Win.vs.Mac.vs.Linux

Sekcia: Aplikácie & Desktop 18.12.2009 | 11:03
Avatar marian25 PCLinuxOS, Minime...LINUX  Používateľ
Včera som si v jednom nemenovanom supermarkete zalistoval do mesačníku CHIP, lebo tam bol "tvrdý test operačních systémů" a ostal som prekvapený.
Podľa nich je najlepší Win 7 pred Mac-om a posledný je Linux. Dokonca aj v teste výkonu a bezpečnosti je najlepší Win 7. Dá sa pánom z redakcie CHIPu dôverovať?
Či sa skôr jedná o skrytú reklamu dotovanú "neznámou" firmou?
    • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 18.12.2009 | 11:50
      Dragon   Návštevník
      Ja by som to tipol na to, ze redakcia CHIP-u ma nejaky kontrakt s MS. U nas v meste je jeden obchod s PC a prislusenstvom, kde ponukaju na predaj PC skladacky zostavene u nich a na internetovej stranke su pri popisoch produktov spomenute aj nejake kusy SW, ktore odporucaju zakupit spolu s ich vyrobkom. Zrejme nemusim hovorit, ze sa jedna (nielen) o Widle.
      Ale inak je to fajn obchod...
    • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 18.12.2009 | 11:51
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      windows je dobry - ak sa nastavia vsetky tie bezpecnostne "ficurky", stale sa aktualizuje a este neviem kolko veci. teda pre odbornika fajn, pre laika ktory si system nevie nastavit to zas taka velka vyhra nie je.
      • Re: Win.vs.Mtestac.vs.Linux 18.12.2009 | 12:05
        Avatar << Tomino >> Windows 7 & Arch Linux KDE  Používateľ
        myslim si ze vsetky tieto os maju svoje plus a aj minus a windows 7 urcite niej krok s5. nevravim ze je to najlepsi sytem, na bezpecnost je mozno dobry ale ked si vypnes tie blbosti ako je account control at dtak tym straca na svojej bezpecnosti. co sa tyka vykonu no je pravda ze je sviznejsi ale je pravda aj to ze je pomaly strasne a to ntfs hra proti nemu. rychlost disku je podla mna velmi chaba (copy okolo 5 MB/S a pri linuxe je to okolo 25 MB/s... a to je vidno. )jedine plus vidim ze je rozsireny a je nan robene velke mnozstvo aplikacii. mac som nemal moznost vyskusat ale urcite stoji za to ho odskusat :) a linux ma podla mna velmi dobru buducnost hlavne co sa tyka ubuntu distribucii. len, treba na tom este moc popracovat aby bol idealnyOS :).som zvedavy co pripravuju mrkvosi za dalsi windows ...
        Prečo platiť za Windows keď viac ako 90% sw ide aj na linuxe a k tomu máte extra rýchly, aktuálny systém bez vírusov, bez nutnosti defragmentácie a iných hávedí :)
      • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 19.12.2009 | 11:37
        Dragon   Návštevník
        V tom, ze Win je dobry - to mas pravdu. Ale zeby sa dalo hovorit o najvykonnejsom a najbezpecnejsom OS? Je to smiesne...
        • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 19.12.2009 | 14:32
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          najvykonnejsi - velmi sporne

          najbezpecnejsi - to je vzdy ten, na ktorom sa kazdy napracuje. ak sa na windows dlhe hodiny vsetko nastavuje, nainstaluju sa rozne bezpecnostne riesenia, nastavia sa vsetky prava, firewally a neviem ake dobroty - tak je fajn. ak sa to iste urobi aj na macu ci na linuxe...

          predstav si situaciu:

          100 virusov sa chce dostat do windows pocitaca. 10 sa ich dostane a 8 sa spusti
          100 virusov sa chce dostat do linux pocitaca. 20 sa ich dostane a jeden sa spusti

