EXPERIMENTUJTE s Linuxom !

Sekcia: Komunita 18.09.2010 | 13:01
Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
Pri čítaní tejto prekrásnej úvahy od autora, systémového administrátora z Ankary mi nedá, aby som neuviedol aspoň kúsoček:

"That is they key word right there. Experimentation! Without experimentation then we, as a species, will not improve. If everything was handed to us and we could simply just use it without understanding how it works, then pretty soon there would be no-one left with enough knowledge or desire to make more of these interesting electronic nick knacks. Even now I see this trend where younger people than I, can not think outside the beaten path and when faced with an unusual situation can do nothing, nor even think of anything to do. A real case of monkey see, monkey do."

A práve preto Vás všetkých mladých, ktorí ste našli odvahu a silu vkročiť do sveta open-source otvorených informácií chcem po vzore toho sysadmina týmto požiadať : EXPERIMENTUJTE v Linuxe! Nebojte a chcite spoznať, PREČO to funguje tak, ako to vidíte alebo používate v živote a zábave. Otvorenosť kódu a jeho dostupnosť Vás má za úlohu zlákať do jedného veľkého krásneho dobrodružstva ....

:-)
G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 18:22
      Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
      > If everything was handed to us and we could simply just use it without understanding how it works...

      WTF? Prečo do kelu by som ja ako obyčajný používatel dajme tomu Openoffice alebo čo ja viem Linuxu mal vedieť, ako ten systém funduje? Čo som vývojár? Nie!!! Na to aby som si prehral film, zobrazil obrázok, prehral obľúbenú hudbu, alebo dajme tomu behol na net nepotrebujem vedieť, ako systém funguje. Od čoho potom sú technici, programátori a podobní ? Veď oni sú zodpovední za HW/SW ktorý vytvoria. Čiže ak je niečo na kočku naprogramované, mal by som ja vedieť ako to odstrániť? V mojom ponímaní, ak je niečo na kočku naprogramované, prejdem ku konkurenicii, kde to beží bez problémov.

      > ...then pretty soon there would be no-one left with enough knowledge or desire to make more of these interesting electronic nick knacks.

      AAAle bude. Vždy bude niekto, kto bude mať potrebné vedomosti a desire. Ak by nie, tak vždy existuje klasická metóda - pero, papier, ceruzka, skica, (v prípade filmu celuloidový pás) v prípade bankových aplikácií existuje jedna najstabilnejšia banková aplikácia zvaná papierová vkladná knižka.

      > ...can not think outside the beaten path and when faced with an unusual situation can do nothing, nor even think of anything to do.

      Prečo by som mal čeliť nezvyčajnej situácii? Keď programátor je natoľko neschopný, že nevedel naprogramovať program tak, aby sa sám bez mojho zásahu vysporiadal so svojou anomáliou, tak v takom prípade treba takého programátora zo svojej kancelárskej stoličky vyraziť a dať mu zaplatiť škodu, ktorú s tou anomáliou napáchal. Som zvedavý, či bude potom produkovať programy v takej kvalite ako produkoval dovtedy.
      Keď si vediem účtovníctvo cez dva roky dajme tomu v programe GNU Cash a zrazu sa v programe vyskytne "unusual situation" a ta nezvyčajná situácia mi zmaže celú agendu, tak kto pojde za to sedieť? Ja alebo ten programátor? No správne by mal ísť ten programátor. Pretože ja som na tie anomálie / nezvyčajné situácie upozornený nebol.

      Troška z iného súdka: Dajme tomu že v nemocnici sa používa nejaká Open Source aplikácia na zobrazovanie SYS/DIA tlaku na operačke počas operácie. Program si dá z nejakej nezvyčajnej situácie freeze. Stále bude zobrazovať tlak 135/85 mmHg. Pacientovi sa ale tlak bude znižovať, až umrie. Kto pojde sedieť? Doktor, ktorý operoval. Ja by som to našil tomu programátorovi. Prečo by mal doktor vedieť, ako funguje jeho prístroj a systém v tom prístroji?

