LINUX A AUDIO

Sekcia: Komunita 05.10.2008 | 17:26
Dotmindes   Návštevník
Zdravim,

Nasiel by sa niekto kto by mi odporucil sk alebo cz stranku kde najdem informacie o tom ako funguje audio pod linuxom?Alebo tak trochu opisat ten system.

Mam nejasno v tychto veciach.
Vysvetlenie alsa,pulse audio a ako to spolu suvisi...
A trochu opisat aj jack.Tam som videl nejake oss,dummy,portaudio a podobne.Tomu vobec nerozumiem.

Napr aj ked nainstalujem pod defaultnym kernelom alsa drivery pre moju zvukovku a dam si RT kernel tak tam to musim tiez nainstalovat?
Aky je system audia pod linuxom?
    • Re: LINUX A AUDIO 05.10.2008 | 17:28
      Dotmindes   Návštevník
      A prepacte,zas som sa netrafil do vhodnej sekcie.Ponahlal som sa...No cas som neusetril kedze sa musim ospravedlnit.
      • Re: LINUX A AUDIO 05.10.2008 | 23:11
        l_barbarossa   Návštevník
        1. na abclinuxu.cz je serial
        2. bez anglictiny to budes mat tazsie -> translate.google.com
        • Re: LINUX A AUDIO 05.10.2008 | 23:23
          Dotmindes   Návštevník
          Anglicky viem,no pohodlny som.Diki.Pozrem to,urcite aj to mi pomoze.
    • Re: LINUX A AUDIO 06.10.2008 | 00:20
      l_barbarossa   Návštevník
      alsa su protezovane drivre, oss su deprecated (hoci pred dvoma rokmi moja m-audio isla len s oss"), dummy su "neurcite", portaudio nepoznam
      alsa drivre umoznuju (pomocou pluginu dmix) softverove mixovanie, tzn. ze viac aplikacii moze naraz pristupovat k takej zvukovke, ktora nedokaze hardverovo mixovat (bezne zvukovky).
      Tipujem, ze v sucasnych distribuciach sa problem s pristupom ku zvukovke sa aj tak riesi az vo vyssich vrstvach - zvukove servre. V jednotlivych prostrediach funguju/ovali vlastne servre, Gnome a Enlightenment pouzivali esd, KDE malo arts. Esd bol alsa positive, arts oss positive. Neviem ako to je s KDE v sucasnosti, v Gnome je esd nahradeny Pulseaudiom, ktory na bezne vtakoviny staci. Avsak ak potrebujes mat dohlad nad mixovanim viacerych vstupov a vystupov, ak potrebujes vlastne nastavenie vzorkovania, bitovej hlbky a mat este ja malu latenciu spracovania signalu, tak potrebujes jack.
      Jack-u nechavam vyhradny pristup ku zvukovke - Pulseaudio je mudre a poruca sa samo, arts server treba surovo zabit (v nastaveniach jacku je taka moznost).
      Na konfiguraciu jacku pouzi qjackctl. Za tlacidlo "messages" je vypis logu, "status" je tiez cosi podobne a tam si vsimas hodnotu XRUN - informacia o "nestihani" jacku. Idealny pocet XRUN-ov je samozrejme 0. V "patchbay" si mozes ukladat "zajackovanie" - to znamena, ze ktore vstupy a vystupy mas ako poprepajane. Potom si podla potreby mozes natiahnut svoje typicke zapojenie nastrojov a nemusis si ho zakazdym vytvarat nanovo v dialogu "connect" (Na zaciatok sa ale nauc pracovat najprv s connect a patchbay ries az neskor). Dole si vsimni ikonicke tlacidla zname z prehravacov a tie sluzia pre transport. Cize napr. tlacidlom PLAY (=Start transport rolling) spustis PLAY vo vsetkych aplikaciach, ktore dokazu reagovat na transportne signaly, napr. Ardour a Hydrogen (v H. stlacene tlacidlo "JACK TRANS.")
      Conection a transport nemusis nastavovat/pouzivat len v jacku, toto sa da pouzivat aj v Ardour-e a je to logicke, ved Ardour predsa JE nejaky mixer.
      Tlacidlo "setup", "start" a "stop" netreba predstavovat.
      Z nastaveni jack-u stoji za pozornost "realtime", toto nastavenie funguje len s realtime kernelom, alebo este v pripade, ze ... (to som si uz nepotreboval zistovat). Za beznych okolnosti a s beznym kernelom jack s tymto parametrom nespustis.