          ktory je teda bezpecnejsi?
          • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 19.12.2009 | 14:54
            Dragon   Návštevník
            Pri tejto situacii je odpoved jasna.
            Ale IMHO nie je bezpecny OS ako bezpecny OS. Ja si nainstalujem povedzme Ubuntu na jeden a Win7 na druhy PC. Nic nenastavujem, nestahujem ziadne bezpecnostne utility a programy. Toto je uz o inom, pretoze Linux je v tomto pripade bezpecnejsi ako Windows. Mozno, ze by som dosiahol Win na uroven Linuxu, ale chcelo by to nejake tie znalosti, nejaky ten cas a namahu. Ale to bezny uzivatelia nevynakladaju, cize Win bezny user ma nezabezpeceny PC, pricom Linux bezny user ma PC uz zabezpeceny.
            A nehovorim o tom, ze pri Win je prosto nutna nejaka ta aplikacia rezidentne beziaca na pozadi na odchytavania kadejakej havede, pricom to castokrat byva aplikacia od ineho vyrobcu, cize je mozne potom hovorit ako o cisto operacnom systeme vyprodukovanom firmou MS?
          • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 10:19
            prv1   Návštevník
            100 virusov sa chce dostat do windows pocitaca. 10 sa ich dostane a 8 sa spusti
            100 virusov sa chce dostat do linux pocitaca. 20 sa ich dostane a jeden sa spusti

            ktory je teda bezpecnejsi?

            si ZABIL!
            • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 11:42
              Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
              si ZABIL!
              ... povedal Rytmus Zitnemu ...
            • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 23.12.2009 | 23:44
              Dragon   Návštevník
              Asi celkom nechapem, co je na tom?
      • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 09.01.2010 | 20:30
        Avatar Henrich Proksa QNX, Greenie, WinXPpro  Používateľ
        jj, úplne súhlas. Ak si naozaj dobre nastavím Widloša (napr. gpedit.msc) a mám všetky bezpečnostné záplaty, dovolím si surfovať po internete kľudne aj bez antiviráku. V živote mi iba pár krát XP padlo a aj to z dôvodu zlyhania ovládača alebo HW. Linux jak by smäd. Ale nedovolil by som si nikdy tvrdiť že je Win bezpečnejší ako Linux a tobôž nie Unix. Priblížiť sa môže ale vyrovnať ťažko a prekonať asi v dohľadnej dobe určite nie. A výkon? Záleží na distribúcii Linuxu, konfigurácii HW, nastavený OS, takže toto považujem za veľmi diskutabilné. Podľa mojích skúseností sa to značne líši, ako som už písal, závisí to ne veľa faktoroch...
        A už ma unavuje furt porovnávanie Windows a Linux, ako je známe každý systém je primárne určený pre inú kategóriu užívateľov. Už som to na tomto portáli dávnejšie rozoberal omnoho stručnejšie a nemám chuť sa znova opakovať. Nech si každý nainštaluje to, čomu rozumie a vie si spravovať a každý bude spokojný. Tomu čomu nerozumie, nech si nehá poradiť / pomôcť od skúsenejšieho. Jediné čo ozaj odsudzujem je len nadávať na niečo a ani pritom nepoznať poriadne systém. Opakujem, nejestvuje dokonalý OS, keby tu taký bol, máme ho všetci a práca výpočtárov ako taká by sa hodne zjednodušila / odbremenila.
        Toť vsjo...
    • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 18.12.2009 | 13:09
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Nie, všetko je inak. Dôveruj len tomu, čo si sám vyskúšaš (myslím OS na PC). Nikdy nepotrebuješ prostredníka na to, aby si zistil, čo je lepšie alebo horšie a v čom. Ak je to sprostredkovaná informácia, je to skoro vždy mačkopes.

