Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem

Sekcia: Hardware a Drivery 14.01.2010 | 00:03
Hank   Návštevník
zdravim vas.
mam grafiku radeon x1950 a pouzivam ubuntu 9.10. driver grafiky je defaultovy z distribucie, tj. po zadani glxinfo vypise okrem ineho toto:
OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 (RV560 7288) 20090101 AGP 4x x86/MMX+/3DNow!+/SSE TCL
vtedy vsetko funguje ako sa patri, benchmark glxgears dava cca 20 000 frames per 5 s.
ale obcas sa stane, ze miesto Mesa DRI R300 je len nejaky iny Mesa render, a potom ide vsetko strasne pomaly - teda grafika v aplikaciach. o com svedci aj glxgears cca 600 frames per 5 s.
da sa nejako natrvalo zbavit toho "zleho" OpenGL renderer string?
aj som vytvoril xorg.conf file podla navodu na nejakom serveri a tam je ako driver Radeon. ale stale to sem-tam prepne asi vdaka tomu, ze ubuntu 9.10 si vraj samo voli render. obcas asi blbo... potom neostava nic ine ako restart a dufat, ze sa to prepne spravne. ale potom si pripadam ako u Billa Gatesa, kde po kazdej somarine treba restartovat system... a to v linuxe predsa nechcem... na to som presiel doma na linux.
poradte ako sa zbavit toho zleho Mesa. lebo FGLRX driver pre moju kartu uz AMD pre tuto distribuciu linuxu nepodporuje... asi treba kazdy polrok menit grafiku, aby som mohol robit v openoffice a brusit po internete a ujkovia z AMD sa vozit na jachtach...
    • Re: Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem 14.01.2010 | 08:31
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Ako prvé by som premenoval xorg.conf na xorg14012010.conf a reštartoval.
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem 14.01.2010 | 10:49
        Hank   Návštevník
        a premenovat ktory subor? teda presnejsie povedane premenovat ho vtedy, ked je zvoleny dobry rendering alebo ked je zvoleny ten zly rendering?
        v tom ktory sa vytvoril, je ako driver zvoleny Radeon, t.j. ten dobry Rendering...
        • Re: Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem 14.01.2010 | 22:59
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Ja už ATInu nemám, ale pri NVidii je najlepšie premenovať(vymazať) //etc/X11/xorg.conf, nech si ho driver vytvorí na novo, každý zásah do neho spravidla situáciu len zhoršuje.
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • Re: Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem 16.01.2010 | 15:51
            Hank   Návštevník
            ok. zatial to bezi v pohode. a ked bude strajkovat, tak dam restart este som kukal do xorg.conf a su tam rozne nastavenia pre radeon driver. tak postudujem a hadam pomoze. je skoda, ze system nenecha moznost uzivatelovi zvolit si mod a driver aky pozaduje uzivatel. trocha krok spat od filozofie linuxu. nevadi.
            • Re: Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem 16.01.2010 | 16:18
              WlaSaTy   Návštevník
              Prave v tom konfiguracnom subore si vyberas ktory ovladac grafickej karty sa ma pouzti a s akymi parametrami. To je filozofiou aj Linuxu a tak umozno system aby si uzivatel vybral ci chce upravit standardnu konfiguraciu.
              • Re: Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem 16.01.2010 | 23:02
                Hank   Návštevník
                ok. teraz mi prvy krat po zapnuti PC nabehol zasa system, v xorg.conf je driver Radeon a ako render bol Mesa software a nie ten "dobry vyssie uvedeny". po Restarte sa v xorg.conf nic nezmenilo a render je Mesa, ale nie software rendering a vsetko ide dobre. som z toho jelen. idem patrat na stranku Xorg ohladne nastavenia tohto driveru, bo ma dost moznosti nastavenia. nieco ako vynutenie DRI alebo HW renderingu. vsak uvidim. serie ma len to, ze bez zasahu do nicoho sa to obcas prepne bez mojho vedomia. alebo to moze sposobit spustenie nejakej aplikacie? netusim. mal som podozrenie na Thunderbird, lebo ide akosi podozrivo pomaly jeho graficke prostredie. predtym som mal Kubuntu 8.04, a tam co bolo v xorg.conf nastavene, to bolo stale platne. tak asi to s tym xorg.conf uplne koser nebude a zije to svojim zivotom. ale aspon sa mam cim zaoberat :)
                • Re: Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem 16.01.2010 | 23:18
                  WlaSaTy   Návštevník
                  Moment. Ty mas Ubuntu 9.10 v ktorom sa sam vytvara konfigurak xwindows?

                  To mi nesedi. Ked som mal Ubuntu 9.10, tak malo autodetekciu a tak si nepotrebovalo vytvarat ziaden konfigurak pre xwindows.

                  PS.: ak chces pouzit neslobodne ovladace, tak si pregeneruj ten konfigurak cez aticonfig a prestan spustat dpkg na rekonfiguraciu xwindows.
                  • Re: Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem 16.01.2010 | 23:48
                    Hank   Návštevník
                    ten xorg.conf som si vytvoril podla postupu na jednej stranke. a teraz som sa dopatral na ubuntu wiki, ze v xorg.conf ma byt miesto oznaceniu driveru "radeon" len "ati" a system sa potom pokusi nahrat radeon driver. tak som to upravil a zatial to ide. ten xorg.conf som vytvaral preto, lebo som si myslel, ze tym zabranim tomu meneniu renderingu - teda chcel som riesit problem so software renderingom, ktory je pomaly. a asi sa to da. viem, ze ubuntu 9.10 si to moze volit samo a netreba tento subor. a neslobodne ovladace pre moju kartu Radeon X1950 su posledne 9.3 a tie uz Ubuntu 9.10 vraj nepodporuje... to som niekde vycital na nejakej Wiki stranke, cize na klasicky postup cez aticonfig mozem zabudnut. idem testovat ten zmeneny xorg.conf a dam vediet ci je to uspesny pokus.
                    • Re: Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem 17.01.2010 | 00:16
                      WlaSaTy   Návštevník
                      Pokial je tvojou volbou pouzit open source ovladace, tak preco nie. Ale odporucil by som skontrolovat ci mas korektne zadefinovane v sekcii DRI zekto moze pouzivat 3d.
                      • Re: Ubuntu 9.10 Mesa rendering problem 17.01.2010 | 14:24
                        Hank   Návštevník
                        zatial to fachci s tym ati uvedenym v xorg.conf. tak sa snad zadarilo vyriesit problem. skratka rozbehat grafiku pod linuxom je obcas zabava :).
                        vies, inu volbu jak open source nemam, ako som uz vyssie napisal, AMD uz tuto kartu v poslednych proprietarnych driveroch ukoncila a posledny driver, v ktorom je zahrnuta tato karta, uz zasa nie je podporovany v Ubuntu 9.10 - ten driver je z minuleho roku z marca. skusal som aj open source driver radeonhd, ale to nenabehli vobec X... tak sa vlastne mozem tesit, ze mi to ide :).