Viac DHCP na sieti

Sekcia: Ostatné 26.10.2010 | 18:01
Avatar listrdave Linux  Používateľ
Dobry

mam taky mali problem, na sieti kde som je viac dhcp naraz spustenych a samozrejme iba jeden je spravny .. tie ostatne su zle zapojene rutery. Obcas sa mi stane ze po zapnuti pc mi prideli nespravny dhcp ser. ipcku a tym padom sa na net nedostanem... ako mam vyriesit tento problem. Poznam adresu hlavneho DHCP len neviem ako mam poslat k nemu ziadost ak sa to nejako da?
    • Re: Viac DHCP na sieti 26.10.2010 | 20:45
      WlaSaTy   Návštevník
      Možnosti sú v podstate dve:
      1. Kúpiš si pre seba krabičku s dvoma sieťovkami a nakonfiguruješ ju tak aby prepúšťala len DHCP z toho korektného servra.
      2. Oslovíš správcu siete nech zjedná nápravu.

      Nepredpokladám źe by si chcel hľadať všetky tie krabičky sám a odrezávať im káble. Jednak to vyźaduje mať fyzický prístup všade, a jednak je poškodenie kábla brané ako znehodnotenie cudzieho majetku.

      Problém môže nastať ak sa jedná o komunitnú sieť bez správcu. V takom prípade je už nemoźné ju skoordinovať. Ale, akje to niekde na intrákoch, tak jednoducho odpoja poschodia na ktorých sú tie blbé routre čo tamnemajú čo hľadať a vyvesia oznam že to nezapoja pokiaľ z tej kabeláže nezmiznú zariadenia čo tam nemajú čo byť. Dvaja týpkovia (jeden čo bude postupne odpájať poschodia a jeden čo bude sledovať cez tcpdump DHCP requesty) to v pohode zvládnu. A užívatelia si už zvyšok medzi sebou vymasírujú.
      • Re: Viac DHCP na sieti 10.11.2010 | 17:44
        Avatar listrdave Linux  Používateľ
        No problem je prave v tom ze je to na intraku, neda sa to nejako spravit pomocou DHCP klienta alebo inak ... viem ze je tam moznost poslat ziadost na konkretny server napr: dhclient eth0 -s 133.133.133.1 lebo pockat az kym to vyriesi spravca danej siete moze byt dost nadlho ?

        Druha vec ma zaujima preco kamaratom co pouzivaju Win to neroby problemi .. im staci restartnut DHCP a nastavi sa spravna IP a su v pohode pokial mne sa vzdy nastavy ta zla od toho druheho routeru. Najprv sa mi zobrazi ze komunikuje so spravnym routerom ale potom zrazu sa tam obajvi ten zly .. a uz je to zle .. uz mam zlu IPcku.
        • Re: Viac DHCP na sieti 10.11.2010 | 18:21
          Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
          iptables -A INPUT -m mac --mac-source <mac zleho DHCP 1> -j DROP
          iptables -A INPUT -m mac --mac-source <mac zleho DHCP 2> -j DROP
          lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
          • Re: Viac DHCP na sieti 10.11.2010 | 19:38
            Avatar listrdave Linux  Používateľ
            Hm zaujimave ... nedalo by sa to trochu prosim ta opisat ... na mna je to moc strucne
            • Re: Viac DHCP na sieti 10.11.2010 | 21:05
              Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
              pridaj si mac adresy "zlych" DHCP serverov do firewallu. ten zablokuje vsetky packety prichadzajuce do nich predtym, ako sa dostanu k tvojmu DHCP klientovi (ktory caka na odpoved = na IP adresu, gateway, atd.).
              lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
              • Re: Viac DHCP na sieti 10.11.2010 | 23:30
                Avatar listrdave Linux  Používateľ
                A dakujem ... takze takto sa to nakoniec da :) ... dakujem