      :-)
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 18.12.2009 | 17:44
      Avatar Dušan Ďurech Debian Lenny 5.0  Používateľ
      Mysli, ze sa o tom clanku v Chipe pisal blog na abcLinuxu.cz
      • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 18.12.2009 | 20:15
        Avatar Oliver Roch Ubuntu, Debian, Elive, XP  Používateľ
        myslim ze chip ma kontakty s ms pretoze win 7 urcite nie je najbezpecnejsi nevravim ze je zly je to super system aj ked som na nom robil len fakt malo ale mne omnoho viac vyhovuje linux a co sa tyka macu tak na tom som nerobil ale pocujem nan iba samu chvalu takze tiez urcite nie je zly
        • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 18.12.2009 | 21:36
          Peter2   Návštevník
          Mna by ale desne zaujmalo, na akom HW testovali ten Mac OS X, resp. ci win 7 a Kubuntu testovali na Apple hw, lebo ak to testovali na roznych PC tak potom je test neobjektivny a mohli naozaj vychadzat rozdielne vysledky v neprospech Kubuntu ak ho testovali na PC so slabsim vykonom. Aj tak sa mi vysledky testu nepacia, ten pomaly Firefox a video by som bral, v tom Linux zaostava, hlavne ten Fx ked je tuneny na rychlost hlavne pre win. Ale to pomale kopirovanie to je podla mna blbost, NTFS je na taketo veci dost pomale aj oproti ext4 ktore pri teste asi museli mat. A ten boot, to sa mi tiez zda na Kubuntu nejaky pomaly v porovnani s win7. A este k tym prehladavacom, ak by mali byt naozaj objektivny tak by porovnavali nativne prehladavace na danom OS, cize na win IE, na Mac Safari, na Kubuntu Fx. Myslim ze by vyslo asi hlavne v prospech Safary, a Fx by mohlo predbehnut IE 8.
          • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 19.12.2009 | 13:41
            Avatar Gabo Kohel lubuntu  Používateľ
            Ja si myslim že to Kubuntu stoji za milú jarmilu mali skusiť niečo ine ak chceli KDE je tu kopa iných distier nebudem menovať ja osobne oblubujem Gnome ale ked som skusal PcLinuxOs alebo Kubuntu tak Pcčko šlo omnoho rýchlejšie aj Fedora a Suse takže neviem prečo prve Kubuntu asi chceli istého porazeného ! na to celé môžem dať iba bobek :)
            • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 19.12.2009 | 14:44
              Avatar marian25 PCLinuxOS, Minime...LINUX  Používateľ
              Veď práve. Keď už, tak mali skúšať najpoužívanejšie systémy a to Win, Mac a z Linuxu Ubuntu a nie Kubuntu.
              • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 19.12.2009 | 14:55
                Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
                Ale veď chápete...??? Oni tam naschval nedali Ubuntu. Oni veľmi dobre vedia že je to najrozširenejšia distribucia a nedali ju tam preto lebo by na tom Mrkvo$oft aj z jablkom vyšli zle.
                Ktosi dostal čosi do vačku tak preto je Win teraz ten naj. A každý čo má všetkých päť pokope a tak sa môže len zasmiať nad tým článkom ich úbohym :D.

