Solarny panel

Sekcia: Hardware a Drivery 24.01.2010 | 18:13
Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
Dobry chlapci.

Nakolko sa v poslednej dobe zacinam zaujimat o ekologicke riesenia, napadlo ma ako sa naucit pajkovat a zaroven si urobit nieco uzitocne. Chcel by som mini LED lampicku napojenu na solarny panel.. Cez den by sa nahrievala a teraz v zime by mala vydrzat svietit tak od tej 5tej do 12tej - tj. 7 hodin. Vobec nechcem nic velke, staci mi male svetielko ktore mi trosku osvetli pracovny stol, popr. tak aby sa od stolu odrazalo svetlo a trosku svietilo na izbu. Myslite si ze to je mozne?

Vdaka
There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Solarny panel 24.01.2010 | 19:08
      Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
      Podľa mňa to je možné a veľmi jednoduché. Cez deň dobíjaš baterky a cez noc (počas svietenia) ich vybíjaš. Stačia nejaké 3-4 dobíjateľné baterky, solárny panel, ktorý ich bude dobíjať a 2 regúlacie. Jedna bude dobíjať baterky a druhá bude riadiť LED diódu.
      Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
      • Re: Solarny panel 24.01.2010 | 19:30
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Dokopy som za cely moj zivot drzal v rukach dve LED diody - a aj tie prepiekol, pretoze som ich napajal priliz dlho na USB 2.0 . :) Velmi jednoduche pre mna v tomto ohlade nie je nic :D - Som PHPckar :)

        Nevedel by si mi napisat, co ku tomu vsetko budem potrebovat ( napr. aj take veci ako mikropajku, a pod.. :D ). Popr. dat velmi jednoduche navody ako uvod do problematiky? Napr nieco na styl "ako si napajkovat prvu led diodu a pripojit ju na baterku" a pod..

        Vdaka
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: Solarny panel 24.01.2010 | 19:54
          Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
          Nie ja si nerobim reklamu na svoju stranku cez linuxos.sk :) http://lukas.cerro.sk/351/aky-rezistor-na-led-diodu
          Skus si to preštudovať.

          Postup je asi takýto : Podľa počtu a spotreby LED diód určíš minimálnu kapacitu batérií. Podľa kapacity určís približný nabíjací prúd bateriek a podľa neho určíš výkon solárneho panela. Potom už len tie regulácie. Tie nie sú moc zložité zapojenia (Ja viem, pre mňa je to jednoduché).

          Byť tebou, kúpil by som si jedno kontaktné pole a začal robiť pokusy. http://www.gme.sk/sk/index.php?product=661-183
          Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
          • Re: Solarny panel 24.01.2010 | 21:17
            Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
            Na tvojej stranke som uz bol pred tym nez si mi o nej napisal ;) Vdaka velmi pekne za ochotu pomoct. Teraz to asi spociva uz iba na mne a na samovyucbe.
            There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
          • Re: Solarny panel 03.02.2011 | 20:26
            Avatar default Debian  Používateľ
            huraaaa diky, moc, :) nevedel som jak sa vola ta biela vec, kontaktne pole,a moc som si to chcel kupit, este dobnre ze som sa sem kukol
            R.K
        • Re: Solarny panel 03.02.2011 | 20:20
          Ewolpro   Návštevník
          V sucastnosti dostat solarne nabijacky ... a khladáš ekologicke riesenie tak si nasetri do 20eur a kup si ju ... myslim ze je v tom zabudovany akumulator ... takze cez den sa ti nabijea aj cez noc mozes nabijat z akumulatora bateriu v mobile trebars ... ak chces nieco ako hovoris vyssie ... budes potrebovat nejaky vypinac ... podomacky vyrobeny moze byt napr namotas na stipec z oboch stran ktorym sa to pripina nejaky vodivy kabel a ako vipinac bude sluzit to ze tymto stipcom spojis dva vodice ktorym obvod uzavries a zacne ti pretekat elek. prud .... dalej samozrejme dake tie kabliky, Samotnu led Diodu ... no a tie baterky .... podla toho aka to bude dioda .... velka ci mala podla toho budes potrebovat aj baterie .... ak budes mat malinku Ledku tak ti staci jedna baterka ... dalej musis zistit kolko ta dioda znesie a podla toho k nej priradit odpor aby si ju neprepiekol .... najlepsie bude ak znesie taky prud aky nam umozni zdroj dodat vdaka napetiu do obvodu ... vtedy by sí ziadny rezistor (odpor) nepotreboval ... a znizil by straty ktore by ti rezistor sposoboval .... Ak mas teda 3,5 V bateriu a tvoja dioda znesie 40mA .... tak by si mal dat rezistor s hodnotou 100 Ohmov. Kedze Vysledny prud sa pocita I=U/R tak I=3,5/100 = 35mA budes mat aj fajnu 5mAperovu rezervu takze mas istotu ze ju nepretazis .... ak chces regulovat svietivost diody ... tak namiesto tohto Rezistora musis napojit potenciometer a do serie s Diodov a dalej bezec potenciometra napojit za vyvod potenciometra ... ked budes potenciometrom otacat budes menit odpor a tym regulovat svietivost diody ... ak som ti pomohol tak som rad :-) Pavel - Elektrotechnik z Lipt. Mikuláša
          • Re: Solarny panel 10.02.2011 | 16:40
            OMG   Návštevník
            "ako vipinac bude sluzit to ze tymto stipcom spojis dva vodice"

