Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD:

Sekcia: Ostatné 22.02.2009 | 15:55
Avatar oooooo   Používateľ
1/ Mám internet dátovo (nie časovo) obmedzený na 2GB mesačne. Na sledovanie presurfovaného objemu potrebujem nejaké počítadlo=downl.+upload (vo Win používam NetMeter). Existuje, prosím, niečo podobné pre Linux?
2/ Po nainštalovaní DVD Mandriva 2009-KDE (počas inštalácie sa stiahlo z netu ešte cca 960 MB update) nekorektne sa správa graf.karta, zvukovka a nereaguje príkaz.riadok a neviem si pomôcť s oprávnením - sú problémy:
a/ podľa návodu z tohto fóra som chcel doplniť chýbajúce rozlíšenie LCDmonitora - /etc/x11/xorg...Modeline "1360x768@60" 60.0 1024 1048 1184 1360 768 768 768 768 -hsync -vsync. No nepotvrdilo-neurobilo sa nič, lebo vraj nemám patričné oprávnenia; ako ďalej?
b/ z nVidie som stiahol presný ovládač pre moju graf.kartu nVidia 4 MX 4000 (NVIDIA-Linux-x86-96.43.07-pkg1.run). V *.rpm nič nemajú a toto pkg neviem - ako nainštalovať? (podobný nevedomostný problém mám i s komprimátom: skype-2.0.0.72CZ.tar.bz2).
c/ Po každom nabootovaní Mandrivy úvodná melódia má "odseknutý" koniec (pri vypnutí melódia OK) ale pri používaní programov mi temer nikdy neide žiadny zvuk (pracujem v naprostom tichu...Z hudby vie prehrať len *.wav), aj v orig.Mandrive implantované Skype píše, že je Problem with Audio Playback (rozhovor ide len písomne). AudioCard mám starý SBLive 5.1 (Emu10k)
d/ Do príkazového riadka (klik na Menu/Spustit příkaz a do bieleho okienka..) vpíšem presné znenie príkazu (alebo ho tam nakopírujem), no kamkoľvek kliknem alebo "Enter", nič sa nedeje, najvýš sa len zavrie. Kde robím chybu?
e/ Často sa stáva, že po spustení Mandrivy nevidí na prvom disku sda1-sda9 partície NTFS - vypíše: Nastala chyba při přístupu k "C", systém odpověděl: org.freedesktop.Hal.Device.PermissionDeniedByPolicy:org.freedesktop.hal.storage.mount-fixed, auth_admin_keep_always - (action, result) (partície FAT32 vždy bez problému vidí) - Lin je na 2.disku (sdb1-3). Treba reštartovať PC a pri troche šťastia sa k nim dostanem-vidí ich. Kde môže byť chyba? (Pravdou je, že do nich chodím Windowsácky=cez Dolphin - inak zatiaľ neviem).
f/ Je pre Lin niečo podobné, ako Kódová Tabuľka pre Win? (práve teraz v predošlom bode som potreboval vložiť špeciál.znak - používam kláv. SKqwerty a na niektoré znaky "dosiahnem" prepnutím do USeng, ale to je žalostne málo).
g/ Ako zmeniť prostredie KDE na GNOME bez potreby opravnej preinštalácie či úplne novej inštalácie (pri opravnej inšt. sa spustí-prekontroluje a ak nenájde chybu, za chvíľu sa ukončí pozitívnym hlásením). Pri prvej inštalácii som zvolil KDE (nejakú voľbu sa musí zadať).
Srdečne zdravím a ďakujem: otticek@gmail.com
    • Ešte niečo: 22.02.2009 | 16:40
      Avatar oooooo   Používateľ
      Ako, ale hlavne čím (teda podľa možnosti All in 1), z Linuxa prekontrolovať Windows, na vírusy, červy, trojany a ďalšiu háveď?
      • Re: Ešte niečo: 22.02.2009 | 16:59
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        clamav, adaware
        • Re: Ešte niečo: 03.03.2009 | 22:04
          Avatar oooooo   Používateľ
          Ak to nezoženiem v .rpm balíčku, tak to dnu nedostanem (ako sa zdá) ?
    • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 22.02.2009 | 17:43
      Avatar lbarbarossa Mavandri  Používateľ
      f - gucharmap
      g - urpmi task-gnome, alebo task-gnome-minimal. Casom prides na to, ze kopec balikov z tychto metabalikov ti je nanic a tak si potrebne sucasti Gnome nainstalujes/odinstalujes rucne.
      d - tak to napis do terminalu, minimalne sa ti zobrazi chybovy vystup

