OpenSource a zarabanie

Sekcia: Komunita 06.02.2009 | 10:45
Avatar Vladimir Magyar Arch Linux  Používateľ
Cafte, ja by som sa chcel spytat ako programatory a celkovo tvorcovia OpenSource softveru zarabaju na svojich produktoch. Ved softver vydavaju zadarmo a zo sluzieb ako je instalacia a konfiguracia vela penazi asi nieje. Pytam sa to aj preto, lebo v buducnosti by som sa aj ja chcel zivit programovanim a OpenSource sa mi zda byt velmi dobry model distribucie softveru, len neviem z coho maju ty ludia peniaze. :)
In a world without walls and fences, who needs windows and gates?
    • Re: OpenSource a zarabanie 06.02.2009 | 11:04
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      ahoj. nie som na toto uplny expert, ale tak skusim vysvetlit.

      opensource neznamena, ze je nieco zadarmo. aj ked v takmer 100 percentach pripadoch tomu tak je.

      programatori (ano, makke i), grafici, spravcovia web stranok a vsetky mozne profesie na opensource zarabaju tak pri zakupeni (niektore verzie komercnych linuxov na serverove nasadenie idu do desiatkov tisic SK), ako aj a hlavne na technickej podpore.

      taktiez vela vyvojarov vsetkeho mozneho su zamestnany v nejakej firme, a opensource projekt tahaju vo volnom case.

      Poviem teraz priklad Greenie. Robi sa vo volnom case a zije to z toho, ze obcas niekto nieco daruje alebo si zakupi medium, ked ma pomale/obmedzene pripojenie. vela to vsak nezaraba, rozhodne ovela menej ako keby som robil na nejakom komercnom projekte.
      • Re: OpenSource a zarabanie 06.02.2009 | 11:23
        Avatar Vladimir Magyar Arch Linux  Používateľ
        dakujem za odpoved, ale mozem sa este spytat? Napr.: Ja, ako programator ciste len OpenSource softveru, ako by som mohol zarabat? chcel by som vediet vsetky moznosti zarabania, ktore mam v takomto pripade.
        In a world without walls and fences, who needs windows and gates?
        • Re: OpenSource a zarabanie 06.02.2009 | 12:06
          still   Návštevník
          Ak by si chcel zarabat na vyvoji generickeho (pre siroku verejnost) OpenSource programu, tak sa asi dlho neuzivis. Ak budes vyvyjat SW na zakazku, tak je uz len na dohode medzi tebou a zakaznikom, ci ho mozes dalej sirit, alebo nie.

          V podstate zivot pre vyrobcov OpenSource programov je omnoho jednoduchsi - existuju uz hotove riesenia a tak nemusis vyvyjat znovu nieco co uz bolo vyvynute. Preto je OpenSource o pridanej hodnote, nie o hodnote ako takej ;-)
        • Re: OpenSource a zarabanie 06.02.2009 | 13:10
          Avatar borg Fedora  Administrátor
          za binarky pre windows pytaj prachy. windows pouzivatelie vacsinou nebudu kompilovat program. tiez uvazujem o tomto modely. zdrojaky zadara, binarky pre windows platene
          • Re: OpenSource a zarabanie 06.02.2009 | 15:05
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            nieco ma napadlo, mozno blbost ale...

            ak su zdrojaky zadarmo, no je potrebne pouzit nejaku kniznicu ktora nie je zadarmo... tak by sa na tom zarobit dalo, totiz bez tej kniznice by si nikto nemohol tie zdrojaky prehodit do pouzitelnej formy.
            • Re: OpenSource a zarabanie 06.02.2009 | 16:18
              still   Návštevník
              Ak by bol ten program naozaj taky dobry, tak by sa nasiel niekto komu by stalo za to napisat si vlastnu kniznicu a poskytnut ju verejnosti. A keby nebol taky dobry, tak prejdu ku konkurencii ;-P
    • Re: OpenSource a zarabanie 06.02.2009 | 11:17
      Avatar Zefram Cochrane MS Windows Vista Ultimate 64bi  Používateľ
      Uplne rovnako ako u closed source.

      Zakaznik ma nejaku poziadavku. Ty to spravis. Ak je to program posles mu binarku (alebo spravis prezentaciu u teba alebo cez vnc atd...), ak je to webstranka spravis demo na vlastnom servri. Zakaznik to vyskusa, ak mu to vyhovuje tak to kupi.

      Jediny rozdiel je ze ak je to open source tak mu po kupe posles zdrojaky.

      Ak chce zakaznik po case nejaku zmenu (vymenit logo, doplnit text) tak ma slobodnu volbu komu to zada (lebo ma zdojaky) takze si treba pytat za to rozumne sumy aby si vybral teba, ale za vsetko si treba nieco uctovat. Pointa je v tom ze ty si ten SW navrhol takze ostatny by museli investovat X penazi na nastudovanie projektu, cize ty vzdy mozes ponuknut sumu o X mensiu ako konkurencia.