                Ale mne je do smiechu už dlho a tento članok ma rozosmial a potešil ešte viac. Teraz je ešte jasnejšie vidieť ze Mrkvo$oft má obrovkú konkurenciu ktorá je dokonca zadarmo a dostal z nej strach. "topiaci sa aj smaky chytá". Preto teraz všade tisnú takéto somariny a bludy :D ...to je pravda. Ale ich osud je spečatený už dávno :)
                http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
                • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 19.12.2009 | 19:36
                  skywaker   Návštevník
                  ako sa v jednej pesnicke spieva "mna nepresvedci nikto ze zivot chuti ako tanec"
                  ja mozem povedat ze po dlhorocnej skusenosti s windowsami (aj ked teraz mam WinXp koli tomu ze uzivatelsky je prijemny) mozem povedat ze ak niekto povie ze Windows je bezpecny OS tak si zaklopkam na celo a pomyslim si ze ci tomu clovekovi nahodou nie je pod vplyvom alkoholu alebo tak... nic v zlom... nechcem zhadzovat windows ale je to po bezpecnostnej stranke SHIT... isteho casu som pouzival fireval co je vo windows potom som koli istym veciam zacal pouzivat specialne riesenia ale tie len spomaluju system na rozdiel od linuxu kde bezpecnost je riesena na urovni filesystemu a jadra. takze nech mi nikto nevravi ze styl unix systemov je menej bezpecny nej windows.... !!! dalsia vec v com windows vedie je uzivatelske rozhranie.... linuxaci vymyslaju pi.... ako kde4 a gnome3 .. niekedy rozmyslam ci ty mvyvojarom GUI v linuxe fakt nehrabe alebo čo použivaju na extazu dal by som si aj ja z toho :) ked som zacinal s linuxom tak vsetko bolo normalnejsie.. Mac os je dost pomaly ale je uzivatelsky ok ale o tom sa presvedcim neskor na vlastnej kozi..
                  • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 19.12.2009 | 20:51
                    Avatar Oliver Roch Ubuntu, Debian, Elive, XP  Používateľ
                    mohli miesto kubuntu otestovat debian
                  • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 20.12.2009 | 19:08
                    Avatar marian25 PCLinuxOS, Minime...LINUX  Používateľ
                    Niekoľko rokov dozadu, keď som ešte odoberal tento mesačník tam bol podobný test s Win XP vs Linux a určite sa pamätám, že v tom teste XP vyšlo v bezpečnosti lepšie ako Linux. Vtedy som o Linuxe viacmenej len počul, že je bezpečnejší ako Windows aj keď má menšiu hardwarowú podporu a preto som sa len čudoval ako je to možné, že v teste vyšiel Windows XP lepšie. Normálne ma to zmiatlo. Normálne som mal dobrý pocit, že mám najlepší systém čo čo sa týka bezpečnosti. Ale teraz už viem, že niekedy je pravda úplne inak ako to človeku natlačia do hlavy...
                  • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 22.12.2009 | 17:20
                    Meno:   Návštevník
                    dokial mas tu blbost ze MacOS X je pomaly ? podla mojich skusenosti je na GUI daleko sviznejsi ako vacsina( snad aj vsetky pouzitelne - vyjmajuc specialne 'light' verzie s velmi obmedzenym pouzitim ) a rozhodne sviznejsie ako jehoVista( s W7 skusenosti nemam - ale kolegovia widlaci si ho pochvaluju, co ale nie je zrovna velmi smerodajne od cloveka ktory okrem Widli nema s inymi systemami skusenosti hoci je ITak... ).
                    mozno si iba videl MacOS X niekde z rychlika na nejakom starom hw - zrejme aj nejaku starsiu verziu, ale je imho fakt ze MacOS X je prvotriedny OS co sa GUI OS tyka( aspon tych co sa do uzivatelskej sfery tlacia, tj linux, widle, mac os x )... a co sa tyka mobile devices tak ja osobne nedam na apple dopustit( iPod Touch RULEZ :-D )
                    • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 22.12.2009 | 20:29
                      l_barbarossa   Návštevník
                      sice sa mi MacOS X (Leopard) mi v mnohych ohladoch paci, ale bohuzial pomalostou sa mu na obdobnom hw vyrovna len vista spomalovana oem srackami a av. Aj pomale Ubuntu (8.04 -> 9.04) mi pride o poznanie rychlejsie.

                      zrejme ma na reziu tychto systemov velky vplyv presmeruvanie vsetkych tych (pred klikacom skrytych) errorrov do /dev/null

                      kebyze si mam vybrat jediny definitivny systen z tychto troch ... fakt neviem ... vsetko je to meta-hruza a grand blamage
                      • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 23.12.2009 | 18:59
                        Meno:   Návštevník
                        a na akom hw si to akoze testoval ? videl si niekedy Visty v 'akcii' ? ja mam visty ako firemny notebook( bohuzial ), a hoci ho pouzivam iba na to aby som sa preklikol do aplikacie ktoru pouzivam na pracu a spustenia outlooku je to dost nepouzitelny system - minimalne start do 'pouzitelneho' stavu trva dobrych 15 minut( potom sa to uz ako-tak da pouzivat, ale na to ze ma nb 2giga ram je to na zamyslenie ).
                        s mac os x som doteraz nejake problemy s vykonom nepostrehol( aspon nic co by ma vyslovene obmedzovalo ), co sa o Vistach a ani o Ubuntu( ktore nastastie nepouzivam, ale stacilo mi ked som ho videl tak cca rok dozadu a vykon bol mizerny, dnes neviem posudit ci sa to zlepsilo - nemam uz len z principu ten system rad )...
                        na zaklade tvojho prispevku som si este schvalne skusal posurfovat ci niekto mal problemy s mac os x leopard a nic take som nenasiel( skor som nasiel ze bol povazovany na svoju dobu za najsviznejsi gui os )...
    • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 19.12.2009 | 21:39
      Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
      skvele...

      a opat sa porovnava neporovnatelne, ale aspon to robia "odbornici"

      realita a testy su vzdy diametralne odlisne, vzdy to tak bolo a vzdy to tak bude...
      nastastie kazdemu vyhovuje nieco ine a este vacsie stastie je skutocnost, ze si moze vybrat, v kazdom pripade je treba si uvedomit zakladne fakty, 99% ludi pozna pocitac vdaka Windowsu, takze vsetko co sa objavi na IT scene sa pripisuje MS, fakt je, ze 99% ludi, ktori ste tu na fore a celkom na svete ste nejak museli fungovat na Win platforme, pretoze ak by ste odjakziva uzivali Apple, tak nepouzivate iny OS a ak ano, tak si zo zvedavosti nainstalujete nejaku distribuciu Linuxu, aby ste boli informovani s Windowsom som sa stretol niekedy okolo roku 2004, tam boli XP, ak si pamatam...