      Príkladov by sa dalo nájsť omnoho viac.
      Treba sa zamyslieť. Prečo by obyčajný používatel (doktor, bankár, maklér, učitel, mama, otec, žiak, dieťa.... ) mal vedieť ako funguje Open Source program, ktorý sa použiva? Nech si každý robí svoju prácu najlepšie ako vie (podotýkam programátor) a nebude treba vedieť ako veci pracujú.
      Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
      • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 20:17
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Tak tvoj názor ma dostal a každému slovu v tvojom príspevku odporujem. Ale nejdem to tu rozoberať, zas by tu bol flame a to nesceme.

        Názory Ubunťákov / Kubunťákov ma vždy vedeli rozosmiať. Asi preto medzi nimi a windowsákmi nevidím rozdiel
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 20:53
          Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ
          Toto ma od nazoru ubuntaka, kubuntaka daleko. Kazdy co prechadza na iny OS sa musi nieco naucit, ci sa mu to paci alebo nie. Potom je uz individualne kto, kolko noveho pochyti.
        • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 19.09.2010 | 12:02
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          tiez som v principe ubuntak a teraz si ma velmi urazil :)
      • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 22:23
        Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
        je jasne, ze autor tohoto vlakna neratal, ze to zachyti clovek, ako si ty, ale mas pravdu, su ludia, kam sa zaradujem aj ja a vyzadujem, aby boli veci za mna vyriesene, proste som len uzivatel...

        ale prosim ta, nedavaj priklady zo sfery zivota, pretoze vacsina vaznych istitucii, ako je zdrtavotnictvo funguje na platenych platformach a o tieto technologie sa staraju ludia na to vyskoleni...

        skutocnost, ze pouzivas FREE soft na uctovnictvo sa da jednoducho povazovat za najvyssi stupen debility, aky existuje, kazda vec, ktora je zadarmo moze kedykolvek zmiznut a mozes jedine tak pokrcit plecami a povedat, ze to bolo fajn, len to uz nie je...

        len veci, co su platene su garantovane a zvysok je bezpredmetny...
        • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 19.09.2010 | 02:15
          Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
          cize BSOtD je vlastne platena feature ...
          • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 19.09.2010 | 11:28
            Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
            ani neviem co to je...
        • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 21.09.2010 | 19:14
          Avatar modzog Centos, Ubuntu  Používateľ
          "skutocnost, ze pouzivas FREE soft na uctovnictvo sa da jednoducho povazovat za najvyssi stupen debility, aky existuje, kazda vec, ktora je zadarmo moze kedykolvek zmiznut a mozes jedine tak pokrcit plecami a povedat, ze to bolo fajn, len to uz nie je..."

          keby ste si ludia podrobne citali Agreementy pri platenych programoch tak sa dozviete ze ani to ze ste za dany sw zaplatili nemale peniaze neznamena ze jeho vyrobca/distributor nesie daku zodpovednost za skodu sposobenu jeho sw.

          najvyssi stupen debility je nezalohovat a spoliehat sa ze sak som za to zaplatil tak to musi fungovat a ak nie tak mi napr microsoft zaplati skodu.

          zi si dalej v svojom sne ze "len veci, co su platene su garantovane a zvysok je bezpredmetny..." ale potom neplac
          • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 21.09.2010 | 19:20
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            podla mna najvyssi stupen debility je pred reinstalaciou windows zalohovat dolezite veci z "moje dokumenty" priamo na disk C. moze byt niekde zaplateny a dobre nasteveny softver, no ak sa niekto do toho nerozumie, tak lahko pride o vsetko...
          • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 21.09.2010 | 21:59
            Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
            ja pouzivam flexibee vo verzii start a som spokojny
      • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 19.09.2010 | 01:10
        antispam   Návštevník
        you probably

        ...can not think outside the beaten path ... nor even think
      • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 19.09.2010 | 02:35
        Avatar phodinux Debian, macOS  Používateľ
        Neviem prečo sa naražaš nato, že musiš vediet "ako" to pracuje, dôležite je, aby si pri skušani sa nebal, že niečo pokaziš, a ak aj pokaziš tak sa to da opraviť

