Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen

Sekcia: Aplikácie & Desktop 04.10.2010 | 17:41
nitro   Návštevník
Ahojte, mam mensi problem na mojom PC. Mam nainstalovany debian a window manager je gnome. Problem je ze, pisma v menu niektorych aplikacii (zatial som zistil Google Earth a Cisco Packet Tracer) a taktiez aj input boxy na prihlasovacej obrazovke maju konsku velkost fontu. Tu prikladam screenshot, aby bolo jasnejsie o com hovorim: problem Neviem kde mam co nastavit, lebo jednoduche nastavenie cez "Vzhlad/pisma" s tym nic neurobi. Budem vdacny za kazdu radu, dakujem...
    • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 04.10.2010 | 20:22
      Avatar Michal Malík Archlinux | Debian  Používateľ
      Neviem či toto pomôže, ale mohlo by. Na tom screen-e to vyzerá tak, že aplikácia nevie načítať dáky určený font tak tam dalo niečo diametrálne odlišné. Vážne neviem či to pomôže, ale skús nainštalovať Microsoftácky balík fontov, keď to nepomôže, aspoň ti budú niektoré veci vyzerať krajšie ^^

      sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer
      Everything you can imagine is real.
    • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 05.10.2010 | 09:47
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Keď nepomôže čo písal Michal Malík, tak sem hoď ako a odkiaľ si inštaloval Cisco Packet Tracer.
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 06.10.2010 | 21:10
        nitro   Návštevník
        Packet Tracer som instaloval normalne po stiahnuti instalaku zo cisco.netacad.net. Maju tam peknu graficku instalacku vo forme bin-ka.
    • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 06.10.2010 | 21:09
      nitro   Návštevník
      Ahojte, skusal som instalovat aj tie MS fonty - nepomohlo. Avsak podarilo sa mi vygooglit riesenie mojho problemu. Ak by mal niekto v buducnosti podobny problem ako ja tak je nutne editovat subor: /usr/share/gdm/defaults.conf na mieste kde sa nachadza nasledovny text:
      [server-Standard]
      name=Standard server
      command=/usr/X11R6/bin/X -audit 0
      je potrebne dopisat -dpi 96,
      cize cele to bude vyzerat takto:
      [server-Standard]
      name=Standard server
      command=/usr/X11R6/bin/X -audit 0 -dpi 96

      Uz je su texty male ako maju byt, ale niektore su dost kostrbate a slabo citatelne vid. obrazok Ale takto sa to da uz prekusnut, dakujem za ochotu :)
      • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 06.10.2010 | 22:22
        WlaSaTy   Návštevník
        Také niečo síce prehlási rozloženie pixelov na 96 na palec, ale problém s fontami to nerieši. Nebol k tomu (a ostatným) balíku pokec s požiadavkami na inštaláciu nejakých písiem? Ich doinštalovanie, alebo doinśtalovanie fontov z podobnej rodiny by malo ten problém odstrániť. Ako, nevravím źe by sa to nedalo odstrániť cez .Xresources pomocou prehlásenia menuFont pre tú aplikáciu, ale to je zdĺhavejšie.
        • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 07.10.2010 | 00:21
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Podľa mňa to vyriešil, zrejme to je bug, nenastavili dpi. Asi by sa im to zišlo poslať.
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 07.10.2010 | 02:32
            WlaSaTy   Návštevník
            No, vidím že si ešte nevidel ako vyzerá zle nastavené alebo chýbajúce DPI. Ale, kaźdý má názor na svoj nárok.
            • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 07.10.2010 | 09:32
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
              Je to možné, ale to by ho musel spustiť v terminály a pozrieť či tam nejaký chýbyjúci font vypíše. Uvidíme či sem ešte nazrie a skúsi to.
              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 07.10.2010 | 11:42
                WlaSaTy   Návštevník
                Predpokladám že keď sa mu nechcelo čítať prerequisites v readme, tak asi nie. Ale kto ho vie?
                • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 07.10.2010 | 19:10
                  nitro   Návštevník
                  troll detected
                  Tvoj predpoklad nebol spravny a nazrel som sem este..
                  Aby som to zhrnul:
                  1. Ziadne prerequisites k PT neboli, takze som nemal co citat.
                  2. Skusal som spustat packet tracer z konzoly a nic nevypisovalo
                  3. Ak myslis ze to sposobuje chybajuci font, tak mi pls skus nejak polopate vysvetlit, preco sa podobne ako na prvom screene co som sem dal, zobrazuju vsetky texty na standartnej - jednoduchej prihlasovacej obrazovke a preto sa mi nechce verit, ze by si linux, resp. gnome pri instalacii nenainstaloval potrebne fonty na korektne zobrazovanie
                  4. Moj problem povazujem za vyrieseny. ;)
                  • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 08.10.2010 | 00:24
                    WlaSaTy   Návštevník
                    Tak po poriadku. Ten program vyzerá byť staršieho dáta, podľa vzhľadu je to mix MIT/Athena a Motif toolkitov. To nie je na závadu pri staticky linkovaných programoch, len to poukazuje na možnosť vynútenia konfigurácie cez .Xresources alebo .Xdefaults v prípade že aplikácia nemá v sebe menu na úpravu vzhľadu. Táto úprava je v dnešnej dobe pokrývaná grafickými témami, ale tie neboli moc v móde keď sa používala MIT/Athena. Ale, niekto tu už myslímspomenul, že daná aplikácia má možnosť zmeny fontu (jeho rezu, veľkosti a množstva iných nepovinných atribútov). Keby si to využil a vybral písmo ktoré sa na to hodí, tak by si odstránil aj ten artefakt kostrbatého písma.

