Netbook Windows/Ubuntu velke trable

Sekcia: Aplikácie & Desktop 28.04.2010 | 17:10
Avatar [zmazany_uzivatel]   Používateľ
zdravim vas, mam netbook Acer 1810TZ (bez dvd romky), na ktorom som mal dualboot win7/ubuntu netbook remix. Problem nastal po tom, co som sa rozhodol nacisto sformatovat HDD (pri bootovani a klavesovu skratku ALT+F10) mi vybehlo Acer Management okno kde som odklikol moznost "formatovania HDD a nastavit netbook na factory-default-software" pri potvrdzovani, ci chcem zformatovat HDD som si vsimol, ze system mi ukazuje malu kapacitu disku, ktora ma byt sformatovana= moje HDD ma velkost 320 GB, no system ukazoval len cca 156 GB, to nzamena, ze zvysne GB boli zabrane Linuxom, ktore som si nastavil pri instalacii distra.
Nevadi, klikol som a HDD sa mi sformatoval, nainstaloval aj WIN7 a zacal instalovat dodatocne programy, ktore boli sucastou balika od Mrvosoftu, pricom komp sa obvykle restartoval a pokracoval v instalacii dalsieho softveroveho bordelu, ktore je sucastou WIN7.
Pri druhom restarte compu mi standardne najrpv nabehol bios, a po nom zostal len cierny monitor s textom "GRUB loading.." a pod nim blikal kurzor. pisat sa nic nedalo, aspon nic neukazovalo na monitore.
Tak som volal do mrkvosoftu, kde ma technik nechal 2 dni cakat s prislubom, ze najdu sposob ako problem vyriesit, no nakoniec mi len poradil, ze si mam od niekoho pozicat instalacne cd/dvd lubovolneho operacneho os od microsoftu. a cez 3rd party program si ho hodit na usb a prostrednictvom usb si takto sformatovat disk uplne. Momentalne teraz fungujem pod ubuntu netbook remix ktory mi komp taha z pripojeneho USB.

chcem sa spytat, ci by sa, v nudzovom rezime, v akom sa moj komp moemntalne nachadza, dalo prostrednictvom nejakych prikazov, natvrdo sformatovat vsetky particie HDD (teda okrem casti, kde je OEM licencia win7)

Viete mi nejako poradit? dakujem za kazdu radu!
    • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 28.04.2010 | 17:15
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
      no kedze mas pustene ubuntu (u USB) to obsahuje program gprated(SYSTEM → SPRAVA → GPARTED) a v nom sa da formatovat co hces ako len chces

      takisto to pojde aj priamo pri instalacii ubuntu (z live usb) kde na instalaciu zvolis dane particie a zafajknes FORMATOVAT
      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 00:29
      WlaSaTy   Návštevník
      Hmm, formatovanie disku bez opravenia zavadzaca systemu asi nebude to najlepsie riesenie.

      Skor by som odporucil v tom netbook remixe pozriet ci este existuje ta Linuxova oblast na disku, poznacit si jej device file (odhadujem /dev/sda2 alebo /dev/sda5 a to napchat ako parameter jadru pri starte z USB (root=/dev/sda5) a po starte reinstalovat grub.
      • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 01:28
        slazer   Návštevník
        On si ale odfajcil aj zavadzac win7 ak som spravne cital. Takze najprv by si najskor mal opravit ten a az potom reinstalovat grub zavadzac ci nie?
        • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 01:46
          WlaSaTy   Návštevník
          Dobra otazka. To, co si on odfajcil je zavadzac. Ktory to je, tak to sa da zistit dvoma sposobmi. Pozriet do (servisneho) manualu na popis funkcionality tej obnovy systemu (ci co to vobec je) a skontrolovat preco to neprepisalo MBR. Alebo skontrolovat co po tom polointeligentnom produkte ostalo na disku a pokusit sa to vyuzit a fuknut do ciastocne povodneho stavu.