        Je vidno, že si pekny LAMER ohľadom programovania. Kebyže si aspoň trochu vedel čo to o programovani tak by si vedel, že to nie je take jednoduche ako sa zda. Nie nič o tom nevedieť a hneď inych osočovať ked si to sam nevyskušaš. Ano, je možne, že teba programovanie nezaujima ale ide o to, že ti ľudia to robia v prvom rade ZADARMO. A povedz niečo -> ktora vec na tomto svete je zadarmo? "ČO" dostaneš zadarmo? A naviac keď je to pre cely svet? Teraz nemyslim napr. investovanie do boja proti rakovine, ale da ti niekto nejaky vyrobok zadarmo? Prideš do obchodu, vezmeš a odideš? Nie, pekne si zaplatiš. A software je rovnako vyrobok, produkt nejakej prace, tvrdej prace, lebo programatori sa pekne namakaju. Nie fyzicky ale psychicky. A kebyže sa za každy jeden program platilo, ake by to cele bolo?

        Dam na priklade - chceš si pozrieť film, ale nepojde lebo potrebuješ program. Za program si zaplatiš. Zistiš, že potrebuješ AC3 dekodek, za ktory si zaplatiš a nejaky Mpeg2 dekodek, za ktory si tiež zaplatiš. Kvoli jednej veci už 3x platiš. A koľko takychto veci použivaš? Mysliš si, že kodeky su chybne, pretože väčšina je GPL? Pochybujem, že si mal niekedy už problem so samotnymi kodekmi. To, že ti vo windowse niečo nešlo prehrať nie je chyba samotnych kodekov ale ich inštalaciou do toho "skveleho a odladeneho" Windowsu. Uživateľ pri tej inštalacii bežne klika na Ďalej, Ďalej... Ďalej... až skonči inštalaciu a medzitym bolo 50000 doležitych veci. A skonči to tym, že nič nefunguje ba funguje ešte menej veci. A to je iba blby priklad ba bežnu vec. Kodekov a dekodekov maš obrovske množstvo, a chcel by si za každy jeden platiť? Ano, stiahneš si nejake VLC a ideš. Pripadne ak by bolo platene tak kupiš. Ale to VLC ma v sebe presne tie kodeky, ktore tebe nefungovali. A zrazu funguju!

        Ty sam použivaš tie open source vecičky tak často, a ani si to neuvedomuješ. Stavim sa, že niektore až chvališ a predsa tu naražaš nato, že tito takpovediach "neplateny" programatori neodvadzaju dostatočnu pracu. Nato, že to robia zadarmo robia tu pracu až dostatočne dobre. Vezmi si samotne jadro Linuxu. Mysliš, že bez neho by tak dobre fungovali veci ako telefon, internet, televizor, dvd prehravač, radio, ba po novom už aj mikrovlnky? Ano, je pravda, že by to fungovalo, ale nie tak dobre, ako to funguje vďaka Linuxu.

        Čo sa tyka toho učtovnictva tak nedavno moj otec prišiel o celu databazu a kebyže som mu nenastavil zalohovanie na každe dva hodiny tak by mohol začať uplne odznova. A bol to plateny program! To, že niekto pride o celu databazu natvrvalo je iba hluposť uživateľa, ktory si nedava zalohovať dôležite udaje. To, že o to prišiel nie je čisto chyba programatora - v prvom rade je to chyba uživateľa! Žiadny programator a ani žiadna skupinka či organizacia programatorov nie je schopna tak dokonale ošetriť program, aby fungoval na 100% - je to nemožne! Hlavne ak ide o veľke programy a systemy.
        Rypnem do tych nemocnic - iba blazon by do nemocnici dal nainštalovať open source monitorovaci system bez toho, aby si 50x overil, či ten program funguje skutočne dobre. Mysliš, že pri tych platenych systemoch, čo maš v nemocnici je 100% zaruka? Uvedom sa, je to počitač a ten obsahuje software! Opakujem, že nič nie je dokonale, ani ten plateny software!

        A na zaver: prečo by mal obyčajny použivateľ hento vedieť čo si spominal na konci? LEBO PRAVE SVOJIM PRICINENIM SI SPOSOBILI SKODU A MALI BY VEDIET AKO JU NAPRAVIT! A to sa neda nijako inak ako EXPERIMENTOVANIM, pretoze pri experimentovani si clovek uvedomi, kde spravil chybu a preco to zrazu nejde. A zaroven pri tom zisti, ze ako sa ta chyba da napravit. A experimentovanie je skusanie vsetkeho mozneho, co sa sa.

