pomoc

Sekcia: Aplikácie & Desktop 27.02.2008 | 17:07
Peter   Návštevník
Dobry den!
Potreboval by som, pomoct.
Chcem si nainstalovat daky ICQ klient a neviem ktory?prosim o radu!
A este mam jednu otazku,pouzivam Mandrivu 2008 a ked som si stiahol daky soft bol vzdy v tab.bz2! a neviem ako sa to instaluje.Lebo to mi vzdy otvory spravca arch.

Dakujem
    • Re: pomoc 27.02.2008 | 17:31
      Avatar Ladislav Michnovic SuSE  Používateľ
      icq klienti sa tu rozoberali aspon 100krat. Pouzi vyhladavanie v pravom hornom rohu. (KDE - kopete, GNOME - Pidgin a este plno dalsich moznosti: psi, licq, ...).

      V mandrive sa instaluje soft cez urpmi, alebo klikaci controll center. Ak si si stiahol archiv tar.bz2 tak rozbal obsah do nejakeho adresara, precitaj si subor INSTALL alebo README. Tam je obvykle napisane, ako to skompilovat.
      Only man who sells empty boxes is the undertaker.
    • Re: pomoc 27.02.2008 | 19:18
      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
      Takže :
      1) ICQ klient, nooo.. ťažká otázka, je ich dosť, ale žiadny nemá kvality napríklad QIP, alebo Mirandy. Zatiaľ čo v QIPE a Mirande ide všetko, u linuxových ICQ klientov ide v každom len niečo. Napríklad v Kopete ide takmer všetko okrem posielania súborov - položka tam je, ale nefunkčná, Gaim zas stráca kontakty, ale posielať súbory idú bez problémov. Stráca kontakty - tým myslím, že večer ich uložíš a ráno máš prázdny kontakt list. Licq je možno dobrý, teraz sa ho chystám otestovať, ale celý si ho musíš skompilovať zo zdrojákov vrátane oddeleného GUI.

      2) tar.bz2 je archív, niečo podobné ako .zip, .rar, .arj a v ňom je uložený zdrojový kód programu a nejaké skripty potrebné na kompiláciu. Nieje to inštalačný súbor ako .exe. V linuxe si musíš zvyknúť na to, že inštalácia neprebieha tak jednoducho ako vo windowse. Buď použiješ repozitáre a softwarový manager ktorý rieši odpornosť ako závislosti balíčkov, ale tie nerád používam, nakoľko obsahujú enormné množstvo chýb a 60% pokusov o inštaláciu končí z ľubovoľnou chybou. Tiež je nutné počas inštalácie byť pripojený na internet. Pri kompilácií potrebuješ všetky potrebné knižnice, môžem ti zodpovedne povedať, že niektoré knižnice zohnať je skoro nemožné, google o nich nikdy nepočul, ale na bežnejšie programy by nemal byť problém. Takže archív si rozbalíš a vznikne ti nejaký priečinok. Prepneš sa do konzoly a vojdeš do toho priečinka (najjednoduchšie cez mc) a v 99% prípadov je postupný sled príkazov :
      #./configure
      #make
      #make install
      Týmto by si mal získať skompilovaný a korektne nainštalovaný software, pozor, pri takom office to trvá aj niekoľko hodín a procesor kúri o 106. Skompilovaný a nainštalovaný program spustíš to príkazom, ktorý je niekedy dosť ťažké uhádnuť, občas sa ku koncu kompiláciae na chvíľu zjaví príkaz, niekedy je to samotný názov programu, ale niekedy je príkaz na spustenie natoľko odlišný od názvu programu, že sa mi neraz stalo, že som to aj skompiloval a nainštaloval, ale nedokázal som to spustiť len preto, že som nevedel ako to spustiť a vzdal som to. Skompilovať sa podarí tak 20% programov, ostatné zvyknú vypisovať chyby, samozrejme všetko záleží od knižníc. Ak vypíše chybu, vypíše aj čo mu vadí, väčšinou však mu vadí také enormné množstvo vecí, že je jednoduchšie to vzdať a najsť alternatívu

      Dúfam, že som ťa neodradil od linuxu. Zvykaj si na to, že nájsť linuxový program s malým počtom chýb je takmer nemožné. Najlepšie fungujú programy, ktoré sú multiplatformové, do vývoja tých ide viac peňazí. Takže Firefox, Opera, Openoffice sú celkom fajn.
      Možno v MDV 2008 inštalačné centrum funguje, potom skús repozitáre a inštaláciu cez centrum, ale niekedy potrebný program proste nenájdeš v repozitároch a kompilácii sa nevyhneš, tak si zvykaj. Tiež máš problém pri aktualizácii nejakého programu na novšiu verziu, aktualizačné skripty väčšinou nefungujú.
      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: pomoc 27.02.2008 | 19:35
        lieko   Návštevník
        zjavne pouziva linux druhy den na ./confugre && make && make install radsej nech rychlo zabudne

        urcite tam nema gcc, headre a dalsie veci potrebne pre uspesne dokoncenie tejto operacie. Nechcem hovorit o update resp odinstalovani takehoto softu.

        Pouzivam Gaim asi 3 roky a este nikdy som nestratil kontakty. Pouzivat icq protokol na posielanie suborov je tiez dost od veci.

        Instalacia prebieha v linuxe tak jednoducho ako na windowse - lepsie povedane jednoduchsie. Instalacia je iba posledny prikaz make install. Problemy byvaju s kompilaciou a tie by nastali aj vo windowse.

        Kniznice potrebne kvoli zavislostiam nie je problem najst len treba vediet kde hladat. (Debian ma peknu stranku a ma na nej aj odkazy na zdrojaky)
      • Re: pomoc 27.02.2008 | 19:36
        ---   Návštevník
        vykreslil si situaciu ako nejaky horor. Az tak kriticky by som to nevidel.

        V linuxe si musíš zvyknúť na to, že inštalácia neprebieha tak jednoducho ako vo windowse.
        tak tu si dovolim nesuhlasit, instalacia v linuxe (hovorim o bezne pouzivanych distrach) je naopak velmi jednoducha a rychla, na rozdiel od windowsu ,kde najprv musis po nete hladat programy ,tu ich mas pod jednou strechou v nejakom klikacom nastroji.

        #./configure
        #make
        #make install

        ./configure a make nie je nutne robit ako root.

        Castej kompilacii sa vyhnes aj tym ze si zvolis distro ,ktore ma rozsiahlejsie repozitare s pripravenymi balikmi.
        U mna sa kompilacia nepodari tak v 5% (je rec o ubuntu/debiane. Rozhodne nehrozi nejaky chaos s kniznicami.
        Zase aj s tou aktualizaciou , nie je distro ako distro ,niekde je to mozno vacsi , niekde ziadny problem aktualizovat baliky/distro.
    • Re: pomoc 28.02.2008 | 20:51
      tomash   Návštevník
      Bozee ludia. Co mu tu vysvetlujete kompilaciu??? Ved ma Mandrivu a je to zaciatocnik. Iba sa z linuxu vystrasi. Preco mu ukazujete tu najtazsiu cestu??? :).

      Skus najst nieco ako pridat/odobrat programy. Neviem kde to v Mandrive je. Nepouzivam ju. Ale staci iba zaskrtnut program ktory chces instalovat a ono ti ho stiahne a automaticky nainstaluje. Potom uz iba spustit z menu. Nic kompilovat nemusis.