Akoze nastavenie systemu??? Nechapem

Sekcia: Aplikácie & Desktop 31.10.2009 | 19:35
tomino   Návštevník
Caute vsade na nete citam clanky o linuxovych distribuciach v ktorych sa jedna predbieha pred druhou.... a kazda si chvali to svoje "nastavenie systemu". Napr opensuse svoj yast, gentoo sa chvali ze sa da kompletne nastavit ale mne nieco neda.... nechapem o com to vsetci vravia ! ved si nastavim vzhlad a pridam a uberem par programov podla svojho gusta a kde je to nastavenie systemu ??? nikdy som sa k nemu nedostal. maximalne k nastaveniu nazvu domeny, hesla.... mohol by mi to niekto objasnit ako uzasne sa da nastavit napr gentoo v porovnani s ubuntu ?? ja tam nevidim ziadny rozdiel.
    • Re: Akoze nastavenie systemu??? Nechapem 31.10.2009 | 19:46
      Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
      V gentoo si mozes urcite vsetky parametre pri kompilovani programov, pripadne dat aplikovat svoje patche pred kompilovanim. Co viac by si este chcel vediet nastavovat?
      Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
      • Re: Akoze nastavenie systemu??? Nechapem 31.10.2009 | 20:13
        tomino   Návštevník
        a co vsetko sa da pri kompilacii v gentoo nastavit?
        • Re: Akoze nastavenie systemu??? Nechapem 31.10.2009 | 21:07
          qw11   Návštevník
          :) vsetko. pri kompilovani nastavujes system a programy pre konkretny hardver a teda vsetko co by mohlo spomalovat(zavadzat) mozes vypnut.
          Distribucie typu ubuntu musia byt nastavene aby isli na co najvacsom pocte roznych herdverovych kombinacii co znamena za musia mat zapnute aj funkcie ktore tvoj konkretny hardver napotrebuje a to ho moze trochu spomalovat.
    • Re: Akoze nastavenie systemu??? Nechapem 31.10.2009 | 22:16
      l_barbarossa   Návštevník
      no tak v mdv konkretne si mozes pomocou kontrolneho centra spravovat:
      - zdroje software, ich aktualizaciu, ponechavanie instalovanych balickov v cache
      - hardware, xserver, vstupne zariadenia, tlaciaren, scanner
      - sietove pripojenia, profily, proxy, vpn, zdielanie pripojenia
      - politiku overovania uzivatelov pre spustanie niektorych sluzieb, sluzby pri starte, uzivatelske konta, zalohovanie a snapshoty systemu, datum a cas, lokalizaciu, fonty, import nastaveni z windows, vystupy logov
      - zdielanie dat a pristup k zdielanym datam pomocou roznych systemov (samba, nfs, WebDav)
      - spravovat diskove oddiely
      - uroven zabezpecenia a bezpecnostny audit systemu, firewall, rodicovsku kontrolu
      - parametre bootovania a prihlasenia do grafickeho rozhrania

      podla mna je to celkom slusny zoznam vlastnosti systemu, ktore sa daju nastavit z jedneho rozhrania, pricom mozes mat zaroven prehlad, do ktorych suborov sa zapisuju zmeny

      samozrejme, mozes sa odbavovat na konfiguracii v konfig. suboroch a nasledne rucne restartovat dotknute sluzby, bohuzial niektore vlastnosti systemu su naraz konfigurovane na viacerych urovniach, co znamena zasah do viacerych konfigurakov a tam uz rucna editacia nemusi byt takou vyhrou, a navyse si vyzaduje hlbsie znalosti konkretneho systemu, ako su v nom previazane jednotlive komponenty. ako priklad uvediem napr. konfiguraciu wifi a diskov.
      Z toho, ze ty pouzivas svoj system jednoducho, resp. v jednoduchom prostredi, nevyplyva zbytocnost takychto systemovych centier.

      tvoja otazka, ze nevidis ziaden rozdiel medzi gentoo a ubuntu na systemovej urovni vyplyva z tvojej neznalosti. pre teba je GNU/Linux iba jadro, shell, njeake konzolove programy, najake zakladne sluzby a potom - na druhej strane graficke prostredie s jeho programami. Nevies asi nic o mezdivrstvach medzi tym (hal, udev, policykit, dbus a pod.)
    • Re: Akoze nastavenie systemu??? Nechapem 01.11.2009 | 00:29
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."