      d,e,c mozu nejako suvisiet s KDE

      a - treba robit ako root
      b- navody budu urcite kdekade, minimalne na mandrivalinux.cz, kazdopadne:
      - tomu suboru Nvidia_blabla.run musis pridat atribut spustitelny a musis ho spustat ako root.
      - skype_tgz bude asi v tvojom pripade uz predkompilovany a mozes si ho rozbalit kdekolvek, napr. do tvojho home, ale budes ho moct spustat iba ty (ak si neposahas nastavenia prav). Skype je vsak urcite aj ako rpm-ko pre Mandrivu - skus nejake exoticke repozitare (napr. od Bibriho alebo Cyrona z mandrivalinuxu.cz). Vyhoda .rpm-ka z takeho repozitara je, ze pokial repozitar funguje aj ako updatovaci, tak updatovanie skype-u mozes mat automaticke. inak si to musis urobit rucne
      2 - vytvor si konto noveho pouzivatela a otestuj, ci trpi rovnakymi priznakmi
    • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 22.02.2009 | 23:05
      dusan   Návštevník
      1) používam gkerllm - stačí kliknuť na položku s eth0 alebo ppp0 (prvý je ethernet druhý adsl modem)

      2) správne si nastav zdroje softvéru napríklad tu

      http://easyurpmi.zarb.org/

      odkaz bol priamo na stráke www.mandriva.cz
      pridaj si officialne aj plf zdroje rpm.


      x,y,z) keď chceš nastaviť nejakú systémovú vec tak si musíš povýšiť práva na root. Áno to heslo čo si pri inštalácii zadal pre admina/root.
      Toto je bezpečnostné opatrenie. Preto nikdy normálne nepracuj ako root!!!!!!!!!

      a) asi sa tvoj monitor zle hlási (čítaj je to proste šmejd) preto musíš ručne upraviť konfigurák ako root

      b)Nastav si znova graf kartu v drakconf tam sa ta opýta či chceš použiť proprietárny ovládač (toto platí po správnom nastavení zdrojov)
      Potvrdíš že ho chceš a nainštaluje sa. je hotovo.
      Trochu vysvetlím- pre nvidiu je to zatiaľ najvhodnejšie riešenie použiť proprietarný ovládač

      c)Vypni si pulse server ( pomocou draconf) ešte nieje odladený a niektoré zvukovky ho hardvérovo nezvládajú aj keď problém môže byť aj v inom triviálnom nastavení
      Treba doinštalovať z plf (odporúčané zdroje) ffmpeg, mplayer, smplyer, kaffeine, amarok,..................(fakt tých programov je veľa tak vyskúšaj ktorý sa ti páči a ostatné odinštaluj

      d) to je príkazový riadok pre programi primáne spúšťané v graf rozhraní.
      Na výpisy a programy používajúce cli alebo proste pracujú v príkazovom riadku musíš použiť emulátor konzoly/terminálu napríklad v KDE je "konsole" ďalší je "xterm" a podobné.
      ps. ak chceš povýšiť práva v konzole tak použiješ príkaz "su" a napíšeš heslo pre roota (pozor do konzoli sa nevypisujú žiadne znaky ani hviezdičky) a potom potvrdíš enterom
      ďalej odporúčam program "mc" ktorý sa prekvapivo spúšťa príkazom mc

      e) Žeby bug. Bol použitý ovládač ntfs-3g? Ak nie nastav si to v drakconf alebo priamo v /etc/fstab (ako root)
      - pozor ak nevieš čo robíš môžeš prísť o data

      f) Pozor asi si mýliš systém s užívateľskými programami
      To je len ďalší program ktorý emuluje qwertz zo špeciálnymi skratkami.
      V KDE je myslím defaultne KCharSelect.

