Nepetržité načítavanie z harddisku?

Sekcia: Hardware a Drivery 01.01.2009 | 12:43
Martin   Návštevník
Mám takýto problémik, neviem ako by som to správne nazval...

Od včera mi stále svieti a bliká červená kontrolka, ako keby sa stále niečo načítavalo z harddisku, aj keď nechám zapnutú mašinu na pokoji a nevykonávam žiadne aktivity. Má asi 4 roky a doteraz to nerobila.

Mám MDV 2008.

Jediné, čo som urobil, je to, že v pondelok som namontoval televíznu kartu. Ale celý pondelok to frčalo normálne, a začalo to až včera.
Televíznu kartu som na skúšku vytiahol, ale "načítavanie" stále pretrváva.
Ako sa dá zistiť, či je to chyba v HW, alebo či sa spustilo niečo v SW, čo spôsobuje ako keby nepretržité načítavanie?
Odozva systému je normálna, bez spomalenia.

Bežiace procesy sú:
acpid, aio/0, artsd, avahi-daemon, beagled, beagled-helper, console-kit-dae, crond, cupsd, dbus-daemon (2-krát), dbus-launch, dcopserver, dhclient, events/0, exim, gam_server, hald, hald-addon-acpi, hald-addon-cpuf, hald-addon-inpu, hald.addon-stor, hald-runner, ifplugd, init, kaccess, kacpid, kacpi_notify, kalarmd, kauditd, kblockd/0, kded, kdeinit, kdesktop, kdm (2-krát). khelper, khubd, kicker, kio_file, kjournald, klauncher, klogd, knotify, kondemand/0, korgac, kprefetchd, kpsmoused, kseriod, ksmserver, ksoftirqd/0, ksuspend_usbd, kswapd0, (ksysguard nepočítam, z toho opisujem tento zoznam), kthreadd, kwin, kwrapper, kxkb, lisa, mandi, migration/0, mingetty (6-krát, rôzne PID,neviem, čo to znamená), mythbackend, net_applet, opera (však cez ňu si píšem sem), pdflush, startkde, start_kdeinit, syslogd, s2u, udevd, X, xsettings-kde.
Môže niektorý z týchto procesom spôsobovať to "nepretržité načítavanie"?

Ak máte predstavu, o čo by mohlo ísť, potešilo by. A potešil by aj nejaký návod pre laika bez skúseností s prácou v textovom režime. Lebo aj keby som si pozrel rôzne logy, napríklad vo /var/log, tak je otázka, či by som vôbec sám dokázal rozoznať chybové hlásenie.

Česť práci a šťastný nový rok ... :)
    • Re: Nepetržité načítavanie z harddisku? 01.01.2009 | 13:05
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      tipujem to na beagled, kedze beagle je indexovaci nastroj. pripadne pozri cez top, ktory proces vytazuje system, pripadne logy zo smartu
      • Re: Nepetržité načítavanie z harddisku? 01.01.2009 | 14:12
        ello   Návštevník
        Tiež by som najskôr asi stopol beagla.
        V konsole htop a pozrel, aký proces žerie CPU a pamäť.
        Ak by aktivita disku neskončila ani po zastavení indexovania, potom by pomohla tá vyťaženosť CPU a pamäte.

    • Re: Nepetržité načítavanie z harddisku? 01.01.2009 | 15:31
      WlaSaTy   Návštevník
      MDV 2008 nema 4 roky. Kedy si posledne preinstalovaval?

      dmesg | grep -i journal

      Pretoze pokial to blika kazdych (cca) 5 sekund, tak je to spojene aj s zapisom. A inak, ten bajgl, ten sa nevie zavesit na inotify? Tomu neverim ze by to v binarnom balicku nepouzili. Ja by som taku distribuciu zahodil.
    • Re: Nepetržité načítavanie z harddisku? 01.01.2009 | 18:38
      Martin   Návštevník
      Chlapci zlatí, ani jeden z Vás to pri všetkej úcte neuhádol ani netipol...
      Neviem, či to bola intuícia alebo čo...
      Keďže sa mi nedarilo rozbehať KdeTV, skúsil som ešte v utorok večer nainštalovať aj MythTV a súčasťou inštalácie bol aj balíček mythtv-backend. To mi pripomenulo, že mi stále beží proces mythbackend. A práve ten sa mi začal zdať podozrivým, lebo ak som nespustil MythTV, proces nemal čo bežať. Na jeho ukončenie v Ksysguard-e som nemal ako bežný užívateľ dostatočné práva, tak som pred pár minútami odinštaloval všetko, čo súvisí s MythTV (aj tak som ju nerozbehal a jej GUI mi nevyhovuje) a problém zmizol. Stopársky psík Beagle za nič nemôže :)

      Len tak na okraj pre WlaSaTeho - 4 roky má železo, MDV 2008 mám od marca 2008 a naposledy som preinštalovával asi pred mesiacom, lebo som sa vracal z MDV 2009, ktorá sa mi neosvedčila.

      Ďakujem za ochotu zaoberať sa mojím problémom :)
      • Re: Nepetržité načítavanie z harddisku? 02.01.2009 | 10:58
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
        Len pre zaujímavosť mythbackend má fungovať na pozadí pretože poskytuje rôzne služby (ako nahrávanie na pozadí, rôzné sieťové služby, len pre zaujímavosť dá sa k mythtv pristupovať aj cez webové rozhranie).
        • Re: Nepetržité načítavanie z harddisku? 02.01.2009 | 13:19
          WlaSaTy   Návštevník
          Presne tak. Len s tym rozdielom, ze v linuxe je strasne vela sluzieb a inych systemovych komponentov co hrabu na disk. Pocnuc zurnalom na suborovom systeme, konciac syslogom zapisujucim spravy zo systemu.