Asus eee + programator

Sekcia: Ostatné 01.02.2009 | 00:52
Avatar chaser Debian  Používateľ
Nasiel som sice podobnu temu : Asus eee
ale nesplanala to co hladam, tiez rozmyslam nad kupou tejto "srandicky" nie na hranie a chat, ale na kodenie, PDF a na intraku ci vo vlaku aj na niekolkohodinovu realnu pracu... co vy na to je tento subnotebookbook na to vhodny ? Konkretne myslim typ: Asus EEE 901 stretol som sa zatial iba s nazormy beznych userov, kt. si na kompe maximalne pozru postu, pripadne web... ale realnu pracu nespominal nikto... Doteraz som mal skusenosti iba s desktopmi, ale nevyuzity cas pri cestovani, prip. v skole by trebalo nahradit nejakym notebookom.
Vopred vdaka za vase nazory :)
    • Re: Asus eee + programator 01.02.2009 | 01:08
      Avatar Zefram Cochrane MS Windows Vista Ultimate 64bi  Používateľ
      Ja som programator a 2 roky som pouzival notebook na programovanie (aj doma) ale potom som sa vratil spat k desktopu. Dovody:

      - vysoka mala neergonomicka a navyse tepla az horuca klavesnica (pozor na karpalny tunel, hovorime tu o 12-16h kodovania denne)

      - mali a nekvalitny display (oci)

      - nizko polozeny display (krcna chrbtica, stale musis byt zhrbeny)

      Po 2 rokoch som notebook zahodil a vratil som sa spat k normalnemu desktopu (std klavesnica KB-9810 + 19" LCD display + krabicka pod stolom).

      Notebook - Na cestovanie, pisanie mailov ano, na programovanie nie. Moj nazor.

      • Re: Asus eee + programator 01.02.2009 | 12:18
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        - vysoka mala neergonomicka a navyse tepla az horuca klavesnica (pozor na karpalny tunel, hovorime tu o 12-16h kodovania denne)
        pouzivam externu :)
        - mali a nekvalitny display (oci)

        - nizko polozeny display (krcna chrbtica, stale musis byt zhrbeny)

