chybny HDD?

Sekcia: Aplikácie & Desktop 03.06.2009 | 16:23
samo   Návštevník
Ahoj,
mam HP Pavilion dv6105EA, dualboot XP/Ubuntu. Pri upgrade Ubuntu na 9.04 zacali problemy. Najprv mi zacalo hlasit chyby a prestal fungovat touchpad. Tak som restartol, vsetko zalohoval, odinstaloval Ubuntu 8.10 a z CD nainstaloval 9.04. Zase zacali problemy s mysou a touchpadom, potom zmrzol a po nejakom case normalneho fungovania to zacalo znova. Tak som pouzil HP recovery DVD, nainstaloval nanovo XP aj 9.04, no problem je tu zas (mys, touchpad), ale objavil sa aj dalsi. Pri restarte mi vypisovalo "boot error", pri kontrole HDD v biose mi 2x vyhodilo hlasku: "Primary hard disk self test #2 - 07 fail". NIeco som googlil a zistil som len, ze podla tejto hlasky je asi hybny HDD a treba ho vymenit. Nedalo mi to a skusil som spustit Ubuntu 9.04 z USB kluca - fungovalo to normalne, naslo to aj HDD. Po restarte mi uz normalne ponuklo boot (XP/Ubuntu), teraz mi XP kontroluje HDD. Vie mi niekto poradit co sa moze diat?
    • Re: chybny HDD? 03.06.2009 | 16:28
      Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
      s tou xp kontrolou disku si uz nejeden uzivatel odpalil (funkcny) disk
      asi by som disk cely zmazal dd if=/dev/zero of=/dev/sda
      cez cfdisk vytvoril ext3, naformatoval mke2fs -j a cez fsck skontroloval
      lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
      • Re: chybny HDD? 03.06.2009 | 16:48
        samo   Návštevník
        no mozem to skusit. potom sa ozvem. XP kontrolu som zastavil.
        vdaka
      • Re: chybny HDD? 03.06.2009 | 16:55
        Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
        Ak nemas na nom ziadne data, resp. ti nevadi kompletne prepisanie, tak skor odporucam badblocks a write test s troma opakovaniami + smartctl (smartmontools) s long offline test. Ak disk prejde tymto bez problemov, mas istotu, ze je dobry.
        Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
    • Re: chybny HDD? 03.06.2009 | 16:43
      Avatar martin001 Ubuntu 9.10; a iné..  Používateľ
      no ak nebol problem s xp a ubu8.10 tak odrazu hadam problem nebude s hdd len koli 9.04. (moj nazor laika). ak sa ti chce hrat skus to znovu s xp a u8.10 alebo skus si skontrolovat disk priamo v linuxe (napriklad smartmontool ,malo by ti vypisat co to o disku) . mne to podobne raplovalo ked som skusal pcbsd a chyba bola nakoniec vo mne ;)
      • Re: chybny HDD? 03.06.2009 | 17:07
        samo   Návštevník
        tiez som si najprv myslel. len mi je cudne, ze to iste robi v Ubuntu aj v XP! kurzor sa hybe, niektore tlacitko na kliknutie reaguje, ine nie, chvilu sa da aspon prechadzat tabulatorom a potvrdzovat enterom, ale po chvili sa neda ani to a komplet notebook zmrzne. este cudnejsie mi vsak pride, ze by to mal na svedomi chybny disk... dost ma to stve - robota stoji a len aby som vsetko testoval a preinstalovaval.