsiť disablovat splash a bootovat bez toho parametra vga=791, všetko môžeš potom vrátit späť ak nájdeš/odstrániš chybu.
                Splash by sa mal dať disablovať takto (bez záruky, over si to):
                sudo gedit /boot/grub/menu.lst Scroll down to the kernel line and remove quiet splash and leave ro
                • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 21:02
                  Avatar tristandacunha   Používateľ
                  Vdaka za pomoc, uz som to vyriesil. Mal si pravdu, ze to bola grafika. Kedze s terminalom este len zacinam, radsej som si stiahol Startup Manager a tam jednoducho prehodil rozlisenie na 1024x768. Teraz po restarte sa mi Ubuntu nabootuje za cca 40 sekund, aj so splash. Skusal som viacero rozliseni, funguje aj mensie.
              • Xubuntu bootuje velmi dlho 10.12.2007 | 01:00
                Avatar ovi Ubuntu 9.10 "Karmic Koala"  Používateľ
                Je možné, že mám rovnaký problém s Xubuntu. Nainštaloval som ho a odvtedy stále dlho štartuje. Myslel som že neštartuje vôbec, ale skúsim počkať aj tých 10 minút (ak bude treba). Som absolútny nováčik do LINUX OS (avšak rozumiem počítačom - bohužiaľ len WIN). Čiže ten postup by som asi potreboval podrobnejšie a laickejšie typu: nie kurzor, ale tá biela chujovina čo bliká ;-)

                Môžem požiadať, aby ste mi poslali tento postup na ovi@peersnv.sk tak, aby som ho pochopil?

                Vopred ďakujem
                • Re: Xubuntu bootuje velmi dlho 10.12.2007 | 01:23
                  Peter S.   Návštevník
                  no podstata bola, že sa pozrieš do /boot/grub/menu.lst či tam v nemáš uvádzaný parameter vga=xxx, ak ano skús ho vymazať, ale pozor aby si nijako nepoškodil súbor, prípadne si urob zálohu.
                  prípadne si nájdi vhodný kod v tabulke na tejto stránke
        • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 15:26
          Avatar Tommy Angelo   Používateľ
          uploadni ten obrazok trebarz na imageshack
        • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 08.12.2007 | 16:00
          Avatar tristandacunha   Používateľ
          sorry, nechal som sa uniest:0
          bootchart som uploadol sem: http://www.uploadgeek.com/uploads456/0/gutsy-20071208-1.png
      • Re: Ubuntu bootuje velmi dlho 10.12.2007 | 21:35
        Avatar Peter Ubuntu 14.04  Používateľ
        ako sa k tomu boochart dostanem ? thx
        kazdu xvilu dobry napad :-)