Fedora 4-ovladace

Sekcia: Hardware a Drivery 10.12.2007 | 11:21
Counter137   Návštevník
Dobry den,

potraboval by som ovladace na maticnu dosku "MB Gigabyte MA69G-S3H" je na nej integrovana VGA "ATI Radeon X1250" a sietova karta "Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC", vraj oficialne ovladace na nu neexistuju ale postacila by mi aj nejaka alternativa, prosim pomozte.

Vopred dakujem
    • Re: Fedora 4-ovladace 10.12.2007 | 20:38
      Counter137   Návštevník
      to fakt nikto neviem kde zohnam ovladace na maticnu :-((
      • Re: Fedora 4-ovladace 10.12.2007 | 22:33
        WlaSaTy   Návštevník
        no, ja som zatial videl len ovladace dodavane s maticnou doskou a ovladace pre zariadenia (hoci aj tie co su priamo na maticnej).

        ak chces 3d, tak mozes pouzit opensource ovladace ati alebo radeon, popripade tie binarne co ddava amd/ati.

        ak ckces ovladace pre sietovku ak to by malo byt automaticky zdetekovane systemom a ovladac r8169 by sa mal nacitat.

        problem vidim v tom ze pouzivas fedoru 4tej generacie ktora uz nie je uvedena ani na ich roadmap (rodostrome, heraldici prepacia) a vzhladom na jej vek asi nebude priamo podporovat uvedeny hardware v plnej miere. netusim ci je pre teba vhdna rada aby si si stiahol a prekompiloval potrebne ovladace (kernel a xwindows) takze mas dobry dovod na upgrade.
      • Re: Fedora 4-ovladace 11.12.2007 | 11:01
        dusan   Návštevník
        Ovládače sú priamo v kerneli alebo ako moduly kernela. Ak tvoja doska je novšia tak treba novší kernel.

        V tvojom prípade novšia distribúcia napríklad Fedora 7 by spravila svoje.

        Ps. open source drivere na Ati ešte nefungujú na x1250 v 3D (prosím opraviť ak sa mýlim) treba použiť binárne balíčky od ATI. Fedora 7 má repozitár (sklad softvéru) s názvom "livna" v ktorom je priamo pre ňu spravený balíček na gr karti ATI.
        PS2. Toto tu bolo už riešené veľmi veľmi veľa krát prosím obťažuj sa aspoň trochu snažiť veď ten soft máš zadarmo a ešte aj podporu by si chcel bez svojej iniciatívy a zase zadarmo.
        PS3. linux nie je windovs t.j. soft v max 5 -6 binárnich prevedeniach (NT, 2000, XP, 98, 95). Takže vývoj ide rýchlo dopredu ale ovládače musia byť upravené pre každý nový kernel (pri open source to nieje veľký problém) alebo ho stačí skompilovať oproti novým knižniciam ( výsledný binárny kód sa zmení ale zdrojaky zostanú rovnaké) - nie som programátor ale myslím, že to chápem správne


        Toto je odpoveď na drivre pre tvoju dosku == nový kernel==novšia distribúcia (zatiaľ to platí)