domaca siet

Sekcia: Ostatné 26.08.2008 | 17:08
jokra   Návštevník
Mám dom DSL modem a router Microcom AD2651 a sú pripojené tri niekedy aj 4 počítače. Rozmýšľam o malej domácej sietí. Je potrebné ešte zakúpiť switch , alebo sa to dá riešiť sofverovo na serveri ? Server počítam s linuxom o distribúcii som zatiaľ nerozmýšľal-viem že Ubuntu 8.04 ma server ale je aj množstvo iných.Server by mal zatiaľ slúžiť ako dátový. Ďakujem za rady.
    • Re: domaca siet 26.08.2008 | 18:05
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
      ako su prepojene tie zvysne pocitace? cez wifi? ak ano, switch uz nepotrebujes, mas malu wifi siet. :)
      • Re: domaca siet 26.08.2008 | 22:49
        jokra   Návštevník
        Nie nemám WIFI je to káblové spojenie.
      • Re: domaca siet 26.08.2008 | 22:52
        jokra   Návštevník
        Je to eternet točená linka (twisted)
    • Re: domaca siet 26.08.2008 | 22:51
      Avatar nipo Ubuntu 9.04  Používateľ
      Tak Mandriva je to najspravnejsie riesenie :-P. Dnes vo verzi 2008.1 a od Septembra 2009 ;-)
      Kto da viac ?




      • Re: domaca siet 27.08.2008 | 01:16
        dedo mraz   Návštevník
        debian...
        • Re: domaca siet 03.09.2008 | 12:01
          Avatar m1ch1   Používateľ
          Neviem ako si to presne myslel s tym vytvorenim domacej siete, pokial mas 3-4 PC napojene kablom na router, tak mas vytvorenu siet :) Pokial chces pripojit viac ako 4 PC, tak do jedneho z portov routra pripoj switch (priamym ethernet kablom) a mozes pripojit dalsie PC do switchu, je to jedno kolko portovy switch budes mat, pretoze routre vecsinou pouzivaju pre LAN siet kategorie C (subnet mask 255.255.255.0), to znamena ze mas k dispozicii adresny priestor pre 253 PC a tolko ich snad doma nemas :). Pokial nepouzivas pevne IP adresy na PC, nezabudni rozsirit DHCP pool na tolko dynamickych adries kolko potrebujes. Spominany server jednoducho pripojis ako dalsie PC, co sa riadenia siete tyka, nemusis na nom nic riesit softwerovo, siet si riesi tvoj router. Jendoducho si nan nainstalujes len veci ktore potrebujes v sieti (napr. apache, ftp server, mail server....) a pridelis mu pevnu IP adresu,aby si sa vedel v ramci siete dostat k sluzbam ktore tam bezia.
          • Re: domaca siet 03.09.2008 | 19:33
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
            nie je co dodat, ale z vlastnych skusenosti pre zaciatocnika odporucam router s usb vstupom a externy hardisk (ale to je investicia naviac), ale ak mas chut sa ucit tak to pohode zvladnes
            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • Re: domaca siet 20.08.2009 | 11:34
      MySL   Návštevník
      Kedze AD2651 je 4-portovy pre dalsie pocitace potrebujes bud dalsi
      router(switch), alebo server s prislusnym poctom sietovych kariet - ak uvazujeme 100 Mbit siet.
      • Re: domaca siet 21.08.2009 | 00:54
        Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
        ja neviem, ale ja mam stale pocit, ze v routre sa nedaju zapojit za sebou, mozes spravit router + switch, ale nie router + router
        ak som sa sekol a nemam pravdu, tak mi strucne popiste, aky je postup pri zapojeni dvoch routerov

        inak, doma pouzivam Time Capsule, ktora ma 3 x Ethernet 1 000, USB (printserver alebo pripojenie externeho HDD) a samozrejme standardy WiFi (a/b/g/n) a naviac to ma osadeny 1 TB HDD (oni pisu, ze serverovy)

        mozem len odporucit
        • Re: domaca siet 21.08.2009 | 22:15
          Avatar asi Gentoo  Používateľ
          V zasade router mozes zapojit s routerom ale bude sa tvarit ako switch, a odporucil by som len jeden s nich aby daval IP vo vnutornej sieti a druhy si ju pytal. Pokial chces ale vyuzivat pripojenia oboch routerov dokopy potrebujes maskaradu a to je pokrocilejsia vec kde pripojis oba routre na dalsi router ktory maskaradu podporuje vacsinou pocitac s linuxom .HD server si mozes riesit jednoducho zdielanim priecinka, ak ho zdielas aj cez sambu tak ti ho zvladnu aj wokna.
          No co sa tyka maskarady to je tazsia vec no navody existuju aj v slovencine...
          V opacnom pripade budes pouzivat pripojenie len jedneho routera a ten druhy bude len ako switch (resp hub)
          • Re: domaca siet 21.08.2009 | 22:25
            Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
            tak to ti velmi pekne dakujem za rozsirenie mojich obzorov, nemal som ani potuchy, ze take nieco existuje...
            • Re: domaca siet 21.08.2009 | 22:41
              Avatar asi Gentoo  Používateľ
              Pouzival som to pre potreby zalozneho pripojenia...
              dalsia moznost je nastavit prioritu DHCP jedneho zo serverov, ale uz je to zlozite hned teras
              kolegovi s mandrivou: za to ze o tom nevies, neznamena ze je to nezmysel.
              No ako sa hovory, v linuxe mozes vsetko.
              • Re: domaca siet 22.08.2009 | 01:49
                Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
                Prosim, ak nevies poradit, tak nerad. Miesas piate cez deviate a mas totalny hokej v pojmoch.
                Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
                • Re: domaca siet 22.08.2009 | 01:55
                  Avatar asi Gentoo  Používateľ
                  V pripade ze mam chybu, tak ju oprav.
                  Zo Slovencinou sa uz stretavam malo, takze pripustam stylisticku chybu.
                  Ak som povedal nieco nespravne a vies lepsie, oprav no nehovor ze je nieco nespravne ak to neopravis...
                  • Re: domaca siet 22.08.2009 | 03:04
                    Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
                    No, chcel som sa tomu vyhnut, ale napisem to. Mam trosku volneho casu.

