S akým programovacím jazykom začať skôr ?

Sekcia: Programovanie 19.10.2010 | 16:48
Avatar Michal Malík Archlinux | Debian  Používateľ
Želám pekný deň,

Som tu, lebo mám dilemu ohľadom výberu programovacieho jazyka. Už 3 roky sa venujem web designu a všetko, čo k tomu patrí (cháp PHP, (X)HTML, CSS, JavaScript, jQuery, trochu Ajax) - všetko okrem Ajaxu na veľmi slušnej úrovni. Taktiež v Perl nie som začiatočník - ale aktívne sa venujem hlavne len jemu. A teraz prichádza ten bod zlomu. Čo ďalej ? Idem na SPŠE (Stredná priemyselná škola elektrotechnická), kde sa bude vyučovať (pravdepodobne) Pascal, Delphi, C, C#, C++ ( neviem presne ktorý z týchto jazykov, presne ne tá časť ich webu, kde sa to popisuje nefunguje :-) ) Prečítal som už mnoho podobných tém, ako je tá moja, ale všade sa vraví niečo iné. Niekto vraví, že pre začiatočníka je najlepší Pascal na pochopenie celého princípu, ale niekto vraví, že C .. Prezeral som si začiatočné lekcie Pascalu a úprimne poviem, nič nové. :-) Láka ma ísť do C++, kvôli veľkým možnostiam a faktu takom, že C++ je naozaj rozšírený, skvelý a zároveň (asi) najťažší jazyk. C neviem, C# tiež neviem. Dakde som čítal, že keby sa naučím C a prejdem na C++ tak sa to budem musieť učiť "od začiatku" znova.

Preto Vás prosím o prípadnú profesionálnu radu, čo s týmto mojim "problémom". Ďakujem :-)
Everything you can imagine is real.
    • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 17:17
      archan   Návštevník
      na spse presov C, asambler (na mikrokontroler) a chysta sa k tomu JAVA.
      Ja ako progamator 4. rocnik na mojej skole odporucam C, a potom prejdi na c++ô
    • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 17:21
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Ak ešte len teraz ideš na SPŠE a hovoríš, že programuješ 3 roky a PHP ovládaš na veľmi slušnej úrovni, nechcem vedieť ako sa nazýva to, čo vedia programátori, kt. s PHP pracujú už 10 rokov.. Skôr by som povedal, ( aj vzhľadom na tvoj vek ) že si taký pokročilejší začiatočník :)

      Ale k téme: Keď Ťa to ťahá k programom, tak odporúčam začať s C, potom prejsť na C++ a na C++ nadviazať objektové Gtk/Qt aby si tvoril grafické aplikácie. C++ a Qt programátori sú v dnešnej dobe veľmi solidne platení ( 4 cifry )
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 17:33
        Avatar Michal Malík Archlinux | Debian  Používateľ
        Fajn, nazveme to pokročilejší začiatočník. =) Zle som sa vyjadril. Predsalen ma lákajú tie "naozajstné" programovacie jazyky. Ten Perl, PHP atp. je veľmi dobrá kombinácia na to, čo chcem robiť. Ale nechcem zostať "konzervatívny" a držať sa len pri tom PHP-čku, (X)HTML, CSS atp., chcem okúsiť aj to ďalšie. =) (Pevne dúfam, že ma to chytí a bude ma to baviť, predsalen, robiť niečo, čo Ťa nebaví, nie je moc veľká výhra)

        Ale veľmi pekne ďakujem za radu. Určite ju využijem a začnem sa učiť to C-čko a neskôr C++

        Ozaj, čítal som aj o dákej odporúčanej literatúre od autora "Pavel Herout", píše Učebnice C-čka. Prečítal som si o tých jeho učebniciac viac a zistil som, že by mi to padlo naozaj vhod. Je to učebnica, takže sú tam aj rôzne "úlohy", čo ja potrebujem. Neodporúčaš niečo ty ? ;)