      g) Nainštaluj si aj KDE aj Gnome a pri prihlasovaní v displej manageri (tam kde si zadávaš užívateľské meno a heslo) tam by malo byť tlačítko s výberom na sesion (ako sedenie) a tam si vyber ktoré grafické prostredie chceš.
      ps ak si si nastavil automatické prihlasovanie tak sa odhlás a znova prihlás s inou vybratou sesion
      ps. tam sa dá vybrať aj jazyk sesion( ale musíš si ho doinštalovať)

      ps )nikdy sa neprihlasuj zbytočne ako root!!!!!!!! Programy v grafickom rozhraní si vždy vypýtajú heslo ak bude treba (napríklad drakconf) a v emulátoru konzoly si povýšiš práva pomocou príkazu "su".
      • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 24.02.2009 | 02:36
        Avatar oooooo   Používateľ
        GuCharMap som našiel len do starých verzií LINUXov (jeden komprimát - tar.gz som stiahol - môžem niekde (?) vytvoriť pre neho adresár a do toho ho rozbaliť (?) ale ktorú ikonu potom na plochu ako zástupcu? Či ako ho v prípade potreby otvorím? (KcharSelect je šikovný, ale v ňom nedám nemec. "ostré" S - t.zv.beta, ani franc. E s dvoma bodkami, či maďarské dlhé U s dvoma čiarkami atp. Na vysvetlenie: Vo Wine chcem napr. "zavináč" tak kliknem kombináciu "Alt+64" a mám to tam - preto hľadám kódovú tabuľku pre LINUX, do ktorej spočiatku mrknem čo chcem naťuknúť - akou kombináciou kláves, kým to príde do hlavy a nemusím komplikovane preklikávať a meniť klávesnice do ...)
        Asi niečo som nepochopil (ad e = Bol použitý ovládač ntfs-3g?): Ak si to OS sám nenainštaloval, tak ja tiež nie; HDD a jeho NTFS partície som nepočul, že by sa inštalovali nejaké ovládače (drivers ??) Opakujem, FAT32 vidí bez probl., len NTFS často (veľmi) nevidí ........
        Za všetky info+rady ďakujem, stretlo sa ich tu fantasticky; a úžasne kvalitné.
        otticek@gmail.com
        • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 24.02.2009 | 06:58
          Avatar oooooo   Používateľ
          ad: ovládač ntfs-3g... teraz som sa tam dostal cez drakconf a všetko OK, proste všetky parametre sú presne tak isto zhodné (sda), ako u oboch ostatných diskov (sdb, sdc). Ale pri resete PC som si všimol, že tam pri boote v jednom momente vypísalo oranžovým tuším FAIL (nepodarilo sa ....ovládač ntfs-3g; strašne rýchlo to preletelo-nestihol som čítať). Asi bude treba ešte raz downúť Mandrivu DVD a po ISOnapálení ju nechať skontroliť na sumy? - a spraviť opravnú instalu? (aj s gnome, lebo ani toho nikde neponúka...)
          • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 24.02.2009 | 15:40
            Avatar oooooo   Používateľ
            Ešte: 1/Rád by som súbežne s Mandrivou vyskúšal SuSe 11.1 DVD (liveCD neni to pravé orechové) - bude treba pripraviť miesto na disku; je ZAMETAČ-VyčištěníDisku tým vhodným nástrojom? A kde je potom následne Defrag? Čím potom stvoriť novú partíciu (na HDD je ešte cca 25 GB voľno)?
            2/V posledných 3dňoch sa mi veľmi spomalilo načítavanie net-stránok Firefoxom (iný brows.nemám). Čo s tým? Vyčistiť OS (niečo ako poznám z Wina)? Niečo sa rozladilo?
            Inak OS je to úžasný - po zapnutí si z poslednej session pamätá snáď ešte aj spodné prádlo po zemi rozhádzané.....

            Vďaka.
            • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 26.02.2009 | 07:45
              dusan   Návštevník
              Defrag nie je potreba pretože predpokladám používaš EXT3 ako súborový systém(čiže nie ntfs, ani fat32). A u Ext4 už vôbec nebude potreba.


              Vyčistenie sa nerobí.
              Keby si si prečítal knihu pána Bibriho by si to vedel.
              http://www.bibri.net/Mandriva/doc/manual-mdv-2008.1cz_Instalacni_a_uzivatelska_prirucka.pdf

              Dočasné súbory sa defaultne dávajú do /tmp
              alebo do /home/meno_uzivatela/tmp. Všetko ostatné si riadiš ti (okrem skrytých konfigurákov čo si pri štarte aplikácie vytvoria v /home/meno_uzivatela/.meno_aplikácie (áno tá botka je tam zámerne) ale potom si ich môžeš zmeniť.

