multimedia, zakony

Sekcia: Komunita 12.04.2008 | 21:13
bubulak   Návštevník
Viete mi niekto poveda ako to je cul so zaknmi na slovensku, co je leglane a co nie? (ohladom softwaru)
Neni nejaky zakon na slovenksu ze uzivatel si moze z internetu legalne stahovat hocijaky multimedialny obsah (subory) bez ohladu na to pod akou su licenciou? ale nesmie sa podielat na ich distribucii ak to licencia nedovoluje (napr P2P, uploadovanie)

ak je to tak, tak potom ked si dam nejaky film stiahnut cez http://tor.imageshack.us/tor/ tak je to legalne na slovensku nie?
    • Re: multimedia, zakony 12.04.2008 | 21:34
      WlaSaTy   Návštevník
      to co pises je legalne len pri dodrzani urcitych bodov o ktorych radsej nepises a imageshack.us ta z toho nevytrhne.
      • Re: multimedia, zakony 12.04.2008 | 22:12
        bubulak   Návštevník
        ja pravze nevem ci to tak je, ake su body, ci mas z toho imageshack vytrhne alebo nie

        tento post to bola otázka. bo nevem jak to je, tak som sa skusil spytat
        • Re: multimedia, zakony 12.04.2008 | 22:31
          WlaSaTy   Návštevník
          no ja len ze si tie zakony mozes kedykolvek precitat.

          inak, skus sa zamysliet nad tym ci by imageshack ako poskytovatel danej sluzby vzal na seba kompletnu trestnopravnu zodpovednost za ciny svojich uzivatelov. ty by si si otvoril firmu ktora by umoznila pachat (blah) a isiel by si potom do vezenia v krajne kde plai scitavanie trestov, kde odsudia obvineneho bez jeho pritomnosti a kde neplati prezumpcia neviny? ved by ta zavreli na milion krat dozivotie. ano, aj taka je ospevovana USA. hamba a fuj!
          • Re: multimedia, zakony 13.04.2008 | 00:24
            Grawp   Návštevník
            - viem ze si tie zakony mozem kedykoľvek precitat,no ak by ale nekdo vedel ich "skrateny obsah", alebo "to co ma zaujima" tak by mi a mozno aj inym usetril kopec citania. Citat nase zakony je ako citat GCC manpage.

            - ano, zamyslel som sa nad tym a dokonca som si aj vsimal ci u nich niekde na stranke (ci uz naspodu malickymi pismenakmi alebo pri registarcii) nenajdem Terms of service atď..

            - ano, USA ma take zakony A SOM NAOZAJ RÁD ZE ZIJEM V STREDNEJ EUROPE. Ale pokial tie ich zakony neplatia aj u nas tak je to irelevantne
            • Re: multimedia, zakony 13.04.2008 | 00:37
              WlaSaTy   Návštevník
              zakon je vzdy nad dohodou a miesto spachania (blah) je smerodajne.

              a ak to nechces citat ty, tak ako potom mozes chcet aby to niekto iny za teba precital a spracoval referat aj s diskusiou, nebodaj to chces zaplatit a vyhlasujes konkurz?
          • Re: multimedia, zakony 13.04.2008 | 00:25
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
            moj clovek ...
            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • Re: multimedia, zakony 13.04.2008 | 00:38
      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
      pokial viem tak nie je trestne mat doma nahravky, ktore uz boli verejne masovo distribuovane (takze napr. pokial mas doma kompletnu zbierku simpsonovcov ponahravanu z ct1, tak ti nemaju co nasit). Iny pripad je ked ma niekto doma na compe filmy, ktore pridu tu na slovensku do kin az za mesiac. To uz trestne je. Podobne plati aj s hudbou, pokial bola dana skladba uz niekedy hrana v nejakom radiu, tak ju mozes mat na disku, pokial si ju nahraval z vysielania.


      Tiez plati, ze tieto multimedialne obsahy nemozes dalej sirit, pretoze by sa uz jednalo o nepovolene verejne sirenie autorskeho diela (cize napriklad tahanim piratskeho obsahu cez torrenty porusujes zakon, aj ked nie priamo, ale ked stahujes nejaky torrent, tak automaticky seedujes uz natahane casti) .