          Takze, co navrhujes ty?
          • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 02:31
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
            ja osobne by som v jeh situacii spravil to ze by som zobral instalacnehe mediu OS z redmondu a pri jeho instalacii naformatoval cely disk, nasledne pri instalacii linuxoved distribucie si odkrojil miesto a instalator by sa mal postarat o nastavenie bootloader

            riesil by som to preto lebo sam uzivatel sa rozhodol pre reinstalaciu (ci obnovu ci co) a nemsel by som sa obavat ze ci sa nieco nahodou nedokoncilo ako sa malo a ako obnovit MBR windowsu (viem ako to spravit pre XP ale tieto novsie + ta automaticka obnova ma desia)
            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 08:09
              WlaSaTy   Návštevník
              Zrovna toto by som bral ako posledne a krajne riesenie.

              1) Ta oblast s predinstalovanym systemom obsahuje aj potrebne ovladace.
              2) Nie kazdy ma k dispozicii externu opticku mechaniku (modifikacia instalacneho CD na USB disk je v pripade windows nelegalna).
              3) Nie kazdy ma k dispozicii nezavirene instalacne CD. A keby aj mal, taketo CD nie je mozne pouzit na tento ucel. A ak aj samotna pobocka Microsoftu radi porusovat licencie, tak to este neznamena ze tie licencie mozeme porusovat. Je mi jedno ako to chodi, ja osobne zijem zo software a prac s tym spojenych.

              Ale ak mu niekolko ludi radi ze nech si kompletne zlikviduje obsah disku, tak si chcem potom pozriet jeho spokojnost s tymito radami.
              • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 12:17
                Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
                toho som si vedomy, preto osm pisal ze: "ja na jeho mieste" a nie "urob toto:"

                BTW nevedel som ze prerobenie vlastnej (legalnej) kopie MS Windows na USB je ilegalne, musim si to niekde ceknut (myslel som ze by sa na to mohlo viazat nieco ako zakonna licencia na kopirovanie softwaru pre zalohovanie - podla patentoveho zakona myslim, teda u nas)
                Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 12:47
                  Avatar [zmazany_uzivatel]   Používateľ
                  ahoj, dakujem vam za rady, asi to urobim tak, ze pockam kedy vyjde finalne ubuntu 10.04 (btw kedy to bude, nemalo to byt nahodou uz dnes?), sformatujem disk a nahodim ho namiesto win7. ine riesenie nevidim :-(
                  ako laik som skusil hadam vsetko (okrem preinstalovania winu skrze USB) to, co mi radili: cez gparted som sa snazil sformatovat particie okrem tych, kde je win a nepomohlo to, v mbr disku mi zostal zavadzaci kod grubu - skusal som preinstalovat win no pri restartovani mi zasa nabehla obrazovka s txtom "GRUB LOADING" a tam to aj zostalo...
                  • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 13:12
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                    Dobré rozhodnutie áno, dnes by malo vísť.
                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 13:21
                    Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                    Nie je to jediná cesta, je tu možnosť ako si to skúsiť cez BIOS update.

