Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal

Sekcia: Komunita 13.06.2009 | 01:13
Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
Ahojte.

Tento príspevok by som rád adresoval Dominikovi a všetkým pro-soft pozitívnym. A kedže sa to už celé stráca v strome, tak som to dal ako novú tému. Dúfam, že toto snáď nerozpúta ďalšie flame. Je to skôr idea, vyjadrenie postoja a keďže tých postojov je možných viac a odôvodnených, nieje to teda vyvyšovanie jedného nad druhý.

Často krát tu vidím príspevky typu
http://www.linuxos.sk/forum/12471/index.html#link_98231
Nevyvraciam to, ale treba povedať, že je to argumentácia viac-menej nečestná, lebo vychádza z neporozumenia GNU/LINUX projektu ako idei. Hlavne teda projektu GNU.

Tu je odpoveď na takéto príspevky

p://www.soom.cz/index.php?name=download/main
a kliknite na tento hneď 1. článok "Od svobodného softwaru k aktivismu v ulicích a zpátky + manifest anarcha geeka."

Aspoň takto som to pochopil ja. Free software vzniklo ako softvérová anarchia proti propietarnemu software, ktorý podľa R.M.Stallmana (zakladateľa GNU projektu, ktorého si hlboko vážim, viac ako L.Torvaldsa) zväzuje, a vykorisťuje (prosím nie flame, ak vám to nieje po chuti. GNU má proste takú ideu) a že užívateľ sa tak stáva sluhom softvérových spoločností. Stallman hlboko verí, že software má byť zadarmo a s dostupným zdr.kódom, a užívateľ/programátor má mať 4 slobody ktoré sú v tom manifeste uvedené. Preto je nečestné argumentovať spôsobom, že "také balíky ako Adobe XY, a všemožný pro-soft na Linuxe nebudú, lebo pôvodná idea je práve tá aby neboli" A aby sme to dotiahli, tak práve to, že už existuje pro-soft aj pre Linux, Stallman chápe ako okľuku ktorou sa ťažko ide k cieľu, ak vôbec. Napr. Nero je jeden z nich a mal som ho aj nainštalované. Šlapal ako hodiny, ale aj k3b šlape ako hodiny aspoň mne. Už "Open Source Foundation" Stallman kritizuje ,ako "nie správnu cestu oproti "Free Software"
Takže ja som to pochopil takto: GNU/LINUX (free software zastrešeného GPL licenciou) je tu preto, aby som mohol, s čistým svedomím, bez pocitu, že porušujem zákony, licencie...byť užívateľom softvéru, ktorý mi má slúžiť, a aby som mohol všetkým tým softvérovým gigantom ukázať "fuckera" a nebyť odkázaný na "kúpiť, alebo kradnúť" Preto som dal preč Windows, a každý nie free-soft s ním. A som rozhodnutý sa učiť používať alternatívny software, ktorý je často len iný, alebo aspoň mne dostačujúci. Ak sa niekomu táto idea nepáči, nemusí ju prijímať :-) Mne je sympatická, lebo je ľudská. Je to vec postoja pre ktorý som sa rozhodol po mnohých a určite aj pred mnohými. A nezávidím Microsoftu, ich dlhý zoznam softvéru, často super softvéru, ktorí pod Windowsom beží. GNU/LINUX je vyjadrením názoru. Akt odporu proti pro-software, ktorý som podporil. Tým neznevažujem, oveľa serióznejšie org. ako Apple a pod. Ak som teda skúsil Linux zo zvedavosti, rozhodol som sa preňho pre jeho nesporné kvality a preto, že jeho idea je, citujem: "najskôr spoločenská až potom technická"
Dúfam, že tento projekt bude stále silnejší a že ho tento chamtivý svet neudusí.
    • Re: Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal 13.06.2009 | 05:49
      ello   Návštevník
      Až na maličkosť že free software je v podstate software za ktorý výrobca, autor žiada zaplatiť, teda price = 0, ale je to nie slobodný software.
      GNU/Linux je open source, nie free.
      OSF tiež nedávaj do súvislosti s open source soft, je to iné.
      • Re: Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal 13.06.2009 | 10:20
        Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
        Upresním pojmy, všade kde čítaš "free" rozumej "slobodný". OSF nie je to, čo Stallman chápe ako slobodný software. Je samozrejmé že každý slobodný software má sprístupnený zdrojový kód, ale OSF je podľa Stallmana niečo iného...Čítal si ten manifest? Ale to som len citoval, ako zaujímavosť. To čo som vravel za seba, je asi jasné...
    • Re: Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal 13.06.2009 | 20:00
      Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
      Jedine co sa mi na Tvojom prispevku nepozdava je to ze vlastne priznavas ze free software je menej kvalitny. Ale vdaka jeho myslienke si sa s tym dokonca zmieril.

      Napr. ja pouzivam GNU/Linux OS a free software preto lebo pre mna neexistuje lepsie riesenie. V tomto systeme je efektivita mojej prace a uroven zabavy omnoho vyssia ako u inych operacnych systemov, desktopovych rozhrani a aplikacii. A to aj vdaka slobode, kompatibilite a otvorenosti tohto softveru.

