LINUX IS AWESOME!!!

Sekcia: Aplikácie & Desktop 22.09.2010 | 20:36
Avatar strudliak   Používateľ
ahojte fsetci, viem ze sa sem pisu problemy, ale cez to vsetko mi to nedalo...prave som vyskusal novy ubuntu 10.4 po tom, ako mi stale padala a zamrzala win.7.bal som sa toho, ze nespustim FL Studio pod linuxom...no a uplne bez problemov fici!!...pod wine...nehram hry, ale vyskusal som instalovat pod wine Half Life 2 a fici tiez uplne super...jednoducho laska na prvy pohlad...(ja a linux)...ale predsa len jedna otazocka.potrebujem nejaky antivir ci firewall na linux?ja viem ze nieje moc virusov, ale aj tak keby nahodou...ci na linux vobec nic?? dakujem vsetkym co sa zaoberate tymto skvelym OS...cuz
    • Re: LINUX IS AWESOME!!! 22.09.2010 | 20:45
      Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
      Opatrne s tou euforiou na pociatku. Aby nahle nepominula pri rieseni prveho zavaznejsieho problemu. :)

      Firewall je v jadre, vola sa iptables. Skus pohladat "iptables gui" vo vyhladavacoch. Urcite nieco najdes.

      Co sa tyka antiviru, da sa pouzit clamav pre skenovanie mailov. Niektore zname AV spolocnosti maju vo svojom portfoliu aj produkty pre linuxovu platformu. Vacsinou vsak plati ze terajsie "virusy" pre linuxovu platformu potrebuju pre sirenie interakciu uzivatela. Potom su tu rozne exploity, ale tym sa da vacsinou predist pravidelnym aktualizovanim softveru a instalovanim bezpecnostnych zaplat. O osetrenie takychto chyb sa staraju viac ci menej spravcova softveru v distribuciach, cize staci len spustat pravidelne upgrade.
      301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
      • Re: LINUX IS AWESOME!!! 22.09.2010 | 20:55
        Avatar strudliak   Používateľ
        jasne...ale kto neriesil aspon 1000krat nejaky hlupy problem vo win. + to neuveritelne mnozstvo virusov?!...asi fsetci...ale inak mas pravdu...vie ten clamav odhaliť aj virus z usb? a...poskodi mi comp windowsovsky virus??
        • Re: LINUX IS AWESOME!!! 22.09.2010 | 22:15
          Avatar denwerko Ubuntu,Gentoo,Debian  Používateľ
          nie, komp ti windowsovsky virus nepoškodí. Čo sa týka toho, či clamav nájde windowsovsky vír aj na usb, to záleží os konkrétneho viru (imho).
    • Re: LINUX IS AWESOME!!! 22.09.2010 | 20:49
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Čo sa týka antiviru: Ak pracuješ s USB kľúčmi, súbormi ktoré ľudia spúšťajú pod Win a Ty nie si ich autorom, odporúčam nainštalovať si nejaký antivir, ktorý ti tento škodlivý kód bude hlásiť a teda keď budeš predávať ďalej USB kľúč, alebo preposielať mail, tak si môžeš overiť či to, čo posielaš, nie je nebezpečné pre používateľov ktorým to posielaš na Windowse.
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Ubuntu 10.x IS AWESOME!!! 22.09.2010 | 21:25
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Ahoj, milý strudliak.

      Musím Ťa poopraviť. To čo si vyskúšal, nie je Linux ale jedna z viacerých mainstreamových linuxových distribúcií, ktorých je niekoľko minimálne tak kvalitných ako je Tvoje rajské Ubuntu. Naozaj sa musíš pripraviť na to, že pri prvom vážnejšom probléme môžeš aj zanevrieť na Tvoje ponímanie Linuxu, ale stále maj na pamäti že je to iba jedna z linuxových distier Ubuntu. Linux je naozaj niečo omnoho viac ako Ubuntu, ale slúži niekedy to Ubuntu ako úvod do Linux sveta.

      :-)

      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • Re: Ubuntu 10.x IS AWESOME!!! 23.09.2010 | 13:34
        Avatar strudliak   Používateľ
        To je mi naozaj jasne...ale neda mi a musim sa este spytat...pises pri rieseni prveho naozajstneho proiblemu...co byvaju najcastejsie problemy s distrami, treba ich nejako specialne udrziavat a cistit?...vo windowse treba defragmentovat, cistit disk, popripade ine apps pre spravne ficanie OS. v linuxe som uplny novacik a neviem co treba...mam ubuntu 10.4. stava sa ze aj linux pada??alebo mrzne? viem ze je to otazka kt. dokazem nejedneho znalca priviest k sialenstvu a zavisi to od vela faktorov, ale v porovnani s windiows 7...stabilita,...+ nejaky navod na udrzbu mojho ubuntu, okrem pravidelnej aktualizacie...
        • Re: Ubuntu 10.x IS AWESOME!!! 23.09.2010 | 14:11
          Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
          Ahoj.

          Odpoviem Ti protiotázkou: "Si uzrozumený s tým, že najväčší malware na svete sa vždy nachádza medzi niekde klávesnicou PC a stoličkou pri PC ??"

          Ak je Ti to jasné a nasal si tento fakt do seba, potom jediné čo musíš v Linuxe urobiť je to, aby si sa držal vždy čo najdalej od tejto definície Teba-uživateľa Tvojho PC a.k.a. MALWARE!

          Ako na to?

          Jednoducho sa sám, neustálym doplnaním vedomostí a učením sa a experimentovaním v Linuxe dostaneš do limba-stavu kedy Ti bude jasné prečo nemôžu byť v Linuxe zrúdy typu MS_vírusov, prečo nedochádza k zahlcovaniu registrov po vzore Windows, čo je to vlastne linuxovský malware a aké je dôležité root heslo a prečo Ti Linux dáva celkovú slobodu na rozdiel od hraní hier pod Windows .....
          G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • Re: Ubuntu 10.x IS AWESOME!!! 23.09.2010 | 14:49
            Avatar strudliak   Používateľ
            ano, myslim ze viem kam tym mieris, ale ja pouzivam pc na browsovanie netom (google, mail, youtube,...), potom na tvorbu hudby (lmms a FL studio cez wine), filmy, obcas nejaka hra na pobavenie...(ale naozaj len zriedka). Inak naozaj na pocitaci nic ine nerobim...Potrebujem len vediet ci, ci su nejake kroky kt.musim opakovat na plynuly beh systemu, alebo si to moje OS nevyzaduje. Ja viem ze sa potrebujem vyskillovat vo vedomostiach...ale ako novemu co tie vedomosti nema by si mi mohol povedat ci musim nieco riesit aby mi dokym na to pridem sam nezdochol pocitac...dikz
            • Re: Ubuntu 10.x IS AWESOME!!! 23.09.2010 | 15:11
              Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
              Ahoj.

              To nie je samoúčelné, má to svoj veľký zmysel snažiť sa prichádzať veciam na kĺb ...
              :-)
              Aj to spomínané "limbo" prichádza ako vedľajší produkt po vynaloženom úsilí jednotlivca experimentujúceho s Linuxom. (Na rozdiel od vyfajčenia tej onej správnej zmesi okvetných lístkov, kde limbo príde ako hlavný produkt, ktorí Ťa zničí zvnútra).

              Hlavne si nezabudni po-experimentovať v Tvojej distribúcii a nájdi si sám spôsob ne ZÁLOHOVANIE SVOJICH DÁT. (to už je iný thread).
              G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."