            Alebo BOZP v praxi
    • Re: Solarny panel 24.01.2010 | 20:14
      Avatar fraxinus Debian 5.0  Používateľ
      I am not here. Isn't here just there without a t?
    • Re: Solarny panel 24.01.2010 | 20:41
      WlaSaTy   Návštevník
      Mno, solarna elektrika a ekologia. To mi nejako nejde spojit.
      1. Kolko kadmia je v solarnych clankoch a ako sa recykluje tento typ jedovateho tazkeho kovu?
      2. Dokaze uz vyprodukovat solarny panel viacej elektriky ako sa spotrebuje pri jeho vyrobe?
      http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25504
      • Re: Solarny panel 24.01.2010 | 21:04
        Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
        V solarnej energii drieme velky potencial, cize nejakymi krokmi (aj ked nie kazdy je tym spravnym) treba napredovat a nezostavat pri sucasnych rieseniach. Celkovo vsak v tejto oblasti tazko povedat, ci sa to aktualne oplati a pod.

        Ale realizacia toho napadu, ktory Dare_devil ma, mu urcite moze nieco dat a aj pomoct spravit si v tej oblasti lepsi prehlad.
        • Re: Solarny panel 24.01.2010 | 21:20
          WlaSaTy   Návštevník
          Áno, kadmium má naozaj veľký potenciál a zaujíma ma kedy sa už konečne nahradí. Škoda Téryho chaty.

          Slovensko nepatrí do oblasti ktorá by už dokázala profitovať na fotovoltaike inak ako poberaním dotácií. Ročný priemer objemu slnečnej energie ktorú dostaneme nestačí na hospodárne zúžitkovanie technológie.

          Sranda je, že sezónne využívanie ohrevu vody pomocou slnečných kolektoroch je používané na pretlačenie úspechu fotovoltaiky. Doteraz som nepochopil čo užívajú ľudia z marketingu v energetickom priemysle.

          PS: A čo takto dať pod strechu starý motorček aj s vrtuľkou, nejaké diódy, akumulátor a LEDku?
      • Re: Solarny panel 24.01.2010 | 21:22
        Avatar chatpall   Používateľ
        1. je to relativne jednoduchy proces, ale obnasa znacne nakladne technicke vybavenie ktore je podporene legislativnym zabezpecenim a samozrejme znacnou financnou podporou zo strany roznych konzorcii. povedzme ze zakladom recyklacie su znacne rozdiely v teplotach tavenia cd a ni. nie je to ziadna alchymia :)

        2. este nie
        NERUSTE TENTO UCET!!!
        • Re: Solarny panel 25.01.2010 | 08:17
          Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
          V ČR je sa postavilo v posledných rokoch veľmi veľa solárnych elektrární. Toto čaká aj nás, tento rok a nasledujúce. Zatiaľ som videl projekty najmä na 1-2MW elektárne, začínajú sa však objavovať aj 35MW elektrárne.

          U nás sú právaže celkom dobré podmienky na elektrárne, pretože máme zimu. Počas zimných mesiacov, keď solárny panel "premrzne", je schopný dodávať najväčší výkon.

          Celé je to o zelených bonusoch. Žiadne ekológické cítenie. Ak je trhová cena 1kWh elektriny 2Kč, zelenú - solárnu musia vykupovať po 13Kč. Česká vláda to chce zmeniť, znížiť na nejakých 8Kč.
          Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
          • Re: Solarny panel 25.01.2010 | 20:52
            WlaSaTy   Návštevník
            Ano, dotacie neurcuju ekologickost a ani ju nemusia podmienovat. Keby este prevadzkovatelia zabezpecili ze poskodene solarne panely nekontaminuju okolite prostredie, tak by sa vobec dalo zacat hovorit o ekologii.