      Ja som svoju zvukovku nemusel preinstalovat kvoli rt - kernelu, asi to boli cca podobne ciselne verzie jadier.
      • Re: LINUX A AUDIO 06.10.2008 | 01:10
        Dotmindes   Návštevník
        Jacka viem pouzivat.Aj pathovanie napr ardoura,rosegarden,hydrogen+ine.Len to -alsa,dummy,portaudio.To som nechapal.Mne to ide zatial len pod dummy.Len to mam problem so zvukoukou emu 0404 takz eto bude asi tym.Snad to nejak rozchodim.Diki za rady.Moc si mi pomohol.A ak by si mal este trochu casu tak by som poprosil vysvetlit pulseaudio,aky je tam rozdiel...dik
        • Re: LINUX A AUDIO 06.10.2008 | 02:38
          l_barbarossa   Návštevník
          - mal by byt alsa driver nie dummy - aspon podla mna
          - ved som pisal, ze v pulseaudiu si nenastavujes vzorkovaciu frekvenciu, bitovu hlbku, smerovanie IO, latenciu atd. Mas skratka 48kHz/16 bit default (+mozno nejake dalsie dve-tri prednastavenia, ale neviem, ci nie som v tomto prilisny idealista) a fertig. A mozno sa to da, len nemam informacie.
          Tak ci onak, dolezitejsia je otazka, ze ci budu schopne s Pulse komunikovat tvoje aplikacie. Audacity by to malo zvladat, ale pozor, ak si v Audacity nahras nieco pod Pulse pri 48kHz, a potom budes chciet ten isty subor otvorit v Audacity pod Jackom, ktory budes mat napr. na 96, alebo 44kHz, tak si mozes narobit problemy. Uz dopredu by si mal vediet, ake samplovacie fq chces vo svojom projekte pouzivat. Nakoniec by si aj tak mal vsetko downsamplovat na 44kHz/16bit, tak ako maju hudobne CD.
          • Re: LINUX A AUDIO 06.10.2008 | 15:03
            Dotmindes   Návštevník
            Diki za dalsiu odpoved a este mam jednu otazku.
            Aky je rozdiel medzi oss a alsa.Proste mandriva mi najde moju kartu a spyta sa ma ci chcem na nu oss alebo alsu.
            • Re: LINUX A AUDIO 06.10.2008 | 15:57
              Avatar Laco Debian Lenny  Používateľ
              pocuj tato tvoja otazka mi vyvolala v pamati spomienky na jedno forum, kde sa problem vyriesil tym, ze si dajme tomu v nejakej aplikacii zvolili ako sound driver oss namiesto alsy a zvuk siel...vyskusaj
              • Re: LINUX A AUDIO 06.10.2008 | 17:20
                Dotmindes   Návštevník
                Rad by som ale ja tu mandrivu nechcem.Uz robim dual boot win a opensuse.Za 5 minut to je hotove.OpenSuse mi neda volbu alsa a oss.Ako zmenim alsu na oss?Budem moct potom pracovat v ardoure,rosegardene?Oss tusim nepodporuje midi a ja midi potrebujem.Alsa mi moje klavesy nasla a funguju bez problemov.
                • Re: LINUX A AUDIO 06.10.2008 | 18:52
                  Avatar Laco Debian Lenny  Používateľ
                  v aplikacii, ktoru mas spustenu, si vyhladaj v nastaveniach Audio nastavenia, tam by si mal mat moznost si vybrat zvukovy driver.
                  pr. amarok->settings->configure amarok->engine
                  tam mas volbu output plugin, tam si vyber oss a vyskusaj, pripadne ak mas autodetect nastavene tak mozes vyskusat vsetky volby, ktore ti ponuka
                  • Re: LINUX A AUDIO 06.10.2008 | 21:44
                    Dotmindes   Návštevník
                    V audacity som vyskusal vsetky volby a
                    nic.No ak bude mat ktosi este nejaky
                    navrh tak uvitam.Zatial budem robit vo
                    win a linux si necham len na laptope...
                    Ale potom prechod s cubase na Ardoura
                    bude asi dost zaujimavy...haha
                    Mozno potom skusim Cubase + Wine + AsioWine
                    ak rozbeham tu zvukovku.

                    Dakujem ti za tvoj cas a rady...