      A pro-soft? Neverim ze existuju viac powerful textove editory akymi su vim a emacs. Neverim ze existuje lepsi koncept prehravania kolekcie hudby akym je mpd + klient. Neverim ze existuje lepsi format pre bezstratovu kompresiu audio zaznamu s podporou tagov akym je FLAC. Atd atd... A o tejto mojej pravde ma nikto nepresvedci ze to tak nie je :)
      301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
      • Re: Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal 07.07.2009 | 02:31
        Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
        Je pravda, že to tak vyznie. Ale určite som to tak nemyslel, aspoň nie úplne. To čo si tu napísal, jasné, bez výhrad len mpd+klient mi nič nevraví, prvý krát to počujem. Ale sú aj iné, ako som už spomenul, teda aspoň pre mňa k3b, amarok 1.4, f-spoot...a naozaj mohol by som menovať. Skôr išlo o také softy ako Photoshop, InDesing, Ilustrator, Audition, Sony Soundforge, Pro Tool... myslím, že rovnocennú alternatívu (zatiaľ) nemajú, ak sa mýlim, opravte ma. No a chcel som len to, že mi tie softy vôbec nechýbajú. Lebo s Linuxom som zrástol a už sa ho nepustím. A prichádza čas aby som začal viac učiť a postupne opúšťal user-friendly distrá a pobral sa trochu ďalej...
    • Re: Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal 07.07.2009 | 12:43
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      Ahoj Abraxas

      Velmi si vazim, co si napisal. A tak sa skusim vyjadril len raz a k veci, preto prave Linux.

      Dovodov je viac - je bezpecny, zadamo, ziadne obmedzenia... atd atd.

      Hlavny dovod pre mna je vsak moznost uprav - mozem upravovat vsetko, uplne vsetko. Nieco sa mi nepaci? Mozem to zmenit! Najdem chybu? Mozem ju opravit. Napadne ma urobit nieco inak? Je to vecou par klikov ci par prikazov. A hlavne mozem cokolvek davat veselo na internet.

      Napriklad: chcem si nainstalovat hru, ktora sa instaluje cez vela krokov. Tak mam moznosti:

      A) tych vela krokov si urobim
      B) zjednodusim si to a dam skript na internet nech to pomoze hocikomu
      C) niekto to zjednodusi a da na skript internet, co pomoze napriklad aj mne
      D) vytvorim si zjednoduseny deb balik...

      moznosti je este ovela viac. Mozem teda robit prakticky cokolvek, co vo Windows nemozem. dokonca mozem si vsetko zjednodusovat tak, ze stiahnem instalaciu kompletneho systemu na niekolko minut. doslovne dam install, urobim par klikov a po restarte hotovo. a to opensuse este vymyslelo ako nainstalovat system bez restartu PC... takze asi tak...
      • Re: Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal 07.07.2009 | 14:08
        Avatar borg Fedora  Administrátor
        opensuse vyuziva len kexec...
    • Re: Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal 07.07.2009 | 15:25
      Avatar Tomáš Hanzel Slackware  Používateľ
      Linux je sloboda. Linux je bezpečnosť...

      Reagujem čisto na názov témy.
      Close the Windows Open The Source
    • Re: Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal 07.07.2009 | 15:37
      Peter S.   Návštevník
      GPL software je tu preto a darí sa mu dobre aj preto, že náklady na vývoj sú extrémne nízke. Kým u proprietneho SW musí konkurencia vymýšľať všetko od nuly, čo často dopadne tak, že do konkurenčného projektu sa nikto nepustí, GPL sw je jednoduché forknúť a vložiť do neho vlastné vylepšenia....

      Taktiež už len náklady na samotné fakturovanie licenčných poplatkov, vedenie v účtovníctve a to nevraviac o prípadnom vymáhani, často prevyšujú cenu ktorú by ste chceli svojim zákazníkom učtovať.

      Preto domáci zákazníci sú to najhoršie čo môžeš mať. Niečo iné sú korporácie, kde predávaš stovky licencií a ta réžia / objem licenčných poplatkov je niekde inde....

      Alebo musíš predávať draho..... vysoko nad výrobné ceny...

      Teda záverom je to, že často sa ti neoplatí za svoj produkt pýtať licenčné poplatky a je lepšie hľadať zdroj príjmu inde...
    • Re: Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal 07.07.2009 | 16:04
      Avatar momobr2   Používateľ
      Úplne si vystihol môj názor a postoj ku GNU/Linuxu. :)
    • Re: Pre čo som prešiel na Linux, a prečo som pri ňom zostal 18.07.2009 | 02:40
      hofy   Návštevník
      Uplne suhlasim. Software by jednoducho MAL byt zadarmo. Rovnako aj knihy, aspon ak su v elektronickej forme. Intelektualne vlastnictvo je oblbovanie, mat copyright na vedomosti znamena drzat ludi v sprostote. Vzdavam hold vsetkym developerom a ludom, co kaslu na copyright a zdielaju svoju tvorbu so svetom bez tuzby po financnom profite.
      Linux je buducnost. Zdielat, pomahat si navzajom. Odburat paralyzujuce faktory, ktorymi spolocnost trpi.