                    Veľakrát to pomôže, možno to bude aj Tvoj prípad, keby si bol čítal môj link na konci tohoto threadu, doraziš aj na problémy, ktoré sa riešili pomocou update BIOS na danom Acer 1810 . Takže máš update-ovaný Tvoj BIOS ?
                    G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                  • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 16:44
                    bubulak   Návštevník
                    Deti! Aky problem mate vyhodiť zavádzač z MBR? dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=440 count=1 .
    • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 04:34
      Grawp   Návštevník
      Univerzálny sposob! sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda sda nahraď menom disku... Tento príkaz neformátuje ale NULUJE celý disk (aj MBR.. všetko jednoducho). Po tomto by si nemal mať problém s grubom, lebo žiadny nebude.
      • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 04:35
        Grawp   Návštevník
        sry, neprecital som ze si chces nechat particiu s OEM Win.
    • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable (SATA) 29.04.2010 | 11:22
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 21:40
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
      mam taku otazku ktora by mohla byt riesenim, da sa nainstalovat/pouzit grub bez instalacie linuxovej distribucie ?? alebo to nejak odubat aby to slo (myslim z live CD - za ucelom napriklad spustania viacerych verzii Windowsov - teda namiesto NTLDR)
      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 29.04.2010 | 22:52
        WlaSaTy   Návštevník
        Ano, ako som pisal: grub sa da zavesit na disk aj bez reinstalacie Linux a tym padom bez zlikvidovania dat. Hore som pisal ako.
      • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 30.04.2010 | 00:54
        dash   Návštevník
    • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 05.05.2010 | 20:52
      Avatar [zmazany_uzivatel]   Používateľ
      no vie mi niekto laicky poradit par ukonov, ktore treba spravit na to, aby som spojazdnil povodny win7, nakollko forrmatovanie hdd cez gparted problem s GRUB neodstranilo - ja ocenujem odkazy na fora, ale bohuzial, nie som taky stastlivec, aby som mal prebytok casu ich citanim :-(
      fakt, chalani, velmi by ste mi pomohli tym, keby ste mi poradili - ako laikovi, navod ako sformatovat a vycistit si hdd a nanovo tam nahodit win7 ktorej instalacne subory su na hdd. este raz pripominam, ze nemam cd/dvd romku ani moznost si nejaku zohnat. dakujem za kazdu radu!
      • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 05.05.2010 | 21:22
        Avatar Frantisek Racz debian-lenny  Používateľ
        Ok skusim ako laikovi ako je trochen vyssie uvedene zachrana povodnych suborov instalacky win 7 sa mi sice zda trochen zbytocna no ked myslis (ako fakticky staci v podstate stiahnut iso torr.. adt)
        sposob a: potrebujes usb kluc, a druhy komp na ktorom si to vsetko budes robit
        1 stiahnes unetbootin (ako neviem do akej miery je tu povolene myslim vo fore zverejnovat linky taze google napis to tam a tahaj)
        2. stiahnes live distribuciu linuxu vyber mozem nechat na teba no podstatna je podpora ntfs resp ntfs-3g skus mandriva v kazdom pripade tahaj iso. Hlavne potom zalezi na tvojej vzdelanostui ohladom bashu taze predpokladam ze kde prostredie bude lepsie :)
        3. stiahnes nlite
        4 pomocov unetbootin vytvoris bootovaci usb klucik fakt uplna pohoda aj pre ovce tupe :)
        5. nabootovat z usb kluca spominany komp
        6. odzalohovat instalacku win 7 na kluc a nakopit to do jednej zlozky na dalsom pc
        7 na kompe kde sme nahromazdili instalacku nainstalujeme nlite spustis a ako zlozku windows das zlozku kde su spominane subory je to v poho aj slovak ta hadam ide ale o to ze nlitom vytvoris boot instalacku iso svojej povodnej win 7
        8 tvorba win 7 instalacky na usb kluc skus najskor unetbootin (neskusal som!!) popripade stryko google poradi :)
        9 install

        V pripade nejastnosti napis poradim
        • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 05.05.2010 | 21:56
          Avatar [zmazany_uzivatel]   Používateľ
          ahoj, dakujem za ochotu!
          ako to mam zazalohovat? cez aky program?
          momentalne mam na problemovom notebooku (na ktorom aj momentalne pracujem) nainstalovane ubuntu 10.04
          btw. podarilo sa mi zohnat instalacne cd win7, s tym by sa to nedalo urobit? -sice ako som pisal, nemam cd romku, ale to instalacne cd mam skopirovane (nie vo forme iso, cisto pretiahnute subory z cd na externy hdd)
          • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 05.05.2010 | 22:48
            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
            Ahoj.

