bios a linux

Sekcia: Aplikácie & Desktop 19.03.2008 | 22:56
kompot   Návštevník
zdravim, chcel by som sa spytat ci linux uziva bios? mozno to bude blbba otazka no neviem to nikde najst... aby to bolo jasnejsie ak mam v biose zakazanu/vypnutu wifi tak pojde pod linuxom???

dik za odpoved
    • Re: bios a linux 19.03.2008 | 23:25
      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
      Podľa mojich vedomostí je BIOS v prípade hardwaru nadradený operačnému systému, niektoré funkcie síce po štarte OS preberá, napr. ACPI, ale keď nejaké zariadenie v BIOSE vypneš, tak s tým OS nič neurobí, pretože pri štarte ho ani nezdetekuje. A ani by cez neho nemala tiecť elektrika.
      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: bios a linux 20.03.2008 | 11:33
        Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
        Bllluuuaaaa, Kde na tie hlasky chodite??? Prestante uzivat Windows, kazi to intelekt!!!!!!
        sudo apt-get remove windows
        • Re: bios a linux 20.03.2008 | 13:39
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          ktore hlasky myslis ? moje ked mne odpovedas ? preboha, ake moje hlasky su podmienene windowsom ?
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: bios a linux 20.03.2008 | 13:48
            Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
            Sorry, to malo byt pre autora ;)
            sudo apt-get remove windows
    • Re: bios a linux 19.03.2008 | 23:46
      Grawp   Návštevník
      Ja som relatívne nevzdelaný, ale toto je už moc, BIOS je Basic Input/Output alebo vo Wikipedii to tiež označujú Basic Integrated Operating System.

      Po nejakých mosfetoch a maličkých integrákoch, je práve BIOS najprvotnejšou logickou jednotkou v compe. V ňom je pustený prvý program, on robí detekciu a test hardwaru, on spravuje napätia (zvycajne), on má kontrolu nad takmer všetkým hardware čo je na doske. práve on nakopne NB, SB, CPU, ktoré potom už idú samé (spravované biosom).

      Keď niečo zakážeš v biose tak je to zakázané, prípadne je až odpojené hlavné napájanie z toho zariadenia.
      BIOS sa dá samozrejme ovládať aj z bežiaceho systému (pretaktovanie, zmena hesla, preflashovanie atď., neviem jak je to s Plug'n'Play)

      Keď wifi zakážeš tak ho linux ani nezdetekuje, najprv ho treba zapnúť. Určite by sa dala nájsť cesta jako si od biosu vypýtať zoznam vypnutých zariadení a za behu ich zapnúť, ale to nemám ani tuśenia jak.
      Jednoducho ak si vypneš wifi v biose tak ho nenájde žiaden operačný systém!!!


      PROSÍM OPRAVTE MA AK TAM MÁM CHYBY, ĎAKUJEM.
      • Re: bios a linux 20.03.2008 | 09:46
        kompot   Návštevník
        dik toho som sa bal...lebo to vyzera tak ze ten boj starucky bios - este 32 cudlikovy veliky cip asi ani nema taku funkciu ako wifi..... pech...
        • Re: bios a linux 20.03.2008 | 10:29
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          Celkom som nepochopil o co ti vlastne ide, predpokladam ze mas pocitac s nejakym BIOSom, pravdepodobne nejaky desktop ked hovoris asi o AMIBIOSe vo velkom 32 nozickovom cipe. Ten BIOS nikdy nebude mat v sebe polozku ako wifi, pretoze wifinu nema na doske. Teda som este nevidel desktopovu zakladnu dosku ktora by mala vysielacku priamo na doske pripadne v specialnom slote tak ako to byva v notebooku.
          Preto ked si das do desktopu wifinu do PCI slotu, nebudes ju v BIOSE vypinat resp. zapinat ako wifi, ale bude to len jedno zo zariadeni v PCI, popri sietovke, grafike, zvukovke, prevodniku a neviem co tam este vsetko mas. Predpokladam ze si dal wifinu a ze ti nejde a myslis si, ze to moze byt tym ze by bola v BIOSE vypnuta, no ked tam nieje polozka wifi, tak ani nebude vypnuta. Toto je chyba na urovni ovladacov. Skus ju rozbehnut pod windowsom s originalnymi ovladacmi. Alebo sem skus aspon hodit vypis #lspci ak je to PCI wifina.
          Ak je to USB wifina, tak sa to BIOSU uz vobec netyka, iba ze by si zakazal USB. Takze v tom pripade je to tiez na urovni ovladacov.
          Hadal som v com mas vlastne problem, skus napisat presne v akej si situacii a co potrebujes.
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: bios a linux 20.03.2008 | 13:20
            WlaSaTy   Návštevník
            dosky ktore maju priamo na sebe wifi existuju, rovnako ako aj dosky ktore mali volitelnu wifi kartu v specialnom s inou doskou nekompatibilnom slote. to moze byt tento pripad.