        Regards
        Everything you can imagine is real.
        • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 17:58
          Avatar omdzor #!  Používateľ
          C-cko je, myslim si, rovnako ako Pascal velmi vhodne na vyucbu zakladov programovania. treba si uvedomit, ze v C-cku aj tak nevytvoris v zaciatkoch nejaky komplexny program a budes sa zo zaciatku tocit okolo tych prikladov a uloh typu NSD, matice, citanie vstupu, suborov a pod.. Kedze hovoris, ze uz mas nejake skusenosti s PHP, mal by si mat velku cast z tychto veci uz zvladnutu na abstraktnej urovni a ostatne je vecou syntaxu. C++ a jeho graficke nadstavby su uz o dalsom postupe a citani API a dokumentacie. Osobne si myslim, ze ak niekto vie programovat, nie je pre neho problem prejst od jedneho jazyka k druhemu v kratkom case (moja put bola asi takato: pascal->delphi->java->python->c/c++/Qt). Hlavne co ti musi ostat je entuziazmus a chut sa ucit.-)
          #! /usr/bin/env python
          • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 18:21
            Avatar Michal Malík Archlinux | Debian  Používateľ
            ;) Keď som pozeral tie základné lekcie Pascalu, nezdalo sa mi to dáko "hardcore", rozdieľ bol len v syntaxe. Zväčša som tým príkladom, čo tam boli pochopil na prvý šup .., ale Pascal ma ako taký neláka vôbec. Keď sa budeme učiť na škole, holt, nevadí. C som ako-také neskúšal ešte, len C++, neprišlo mi to z toho začiatku také ťažké ;) Ale u Pascal má láka len to, že veľa ľudí ho odporúča na výučbu programovacích jazykov, ale veľa ľudí aj C odporúča. Tak preto mám z toho slušnú dilemu :-)

            Začnem asi to C a v kútiku mojej duše dúfam, že sa tomu nebudeme naplno venovať na škole. A rozhodol som sa pre knihu od Pavla Herouta - Učebnice jazyka C (1. díl), vyzerá to veľmi zaujímavo a tiež to dáko neovlyvňuje moje finančné rezervy. ^^ Skúsim to a uvidím.

            A btw. ďakujem za odpoveď ;-)
            Everything you can imagine is real.
    • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 18:25
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      prakticka rada: otvori si napr. profesia.sk a vyhladaj akych ludi hladaju. prevlada java, .net, semtam c/c++. siel by som cestou, co dnes najviac leti.
      • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 18:33
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        To ako keby som počúval hudbu, čo dnes letí, obliekal sa podľa toho, čo dnes letí.. Človek by mal robiť to, čo mu najviac pasuje a to,čo ho baví. Nerozumiem prečo by sa mal nútiť do Javy alebo .net, keď má ku tomu človek odpor a chce programovať PHP. To je ako keby si hovoril: Používaj Windows, lebo to dnes letí. Nejaký linuxák sa nikde neuplatní..
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 18:41
          Avatar borg Fedora  Administrátor
          ako pises, linuxak sa dnes neuplatni. nemusis generalizovat ;) tu ide o to ako sa kto bude mat.je pekne, ze si doma kodis v com chces, ale na druhej strane clovek potrebuje aj z niecoho zit. a ucit sa nieco, preco sa otvori jedna prac. pozicia raz za rok je neefktivne.
          takze, klido, pido.
          • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 18:45
            Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
            Nebudem pokračovať v diskusii, mám odlišný nazor ale to by sme šli od mierneho off topicu. Tak poprosím aj iných aby vlákna s touto témou nereagovali a nevytvárali tak zbytočný flame. Dík
            There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
            • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 21:32
              Avatar borg Fedora  Administrátor
              presne, ani si ma nemal komentovat, uz vtedy si siel riadne do off topicu
        • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 18:43
          Avatar Michal Malík Archlinux | Debian  Používateľ
          Mňa C++ bavilo, len som sa musel v tom čase venovať škole, PHP atp. robil som jeden projekt .. Na C++ už nebol čas. Teraz som sa začal učiť Perl (pred mesiacom a pol cca.) a chystám sa pred školou naučiť C. =) Aby som mal aký-taký základ. Uvidíme ako to dopadne. Ale určite sa nechcem orientovať podľa toho, čo najviac letí. (možno trošičku) ;-)
          Everything you can imagine is real.
    • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 19.10.2010 | 23:12
      Avatar phodinux Debian, macOS  Používateľ
      ten istý problém som mal aj ja, tiež som chcel ísť na elektrotechnickú, ale nakoniec som sa dostal na gympeľ, kde mám zameranie informatiku...