        Možno sa ti zda, že som pisal trochu mimo tvojho "komentu", ale ja som pisal o tom, aky maš podľa mna nazor na cely open source a programatorov. Okrem toho ak mas taky zaryty pohlad nato, ze proprietarne je nieco a open source je nic, tak pouzivas cisto proprietarinu a plat za skoro kazdy program. V opacnom pripade prehodnot svoje nazory ohladom toho, kto odvadza svoju pracu poriadne. Open source programatori, ktori vydavaju zaplaty ich programov kazdy treti den alebo microsoft, ktory dava zaplaty jeden krat do mesiaca? A k tomu mam svinstvo v pocitaci aj tak? Windows som pouzival 5 rokov, a Linux uz mam treti rok, a mozem cakat este 50 rokov a k Windowsu sa nevratim. To radsej nainstalujem FreeDOS. HW kompatibilita? Chces povedat ze pouzivas 100% vsetky funkcie tvojho pc/laptopu? To, ze mi na ATI grafike momentalne nefunguje naplno 3D akceleracia ma ma zrazit na nohy? Naco mi to je ked ju nevyuzivam a pre moje potreby nie je potrebna?
      • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 20.09.2010 | 10:45
        Avatar usamec   Používateľ
        Ty si bud totalne mimo alebo si nepochopil co ten clanok chce povedat (alebo skor predpokladam, ze oboje).

        "Nech si každý robí svoju prácu najlepšie ako vie (podotýkam programátor) a nebude treba vedieť ako veci pracujú."

        Pri takomto pristupe velmi rychlo skoncis v situacii, ze kazdy "bankar, doktor, ucitel" bude pri hlaske "Nemozem ulozit subor, lebo je malo miesta na disku" otravovat technika, ze co s tym a nechape, co mu ten pocitac chce povedat.
    • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 19:51
      Avatar Radovan Prokop PCLinuxOS, Ubuntu  Používateľ
      Ja by som aj rad spoznaval ako to vsetko funguje, keby to bolo po slovensky a "po lopate" vysvetlene:) Spoznavat ako to funguje je pre tych, ktori nie su lenivy a chcu sa nieco nove naucit a maju z toho zaroven aj radost. Nikdy neviete, kedy sa Vam to moze hodit (ci uz ako obycajny uzivatel, alebo podnikatel, lekar....) Rovnako som zacinal aj s Linuxom cca pred 2-ma rokmi. Tiez som nevedel do coho idem, ale chcel som spoznat nieco nove a hlavne skoncit s Windowsom. Takze tolko.
      • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 19:58
        Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
        Ešte asi dva roky a velmi rád sa k Windowsom vrátiš. Najmä keď ťa budú srať nie 100% výkony HW. Pretože pod Windows bežia spoľahlivejšie.
        Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
        • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 20:12
          Avatar Radovan Prokop PCLinuxOS, Ubuntu  Používateľ
          K Windowsom sa urcite nevratim, naviac ja ani 100% vykon od stroja nepotrebujem. Hry nehram, sem tam pozriem nejaky film, vacsinou len citam. A myslim ze 100% sa vo Windowsoch vytazuje nie kvoli kvalite Windowsu, ale kvoli tym aplikaciam ktore bezia v pozadi - virusy, malware....
          • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 19.09.2010 | 02:17
            Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
            vymazany prispevok usera dare_devil - priamy utok ... bez debaty ...
            • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 19.09.2010 | 03:54
              Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
              Sorry :D
              There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
          • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 14.10.2010 | 02:34
            Zdendo   Návštevník
            Ja práveže od môjho notebooku 100% výkon potrebujem, a je to LINUX, ktorý mi ho dá! No ok, dá mi 98% - pretože dve percentá mi využíva beh systému. A to mám 3D desktop s CUBE animáciou a kopec iných efektov pozapínaných. Vo Widlách len po nabootovaní pod 30% záťaž na CPU neide, a to stačí, keď ti ide pár základných programčekov na pozadí (a vlastne stačí povinný antivirák). U mňa beží toľko vecí (vrátane nepovinného Eset for Linux), že niekedy ich ani nevyužívam. A systém je krásne stabilný a svižný! Žiadne čakanie na "doklepotanie" HDD. Disk mi len občasne blikne. V Linuxe si cez Centrum softvéru môžeš vyberať z viac ako 32400 aplikácií úplne ZADARMO - čiže bez nutnosti plytvania časom behaním po webe a zháňaním a platením softu. A je to práve tá krásna STABILITA a RÝCHLOSŤ, čo ma presvedčila používať Linux (a to som bol od 1998 do feb.2010 Dosák a Windowsák). Koniec tých hlášok typu "Program vykonal nepovolenú operáciu a teraz bude ukončený, a sorry sa spôsobené straty" a kadejaký "internal error" a kopec iných errorov... V Linuxe nabootuješ a používaš. Čo sa tu treba učiť? Len ten základ, ako si sa musel učiť, keď si dostal do rúk Widly. To je dávno hystória, kedy sa muselo kompilovať a čo ja viem čo ešte. Teraz si v centre softvéru doslova "naklikáš" čo chceš nainštalovať (jediným tlačítkom na každý program/hru) a aj sa ti to stiahne - A TO ZA PÁR MINÚT, aj nainštaluje, či predkonfiguruje - žiadne ĎALEJ, ĎALEJ, ĎALEJ, či zadávanie serial nubers a podobné zdržovačky... A najkrajšie je, že ak experimentuješ - linuxy sú vcelku blbuvzdorné, ale ak aj tak niečo pošaháš - inštaluj to asi takto:
            Disk (aspoň) na dve partície
            prvá - root ( prípojný bod "/")
            druhá - tvoje dáta ( prípojný bod "/home")
            A v prípade reinstall dáš formátovať tú partíciu, kde je root, druhú partíciu nastavíš len prípojný bod a "nezafajkneš" formátovanie - A NEPRÍDEŠ O ŽIADNE DÁTA ANI NASTAVENIA - po reinstall budeš mať všetky files, dokonca rovnakú pracovnú plochu a všetko proste ako pred inštaláciou, len doťahaj apps (no môžeš si spraviť aj vlastnú inštalačku so svojimi apps, takže do 40 minút máš systém plne funkčný i s apps)

