VoIP

Sekcia: Ostatné 10.09.2008 | 21:38
Avatar mege Mandriva  Používateľ
Aké máte odporúčania a skúsenosti s VoIP mimo Skype? Kto poradí vhodnú službu pre bezplatné telefonovanie z PC na PC (SIP), multiplatformové (potrebujem telefonovať s užívateľmi Windows), ku ktorému by bol prehľadný komunikačný softvér - jednoduchý aj pre bežného užívateľa (Windows), najlepšie so slovenskou/českou lokalizáciou.
Z hľadiska softvéru ma zaujal Wengo - pri snahe registrovať sa však zobrazí informácia o dočasnej nedostupnosti stránky (funguje vôbec ešte?). Gimzo, FWD nemá sk/cz lokalizáciu, pre Ekigo som našiel len beta verziu pre Windows.
    • Re: VoIP 11.09.2008 | 13:19
      ---   Návštevník
      wengo sa podla mna velmi nevyvija, pozri jeho nasledovnika qutecom. FWD uz asi nebude free. Zostava napr. Gizmo, ekiga, ktora je vo vyvoji novej verzie 3.0 (win verzia samozrejme zaostava).
      Inac nie je dolezite aky klient pouzijes vo win a lin, ak sa zaregistrujes na napr. ekigu, mozes pouzit ineho sip klienta ktory ti bude viac vyhovovat. (ekiga je dost pomala) , ja mam vo windowse x-lite, je to podstatne rychlejsie. Je pravda ze to nema sk menu, ale je to tak primitivny program, ze jedina zlozitejsia vec je to nastavit). Potom volat uz zvladne aj uplny ENG analfabet. (cestina asi aj tak existuje).
      Ak si vyberies nejaku SIP sluzbu, mas velku sancu ze akykolvek SIP klient to zvladne rozchodit. Ved je to standard, na rozdiel od skype.
      Dalej existuje gtalk, v linuxe je s tym trochu problem najst klienta ktory bude zvladat aj volanie. (nemam to vyskusane, ale vraj to ide (empathy, telepathy,...))
    • Re: VoIP 11.09.2008 | 14:16
      Avatar speedy   Používateľ
      Ja ako poskytovatela na volania cez SIP pouzivam sip2.sip.info.
      Zo SW telefonovov na windows-e pouzivam hlavne x-lite alebo Sjphone. Vyhodou Sjphone je, ze ma verziu aj pre linux. Sice stable verzia pre linux je trochu starsia od verzie pre windows, ale da sa stiahnut unstable z sjphone.org, ktora je rovnaka ako verzia na windows-e. Nevyhodou Sjphone je, ze nepodporuje Instant Mesage cez SIP.
      Sice obidva SW telefony (x-lite, Sjphone) nemaju sk/cz lokalizaciu ale ich konfiguracia a volania su uplne jednoduche aj bez velkych znalosti anglictiny.
    • Re: VoIP 12.09.2008 | 22:46
      Avatar mege Mandriva  Používateľ
      Ďakujem za rady, cez víkend sa to pokúsim odskúšať. Tie stránky o qutecom a sip2sip sú dosť skromné na informácie. Ak som to správne pochopil, tak qutecom je len pokračovanie vývoja softvéru (pri štarte chýba odkaz na registráciu Wengo) bez poskytovania VoIP služieb.