                    Inak, chovanie zle nastaveného, resp. nenastaveného DPI (grafickej hustoty) poznám veľmi osobne. Vždy keď sa robila zásadná zmena vo funkcionalite X Windows som ho zažil. Skutočne to vyzeralo podobne, len s malým rozdielom. Všetky grafické aplikácie mali túto chybu všade, kde sa vykreslovalo písmo. Bez výnimky všetky. U Teba to robili len niektoré. A presne takto sa vždy chovalo grafické rozhranie keď si aplikácia vypýtala neexistujúci font alebo vyžadovala jeho neexistujúci rez. Systém jej potom jednoducho podhodil buď niečo podobné alebo štandardný font System ktorého bežná veľkosť zvykla byť mimo rozsahu bežných fontov, teda bol oveľa menší. Preto to aplikácia jednoducho dala pri zobrazení roztiahnúť, ale netrafila sa. Takže naslinenie grafiky na fixnú hustotu zobrazenia síce umožnilo zobrazenie relatívne čitateľného menu, ale problém to nerieši. Či Ti také rýchle riešenie (či obídenie problému) vyhovuje, tak to je len na Tebe a mna to nezaujíma.

                    Inak, k tomu trolovaniu. Nepredpokladám že by korporácia ako Cisco nepribalila k X rokov starému software aj inštalačnú príručku a do nej nepribalila aj poznámku ohľatne požadovaných závislostí a prvej pomoci riešenia problémov. Ak by to tam nebolo, tak máš jednoducho možnosť využiť ich platenú podporu kde by Ti krásne vytvorili lístoček ariešili by ti to v rámci predplatenej podpory k zakúpenému produktu alebo hardware. Alebo, ešte je jedna možnosť. Nemal si možnosť využiť ich platenú podporu. Či už z absencie legálnej podpory (vlastnenie zrecyklovaného HW zakúpeného z druhej ruky a bez prevedenia klientských atribútov od pôvodného vlastníka), alebopretože nemáš trpezlivosť na dohadovanie sa v pidgeon english, v dnešnej dobe zvanej aj engrish, najmä po pol hodine prepínania po celom svete operátormi helpdesku ako to majú v nadnárodných spoločnostiach. A vlastne aj dôvod nevyužitia podpory prislúchajúcej k produktu ma nezaujíma. je to tvoja vec, a pravdepodobne aj vec tvojho nadriadeného či mu nevadí že obchádzaš využívanie pracovných prostriedkov platenej podpory. A taktiež mi nevadí že si ma nazval trolom aj keď lezieš s otázkou pre platenú podporu na fórum kde ľudia píšu v rámci svojho voľného času a len pre pocit z toho že niekomu pomohli a popritom sa niečo nové naučili.

                    Teda, pokiaľ už nedali ten nástroj zdarma k dispozícii pre všetkých, aj bez nutnosti overenia klientských atribútov. Ale, to pochybujem. Nástroj toho zamerania nemá dôvod byť verejne prístupný keďźe jeho využitie je viazané na špecifickú rodinu HW a výrobca ho týmpádom musíudržiavať.
                    • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 08.10.2010 | 01:29
                      nitro   Návštevník
                      Nechcem aby sa diskusia zvrhla tymto smerom, takze sa ospravedlnujem za toho trolla. Ocenujem aj cas, ktory si venoval napisaniu tak dlheho prispevku, ale opat si nenavrhol konkretne riesenie problemu. (odmysli si cely PT a bavme sa o velkom fonte v defaultnej login screen) Miesto toho opat spochybnujes to riesenie, ktore som sem dodatocne napisal. Okrem toho Tvoje uvahy o legalnosti mojho PT pre zmenu nezaujimaju mna. Takze opakujem: povazujem problem za vyrieseny ;)
                      • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 08.10.2010 | 02:06
                        WlaSaTy   Návštevník
                        Riešenia tohoto problému boli navrhnuté včera. Jedno som dal ja (inštaláciu chýbajúcich fontov podľa dokumentácie), jednu dal maor (nastavenie iného fontu v menu aplikácie). Ak Ti ani jedno z nich nevyhovuje a chceš sprievodcu krok za krokom, tak sa obráť na podporu fy. Cisco kam patrí aj táto otázka ohľadne tejto komerčnej aplikácie.

                        Mimochodom, skús sa zamyslieť nad rozdielom vo význame slov solution a workaround. Pretože to s DPI nie je riešenie ale obídenie problému. Či chceš alebo nie.
      • Re: Velky font v niektorych aplikaciach a v login screen 07.10.2010 | 01:47
        Avatar maor Mint, Debian, Raspbian, LibreELEC  Používateľ
        v Packet Traceri sa dá nastaviť font v nastaveniach, takže možno by si mal skúsiť ešte aj tam