            Takže aj preto LINUX! Pretože i v prípade reinstallu som do 40 minút hotový (ideálne robiť inštaláciu z USB kľúča či pamäťovky) - systém plne funkčný od zvuku cez flash, multimédia (kodeky) až po 3D akcelerovanú grafiku a bez nutnosti nanovo prispôsobovania pracovnej plochy a obnovovanie zo zálohy - NIČ TAKÉ NETREBA! Takže Linux je dokonalý aj na prácu. Práve preto Linux - lebo nemám čas! Vážne nemám trpezlivosť na neustále vyčkávanie na Widly a večné padanie a relatívne časté reinstall. A kopec CD - inštalačka na grafiku, inštalačka na mainboard, a na kameru, a na tlačiareň a bla-bla - aj dva dni, kým to bude také, ako pred reinstall. A čo program to CD, či DVD. V linuxe má každý program pár KB, prípadne MB, kdež to widly čo program to stovky MB až GB. A len záplaty na widly sú väčšie ako samotné widly. Hádam by už stačilo, no výhod linuxov by som vedel menovať omnoho dlhšie, ako by ti trval reinstall windowsu :D Dovolím si ešte spomenúť slovko BEZPEČNOSŤ!

            (Radovan, tento príspevok som nesmeroval tebe, ale pre windows - userov, len som týmto chcel povedať, že práve Linux ti dá tých 100% výkonu. To widly ti dajú len malý pomer výkonu, lebo všetky systémové prostriedky využíva ten úchvatný "systém" a na aplikácie ti bohviečo neostáva)

            A posledný dotaz:

            Možnosť výberu - na čo radšej budem nadávať?
            Na Windows, za ktorý treba dať hádam viac ako 100€?
            Alebo na Linux, za ktorý som nemusel dať nič?