        To sa da tiez vyriesit externym monitorom. Ja si osobne pracu iba na desktope neviem predstavit - potrebujem mat velke mnozstvo dat so sebou.
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
        • Re: Asus eee + programator 01.02.2009 | 13:22
          Avatar Jozef ubuntu 8.10 Intrepid  Používateľ
          imho keď to riešie externým monitorom, tak to už nieje velmi ako práca na notebooku...
          • Re: Asus eee + programator 01.02.2009 | 14:23
            Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
            ano, ale na druhej strane, ak som okrem ciest zvycajne doma, tak tam sa mi externy monitor hodi :)
            Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
      • Re: Asus eee + programator 01.02.2009 | 16:06
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        S karpalnym tunelom mas pravdu, mne sa prejavili problemy s rukou po priblizne roku pouzivania notebooku kazdy den na programovanie - 6-8 hodin denne za nim.
        Zhrbenie a deformacia chrbtice taktiez nieje idealna zalezitost ( hlavne ak clovek sedi na posteli v tureckom sede a je skrceny pri notebooku, ma to svoje miesto pri utvarani skoliozy a lordozy - vytoceniu stavcov a pod. taktiez osobne skusenosti.. )
        Po roku som sa vratil spat na klasicky desktop, 19' wide, skrinka pod stolom a klasicka mys a klavesnica.. Na notebooku citam niekedy vecer v posteli PDFka alebo pozeram maily, popripade sa na tom dobre pozeraju filmy. Na cestovanie taktiez idealne. Na programovanie rozhodne neodporucam. + maly display kazi oci.. Ako prenosna stanica ehm na kodenie stranok pocas cesty vlakom sa to da, ale na seriozne programovanie odporucam desktop..
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Asus eee + programator 01.02.2009 | 13:40
      Avatar Jozef ubuntu 8.10 Intrepid  Používateľ
      píšeš o nevyužitom čase pri cestovaní... takto, ja keď kódim (tak, že pri tom treba reálne premýšlať) tak potrebujem klud okolo seba, takže si napr. neviem predstaviť, žeby som kódil napr v mhd alebo sadke (miestnych spojoch) kde ti sused čumí cez rameno čo robíš. V takom vlaku, to už skôr. V škole sa tiež velmi kódiť nedá, lebo keď ti učitel stále rozpráva tak sa nedokážeš sústrediť na kódenie (vlastná skúsenosť).
      Z iného pohľadu - máme v ročníku chalana čo má túto "srandičku" a je to tiež "kódič" a je s tým veľmi spokojný, dlho mu vydrží batéria, nízky počet pixlov na výšku (vidíš menej kódu), nieje až taký problém, je to brutálne prenosné (ak teba okolný hluk pri kódení nevyrušuje, tak to v klude môžeš vytiahnuť aj v trolejbuse - to si ja s mojou 15,4" dovoliť nemôžem).
      Na záver len spomeniem, že aj ja som premýšlal nad kúpou tohto netbooku, len ja som velmi neveril tomu malému displayu, takže bez predošlého oskúšania by som si ho nekúpil...
      • Re: Asus eee + programator 01.02.2009 | 14:17
        Avatar chaser Debian  Používateľ
        No cestovanie myslim cisto vo vlaku, trolejbusom nastastie nikdy nejazdim, sem-tam precestujem vlakom denne aj 2-4 hodiny. Momentalne frcim na desktope -> celeron 1.2 ghz kupeny za "par supiek" nevidim dovod kupovat nieco silnejsie lebo hry vobec nehrajem. Ake a by som mal ako student investovat 9000 Sk ( 300 Eur :D ) do PC tak si 2x rozmyslim aku masinu kupit, EEE je super flexibilne, ale ma malu klavesnicu a maly display, vykonovo to tiez nieje nic-moc, neviem hlavne aka bude pouzitelnost tohto booku o 2-3 roky ci by uz iba nestal polozeny a nevyuzity na policke. Z jednej strany pocuvam ze to je super, inde ze je to iba "hracka" a klavesnica je vraj najvacsi problem eee, na to by sa snad dalo zvyknut.
        • Re: Asus eee + programator 01.02.2009 | 14:23
          Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
          skus sa pozriet radsej na 12" alebo 13,3" notebooky - podla mna to je ovela lepsie riesenie ako netbook, ak planujes serioznu pracu
          Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • Re: Asus eee + programator 01.02.2009 | 15:46
      Avatar pienxo   Používateľ
      No ja mám Asus Eee PC konkrétne 1000H na 901 by mi asi vadila malá velkosť displeja... no sem tam na ňom čosi porobím v Pascale a nesťažujem sa... no ale nejaké 5hodinové programátorské práce za sebou ešte nemám takže nemôžem povedať :) no ale mám na ňom nainštalované ubuntu 8.10 nejaký t-pack vydal naň špeciálne upravený kernel pre eeepc... takže mi ide všetko, všetko ako vo windowse, multitouch na touchpade, prepínanie režimov všetko, s compizom je to celkom malý diablík ;) nemyslím len s vecami ktoré polahodia oku, ale s užitočnými vecami :) ja som s ním spokojný :)
      • Re: Asus eee + programator 08.02.2009 | 02:05
        chaser   Návštevník
        Vdaka za vsetky nazory. Radsej zainvestujem do nejakeho desktopu pripadne pockam ako sa este mini PC budu vyvijat, su iba v zrode a nechcem aby som si o rok buchal hlavu o stenu, ze co za crep som si kupil.
        Dobry PC je ten co bude pouzitelny na 70% veci aj o 2 roky a eee take nieje. Toto nestiha dobu podla mna uz dnes.
        • Re: Asus eee + programator 08.02.2009 | 02:24
          ujo   Návštevník
          podla mna si ale uplne mimo, asi si nepochopil co je to za kategoriu...
          • Re: Asus eee + programator 08.02.2009 | 20:29
            Avatar chaser Debian  Používateľ
            Heh, pochopil som ale ked do niecoho investujem niekolko tisic tak to musi vediet aj trochu viac ne iba net, PDF, a TXT srandy...
            • Re: Asus eee + programator 09.02.2009 | 14:18
              ju   Návštevník
              ta mala sranda aj dokaze dost , sa mi oplatila a nepouzivam ju len na EMaIL a podobne ... ale teraz sa oplati pockat na new nettopy , kvoli cipsetu grafiky ...