      Pri programoch pokial viem staci mat ilegalny soft iba natahany v compe, alebo na pamatovych mediach (nemusi byt ani nainstalovany) a dopustas sa trestneho cinu. V sucastnosti sa vsak na bezne softy VZDY najde OSS alebo aspon free alternativa (nehovorim o specializovanych a narocnych programoch).


      Poprosim Wlasateho o pripadne doplnenie/opravenie, myslim ze s v tejto problematike vyzna ponekud vice :)
      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
      • Re: multimedia, zakony 13.04.2008 | 03:13
        WlaSaTy   Návštevník
        netreba este zabudnut na to ze pri vytvoreni kopie je treba mat original nadobudnuty legalnou cestou. tak isto nesmieme zabudnut aj na pozmenovanie ktore nie je vzdy legalne a zan sa moze povazovat nielen odstranenie dvd regionalneho zamku ale aj pouzitie stratovej kompresie. takze ten priklad zo simpsonovcami asi nie (ak si si ich teda nenahral z telky ty a hlavne nie do divx), tych niekolko zakonov sa neda zhrnut do jednej vety.
    • Re: multimedia, zakony 13.04.2008 | 01:37
      Avatar theghost archlinux  Používateľ
      618/2003 Z.z.
      ZÁKON

      Obmedzenia majetkových práv
      § 24
      Vyhotovenie rozmnoženiny
      zverejneného diela


      (1) Rozmnoženinu zverejneného diela môže fyzická osoba vyhotoviť bez súhlasu autora pre svoju osobnú potrebu a na účel, ktorý nie je priamo ani nepriamo obchodný; za také použitie nevzniká povinnosť uhradiť autorovi odmenu.

      (2) Rozmnoženinu zverejneného diela prenesením tohto diela na papier alebo na podobný podklad prostredníctvom reprografického zariadenia alebo iného technického zariadenia môže fyzická osoba alebo právnická osoba vyhotoviť bez súhlasu autora; túto rozmnoženinu možno verejne rozširovať predajom alebo inou formou prevodu vlastníckeho práva. Za tieto použitia nevzniká povinnosť uhradiť autorovi odmenu.

      (3) Ustanovenia odsekov 1 a 2 sa nevzťahujú na

      a) architektonické dielo vo forme projektovej dokumentácie stavby alebo konštrukcie stavby,
      b) celé literárne dielo ani na jeho podstatnú časť,
      c) celé kartografické dielo ani na jeho podstatnú časť,
      d) hudobné dielo zaznamenané v písomnej podobe,
      e) počítačový program, ak nie je ustanovené inak,
      f) databázu v elektronickej forme.


      § 35
      Rozmnožovanie a úprava počítačového programu


      (1) Oprávnený užívateľ rozmnoženiny počítačového programu môže bez súhlasu autora vyhotoviť rozmnoženinu tejto rozmnoženiny počítačového programu alebo vykonať na nej úpravu alebo preklad, ak je takáto rozmnoženina, úprava alebo preklad nevyhnutný na

      a) prepojenie počítačového programu s počítačom na účel a v rozsahu, na ktorý bol nadobudnutý, vrátane opráv chýb v počítačovom programe,
      b) nahradenie oprávnene nadobudnutej rozmnoženiny počítačového programu (záložná rozmnoženina).

      (2) Oprávnený užívateľ rozmnoženiny počítačového programu môže bez súhlasu autora preskúmať, preštudovať alebo preskúšať funkčnosť počítačového programu s cieľom určiť myšlienky alebo princípy, ktoré sú základom akejkoľvek časti programu, a to počas nahrávania, zobrazovania, vysielania, overovania funkčnosti a ukladania programu do pamäte, na ktoré bol oprávnený.

      (3) Ak sa ďalšie použitie rozmnoženiny počítačového programu podľa odseku 1 stane neoprávneným, každá takáto rozmnoženina, úprava alebo preklad sa musí znehodnotiť.

      (4) Právo podľa odseku 1 písm. b) a odseku 2 nemožno zmluvne vylúčiť.

      (5) V prípadoch podľa odsekov 1 a 2 nevzniká povinnosť uhradiť autorovi odmenu.

      Je toho o dost viac

      PS: osobne sa mi paci slovo rozmnozenina :]