              V drakconfe si to nenašiel? Toto celkom elegantné klikátko. Aj keď sa kvôli nemu museli trochu inak spraviť konfiguráky v /etc (tam je nastavený celý základný systém)
              ntfs-3g si proste doinštaluj (a hlavne pozri knihu pána Bibriho)

              Urobil si si ubgrade distribúcie? Možno to s tým ntfs je bug.
              • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 27.02.2009 | 01:01
                Avatar oooooo   Používateľ
                Ďakujem za info, áno, taubuľky sú na EXT3-nechal som automatickú voľbu, aby si systém vybral optimum. (ext4 = niečo ako ďalší vyšší stupeň dokonalosti?)
                Pána Bibriho mám v záložkách i vzhľadom na jeho kvalitné RPM. Všetky takéto veci (teda aj manuál) prídu na rad po 1.III., lebo som si "pojedol" všetok mesač.limit a viac si už jednoducho nemôžem dovoliť.
                Drakconf: Našiel som hneď minule, no aspoň ja tam žiadnu chybu nevidím (tu je kópia :Identifikace
                Dodavatel: ‎ATA
                Popis: ‎WDC WD1600JS-55M
                Identifikátor disku: ‎ATA WDC WD1600JS-55M
                Třída médií: ‎hd
                Identifikace sběrnice
                ID dodavatele: ‎0x0000
                ID zařízení: ‎0x0000
                Sub ID dodavatele: ‎0x0000
                Sub ID zařízení: ‎0x0000
                Zařízení
                Starý soubor se zařízením: ‎/dev/sda
                Připojení
                Sběrnice: ‎SCSI
                Kanál: ‎0
                Logické číslo jednotky: ‎0
                Diskové oddíly
                Primární oddíly: ‎1 (sda1)
                Rozšířené oddíly: ‎3 (sda5, sda6, sda7)
                Ostatní
                Geometrie: ‎19457/255/63 (CHS)
                Řadič disku: ‎2
                Modul: ‎ata_piix
                (pritom na sda1+sda7 sú rozdielne Win-y a dnes ich z Lin-a nevidím, zatiaľ čo "sklady" sda5+6 sú z Lin-a prístupné).Všetky sú NTFS.

                A kompletná Mandr.2009-DVD je na tomto HD:
                IdentifikaceDodavatel: ‎ATA
                Popis: ‎SAMSUNG SP0812C
                Identifikátor disku: ‎ATA SAMSUNG SP0812C
                Třída médií: ‎hd
                Identifikace sběrnice
                ID dodavatele: ‎0x0000
                ID zařízení: ‎0x0000
                Sub ID dodavatele: ‎0x0000
                Sub ID zařízení: ‎0x0000
                ZařízeníStarý soubor se zařízením: ‎/dev/sdb
                Připojení
                Sběrnice: ‎SCSI
                Kanál: ‎0
                Logické číslo jednotky: ‎0
                Diskové oddíly
                Primární oddíly: ‎1 (sdb1)
                Rozšířené oddíly: ‎2 (sdb5, sdb6)
                Ostatní
                Geometrie: ‎9733/255/63 (CHS)
                Řadič disku: ‎3
                Modul: ‎ata_piix
                Toť komplet.výpis z drakconf-u. Štúdium p.Bibriho príde na program už za týždeň. Aké upgrade distr. sa pýtaš? Bolo niečo vydané? Plánujem po weekend-e urobiť opravnú preinstal.(práve som doniesol od známeho dnešnú Mand.2009.0-DVD, downla sa bez prerušení komplet za 4 hod.-nuž sa teším, že asi bude čistá bez bugs-aspoň kontrola po napálení isa bola OK).
                Ešte sa chcem opýtať: Môžem na tento sdb-disk jednoducho bez akejkoľvek prípravy za Mandrivou "postaviť" SuSu? (Preto som sa minule pýtal na čistenie a formátovanie). A bude treba nejak špeciálne vytvárať partície (?), alebo SuSa to vie sama "defaultne"...?
                Teraz sa dívam, že ten manuál p.Bibriho je pre Mdv2008 - nevadí? Princíp stejný??
                Vďaka.
                Sem sa dostanem asi v pondelok.

                • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 27.02.2009 | 18:18
                  dusan   Návštevník
                  Ubgrade v zmysle bezpečnostný, opravujúci chyby a podobne.