      je pre mna vtipne sledovat tento odveky boj o to, co je lepsie, ja len z rypavosti napisem, ved ani vy, uzivatelia Linuxu sa neviete zhodnut na tom, ktora verzia linuxu je ta naj, pretoze kazda vyhovuje inej skupine ludi a otazky bezpecnosti su o to vtipnejsie, ked si uvedomite, ze Win je bezpecny vtedy, ked je odpojeny ethernet = nema pristup na siet a ak ma, tak treba vsetko zakazat, ale to sa zas s nim nebude dat pracovat, MS proste nikdy nevymysleli vysoku bezpecnost a slobodnu komunikaciu s okolim a dalsia vec, ktora hra Win do karat je skutocnost, ze ten OS je dost neprehladny, teda ak s nim nie ste v priamom kazdodennom spojeni
      • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 20.12.2009 | 12:26
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
        neodpustim si rypnut
        predpokladam ze 99% z nas sa zhodne ktory linux je najlepsi (predsa ten najnovsi, momentalne 2.6.32.2 podla http://kernel.org/ )

        o naj distribucii je uz o dost vacsia polemika

        BTW - nic v zlom, len som chcel podotkunt rozdiel medzi linuxom a distribuciou, inak s tebou v podstate suhlasim
        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 20.12.2009 | 12:48
          Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
          dakujem za poopravenie, linux terminologia je pre mna nova vec, nevyznam sa...

          treba nastudovat, aby som nabuduce napisal spravne
    • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 20.12.2009 | 19:19
      WlaSaTy   Návštevník
      Pozri sa,
      Na svete existujú časopisy ako Fiškál, Bosorka, UFO Magazín už skrachoval. Tak prečo sa zamýšľaš nad článkom z Nemeckého Chip-u? Ich kvalita je porovnateľná.
      • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 24.12.2009 | 18:06
        :)   Návštevník
        tak toto sa mi velmoi paci +100 :DD
    • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 20.12.2009 | 23:27
      Joe5   Návštevník
      Ako vždy vznikla tu debata ktorý systém je lepší ....
      Podla mňa tieto úvahy jedno ducho nemajú zmysel, každý užívateľ si má svoj vkus, 100 ľudí 100 chutí , ja som už mal možnosť odskúšať veľmi veľa OS (Mac-Win-Unix-...) každý má svoje plus aj mínus, mne vyhovuje dualboot 7 a ubuntu.
      • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 20.12.2009 | 23:35
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        dualboot je podla mna vyborna vec. co jeden system nema, to ma druhy. kto chce vsetky vyhody windows a linux ci inu kombinaciu, ten si moze nainstalovat viac systemov. no a kedze su v sucasnosti obrovske disky tak s tym nie je problem :)
        • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 00:16
          Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
          dualboot moze byt skvela vec, ale stale mi ostava otazka, preco mat dva systemy???
          straca to pre mna zmysel...
          mam rad, ked nemusim riesit kazdu situaciu v inom OS, skus prosim napisat, v com je dobre mat dva OS alebo iny, lubovolny pocet...
          • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 01:20
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            tak samozrejme bolo by lepsie mat jeden a v tom vsetko pozadovane, no niekedy to tak jednoducho nejde :)

            osobne mam na hry windows a na internet linux. aj ked je pravda, ze aj cez win sem tam skocim na internet (a aktualne mi pise avast stale dake hlupe hlasky na ktore z linuxu nie som zvyknuty) a oblubena hra je multiplatformova :)
            • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 08:51
              Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
              a nie je jednoduchsie mat jeden OS, kde robim vsetko a ak chcem hry, tak si kupim hernu konzolu???
              pretoze z vacsej casti ludia pouzivaju dualboot prave na hry...
              • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 12:01
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                nemam ten pocit, ze by bola herna konzola lepsia ako pc. co asi suvisi aj s tym, ze hernu konzolu nevlastnim. ak ale chcem hrat nejaku hru a chcem si ju nejako upravit, chcem popri hrani stahovat nieco z internetu...