      Nevedel som nič o programovaní, tak som začal s Pythonom. Dal mi skvelé programátorské myslenie, a pekne mi rozšíril obzory programovania. Ale v škole máme Pascal. Nebyť toho pythonu, nešiel by mi pascal tak ľahko - všetko na prvý raz a najrýchlejšie zo všetkých. Pascal som sa neučil z kníh, stačilo mi vedieť syntax. Ostatné som si domyslel.
      Potom som sa dva roky nijaký nový jazyk neučil, lebo sa mi nechcelo a ani som to nepotreboval. Možno akurát nejaký ten bash, nakoľko som sa stal počas tej doby linuxákom.

      Teraz som tretiak, pred dvoma mesiacmi som začal s PHPčkom, ale neoslovilo ma to. Web nie je moja parketa. Tak som začal s Cčkom, kúpil som si oba Heroutove knihy Učebnice jazyka C a ide to veľmi ľahko. Aj kebyže som nič o programovaní nevedel, tie knihy pochopia aj opice. Rozhodne sa nauč Cčko, nakoľko je to asi najzákladnejší jazyk. Pascal je iba na výuku, ale v cčku už dokážeš urobiť niečo väčšie. Taktiež ber ohľad aj na súťaže. Pravdepodobne sa budeš zapájať do nejakých súťaži v programovaní, kde môžeš najčastejšie programovať v Pascale alebo Cčku. Ak sa tiež budeš chcieť naučiť nejaký iný jazyk, znalosť Cčka ti dá mnoho. Aj kebyže ste sa učili Pascal, prípadne Delphi, Cčko sa nauč. Na C++ máš čas, nebude pre teba ťažké sa ho po Cčku naučiť. Toť môj názor. :)

      Pozri si ešte niečo o tom Pythone:
      Python 2.5: http://howto.py.cz/index.htm
      Python 3.0: http://geon.wz.cz/buwralug/
    • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 21.10.2010 | 03:11
      iwtu   Návštevník
      Ahoj.

      Si mlady, co je fajn :-) Ak uz vies nieco programovat, Pascal nema vyznam. Robil som v nom roky a stale si neviem zapamatat syntax. Ale aj som ucil programovat :-) Na uplny zaciatok by bol fajn asi Python. Ziskas abstrackiu. No zakladnu abstrakciu mas. Kazdopadne, keby si sa ucil Pascal, jeho znalost nikde nevyuzijes. Kdez to Python vyuzijes aj na male ci stredne projekty.

      Co sa tyka C, tie ucebnice od Herouta su super. Ak sa chces nahodou venovat Unix API, pripadne nejake drivere alebo ine znacne low-leve veci, tak tvoja cesta je C. Ale C nie je tazky jazyk, ak si vzijes pointre. Syntax velmi podobnu C ma vela jazykov. Syntax podobnu ako Pascal ma akurat Object Pascal (naozaj strasne sa mi pise ta syntax).

      C++ je efektivne najmocnejsi a najzlozitejsi jazyk. Spravit nieco trivialne v C++ nie je problem, no spravit nieco netriviane chce znalost mnohych veci, pravidiel a vynimiek C++.

      Co sa tyka programovacich sutazi, jednoznacne vedie C++ kvoli STL (knihovna, kde mas efektivne kodene datove struktur a algoritmy, ktore by si rucne nestihol).

      Dalsia vyhoda je C++ je, ze nevyzajude sa cisto OOP kod. Z mojich skusenosti je lepsie zacat bez OOP. Vysvetlujem si to tak, ze mozog sa rad uci nove veci. Teda programovanie ho bavi, lebo ma pocit, ze sa uci nieco nove. Potom ho bavi OOP, lebo sa opat uci nieco nove. Vysledkom toho je, ze student vie rozumne vyuzivat a kombinovat vlastnosti strukturalneho a OOP programovania. Lebo oba pristupy sa naucil a pochopil. Kdez to, ak sa clovek uci rovno OOP (Java, C# ani nedava inu moznost), tak pri strukturalnom pohlade ma pocit, ze sa uci nieco zastarele a sa to neuci. Potom je krasne pozorovanie. Tam, kde je OOP pristup vhodny, obaja studenti napisu kvalitnu OOP kod. No naopak, tam kde je OOP pristup je skor na skodu, student, ktory zacina so strukturalnym programovanim, vyriesi to efektivne a prehladne bez OOP, kdez to student zacinajuci s OOP vytvori sprasene, neprehladne a neefektivne OOP riesenie.