            ale spet k otazke: ak je to v biose zakazane, tak existuje prirucka k doske kde je to uvedene, zvyknu ju pribalovat alebo ju lovek najde na webe vyrobcu v sekcii download pre specificky produkt.

            ale ajtak, ak je zariadenie v biose vypnute, tak mu bios obvykle odpojil napajanie a tym padom sa v OS neda ozivit (vynimkou su obvykle spominane notebooky s tlacitkami ovladanymi aj cez ACPI). ina vec je keby mal niekto nastroj od vyrobcu daneho biosu pre danu specificku dosku ktorym sa to da zapnut aj v nastartovanom OS. take nastroje existuju tiez i ked som ich zatial videl len pre ine OS, openbios vynechame to z nas k svojej spokojnosti pouziva skutocne malo ludi (mam priamo zariadenie od vyrobcu s openbiosom:-)

            PS.: na abstraktnu otazku, abstraktna odpoved. na konkretnu otazku, konkretna odpoved.
      • Re: bios a linux 20.03.2008 | 13:39
        shade   Návštevník
        Mas to cele nejake popletene. V biose sa ziaden program nespusta a uz vobec "nenakopava' CPU. Po (re)starte x86 cpu ukazuje dvojica registrov CS:IP na adresu 0xFFFFFFF0. A prave tam je "pridrotovany" BIOS. Je to teda obyc. program pracujuci v realnom rezime, nic viac nic menej. Po tom co vykona kontrolu hardwaru a zisti odkial sa bude bootovat, odovzda kontrolu zavadzacu a ten nasledne operacnemu systemu. Zavadzac a OS (pracujuci v realnom rezime ako napr MS. DOS) potom uz len vyuzivaju niektore jeho sluzby. Prepnutim CPU do chraneneho rezimu (rozumej pri starte moderneho OS) uloha BIOSu konci. OS potom na interakciu s hardwarom vyuziva vlastne ovladace a to co mas nastavene v BIOSe je mu v celku jedno. Napr. zakazanie/povolenie DMA, CDROM kludne funguje aj ked v BIOSE mas na prislusnom kanali nastavene NONE, atd. Aj ked je mozne ze niektore ovladace respektuju nastavenie v BIOSe a pripustam ze je mozne ze nejake zariadenia sa uz neskor nemusia dat zapnut, napr. kvoli nejakemu hardwarovemu obmedzeniu.
        • Re: bios a linux 20.03.2008 | 16:09
          kompot   Návštevník
          tak nejak o co mi vlastne ide... snazim sa ozivit novucku pci wifi kartu na starej doske este socketA, na desktope, nainstaloval som driver, strcil kartu, prezrel som manualy, restartoval, ale aj tak mam stale vykricnik ak si prezeram hardware v device manager - robim to vo win lebo v linuxe sa ta karta neda pouzit na pripojenie k sieti ktoru tu mam - dlhy pribeh....

          zacinam mat pocit, ze chyba je v pci slote po tom co som sa tu docital,

          dik za info

          • Re: bios a linux 20.03.2008 | 16:26
            Avatar uid0 Debian  Používateľ
            tak ju pichni do ineho
            Debian. apt-get into it…
            • Re: bios a linux 20.03.2008 | 16:51
              WlaSaTy   Návštevník
              PCI 2.2 ?-)
          • Re: bios a linux 21.03.2008 | 00:21
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            Som teraz dost ozraty
            Nevypinal si vo windowse nejake nepotrrebne sluzby pre urychlenie systemu ? Dalsia moznost je, ze ta karta proste chce rychlejsi PCI slot. Skus sem hodit vypis #lspci z linuxu ako sa ta svina hlasi systemu, mozno sa ju podari prebrat k zivotu aspon pod linuxom, mozno cez ndiswrapper.
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>