            Ešte ma tak momentálne napadlo a prepadlo, že keď sa Ti podarilo "zohnať" inštalačku Win7 DVD, skús zohnať externú DVD a máš po vtákoch a vyriešené ...
            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
            • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 05.05.2010 | 23:10
              Avatar [zmazany_uzivatel]   Používateľ
              dodo, prave to je ten "kamen urazu" obehal som vsetkych kamaratov/znamych, ale bohuzial nikto externu mechaniku nema. Kebyze ju niekto ma, ver tomu, ze tuto diskusiu by som povazoval za vyriesenu.

              Mno, to je ta nevyhoda netbookov: vo vela veciach sice predstihuju klasicke laptopy, ale v pripade ze nastanu komplikacie a nutne potrebujes cd/dvd mechaniku , si nahraty... s tymto mi nevedeli pomoct ani na tech. podpore v mrkvosofte :-/
              • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 06.05.2010 | 00:28
                Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
                no ak pogooglis urcite najdes sposob ako dostat instalacne DVD windowsu na usb kluc (aj ked je to mozno nelegalne)
                ak nemas doma druhy pc s mechanikou nejaky kamarat urcite ma a rad pomoze
                a nasledne uz len nabootujes ten klu rovnako ako dvd
                uz len budes musiet stiahnut ovladace ktore boli v zalohe na hdd toho netbooku a hotofo
                Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 06.05.2010 | 00:39
                  Avatar [zmazany_uzivatel]   Používateľ
                  Brano, ja uz som si stiahol subory z instalacneho DVD win7 na externe HDD. mysslis, ze by som mohol z tychto suborov vytvorit bootovatelne USB povedzme s pouzitim UNETbootin-u?
                  • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 13.05.2010 | 00:53
                    Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
                    to netusim, neviem ci unetbootin podporuje windowsacke instalacky, ale za pokus nic nedas
                    skor sa mi paci rada nizsie (od TSilva)
                    Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 06.05.2010 | 12:58
                Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                Môj predchodca Ti navrhuje použitie nLite, akýsi postup na vytvorenie bootovateľného disku zo súborov+SP+drivers a pod. je tiež v angličtine aj tu:
                http://www.anewmorning.com/2008/01/30/how-to-create-the-ultimate-windows-xp-installation-cddvd/
                G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 12.05.2010 | 22:03
                  TSilvo   Návštevník
                  Navod, ako urobit instalacne USB vo windowse..

                  Najprv treba sformatovat USB specialnym programom HPUSBFW.
                  potom treba otvorit prikazovy riadok a napisat:

                  xcopy d:\*.* /s/e/f e:\

                  kde: d:\ je jednotka s CD, alebo DVD, a e:\ je jednotka USB - potrebne zmenit podla vaseho pc.
                  to je vsetko, uz len pockat, nech sa to dokopiruje.
                  restartovat PC a bootovat z USB.

                  Mne to takto slo..
    • Re: Netbook Windows/Ubuntu velke trable 13.05.2010 | 00:30
      Dragon   Návštevník
      Co tak odzalohovat instalacnu particiu s Win? Potom by si mohol cely disk prepisat nulami, ako uz bolo spomenute. Nasledne vytvorit particie. Na prvu primarnu (/dev/sda1) nahodit zalohu particie, na druhu primarnu (/dev/sda2) instalovat Windows. Linux mozes instalovat aj na logicku particiu, tam nie je podmienkou mat primarnu, pocet particii je uz na Tebe.
      Neviem, ako je to u Tvojho netbooku a Win7, ale ja mam niekolko skusenosti s nahadzovanim OS na Acer pri WinXP.
      Originalne instalacne medium (ci uz CD alebo particia) naformatovalo vzdy iba jednu particiu, na ktoru bol potom system nainstalovany (/dev/sda2, resp c:). Toto by malo umoznit pripravit si vsetky particie vopred. Dalsi moj poznatok je ten, ze mi pri prepisani originalneho bootloadra odmietlo nacitat zaloznu particiu, ktoru ale bez problemov spojazdnil program Super Grub Disk (ktory je sucastou live distribucie Parted Magic, napriklad).