      Dalsia vyhoda je to, ze ak sa naucis C++, ziadny procedularny jazyk nebude pre Teba problem. Nevyhoda C++ je, ze chce spustu casu, ak ho chce clovek vediet na Advanced urovni. Teraz neprehanam, kniha Mistrovctvi v C++ je uvod to jazyka. Po prestudovani tej knihy budes vediec v C++ zaklady. Jednak je aj dane tym, ze je na tych 1400 stranach strasne roztahana a zacina uplne do nuly. Radsej by som Ti odporucil Bruce Eckel, Thinking in C++, kde sa v druhej casti uz naozaj trochu venuje veciam, ktore nie su uplny zaklad. Pre advanced C++ je kniha Effective C++ a hardcore je Modern C++.

      Ako takto, si mlady, mas cas a sam vravis, ze mas chut na C++. Ja vravim, C++ je najtazsia, ale nie nevhodna volba. Teda kludne sa do neho pust , ak mas chut :)
    • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 21.10.2010 | 03:39
      iwtu   Návštevník
      Ale dufam, ze neplanujes programovat na netbooku :-) Ja osobne mam notebook 14" s rozlisenim 1440x900 v docku napojeny na monitor 24" LCD 1920x1200 a klavesnica Microsoft (hold, lepsia nie je). Dock je fajn. Mam deskop a ak treba niekde ist, za 2 sekundy mam notebook.

      V Archu mam na programovanie vim + kompilator, QtCreator a Eclipse.

      Este som chcel doplnit. Existuju este neprocedularne jazyky, kde Ti znalost C++ velmi nepomoze. Su to fajn jazyky, kde treba ohnut myslenie (uvazovat v inych dimenziach) a na specificke ucely. Najznamejsie su Haskell, Prolog, Lisp... Len aby si nemal pocit, ze svet je cierno-biely a vsetko sa toci okolo procedur :)
      • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 21.10.2010 | 16:25
        Avatar Michal Malík Archlinux | Debian  Používateľ
        Nie nie, neplánujem programovať na netbooku. Mám aj desktop s Debianom, je tam GUI, ale spĺňa úlohu lokálneho webserveru, kde skúšam rôzne veci.

        K tým programovacím jazykom:

        Baví ma PHP, (X)HTML, CSS, JavaScript + jQuery, Ajax (ďalej už len webdesign) s tým som v podstate začínal a doteraz ma to napĺňa a baví. Rozhodne sa toho nechcem vzdať.

        Skúšal som C++, to ma tiež bavilo, ale ako som vravel, nevystal na to čas. Asi pred mesiacom (cca.) som sa začal učiť Perl, ktorý je TAKMER identický s PHP, takže to nešlo dáko ťažko (ešte stále sa to učím) - hlavne mi ide o komunikáciu so servermi atp.

        Do budúcnosti sa určite chcem naučiť C, C++, sem-tam Python a veci, ktoré ku tomu patria.

        Celkovo chcem mať taký prehľad. Do budúcnosti si chcem určite zarábať či už webdesignom alebo samotným programovaním v C++, C atp. Bavia ma obidve a hodlám v obidvoch dosiahnuť slušnú úroveň.

        Takže tak. =) Inak, ďakujem všetkým za takéto zdĺhavé, poučné správy ;)
        Everything you can imagine is real.
        • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 21.10.2010 | 17:05
          Avatar phodinux Debian, macOS  Používateľ
          toto píšem, aby si mal na zreteli v budúcnosti:

          neviem či je dobré venovať sa aj programovaniu, aj webdesignu... vyber si to, ktoré ťa viac baví a rozvíjaj svoje schopnosti istým smerom
          samozrejme ešte nemôžeš poriadne vedieť, čo ťa bude baviť - kedysi ma bavilo opravovať windowsy a myslel som, že s nimi budem pracovať stále, ale teraz po nich ani nepachnem... a to preto, lebo som zistil, čo ma skutočne baví

