Linux ext3 particia a DEFRAGMENTACIA ?

Sekcia: Ostatné 27.05.2005 | 16:14
Avatar JANY LINUX REDHAT 9  Používateľ
Cital som, ze linux EXT3 particia nepotrebuje a nerobi sa ziadna defragmentacia disku, ako to je s tou defragmentaciou ? Ako ze k tomu nedochadza ? Dik za vysvetlenie .....
    • Re: Linux ext3 particia a DEFRAGMENTACIA ? 27.05.2005 | 13:31
      Wizard   Návštevník
      ext3 ma zevraj dobru technologiu na ukladanie suborov a snazi sa co najviac znemoznit fragmentaciu suborov. ext3 sa da defragmentovat - je na to daky sw, len si nespomenm ako sa vola. btw: vsetky disky, ktore chces defragmentovat z lnx (fat, ext ...)musia byt opojene z lnx. Skus sa pozret do knihy Linux - Dokumentacny projekt (je na nete free ako PDF)
    • Re: Linux ext3 particia a DEFRAGMENTACIA ? 27.05.2005 | 13:44
      dusan   Návštevník
      Pozri sa napríklad sem. Je to síce o ext2, ale ext3 je pokročilejší filesystem, takže mnohé platí aj preň.
    • Re: Linux ext3 particia a DEFRAGMENTACIA ? 27.05.2005 | 14:50
      peter golis   Návštevník
      no, ja som mal po 3 rokoch beznej prace na ext2 fragmentaciu okolo 4%. keby som mal ovsem proxy server (squid ap.) alebo dost vyuzivany postovy server tak ta fragmentacia moze byt vecsia. ked clovek robi z grafikou (generovanie malych a stredne velkych obrazkov na beziacom pase) tak moze mat tak isto fragmentovany disk. ja som to defragmentoval cez fsck.ext2, ale vykon mi to neovplyvnilo. ale nie som grafik a doma ziaden pretazeny server nepouzivam.
    • Re: Linux ext3 particia a DEFRAGMENTACIA ? 27.05.2005 | 16:14
      puco   Návštevník
      To ze defragmentacia neovplyvni vykon ext2 je dane jeho dizajnom. V MS-DOS je subor tvoreny spajanym zoznamom blokov. Takze ak sa chces dostat napr. k 4 bloku, musis precitat prvy, druhy a treti a az potom si na 4 bloku. Ked je defragmentacia vysoka, tak tieto bloky nie su za sebou a doba citania sa zvysuju kvoli tomu, ze hlava disku musi vela behat. Kdezto pri ext2 ma subor vytvoreny i-node, ktory obsahuje zakladne info o subore plus nejake smerniky na prve bloky subora. Ak sa subor nezmesti do tychto blokov, je tam smernik na blok, ktory obsahuje smerniky na dalsie bloky suboru. Ak sa subor ani sem nezmesti, este je tu jeden smernik na blok smernikov na bloky, ktore obsahuju smerniky na dalsie casti suboru (dost pekelna veta:-). Takze ak chces skocit v subore z prveho bloku na 80 blok, nemusis prejst vsetky medzi tym, ale z prveho bloku suboru (, ktory je s najvacsou pravdepodobnostou v cachi) si urcis ktory blok potrebujes a ten nacitas. Takze miesto 80 pristupov si spravil 2-3.