            Ale ako hracka v malom to moze byt pekne.
          • Re: Solarny panel 09.02.2011 | 04:47
            mtrici   Návštevník
            no hej ale v zime je uhol slnka tak ostry a doba svitu tak mala ze sa solaru pri rovniku (stabilne 12/12 a +- kolmy dopad) nemoze rovnat (sahara a spol)

            zalezi na ake napatie mas ten solar, ak je to nieco ako sa dava do kalkulacky tak to je 1-1,5V (cc 1x4cm) ak nieco vacsie tak 3-(12..) a viac voltov, co sa tyka absolutneho vykonu solaru tak na tom moc nezalezi ak zrovna nejdes nabijat bateriu s velmi malym vnutornym odporom (Pb, NiCd), pokial ide o napatie ( U [V] ) nabijanej baterie musis volit 60-80% napatia clanku podla svetelnych podmienok a pod.. aby si dodrzal podmienku toku prudu z miesta s vacsim U do miesta s mensim U a tym umoznil nabijanie. dobre je volit clanky s velkym vnutornym odporom (AgZn, alkalicke akumulatory), zisti si menovite napatie jednoho clanku (1,1-3,6V) a zapoj do serie potrebne mnozstvo identickych clankov. pokial mozno vol clanky ktore nepotrebuju specialnu nabijaciu elektroniku (LiIon, LiPol) alebo nabijacie podmienky (alkalicke akumulatory), niektore akupaky maju tuto elektroniku integrovanu (mobilove/ntb baterie). co sa kapacity baterii tyka tak male solary (5x5cm) maju vykon 0,1-0,2W co je pri napati 5V max prud 20-40mA pri nabijani cely den na priamom slnku (max vykon) by som volil mobilovu LiIon/NiMH bateriu s kapacitou do 500mA... pri U solaru ~1,5V jeden clanok NiMH 1,2V AAA (AA, AAAA). LEDku potom asi bielu akukolvek nizkoprikonovu, pri napati sustavy pod 3V este jednocipovy spinany menic (sos.sk, gme.cz, web) z 1-1,5V na 3-5V. medzi solar a bateriu by som umiestnil diodu kvoli toku prudu pri poklesu svetelnych podmienok z baterie a tym vybijanie clanku, najlepsie s co najmensim zavernym napatim (zenerku), potom budes potrebovat nejaky jednoduchy obvod s fototranzistorom / fotodiodou / fotorezistorom alebo reagujuci na pokles napatia na solare (web) co zapne LEDku. no ked to ta cele po sebe citam tak mne by sa do toho uz dnes nechcelo a riesil by som to cele nejakym prefabrikatom made in china v obchode typu vsetko za 99Sk a pod. a usetreny cas (peniaze) by som investoval rozumnejsie. objavovanim objaveneho a vyvijanim vyvinuteho sa peniaze zarobit nedaju :( a ak ta zaujma ako to cele funguje tak je tu web a vzdy je tu moznost rozobrat ten cinsky bastel a zasnut nad jednoduchostou ryzovej vyrobi.
      • Re: Solarny panel 15.02.2011 | 08:30
        filip   Návštevník
        mate určite MA (miliampere)
    • Re: Solarny panel 25.01.2010 | 18:30
      Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ
      Preco to uz nespravit vo velkom a nenapajat napriklad cely ntb?
      http://eshop.homesolar.cz/10/solarni-komplety.html
      • Re: Solarny panel 26.01.2010 | 00:35
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Mam 17 rokov. 350EUR na solarny panel nemam a byvam v panelaku - budis ho nemam ani kde dat... Ale vdaka za iniciativu, vazim si to :)
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: Solarny panel 26.01.2010 | 01:46
          Avatar fraxinus Debian 5.0  Používateľ
          V tom pripade by si mohol skusit malu veternu elektraren. Staci na to skoro hociaky motorcek. Rozhodne je to lahsie ubastlitelne ak nemas nic. Vystrcis ho von oknom a je to.
          I am not here. Isn't here just there without a t?
          • Re: Solarny panel 26.01.2010 | 02:01
            Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
            Vdaka za napad, budem o nom realne uvazovat :)
            There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
            • Re: Solarny panel 26.01.2010 | 02:44
              Fursdy   Návštevník
              Ked niesi v elektrotechnike nejaky zbehly, mas podstatne lahsie kupit uz nieco hotove... ale ked zistis ake su ceny solarov, neviem ci radsej sa neuspokojis s 8W ziarivkou v lampe
              • Re: Solarny panel 26.01.2010 | 03:08
                Fursdy   Návštevník
                Btw cisto na zaciatok by si aspon mohol obehnut nejake tie clanky, nech mas ako taky zaklad.