            Zaplatíš Windows, zaplatíš Nero, zaplatíš antivíry, tuneupy na čistenie registrov, za Photoshop? Zrátaj si to! Však to si radšej za tie prašule kúpim hádam aj auto. Bez toho Photoshopu mi hádam vyjde na dva priemerné notebooky!!! A radšej si dám Linux, napaľovať budem pomocou K3B či strohé Brasero (podľa nálady), editovať fotky - veľmi rýchlo a svižne v Picassa, alebo prácnejšie no komplexnejšie v Gimpe - no na domáce účely hádam platiť sa Photoshop nebudem, a viac ako dostačujúce je Picassa ;)
            • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 14.10.2010 | 02:39
              Zdendo   Návštevník
              Sorry:

              Disk musí byť aspoň na tri partície! Zabudol som spomenúť SWAP, kde sa doporučuje mať ho rovnaký ako RAM, ale kľudne nech si každý spraví podľa uváženia ;)

              A pri reinstall si vytvor užívateľa s rovnakým menom, ako si mal pred reinstall, a budeš mať naspäť svoje "plné priečinky" s filmami, hudbou, dokumentami atď ;)
    • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 20:17
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Potreba je chuť naučiť sa čítať a porozumieť písanému anglickému (prevážne technickému) textu, netreba čítať texty od William Shakespeare. Pri vnikaní do tajov open-source (*nix) nikdo nebude uprednostňovaný ani zatracovaný. A každý si môže vybrať svoju vlastnú cestu "Tao".
      :-)
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 20:21
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Doplním:

      EXPERIMENTUJTE nie len v Linuxe, ale aj v iných OS s inými licenciami. FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, to všetko čaká na vás všetkých!

      Btw. dodoedo +1 za fajn post :)
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 20:49
        Avatar Grawp   Používateľ
        Veru. BSD licencie sú ovela krajšie. Nemám nič proti copyleftu (!), ale Stallmanova komunistická GPL je hrůza. Keby aspoň na Linuxe bola linking exception.... A GPL v3 je ešte horšia.. tá už nezakazuje len mixovanie s inými licenciami hoci aj slobodnými (ak to človek neplánuje, resp. nemože vydať celé ako GPL) ale už sa spomína aj akési tivoization :D ! Grc.
        • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 18.09.2010 | 22:00
          Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
          Ahoj.

          To ako myslíš ?:
          "ale Stallmanova komunistická GPL je hrůza. "
          Kriste-Pane. Po tých všetkých "skvostoch" typu fucking everything nám ešte chýba, aby sa začala hádka medzi BSD a GPL :
          G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 19.09.2010 | 02:19
            Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
            plny suhlas ... a pak cele gnu a gpl mozu ist do ... teplych, my to tu mozme zabalit a dame si widle ...
          • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 19.09.2010 | 13:01
            Avatar borg Fedora  Administrátor
            presne, GPL nam dava putanna ruky na rozdiel od BSD. GPL nie je ziadna sloboda.
    • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 19.09.2010 | 12:04
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      viac clovek skusi, viac sa nauci - alebo ma viac tem na rozhovor. tot moj skromny nazor :)
    • Re: EXPERIMENTUJTE s Linuxom ! 24.09.2010 | 13:45
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      ahojte.

      Pri čítaní príspevkov všetkých tých čerstvých objaviteľov Linuxu (*nixu) mi príde, že ten EXPERIMENTÁTORSKÝ prístup a snaha prísť veci na kĺb je fakt aktuálna vec a vzájomne sa dopĺňa s open-source bázou. A tak tu chcem aj vyzvať všetkých zástancov rôznych linuxových distribúcii alebo *nix platformy, kde každý z nás je v niečom doma:
      Nebojte sa dávať vo svojich odpovediach vo Fóre aj rozširujúce a z iného súdka informácie, v ktorých poukážete že (tá vaša milovaná) je v tom-ktorom probléme úspešnejšia, má potrebné ovládače, nemú tú chybu, alebo že existuje aj iný lepší špecifický Linux a podobne....

      Donúti to tazateľa ku premýšlaniu a prípadne to pripravuje neznalých na to prehodnotenie reality, že Linux (open-source) nie je iba to Ubuntu ale je to fakt celý životaschopný ekosystém ....
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."