          myslím, že webdesign máš dobre preskúmaný, tak vyskúšaj programovanie - ba čo viac, vyskúšaj niečo vytvoriť - napríklad sa ponúkni, že niekomu urobíš za malý honorár webstránku a vyskúšaj si vytvoriť nejaký väčší program, napríklad v C, a uvidíš, čo ti ide lepšie a čo ta viac bude baviť :)
          ak sa naučíš Python máš obrovskú výhodu - môžeš v ňom robiť aj web (princíp rovnaký ako s PHP) a taktiež v ňom môžeš programovať, resp. presnejšie skriptovať

          takže aby som to zhrnul: nezabíjaj čas zbytočným sa učením programovacích jazykov, ak nevieš, či ťa to naozaj bude baviť
          prvé dojmy a skúsenosti sú skvelé, lebo sa učíš niečo nové, ale skutočne sa rozhodneš až vtedy, keď začneš riešiť veľké problémy
          a tým, že si máš niečo naprogramovať nemyslím jednoduché programy, ale skús niečo zložitejšie - a zároveň sa takto aj môžeš naučiť jazyk
          • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 21.10.2010 | 17:32
            iwtu   Návštevník
            Pokial viem, je mlady :-) Teda rob naozaj, co ta bavi. I ked sa mi vidi trochu zvrhle, ak ho naplna programovanie, no poznam aj takych....

            ja si myslim, ze moze sa kludne ucit aj vsetky jazyky. Cim viac vie, tym lepsie. Kodit nieco netrivialne v dopredu naplanovanom jazyku mi pride dost hlupe. Ovela rozumnejsie mi pride pochopit problem a zvolit vhodny nastroj.

            Moj odkaz: Pokracuj v robeni toho, co sa Ta bavi, nespoliehaj na to, ze Ta nieco nauci skola. Ti najlepsi su vzdy ti, ktori sa do toho pustili sami. Ti, ktori sa spoliehaju na skolu su vzdy velmi lahko nahraditelny priemer...

            Vela stastia, a tesi ma, ze stale taki ludia su :-)
            • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 21.10.2010 | 17:38
              Avatar Michal Malík Archlinux | Debian  Používateľ
              Nuž, ja už som z toho dopletený, veľmi dopletený. A inak, na školu sa určite nespolieham. ;-)
              Everything you can imagine is real.
              • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 22.10.2010 | 16:12
                Avatar phodinux Debian, macOS  Používateľ
                A dobre robíš. V dnešných časoch sa informatiku na slovenských školách poriadne nenaučíš, a poviem ti, že polovicu z toho, čo sa učí už dávno vieš. :)

                K tomu dopleteniu: kúp si knihu Učebnice jazyka C od Herouta, sú dva diely tak si môžeš kúpiť hneď oba. V podstate je to jedna kniha ale je rozdelená na dve časti. A uč sa jazyk C. Nič viac ti zatiaľ nebude treba.
                Po skončení Cčka si môžeš pozrieť Python, tie dva linky, ktoré som predtým dal nesú dosť rozsiahle základy.

                Prípadne to môžeš robiť opačne, alebo python si nemusíš pozerať vôbec. Je to na tebe. Každopádne tvojou prioritou nech je jazyk C.
                • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 22.10.2010 | 16:28
                  Avatar Michal Malík Archlinux | Debian  Používateľ
                  Ďakujem Ti. :-) Určite začnem s tým C. Ale rád by som si pozrel aj Pascal (len tak z ľahka, pokým nebude kniha ;) Len tie dáke základy, syntax atp.)
                  Everything you can imagine is real.
                • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 23.10.2010 | 00:31
                  iwtu   Návštevník
                  MIly Lukas.

                  Hybem sa v tomto smere a ver, jednoznacna odpoved s cim zacat programovat nebola a nie je. Na MIT sa donedavna ucil LISP. A myslim, ze ani nebude, pokial chce byt clovek naozaj programator a pochopit, co a o com je programovanie. Programovanie je naozaj prilis siroke na nejaku jednoznacnost.

                  Zacinal som s Pascalom. Nemal som inu moznost, ucebnicu pascalu som ukradol ucitelovi na strednej. Dnes by som bol ovela radsej, keby som zacal s C++.

