Pomoc začiatočnikovi

Sekcia: Aplikácie & Desktop 24.03.2008 | 01:12
Avatar zetko1977   Používateľ
Všetky súvisiace články som si ako začiatočník /LINUX UBUNTU/ preštudoval.Bežím zatiaľ len z boot CD.Chcem si ale linux nainštalovať na druhý fyzický HDD.Mám ale malú obavu z jednej veci.Študujem na VŠ diaľkovo a Práce v MS Office sú moja každodenná záležitosť.KeĎ otvorím prácu urobenú v MS Office v ubuntu Open Office úplne mi rozhádže formátovanie textu.Ako tomu zabrániť?Nehrozí že urobím prácu v Open office pošlem ju do školy mailom a po otvorení v Ms ofice bude rozhádzaná?Taktiež mám obavu či je linux schopný plne nahradiť súdruhov z woknami v napaľovaní a prácou z médiami.Po prečítaní množstva príspevkov na fórach a webe mám pocit akoby každá verzia linuxu podporovala iné odvetvie.Jedna verzia ubuntu studio je pre prácu z médiami, druhá pre kanceláriu, tretia pre vzdelávanie.Mám obavu že po zavedení linuxu v mojom prípade ubuntu, nebudem môcť svoj počítač plnohodnotne využívať.Poraďte mi čo s touto dilemou. S pozdravom

    • Re: Pomoc začiatočnikovi 24.03.2008 | 01:39
      Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
      ja byť tebou nahodím si edubuntu, budeš tam mať plné vybavenie na "kancelársko-školské" práce a navyše základ ubuntu. S mediami v linuxe je to na velmy dobrej úrovni, sám si neviem vynachváliť program K3B (síce je to pre KDE ale to nie je až taký problém) ktoré zvláda všetko čo potrebujem, navyše ani napalovanie cez konzolu nerobí problémy.

      PS. Smelo do linuxu :)
      ked nevieš, tak nefušuj
    • Re: Pomoc začiatočnikovi 24.03.2008 | 01:55
      WlaSaTy   Návštevník
      Nakoľko formát MS Office nezaručuje ani portabilitu a ani rovnaké zobrazenie na druhom počítači, tak bez dohodnutia formátu dokumentov ktor toto zaručí, veľmi ťažko. Ono to, že dokumenty v MSO vyzerajú rovnako (s okom nerozpoznateľnými rozdielmi) je len náhoda spôsobená tým že si niekto musel zakúpiť rovnakú verziu (s rovnakými fontami) ako mali ostatný. A takto vznikol monopol ktorý eliminoval interoperabilitu aj medzi rovnakým software i keď rôznej verzie. I keď to čo opisuješ, to sa mi už roky nestalo. Chcelo by to ukážku súboru.

      Ale ak sa bojíš, tak si to nainštaluj na druhý disk ako sekundárny systém. Bude to mať výhodu aj pri napalovaní, predsa keď máš liveCD z mechaniky, tak :-)

      Inak, distribúcie linuxu sú skutočne rôznorodé, predstav si že by si chcel vydávať vlastný časopis a v obchode by ti ponúkli Windows Novinár edíciu, pracovnú stanicu s poštou, základným archivačným systémom, typografickým editorom a editorom fotiek. Utópia, že? Windows obsahuje kalkulačku, textový editor, karty a prehliadač. Zvyšok si človek musí nadobudnúť svojpomocne.

