Free pascal a grafika

Sekcia: Programovanie 15.10.2009 | 22:54
Avatar Martin Čarnogurský Fedora 15  Používateľ
Zdravim,
snazim sa prejst z Windows na Linux a vramci toho som si spojazdnil fp na Linuxe (OS mam Greenie 5.0.2j), problem je ale ze minefunguje unit graúh.tpu. normalne do programu zadam uses graph; a vypise mi error ze sa nenasla kniznica graph pozrel som sa do usr/lib/fpc/2.2.2/units/i386-linux a tam mam priecinok graph v ktorom su tieto subory:
ggigraph.o
ggigraph.ppu
graph.o
graph.ppu
libpggigraph.a
libpgraph.a
libpsdlgraph.a
package.fpc
sdlgraph.o
sdlgraph.ppu

Da sa s toho nejako spravit graph.tpu? alebo to je nieco ako graph.tpu pod windowsom ale pre Linux? a ako to mam dat do programu ked uses graph; pise chybu?

Moze byt popripadne aj nejaka ina kniznica ak mate s ktorou sa da vykreslovat podobne ako s graph, to by som aj poprosil s odkazom na nejaky tutorial kde by bol uvedeny zoznam prikazov aj s ich vysvetlenim.
Dakujem za pomoc lebo toto uz googlujem dost dlhu dobu.
..::RootLUG::..
    • Re: Free pascal a grafika 16.10.2009 | 00:16
      Avatar Frantisek Klabzuba Debian  Používateľ
      Potrebujes to na zadanie do skoly alebo pre vlastnu potrebu?
      • Re: Free pascal a grafika 16.10.2009 | 09:38
        Avatar Martin Čarnogurský Fedora 15  Používateľ
        Potrebujem to aj pre vlastnu potrebu (sice snazim sa prechadzat na pytohn a tam mam rovnaky problem s grafikou, t.j neviem ziadne jednoduche graficke prikazy a nenasiel som ani tutorial na grafiku) a potrebujem to aj do skoly (tam mi dovolia programovat len v pascale [je im jedno ci free alebo turbo]) ostatne jazyky neakceptuju a taktiez vyzaduju pouzitie takych kniznic ktore idu pod fp pod windowsom.
        ..::RootLUG::..
        • Re: Free pascal a grafika 16.10.2009 | 10:55
          Avatar Frantisek Klabzuba Debian  Používateľ
          Ak to potrebujes do skoly, niet inej cesty ako pouzit dosbox a turbopascal pretoze ziadny variant pre unit graph vo freepascale nie je 100% kompatibilny s tym od borlandu. Moznosti v FPC su tri:

          1. graph z FPC - pouziva interne kniznicu GGI, musis ho spustat AKO ROOT v konzole (nie z terminalu), maximalne nedoporucujem
          2. sdlgraph - nie je kompletna, niektore veci nefunguju moc dobre, napr. farby (http://sourceforge.net/projects/sdlgraph/)
          3. xgraph - moj port graph na Xlib, tiez nie je kompletna, je niekde na urovni sdlgraph, farby tam funguju ale zase nefunguju ine veci

          Momentalne xgraph nemam kde hostovat, mohol by si na http://code.google.com/hosting/createProject zalozit projekt xgraph a SVN repozitar, ked to spravis tak tam komitnem kod xgraph. Nechcem ten projekt tam zakladat ja lebo to moc nepouzivam. Ak mas nejake programy mozes mi ich poslat (alebo komitnut na to SVN) aspon zistim ci by fungovali, pripadne dorobit podporu toho co tam nefunguje. Inak programujem v FPC casto takze ak budes mat problem tak sa kludne ozvi, najlepsie cez toto forum (novy topic).
    • Re: Free pascal a grafika 16.10.2009 | 09:28
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Na FP je výborné IDE Lazarus, pozri na toto http://sulo.stary-gympel.sk/lazarus-kreslenie/ Pozri ako vyzerá Lazarus http://wiki.lazarus.freepascal.org/Screenshots Pokiaľ máš Ubuntu tak v zdrojoch je priamo Lazarus,
      Toto som písal pred dosť dlhým časom, neviem či ho treba ešte takto inštaľovať http://webixon.php5.sk/index.php?odkaz=/Ubuntu/Pre_programatorov/Nastroje_pre_vyvoj
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: Free pascal a grafika 16.10.2009 | 09:42
        Avatar Martin Čarnogurský Fedora 15  Používateľ
        Lazarus som si nainstaloval ako prvu vec ked som sa snazil spojazdnit fp pod Linuxom, bohuzial dost ma zaskocilo to prostredie ktore na mna vybaflo ked som ho spustil. Vobec sa v nom neviem orientovat kedze som zvyknuty na IDE prostredie z Win. Da sa ale v tom programovat klasicky pascalovsky program? lebo v skole akceptuju len zdrojak ktory ide bez problemov v fp.Ja osobne by som rad pouzival ten Lazarus len sa musim prisposobit skole (sice este radsej by sompresiel na python ale pren tiez neviem ako sa pracuje s grafikou kedze som len zaciatocnik.
        ..::RootLUG::..
        • Re: Free pascal a grafika 16.10.2009 | 14:31
          zeratul   Návštevník
          lazarus je delphi teda object pascal.
          fpc ma rozsirenie aj pre delphi

          existuje tusim aj nejaka unita graphix ale neviem kde som ju videl uz
        • Re: Free pascal a grafika 16.10.2009 | 16:19
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Šak sa pozri na názov stránky Lazarusa http://www.lazarus.freepascal.org/ čo si myslíš že to freepascal.org znamená? Je to grafická nadstavba nad FP, v najnovšej verzií menili IDE, takže by si tam mal byť viac doma, najnovšiu verziu si stiahni s ich stránok, je tam aj deb balíček., tu máš návody v slovenčine http://wiki.lazarus.freepascal.org/Lazarus_Documentation/sk
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • Re: Free pascal a grafika 17.10.2009 | 00:55
          Avatar Juro Debian, win XP  Používateľ
          v projektoch vyberies co chces projramovat, vyberies si konzolovu aplikaciu a mas to
          • Re: Free pascal a grafika 17.10.2009 | 10:52
            Avatar Martin Čarnogurský Fedora 15  Používateľ
            Ďakujem všetkým za pomoc, už sa mi podarilo spustiť knižnicu graph a ggigraph.
            ..::RootLUG::..