                  Poznam ludi, co zacinali programovat s GameMakrom a su velmi radi, ze zacinali s nim. Je aj vela ludi, co su vdacny za Pascal. Niekto zacinal so shellom. Niekto s PHP, Haskell, Basic, Assembler...

                  Aspon mne s autorovych prispevkov nie je jasne, ze najlepsie co pre neho moze byt, je C ;)
                  • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 23.10.2010 | 01:50
                    Avatar phodinux Debian, macOS  Používateľ
                    nuž, čo dodať... ja nie som expert na jazyky a nemám ani veľa praktických skúseností s nimi, nakoľko sa ich sám učím. Ale taktiež som si všimol, že asi najviac návrhov padlo na C...

                    Každému totiž padne niečo iné. A myslím, že keď sa naučí C nič tým nestratí. Okrem toho sa všade v literatúre píše, že je lepšie vedieť prv C ako C++. Možno sa mýlim - nemám z toho prax, takže nás môžeš poučiť oboch, prečo je lepšie začať s C++ a na C sa vykašľať. :)
                    • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 23.10.2010 | 14:33
                      iwtu   Návštevník
                      Potom asi citas velmi malo literatury ;-) C ma tendenciu zatvrdnut ludi, ze si myslia, ze C je najlepsi jazyk na svete. A ak potom dostanu do ruky C++, tak v nom programuju cisto C style. Taki Ceckari, su najhorsi v uceni sa C++.

                      Resp. cital si literaturu s pred 20 rokov... A ak niekto chce sa ucit C ako prechodovy jazyk k C++, tak s tym iba zbytocne trati cas, lebo tie veci zabudne. Ono ja som si teraz musel C oprasit, lebo mi ho treba na Unix API, ale to nie je problem, C fakt nie je tazky jazyk.

                      Ba aj lektori vravia, ze ludia maju problem pochopit pointrovu aritmetiku (netusim preco) ale prekvapivo chapu iteratory v C++ a cez ich myslienu aj lahko pochopia pointrovu aritmetiku. Mne aj pointrova aritmetika pride trivialna, ale velmi neradim tym, co mne pride trivialne. Jeden kamos aj nieco na nejake forum napisal a zacali sa riesit uplne nezmysli, tak som jednou vetou vysvetlit, co myslel. Potom napisal, ze aspon niekto pochopil jednoduchu vetu a opytal sa, ci je to naozaj nejasne. Odpovedal som mu, ze mne to pride jasne, ale tym by som sa neriadil. Problem by bol, keby to mne neprislo jasne :D (ale aj to sa stava, ked niekto napise blbost a ostatni to pochopia ako on asi myslel a ja to pochopim ako to napisal...)

                      Tusim, na matfyze v BA sa C++ uci C stylom. Ked chcel kamarat pomoct s ulohou, tak mi z ich Ceckovskeho zdrojaku spadla sanka. Vobec nevyuzivali vyhody C++ ale ba aj pole deklarovali ako pointer...

                      Ale spravil som v C++ nieco netrivialne (co ludom, ktori si myslia, ze vedia C++, som im to ukazal a povazoavali to za velmi advanced, nemali sajnu o tom) a C++ fakt nie je jednoduchy jazyk. A tom iba pricuchol k jeho komplexnosti a ake a v nom daju robit zakerne finty.... Poznam ludi, co fakt C++ vedia a to je nieco sialene.

                      Uch, trochu som sa rozpisal. Teda zaver je ten, ze pokial, chce brat clovek C ako prechodovy jazyk k C++, tak je to podla mna strata casu. Kdez to, ak sa rozumne nauci C++, C zvladne velmi velmi rychlo.
                      • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 24.10.2010 | 00:37
                        Avatar phodinux Debian, macOS  Používateľ
                        takže keď mám rozrobené C mám sa naňho vykašľať? :)
                        • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 25.10.2010 | 04:37
                          iwtu   Návštevník
                          Neviem, co by si chcel a v akej si situacii. Rec nebola o Tebe... Ty si odporucal C iba kvoli tomu, ze sa mu venujes?
                          • Re: S akým programovacím jazykom začať skôr ? 27.10.2010 | 19:43
                            Avatar phodinux Debian, macOS  Používateľ
                            nie... preto lebo sa ho zatiaľ učím a ide to veľmi ľahko