                ake vlastnosti maju sucasne konzole? pametam si staru playstation 1 ci rozne podivnosti na kazety, no aka je sucasnost tak to netusim. co obsahuju nove konzoly ako xbox ci ps3?
                • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 13:58
                  skywaker   Návštevník
                  Takze dnesne konzoly su technologicke zazraky.. jasne ze si nekupis konzolu na kancelarske veci alebo programovanie.. to konzola nedokaze.. ale na multimedia, hudbu, filmy a hlavne hry a tiez aj niektore internetove funkcie je konzola v pomere cena vykon lepsia nez PC.. napr. Xbox bol vyrobeny v roku 2006 jasne ze od vtedy vysly revize kedze microsoft popracoval na xboxe lebo tie prve verzie sa prehrievali ale co chcem povedat je ze 4 rocna konzola za 250eur zvlada take hry ako tvoj PC kde len grafika stoji 250eur nie to cely komp? chapes! dalsia veci xbox je dost omedzeny tusim ma problemy precitat NTFS particiu ak mas usb disk teda microSROT... ale PS3 su fakt multifunkcne zariadenia. Na druhej strane pri konzolach nejde len o vykon ale aj o hratelnost. napr. take Wii od Nintenda je hardverovo slabe.. (ja som mal len Gamecube) a Wii je len 1,5x rychlejsie ale hratelnost je super... a tiez zaraz microsoft tak do 2 rokov sa bude predavat projekt Natal co je ovladanie ako z Scifi filmov.... ja osobne som chcel konzolku ale uz riesim z bazaru Apple Mac takze ..... mozno napisem recenziu na maca.
                  • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 14:10
                    prv1   Návštevník
                    Takze dnesne konzoly su technologicke zazraky.. jasne ze si nekupis konzolu na kancelarske veci alebo programovanie.. to konzola nedokaze..
                    akoze nedokaze? ps3 je cell platforma kde mozes mat linux aj 'game os' a prepinat si medzitym (ja to tak mam napriklad) a mozes to kludne pouzivat aj ako desktop na programovanie alebo kancelarske veci... len to bude mat asi vacsiu spotrebu trosku (nemeral som).Akurat do tej novej slim ps3 sa uz oficialne neda dat linux.

                    http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_on_the_PlayStation_3
                    • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 14:46
                      skywaker   Návštevník
                      vsak hej.. s mojho zapisku som naznacil ze ps3 ma vecsie moznosti ako xbox... ale na novej ps3slim uz si asik linux nenahodis.. neviem az tak vyvoj nesledujem. ale ps3 je riadna vecička.
                      • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 15:40
                        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                        zaujimava diskusia :) btw grafiku mam nvidia 7300 a na vsetky hry co hravam uplne postacuje :)
                        • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 15:45
                          skywaker   Návštevník
                          stano nebud smiesny... ale neodsudzujem ta lebo kebyze som nepresiel touto skusenostou na vlastnej kozi... skus si spustit na nvidii 7300 nejaku poriadnu hru na plne detaily na 1440x900 .. ja mam integrovanu HD4200 co asik bude na urovni normalne nv7300 a napr. Avatar mi na nizkych detailoch seka.. jednoducho hry si zahras ale skus niekde u kamarata zahrat nejaku hru na plne detaily a v HD kvalite tak uvidis ten rozdiel v zazitku. o tom su prave herne konzoly.. a este nieco herne konzoly su lacne lebo su dotovane.. ale zase hry su drahsie
                          • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 16:15
                            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                            tak jasne ze som nasiel hru ktora funguje bez sklbania len ked dam 800x600 a aliasingy poslem kade lahsie. nie som vsak na nove hry a vzdy som si viac cenil daky ten pribeh ako grafiku... asi preto je mojou oblubenou hrou battle for wesnoth :)
                          • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 16:46
                            prv1   Návštevník
                            a este nieco herne konzoly su lacne lebo su dotovane.. mozes vediet odkial mas informaciu ze konzoly su 'dotovane' ?
                            • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 18:34
                              Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
                              verejne tajomstvo.

