Linux na notebooku

Sekcia: Aplikácie & Desktop 19.09.2009 | 09:50
Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
Dobrý deň. ;-) Tak vám práve píšem z môjho nového notebooku. Lenovo IdeaPad G550L T4200. Jeho cena sa pohybuje v okolí 450-470 €. Po spustení liveCD Sabayon linux 4.2 ( GNOME ) fungovalo kompletne všetko ( jedine kameru som neskúšal ). Direct rendering bolo automaticky zapnuté, bez pridávania akéhokoľvek driveru. Nainštaloval som ho teda na disk. Krásna paráda, automaticky všetko podporované. Teda na liveCD. Po nainštalovaní mám pár problémov :
  1. Žiadne wifi zariadenie neexistuje ( ifconfig / iwconfig hlásia lo a eth0 ) - neviem či mám použiť b43-fwcutter alebo ndiswrapper
  2. Ak zmačknem gombík "Turn off" na notebooku spustí sa mi dialóg "Log out of this system now?". Radšej by som bol ak by sa spustil dialóg pre vypnutie.
  3. Nefunguje mi scrollovátko na touchpade

A to už by bolo asi aj všetko. Celkom dobré nie? Že to má takú podporu. Síce tento ntb nemá čítačku kariet, kúpil som si za 10,50 € v obchode Apacer ktorá podporuje : CF , MD , SM , xD , SD , MMC , MS , MS Duo , M2 a MicroSD.

Ďakujem za odpovede na moje problémy
There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Linux na notebooku 19.09.2009 | 10:32
      Dragon   Návštevník
      Neviem, ci to ma suvis, ale podelim sa s jednym mojim postrehom pri uzivani nb Lenovo a Linuxu (pouzivam distribuciu Ubuntu).
      Zapnem pocitac, nabehne system, prihlasim sa. Stuknem vypinacom pre zapnutie wifi a bluetooth adapterov. Bluetooth myslim (uz som s tymto hral davno) nabehne, ale wifi nie. ALE: pokial tymto vypinacom stuknem este pred tym, ako nabehne system (robievam to vacsinou pocas toho, ako sa spusta Grub) tak sa krasne spusti aj wifi aj bluetooth. Pokial vypnem wifi za behu systemu, sice sa krasne vypne, ale pokial ho znova chcem zapnut za behu, bohuzial... treba restart. K tomu drobna poznamocka - kedysi som pouzival system Microsoft Windows XP Pro a ked som nainstaloval ovladace, wifina bezala uplne ok, aj ked som ju zapinal "za behu".
      Zatial som toto neriesil, lebo mi to nejak extra neprekaza - vacsinou totiz viem, na co idem pocitac vyuzivat a ci je potrebne zapinat pri starte wifi alebo nie. Ale ak by niekto mal nejaky napad, zlepsovak, ci aspon vysvetlenie, preco je tomu tak, rad sa poducim, a budem este radsej, ak by to pomohlo aj Dare_devilovi.
      • Re: Linux na notebooku 19.09.2009 | 12:18
        Avatar johnnycage Debian Testing, GNOME 2.28.2  Používateľ
        Mam presne ten isty notebook, Lenovo G550. Hned som si tam nainstaloval Debian Testing a vsetko mi ide. Bluetooth, scrolovatko na tochupade, graficka karta mi islo od pociatocnej instalacie. Wifi som rozbehal dodatocne. Najprv si zisti, aku mas presne wifi kartu prikazom:

        $lspci -vnn | grep 14e4

        Napr. ja to mam takto:

        04:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g [14e4:4315] (rev 01)

        Teba zaujima to co som vyznacil hrubym pismom. Na nete som nasiel, ze pre typ 14e4:4315 treba pouzit ovladac wl, pretoze ovladace BC43, B43legacy toto zariadenie nepodporuju. Dalej som uz len postupoval podla tohto navodu:

        http://wiki.debian.org/wl

        • Re: Linux na notebooku 19.09.2009 | 13:43
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          wifi som uz rozbehal linuxackym ovladacom cez b43-fwcutter, uz to vsetko slape, musel som vsak vymenit NetworkManager za Wicd - network manager ma nechcel prihlasit na wifi aj ked nasiel siete..

          Bluetooth som este nerozbehaval. Distribuciu menit nehodlam. :) Aj ked na druhom notase mam debian :)
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Linux na notebooku 19.09.2009 | 10:49
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      HDAPS tam beží?
      • Re: Linux na notebooku 19.09.2009 | 13:44
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Nie, naco to sluzi ?
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Linux na notebooku 19.09.2009 | 22:45
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      A ešte jedna vec, dá sa niekde nastaviť klávesová skratka pre "home" a "end" ? momentálne to mám na Fn + PgUp a Fn + PgDown .. Potreboval by som zrušiť funkciu pgup a pgdown ( kedže ich vôbec nepoužívam ) a namiesto týchto tlačidiel dať home a end.
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Linux na notebooku 21.09.2009 | 03:16
      Avatar xapoh Mint  Používateľ
      k tomu touchpadu... skusal si skrolovat dvoma prstami?

      http://www.youtube.com/watch?v=srzNZToNdss&feature=channel_page

      zda sa to neprakticke ale po case sa nato da zvyknut a mne to aktualen vyhovuje viac ako povodne skrolovanie.

      To Turn off by sa malo dat nastavit neviem ci nie v sprave napajania... (neviem to overit lebo aktualne nemam gnome) ale isto sa to da prestavit.

      S tym wifi mi to myslim davno robilo ked som ho nemal zapnuty pri starte systemu, ale spustil sa odznova aj ked ho zaspis a prebudis... teda aspon mne to tak slo :) Ako odporucali, tak skus to zapnut pri starte systemu, alebo pocas systemu ak je zapnuta zadaj prikaz "sudo ifconfig wlan0 up" popripade "sudo ifconfig wlan0 down && sudo ifconfig wlan0 up" mozno pomoze :)

      • Re: Linux na notebooku 21.09.2009 | 18:20
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Preinstaloval som znovu sabayon, teraz uz na cisto ( formatoval som / aj /home z ext4 na ext3 ) a wifi mi bezala hned po starte systemu.. :D To scrollovanie dvoma prstami mi funguje, ale pride mi to dost neprakticke :D Spravu napajana som uz vyriesil.
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people