      PS.: skús a podel sa s zážitkami. ak vytrváš, uvidíš klady a zápory obidvoch systémov a budeš si vedieť čo vybrať. Ja neľutujem a dilemu som nikdy nemal.
    • Re: Pomoc začiatočnikovi 24.03.2008 | 09:04
      qw11   Návštevník
      Co sa tyka tych variant ubuntu tak zaklad v nich je rovnaky len maju ine default nastavenie programov pri instalacii. Kludne z ubuntu doinstalovanim programov spravis kubuntu, ebuntu, ubuntu studio.
      Co sa tyka Oo s tym nic nespravis ako bolo pisane vyssie je to v licenciach. Mozno riesenim by bolo zistit ci v skole mozes odovzdat pracu napriklad v *.pdf ktore je podporovane vsade, pripadne ci tiez nemaju instalaciu Oo.
      O napalovanie a ine bezne veci sa obavat nemusis to funguje iba v linuxe je trocha problem s menu na DVD to vie len velmi malo prehravacov.
      A nakoniec ak prechadzas len skusobne je lepsie nechat si dual boot s win.
    • Re: Pomoc začiatočnikovi 24.03.2008 | 11:06
      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
      Keď ti Openoffice rozhadzuje text, býva to tým, že linux nemá nainštalované niektoré štandardne používané fonty z produkcie istého monopolu a náhradné linuxové fonty majú iné rozmery (trochu iné, ale na celej stránke to vyzerá potom hrozne, hlavne u boldu),
      Neviem či sa to v Live CD dá vyriešiť, ale ja som to vyriešil u nainštalovaného linuxu tak, že som doňho nasilu napchal skoro všetky fonty z windowsu a ide to OK. Kašlem na autorské práva Microsoftu, ja potrebujem vedieť čítať dokumenty od ostatných. Inak si všimni, že keďnainštaluzješ Openoffice pod windowsom, tieto problémy kompatibility ktoré opisuješ nevznikajú - práve preto, lebo pod windowsom openoffice používa práve windowsové fonty. Iná vec je v dokumentoch obsahujúcich nejaké skripty, prípadne makrá. Tam ti to v openoffice nepôjde. Tiež býva problém s dokumentami v Powerpointe. Aj keď v Impress a Powerpointe dokážeš spraviť na vlas rovnaké prezentácie, tá vytvorená v Powerpointe nemusí po otvorení v Impress vyzerať rovnako, hlavne niektoré bitmapové obrázky a zase makrá. Pre zmenu Powerpoint ti prezentáciu vytvorenú vo formáte .odp neotvorí vôbec.
      Neveim čo študuješ, či používaš nejaké špeciálne program, ktoré pod linuxom nikdy nepobežia, či využívaš skôr kancelárske aplikácie, alebo potrebuješ programy typu Hyperchem ktoré linuxovú alternatívu nemajú (ale už bude aj linuxový hyperchem, ale zohnať crack bude ťažšie ako na win verziu pre malú rozšírenosť)
      Moja rada : rozhodne si nechaj niekde aj windows, neoplatí sa kvoli experimentu s linuxom riskovať vzdelanie keby niečo nefungovalo, hoci aj komunikácia s kancelárskymi krisami v škole ktoré vedia akurát otvoriť word a zarovnať text do bloku a keby dostali tvoj dokument v nečitateľnej podobe, mohol by byť problém. Ja mám tiež druhý počítač s windowsom na špeciálne použitie, nieje to nijak výkonný stroj, ale stačí, a nevedie doňho sieťový kábel. Na internet mám linux, na to sa totiž hodí výborne (až na ActiveX). Som presvedčený, že väčšina ľudí na tomto fóre má okrem linuxu niekde zastrčený aj windows (niektorí možno na hry o čom si myslím svoje, ale nevadí).
      S médiami som na linuxe problém nemal, myslím, že kodeky sú dobre dostupné a prehrávače takmer hocijakého programu sú tiež dostupné. MPlayer ti prehrá skoro všetko, dokoca keby existovali linuxové drivre na TV kartu, dal by sa použiť aj ako TV. Čo neprehrá MPlayer, na to je Real player. A na zvuk vedie u mňa jednoznačne Amarok.
      Napaľovanie ? Myslím, že je aj linuxový Nero, ale ako ho poznám na windowse ako ťažkopádny a lenivý program, tak K3B je jednoznačne lepší.
      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>