                  Ak na to nepoužívaš mandrivaonline (ja ho nepoužíam)

                  Tak ho sprav ručne v drakconf - správa softvéru - updait your systém(updait tvojho systému)

                  ps. pridal si si zdroje softvéru ako som ti odporúčal?

                  ps2. Ak nemáš neobmedzený net tak si daj pozor podľa toho aké maš veci nainštalované bude aj ten upgrade veľký
                  • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 03.03.2009 | 22:02
                    Avatar oooooo   Používateľ
                    áno. net mám obmedzený a to je problém...zdroje som pridal a on je teda "pracovitý"; GB mi míňa jedna radosť - každú chvíľu hlási nejaké updaty (presne ako si predpokladal). No, budem skromnejší.
        • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 27.02.2009 | 14:12
          l_barbarossa   Návštevník
          - gucharmap je predsa v zakladnom "main" repozitari.
          (v rootovskom terminali zadaj urpmi gucharmap a bud ti ho doinstaluje, alebo dostanes chybovu hlasku, ze napr. uz je nainstalovany)
          - co sa tyka tych win diskov, co ti vypise holy prikaz mount a co cat /etc/fstab (v rootovskej konzole)
          - co sa tyka dalsej instalacie - napr. SuSE, treba brat do uvahy, ze:
          1. kvoli kompatibilite mozes mat HDD rozdeleny len na 4 primarne oddiely, samozrejme logickych jednotiek v rozsiirenych oblastiach mozes mat viac (kedze vsak mas 2 disky, tak SuSE daj na druhy)
          2. swap oddiel ti staci jeden pre obe instalacie
          3. home by teoreticky mohol byt tiez spolocny, ale to by som nerobil
          4. SuSE defaultne nainstaluje svoj zavadzac, ktory bude fungovat dobre len pokym nezmenis mandrivacky kernel - napr. pri nejakom update. V pripade zmeny jadra ineho systemu, treba zavadzac prekonfigurovat - dat mu vediet o zmene. Cize je dobre rozmysliet si konfiguraciu zavadzacov systemov.
          • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 03.03.2009 | 22:44
            Avatar oooooo   Používateľ
            Na sda mám 4 partitions na sdb je len Mandriva a výpis z mount, aj z cat /etc/fstab je: entry for /dev/sda1 : ...../mnt/win_c ntfs-3g defaults 0 0
            A toto isté píše aj pre ostatné partit. d, e, f, pričom vidí len d, e,;

            Cize je dobre rozmysliet si konfiguraciu zavadzacov systemov.=a tu si tak akurát môžem povedať: s pozdravem tvá máňa (už je to nad moje doterajšie znalosti..), skrátka nechám to tak a budem sa zatiaľ venovať Mandrive (zuzu nechám nainokedy) ;-)
            Dalo by sa: sdb rozdeliť na 2 partit. a potom do jednej Mandr. a do druhej Susu (??)
            Akurát, všetky instaly a updt. nanovo a môj kompl.mesač. limit "v háji". (Alebo napr. Acronisom - z Win - z sdb3 ukrojiť cca 20 GB particiu a do nej pustiť Suse - nech si tam vytvorí svoje "komnaty"..?) Čo radíš? Je aj rozumnejšie riešenie?
            vďaka.
            • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 03.03.2009 | 23:24
              l_barbarossa   Návštevník
              ok, samozrejme ze "dalo by sa rozdelit" a doj jednej MDV a do druhej SuSE, v poho. A s kludom si daj aj tu zuzu, s tym grubom som ta nechcel nastrasit - kym pride na lamanie chleba, tak uz budes mat vacsi prehlad, prinajhorsom ti tu ktosi poradi. Ja som ti MDV na jeden disk a zuzu na druhy radil kvoli tomu, ze vyber OS do ktoreho sa ma bootovat by si mohol robit uz v BIOSE, nezavisle na konfiguracii hlavneho zavadzaca, ale to je jedno...

