IMGCrush

Sekcia: Ostatné 02.09.2009 | 02:49
kiith-sa   Návštevník
Pocas prazdnin som zacal robit na malom pythonovom skripte, ktory by mi zjednodusil hromadne konvertovanie obrazkov pre pouzitie na stranke na ktorej som pracoval. Tento skript ma nakoniec zaujal viac nez stranka, a dost sa rozrastol, tak som ho vydal ako vlastny opensource projekt.

Je pod BSD licenciou a zatial este nie je velmi stabilny, ale myslim ze som dosiel k aspon ciastocne pouzitelnemu vydaniu. Mal by bezat na vacsine Unixov, a nie je kompatibilny s Windowsom.

Tento skript sa snazi ulozit dany obrazok s co najmensou velkostou, teda funguje podobne ako napr. pngcrush, ale dokaze ukladat do JPG, PNG aj GIF a poradit si so stratovou kvalitou.

Takze pouzivatel moze napr. povedat ze chce obrazok s najmensou velkostou s kvalitou aspon 99% alebo s najvyssou kvalitou s vekostou najviac 50% vstupneho obrazku, alebo napr. maximalne 100kiB.
Meranie kvality zatial nie je velmi "ludske". toto by sa malo neskor zmenit. Program je taktiez zatial velmi pomaly, a rychly asi nebude nikdy, aj ked moze byt omnoho rychlejsi ako je teraz.


Pouzitie na vlastne riziko :-)

https://launchpad.net/icrush

http://launchpad.net/icrush/trunk/0.3.0/+download/imgcrush-0.3.0.tar.gz

Vyzaduje ImageMagick a Python.

Akakolvek kritika/napady/cokolvek vitana.
    • bugfix 02.09.2009 | 15:50
      kiith-sa   Návštevník
      Opravil som niektore chyby, najnovsi link je tu:
      http://launchpad.net/icrush/trunk/0.3.0/+download/imgcrush-0.3.2.tar.gz
      • download link 02.09.2009 | 23:14
        kiith-sa   Návštevník
        Kedze downloadove linky sa stale menia, tu je link na hlavnu stranku s downloadmi:
        https://launchpad.net/icrush/+download
        • Re: download link 03.09.2009 | 13:10
          Avatar Predrag Ubuntu 10.04  Používateľ
          ahoj mohol by si potom niekedy do buducna k tomu spravit aj nieake graficke rozhranie ak budes mat cas :)
          Fujitsu Siemens Amilo Pa 1510, Ati Radeon x 1100.
          • Re: download link 03.09.2009 | 14:25
            kiith-sa   Návštevník
            https://blueprints.launchpad.net/icrush/+spec/imgcrush-gui

            :-)

            Ak by sa ti chcelo, budem len rad. Konzolove prikazy ktore uz existuju by sa nemali menit, aj ked mozno neskor pribudnu dalsie, pripadne dalsie moznosti k uz existujucim.


            mail: kiithsacmp@gmail.com

    • Re: IMGCrush 03.09.2009 | 18:27
      l_barbarossa   Návštevník
      Ahoj,

      prepac mi moj skepticizmus ... mam pocit, ze nastroje na zmensovanie fotiek - aj davkove - v standardnych programoch su.
      1. nevadi - ak by, si chcel trochu pretlacit svoj produkt, tak ho skus vyvijat napr. s nautilus-actions/scripts v hlave ako rozsirenie do nautila (hoci do nautila uz take rozsirenie existuje), resp. do ineho spravcu suborov, alebo do ineho popularneho programu, ktory take nieco nema.

      Aby som ti napisal aj nieco pozitivne, tak pridanu hodnotu vidim v moznosti nastavit maximalnu velkost vysledneho suboru.

      2. ak by si vsak chcel robit nieco, co je naozaj treba, tak treba program na spravu fotiek/katalogov s moznostou zapisu keywords a editacie exif informacii do obrazkovych suborov (programy, s ktorymi som ja robil - vratane mojho oblubeneho gthumb - uzivatelske keywords ukladali do externej databazy, nie priamo do suborov - co znamena, ze pri pouziti ineho programu si mozes databazu na zaklade keywords generovat znova a to je blbe).

      3. toto uz nabuduce nepis: je taktiez zatial velmi pomaly, a rychly asi nebude nikdy, lebo aj z toho minima zaujemcov odplasis 90%. subjektivne kazdy rychlost programu preziva inac, ale asociacia "pomaly program" je rovnako neprijemna pre vsetkych.
      • Re: IMGCrush 03.09.2009 | 20:01
        kiith-sa   Návštevník
        Hlavnym ucelom tohoto programu nie je zmensenie obrazku co sa tyka rozlisenia (1024*1024 na 512*512), ale zmensenie velkosti suboru (1024 kiB na 512kiB).
        Sorry za nespravne vyjadrovanie.

        Viem ze existuju podobne programy (pngcrush, optipng, atd) ktore su pouzivane viacerymi grafickymi aplikaciami, ale pokial viem vsetky sa limituju na PNG a nevedia pracovat so stratou kvality (200 kiB JPG moze byt na stranke lepsie ako 500 kiB PNG ak sa neda rozoznat rozdiel). Taktiez si ziadny z tychto programov (teda tych, ktore ja poznam) nevie poradit s featurami ako indexovane PNG ked sa moze obrazok s menej ako 256 farbami bezstratovo ulozit s omnoho mensou velkostou ako by sa ulozil s truecolor. Toto tiez zabranuje tymto programom cielene ulozit subor s urcitou velkostou suboru.

        IMGCrush je urceny specificky na optimalizaciu obrazkov pre web, a btw exif data v zakladnom nastaveni odstranuje kedze aj to znizi velkost (aj ked sa to da vypnut).

        Pocitam s tym, ze ked niekto chce zmensit obrazky pre webstranku, urobi to raz a a trochu cakania ho nezabije. Pngcrush, optipng atd. tiez prave najrychlejsie niesu ,aj ked su rychlejsie ako moj program, co je sposobene hlavne tym ze moj program skusa viac roznych nastaveni formatov ktore podporuje (ako napr. uz spomenute indexovane ukladanie farieb)

        Planujem sice urobit GUI a mozno aj rozsirenia do niektorych programov zalozene na imgcrush, ale najprv chcem maximalne zrychlit a doladit konzolovu verziu.
        • Re: IMGCrush 04.09.2009 | 01:38
          l_barbarossa   Návštevník
          takto sa mas prezentovat,
          drzim palec
      • Re: IMGCrush 04.09.2009 | 17:27
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
        Databáza v takýchto prípadoch je nutnosťou! Dobrý nápad by ale bol dorobiť / poslať požiadavku developerom nech ukladajú informácie do obrázkov a zároveň do databázy pre rýchlu prácu s veľkým množstvom fotiek.
        • Re: IMGCrush 04.09.2009 | 21:37
          l_barbarossa   Návštevník
          db nespochybnujem - ani si neviem predstavit katalogovy program, ktory by nevytvaral nejaku databazu - len tvrdim, ze je velka vyhoda, ked sa databaza da regenerovat (v inom OS, v inom programe) na zaklade informacii obsiahnutych v suboroch.