                pr.
                http://svetelektro.com/modules.php?name=News&new_topic=12&pagenum=2
                • Re: Solarny panel 26.01.2010 | 07:51
                  Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                  Vdaka,tuto stranku poznam. Btw. reagujem na prispevok vyssie : Nie som zbehly a nehodlam si to kupovat, nakolko sa chcem postupom casu naucit urobit si to.. Resp. mojim cielom nie je ani tak samotny produkt, ale naucit sa novym veciam pocas cesty, ktora vedie k tomuto produktu. Ten produkt je myslim si vedlajsi.
                  There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                  • Re: Solarny panel 26.01.2010 | 09:55
                    qw11   Návštevník
                    Ak sa rad ucis a experimentujes tak by ta mozno zaujimalo toto
                    http://www.tranzistor.sk/vyroba-elektriny/veterna-elektraren.html
                    http://www.tranzistor.sk/vyroba-elektriny/solarna-elektrare.html
                    • Re: Solarny panel 26.01.2010 | 10:50
                      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                      Parada, vdaka :)
                      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Solarny panel 26.01.2010 | 09:33
      Slavo   Návštevník
      V baumaxe kupis celu sadu takych malych lamp co sa zabodavaju do zeme popri chodnikoch a mas vystarano :)
      • Re: Solarny panel 26.01.2010 | 13:43
        Fursdy   Návštevník
        No presne tak, z nich si potom mozes rozobrat tie clanky... cela ta lampa prave funguje tak ako ty potrebujes. Tj solar ma byt cca 8hod na slnku -> nabije NiCd bateriu -> ta potom robi zdroj ledke

        Asi najlacnejsi variant pre teba
    • Re: Solarny panel 11.02.2011 | 16:32
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Solárne články sú v dnešnej dobe úplne na prd. Pri výrobe sa spotrebuje viac energie, ako sú schopné vyprodukovať za celú svoju životnosť. Jedna veľká pekná splasknutá bublina. Ale blíska sa na lepšie časi, objavili sa nové polovodičové materiály, tak sa nechajme prekvapiť. Rálne sa na výrobu el. energie slnko dá použiť odrazom viacerých zrkadiel do jedného bodu, kde sa zohrieva voda, vzniká veľký tlak a ten poháňa turbíny. Používa sa to v rovníkových oblastiach. Dokonca tak tavia aj oceľ. Ostatné výmysli sú blbosti. Ja som si vyrobil cca dvojmetrovú parabolu a zohrievam s tým vodu do bazénu. Ďalší alternatívny zdroj energie je umiestnenie kovovej platne, čo najvyššie nad úroveň zeme. Prípadne stačí aj kábel natiahnutý v dostatočnej výške, trochu som s tým experimentoval a dá sa s toho nejaká elektrina dostať. Je to baterfly efekt že sa telesá vzďalujúce od zeme nabíjajú opačným nábojom, viď mraky. Pre lepšie využitie náboja, treba ešte nejakú elektroniku, keď budem mať čas, tak skúsim poexperimentovať. Kedysi pred rokmi, som sa stretol z jednou zaujímavou vecičkou. Vojaci vyhadzovali obrovské množstvo starých vecí. Mimo ostatné zaujímavé veci, ktoré som si pobral, tam bol takzvaný suchý článok (aspoň tak mi to vysvetlil kolega) Na vrchu bola malá zátka, tú stačilo otvoriť a článok začal vyrábať el. energiu niekde na úrovní 1V. Spojil som tri do kopy, vyrobil som leddiódový blikač a po dvoch rokoch čo som odchádzal, ešte stále blikal a možno im tam bliká po dnes :) Škoda že som si to nezobral, v nútry toho článku to vyzeralo ako klasická tehla. Skúsim vygooliť čo to vlastne bolo. Takže keď ekologicky, treba hľadať nové materiály, nové spôsoby výroby el. energie. To čo sa teraz propaguje ako ekologické, je všetko podvod.
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org