                              vyrobcovia predavaju konzoly pod naklady a zisk maju z licencii na hry (vyrobca hry plati vyrobcovi konzoly za kazdu predanu hru na konzolu)
                              • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 22.12.2009 | 12:16
                                skywaker   Návštevník
                                presne tak....
                            • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 21.12.2009 | 19:19
                              Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                              Sony (aj xBOX), mimochodom, používajú v podsystémoch cell technológiu IBM a IBM procesory jadra PowerPC. A to je hold základný stavebný prvok pre superpočítačový nód. Podľa Sony Inc. sú ceny PS umelo nižšie, preto aby sa PS masovo predávala, tým je myslená tá dotácia .....


                              Citát zo zdroja:

                              Sony explained their decision on the Playstation 2 developer forum, in a post that has since been removed:

                              "The reasons are simple: The PS3 Slim is a major cost reduction involving many changes to hardware components in the PS3 design. In order to offer the OtherOS install, SCE would need to continue to maintain the OtherOS hypervisor drivers for any significant hardware changes--this costs SCE. One of our key objectives with the new model is to pass on cost savings to the consumer with a lower retail price. Unfortunately in this case the cost of OtherOS install did not fit with the wider objective to offer a lower cost PS3."

                              Of course, I am sure there are other organizations who would be happy to step up and help maintain the hypervisor, especially Fixstar, makers of Yellow Dog Linux and sellers of pre-loaded Yellow Dog PS3 devices in single-, eight-, and 32-node clusters.

                              Unfortunately, the economics are far more complex. It's no secret that Sony loses money on every PS3 it sells, counting on game sales to make up for the loss in revenue. Academic institutions using PS3s for clusters aren't likely to buy copies of Batman: Arkham Asylum or tomorrow's release of Guitar Hero 5.

                              So, even if someone were to step up and take care of the hypervisor support issue, there's still the matter of making up for Sony's lost revenue per PS3 unit.

                              It has been confirmed that Sony has no plans to remove the "Install Other OS" feature on current PS3 models, so there's no immediate danger. It's only a matter of time for obsolesce to creep in as existing PS3s fade out while PS3 Slims pervade. Hopefully, all those tinkerers out there will figure out a way to run Linux on these new PS3s, so low-cost supercomputing can continue unabated.
                              G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 24.12.2009 | 08:40
        Slavo   Návštevník
        dualboot je blbost, ked (bohuzial) musim pouzivat program pod win (modelovanie) tak mi pride nelogicke sa prepinat do linuxu koli pisaniu tech. spravy a omacok okolo toho ked OO mozem nainstalovat do win, to iste s internetom, filmom, hudbou, pride mi nelogicke len koli zabave nainstalovat lin. a prepinat sa ked pracovat musim pod win.

        bohuzial zatial sa stale neuspesne pokusam rozbehat vsetko pod lin i ked to zatial nevzdavam :)
        • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 24.12.2009 | 10:14
          Meno:   Návštevník
          tiez by som to tak nejak videl... dolezite su aplikacie ktore clovek pouziva a nie os. os je iba rozhranie medzi hw a aplikacnym sw. ked na linuxe( snad zatial ) nie su potrebne aplikacie ktore dany clovek pouziva na pracu, naco sa zbytocne 'tyrat' snahou o jeho pouzivanie.
          ja napr. pouzivam linux uz peknych par rokov a win prakticky nemam( mam iba na pracovnom pocitaci - ten ale pouzivam iba v praci ). kedze potrebujem vo volnom case iba otvorit web browser, pozriet porno a max nejake fotky a mail, tak linux je na 100% jasna volba. hlavne sa clovek nemusi obavat pri dodrzani zakladnych pravidiel ziadnych havedi a nemusi riesit 'kam klikne'. a hlavne je to deterministicky a priehladny system( na rozdiel od win - aspon ja mam problem pochopit ako je mozne ze po pol roku sa visty spomalili na polovicu hoci som v nej spustal stale tu istu aplikaciu a nic nove neinstaloval :-/ ).
    • Re: Win.vs.Mac.vs.Linux 23.12.2009 | 20:39
      Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
      Zhodou okolnosti som zaregistroval, ze v tom magazine mal byt taky test a aj ma to zaujalo, ale viac som sa k tomu nevracal.
      No a teraz ten vysledok je fakt zaujimavy - a este taky clanok, ktory za vela nestoji, dost propagovali ako temu toho cisla...
      Pozrel som si vdaka tomu postu z abclinuxu.cz, ktory sem niekto hodil, co a ako hodnotili...zavadzaju citatelov...skoda...