Malware

Sekcia: Ostatné 10.04.2010 | 23:57
rasmaden   Návštevník
Zdravim,
mam Ubuntu 9.10 a prehliadac Google Chrome. Beham po vselijakych ruskych strankach, ale dnes na jednej (urod.ru) mi zacal chrome vyhadzovat upozornenia, ze tato stranka moze poskodit vas pocitac, ze obsahuje malware. Tak sa chcem spytat, ci je mozne aby mi malware poskodil linux....pretoze som ignoroval tieto upozornenia a nadalej som surfoval. Pokladal som to za nepravdepodobne.... co si o tom myslite?
    • Re: Malware 11.04.2010 | 13:50
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
      no linux urcite nie je imunny ci odolny proti skodlivemu kodu ako takemu, ale je len minimalna pravdepodobnost ze dany malware bude nebezpecny lebo pravdepodobne bude urceny pre uzivatelov operacneho systemu Microsoftu

      nasledne je otazne ake prava mas ako uzivatel a co vsetko moze spustit samotny prehliadac (ja netusim ako realne nebezpecne to moze byt)
      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • Re: Malware 11.04.2010 | 18:54
        rasmaden   Návštevník
        no...prava som nenastavoval, cize mam zakladne - nepridaval som si nic navyse... je mi jasne, ze linux nie je uplne imunny, ale vacsina virusov su robene pre win (ved kto by robil virus na nieco, co je zdarma a navyse si myslim, ze virusy vytvaraju antivirove spolocnosti).... ale predpokladam, ze by mi virus nemal spravit nic, dokym nenadobudne prava administratora... cize linuxovy vir by vyzeral asi takto: "Ahoj, ja som linuxovy virus, prosim zmaz si nejake data a posli ma dalej." :D
        • Re: Malware 11.04.2010 | 19:07
          WlaSaTy   Návštevník
          V dnesnej dobe nepotrebujes mat prava administratora na to aby si sa stal vypoctovym nodom botnetu. Na to staci aj uzivatelske opravnenie.

          Jednoducho staci hoci aj spustit pod wine nejaky *.exe spomedzi tych super veciciek potahanych z netu. Alebo staci tie super vecicky skopirovat na prenosny disk a niekomu pozicat a uz je ohen na streche. Alebo, obcas sa vyskytnu exploity ktore pri otvoreni nejakeho dokumentu spustili skodlivy kod. posledne to mal napriklad niekolko krat za sebou slavny PDF a zevraj to fungovalo aj na Linuxe.
          • Re: Malware 11.04.2010 | 19:14
            rasmaden   Návštevník
            nepouzivam wine a nepouzivam ziadne .exe ... a zase je tu len to "ze vraj" .... je tu vobec niekto, co mal niekedy poskodeny linux virusom?
            • Re: Malware 11.04.2010 | 19:23
              WlaSaTy   Návštevník
              Virusom nie, ale virus je len podmnozinou mallware.

              Ano, aj ja som mal zdiskreditovany Linuxovy desktop. A videl som dost napadnutych servrov. Linux neznamena automaticky ohranu, vzdy ide aj o nieco ine.
        • Re: Malware 11.04.2010 | 19:18
          Dragon   Návštevník
          Podla mna by linuxovy virus nemusel vyzerat prave tak, jednoducho by mohol tie data zmazat aj sam. Ak mas nejake data ulozene na pracovnej ploche, nepotrebujes predsa administratorske prava, aby si ich mohol vymazat (pokial sa jedna o bezne subory). Tym chcem povedat, ze k niektorym datam mas pristup aj bez administratorskych prav (a to pristup v plnom rozsahu, nielen iba na citanie). A ked spustis nejaky virus bez administratorskych prav, ma presne take prava, ako mas bezne ty - cize moze aj on maznut nejake data.
    • Re: Malware 11.04.2010 | 19:43
      Dragon   Návštevník
      IMHO surfovat po strankach, pri ktorych ti dokonca aj prehliadac vyhodi nejake upozornenie je blbost uzivatela a rovna sa niecomu takemu, ako stahovat programy s warez for. Vies, sice je dobre mat dobre odladeny a aktualny system, je fajn pouzivat firewall, pripadne nejake antivirove produkty, ale zakladom je, aby sa uzivatel spraval bezpecne...
    • Re: Malware a Google Chrome 14.04.2010 | 16:48
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Ahoj.
      http://www.google.com/chrome/intl/sk/more/security.html
      Vo väčšine prípadov Ťa to ochráni, no a, ak napriek tomu lezieš na tú stránku očákávaj kompromitáciu formou Java Scriptu, preto maj nainštalovaný NoScripts.

      pre istotu si preskenuj svoj linux na rootkits cez programu
      chkrootkit
      alebo
      rkhunter

      :-)
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Re: Malware a Google Chrome 14.04.2010 | 23:00
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Dovolím si ešte jednu technickú poznámku kvôli porovnaniu zabezpečenia prehliadačov Firefox a Chrome.

      Zjednodušene povedané, Chrome (v porovnaní s Firefox) bol vytváraný už pre multijadrové procesory a momentálne lepšie rozkladá úlohy pri multi-jadrových procesoroch, lebo používa princíp "sandboxingu" určitých častí prehliadača a takto (okrem iných vecí) priamo vplýva na zvyšenie úrovne zabezpečenia prehliadača. Toto bohužiaľ Firefox zatiaľ nemá, určité snahy sa v najnovšej verzii FF ukazujú v striktnom oddelení jednotlivých add-ons, bežiacich teraz ako jednotlivé procesy.

      Takže za predpokladu, že nejaký šikmooký hacker z čínskeho (ázijského) vidieka nemá v rukáve nejaký obrovský, zatiaľ nepoznaný bezpečnostný bug v kóde Chrome/Chromium od Google, tento Google prehliadač sa mne osobne javí ako "menej zraniteľný" v porovnaní s FF, v ktorom však môžeš používať výborný NoScripts add-on.

      Avšak už 007 hovorieval: Nikdy nehovor nikdy, takže ...
      .. takže, keď Ti prehliadač vyhlasuje, že si na nebezpečnej stránke, radšej choď odtiaľ preč.
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."