                    Pytajuci ma zariadenie Microcom AD 2651 aDSL router, ktoreho funkcnost ale daleko presahuje samotny router. Toto zariadenie sa sklada z ADSL modemu, pravdepodobne hardveroveho switchu a procesora, na ktorom bezi normalny operacny system. Bezna funkcnost je asi takato: V operacnom systeme je vytvorene rozhranie pre ADSL, na nom na Slovensku sedi PPPoE daemon a tento sprostredkuje data pre PPP rohranie v systeme. Toto ma vlastnu IP adresu, masku, nech ma nazov napriklad ppp0. Dalej je v nom rozhranie pre hardverovy switch, nech ma nazov napriklad eth0. Tento operacny system dalej robi routovanie medzi tymito dvoma rozhraniami (to je ten router). V nasich podmienkach by to ale cele bolo nafigu, preto na vystupe do ppp0 sa robi este NAPT, konkretne maskarada. Pravdepodobne to vie robit este firewall a ine finty. Mnohi uzivatelia vyuzivaju aj DHCP server, ktory pocuva na rozhrani eth0 a prideluje adresy pocitacom, ktore ich zaziadaju. Samozrejme, funkcnost tychto zariadeni je omnoho sirsia.

                    Pytajuci sa povodne pytal na to, ako zapojit viac ako 4 pocitace. Jednoducho, staci tam pripojit dalsi switch (alebo hub, co je ale zariadenie fungujuce na uplne inom principe ako switch), tym je jeho otazka zodpovedana. Ty si ale poradil tam zapojit router. Mozeme sa teda na to pozriet z viacerych rovin.

                    Ak by tam niekto pripojil dalsi ADSL "router" a vyuzival by z neho len vstavany switch, tak je to ok, akurat financne nevyhodne, kedze cena ADSL "routra" je priblizne patnasobok switchu a ziska len dalsie dva porty (vacsina beznych ADSL "routrov" je len stvorportova).

                    Ak by tam ale pripojil niekto ADSL "router" a chcel by z neho vyuzivat tu routrovsku cast, tak ma smolu. Ak zariadenie nepodporuje VLANy , tak je moznost routovat len medzi switchom a opat switchom (cize vramci jedneho rozhrania), ale to je konina jak mraky z viacerych dovodov. Cize podme uvazovat, ze tam VLANy ma. Ak pouziva dotycny DHCP na prvom routri, tak by musel na druhom routri bud nastavit DHCP relay, alebo tam spustit novy DHCP server pre danu podsiet. Samozrejme, netreba zabudnut aj na nastavenie statickej routy na prvom ADSL "routri" do druhej siete. Cize toto riesenie je cele postavene na hlavu.

                    Dalsia moznost je vyuzitie domaceho pocitaca a viacerych sietoviek. S tym naozaj nie je problem. GNU/Linux dokaze jednoducho virtualne spojit viac sietovych rozhrani do bridgu. Pripadne sa da nastavit routovanie medzi jednotlivymi rozhraniami, pricom ale opat netreba zabudnut na staticke routy na prvom ADSL "routri", DHCP relay alebo dalsi DHCP server na domacom pocitaci pre podsiete.

                    Este, co sa tyka maskarady, tak jej nastavenie je otazka jedineho prikazu. Nejde o nic zlozite ani zahadne, ale to este vobec neznamena, ze je to dobry napad. Vramci domacej siete by maskaradu bez vyslovnej nutnosti snad pouzil len sialenec, hlavne ak si chce medzi pocitacmi zdielat data alebo inak priamo komunikovat. Kym rozdelenie domacej siete na podsiete este moze mat nejaky vyznam, napriklad kvoli bezpecnosti, tak maskarada naozaj vyznam nema.

                    To o prepojeni viacerych DHCP serverov som vobec nepochopil. Aky by to malo vyznam? Toto prepojenie sa robi z jedineho dovodu, kvoli zalohovaniu sluzby. Na domacej sieti s 10 pocitacmi je to totalny overkill.
                    Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
                    • Re: domaca siet 22.08.2009 | 04:20
                      Avatar asi Gentoo  Používateľ
                      ako som povedal jedna sa o vec stylizacie, ak si si vsimol moja odpoved neni na otazku povodnu.
                      Tu otazku som povazoval za vyriesenu uz odpovedou od m1ch1 O com svedci aj skutocnost ze pytajuci uz viac nepise. Moja reakcia bola len reakciou na prispevok od GS_peter ze routre sa za sebou pripojit nedaju...
                      Jazyk a sposob komunikacie na Wan siet ci pouzity kominikacny protokol je mysym k otazke irelevantny. Co sa tyka maskarady, je to ako zdielanie dokumentov cez web rozhranie, ono mozes sice funkcne linknut httpd adresar na domovsky adresar ale je to konina. Takisto len za to ze dakto vie vykonat iptables prikaz ktory nastavy maskaradu, nepovazujem otazku inteligentne nastavenej maskarady dvoch WAN zdrojov voci vnutornej sieti (nie s nou) za dokoncenu.
          • Re: domaca siet 21.08.2009 | 22:26
            Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
            Ufff, sorry, ale tolko nezmyslov pokope, uff.
            Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
          • Re: domaca siet 22.08.2009 | 00:28
            anes   Návštevník
            to si zabil...