              co sa tyka tvojho roztrpcenia nad nutnostou tahat nanovo updaty, ja to mam poriesene tak, ze mam vycleneny adresar na kvazi zalohovacej particii (pridany sticky bit) ktory ma symbolicky link do /var/cache/urpmi/rpms. A ked instalujem soft z repozitarov, pouzivam volbu urpmi --noclean, vdaka comu mi urpmi nevymaze baliky z cache po ich uspesnej instalacii - a teda mam ich lokalne, a presne tie, ktore potrebujem.
              (Toto sa da dosiahnut aj upravou urpmi.cfg) V pripade reinstalu, alebo instalacie na iny stroj uz data nemusim tahat nanovo z netu.
              Pri upgrade no novu verziu mandrivy, tento lokalny repozitar "odpojim", cize zrusim symbolicky lin do /var/cache/urpmi/rpms (ten link zavesim na buduci zalozny adresar) a pokial upgrade vyjde tak, ho jednoducho vymazem a cyklus sa opakuje...
              Ale toto je pre teba zatial asi tiez hardcore ...
              • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 05.03.2009 | 18:36
                Avatar oooooo   Používateľ
                Vdaka Ti, nie je to "asi tiez hardcore ...", porozumel som dôvodu princípu prečo-ako, ostava mi nacvičiť kroky (pís.príkazy). To riešenie je, z môjho pohľadu, urobené skutočne geniálne. Popísal si to tak, že celý Tvoj text treba len pre istotu zazálohovať pre pozdejšie "návraty do učebnice".
                Čo myslíš? Dá sa, s mojimi vedomosťami, začať s tvorbou .rpm balíčkov? Je to komplikované?
                Už som nakukoval aj do príručky p.Bibriho; no, potrebujem, aby deň mal aspoň 27 hod...
                • Re: začni si precvičovať príkazy 05.03.2009 | 19:13
                  Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                  Máš túžbu ... a to je O.K.
                  Začni si na svojom systéme precvičovať príkazy ( v príkazovom riadku ), tu je odkaz (link) a zistíš, že veci sú fuckersky jednoduché (preto vznikajú revolúcie).
                  ;-)
                  G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                  • Re: začni si precvičovať príkazy 05.03.2009 | 22:49
                    Avatar oooooo   Používateľ
                    nakukol som do commandline fu; chce to vyhradiť si dostatok času a pomaly to žuvať. stojí za to.
                • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 05.03.2009 | 20:17
                  l_barbarossa   Návštevník
                  V zasade sa snazim instalovat soft z .rpm baliku - kvoli tomu, ze od/-instalacia sa lahko menezuje pomocou urpmi

                  ked potrebujem nejaky soft a:
                  1. najdem ho v .deb, tak ho pomocou konzoloveho programu alien premenim na .rpm (som pouzil asi iba raz)
                  2. najdem ho ako zabalene zdrojaky , klasicky sa spolahnem na trojclenku configure, make (pri wine aj make depend) a ... a to je hlavne - namiesto install, pouzijem program checkinstall. checkinstall mi vytvori balik .rpm v /usr/src/rpm/RPMS/, pripadne ho aj priamo nainstaluje.


                  ako sa vsak vytvaraju baliky do verejneho repozitara, to ti neporadim (kedze ma to zatial nezaujima)



                  • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 05.03.2009 | 23:06
                    Avatar oooooo   Používateľ
                    tak aj toto od Teba mam zazalohovane. az bude kľud, pohrám sa s tým. ha, balíky do verejného rep.? a kdeže som ja od toho ešte.........(aspoň sebe ho vedieť vytvoriť..)
                    Každopádne všetkým ďakujem za fantastickú podporu ; toľko optimizmu mi to vlialo... Toľko hodnotných infos... Takto to potom aj baví..
                    Donedávna som občas zabruslil po fórach, no zakaždým prešla chuť na čas; možno len 5% hodnotných infos, zbytok žalostné "výlevy" a pre mňa len desná strata času (rád sa poučím, ale nech je to rovno k veci). Zatiaľ, po rokoch, tu som našiel, čo som hľadal.
                    Všetkým bez výnimky vďaka.
      • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 05.03.2009 | 22:33
        Avatar oooooo   Používateľ
        Ale ten GKRELLM neukazuje nikde objem presurfovaných dát (nevidím prebrowsené megabajty za mesiac); také niečo by som potreboval vedieť kontrolovať si. (Potrebujem vedieť mesačný objem-množstvo prenesených dát.) Existuje také niečo?
        • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 14.03.2009 | 20:42
          Ezo   Návštevník
          Gkrellm túto funkciu má. Keď vojdeš myšou do okienka, v ktorom ti zobrazuje stav prenosu na sieti, ukáže sa ti v pravom dolnom rohu malý obdĺžnik. Klikni na obdĺžnik myšou. Otvorí sa ti okno s prenesenými dátami.
          • Re: Prosím poradiť s Mandrivou 2009 DVD: 23.03.2009 | 19:42
            Avatar oooooo   Používateľ
            fantasticky; vďaka!!!!