Ako funguju web servery a webhosting

Sekcia: Hardware a Drivery 17.11.2010 | 13:03
Jerguš   Návštevník
Cavte ludia,

mam taku technicku otazku ze ako funguju web servery a webhosting.

Lebo mam doma maly server s 20TB HDD vyuzivam ho ako filmovu kartoteku a je pripojeny na internet cez optiku od Orangeu s vlastnou IP.

No a chcel by som umiestnit svoju stranku na tento server. Som v tom zaciatocnik tak by som potreboval volakoho kto by ma zasvetil do toho ako to vsetko funguje.

Takze:

1). Ako funguju DOMENY ??? kde ich registrujem alebo to niekto spravuje ci to staci len zadat na serveri ???

2). To iste aj s webhostingom. Za webhosting platim 30€ rocne ... takto keby to mam doma tak neplatim nic... nie ??? ci sa mylim ???

3). Ako funguju taketo spolocnosti napr Websupport ??? oni maju svoje servery kde su data ulozene ale podliahaju este niekomu vyzsie ???
    • Re: Ako funguju web servery a webhosting 17.11.2010 | 13:06
      Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
      1) Domeny registruju registratori, ich zoznam pre .sk najdes napriklad na https://www.sk-nic.sk/documents/registratori.html. Ak splnas podmienky, mozes sa tiez jednym stat a registrovat domeny priamo. Pre ine narodne domeny platia samozrejme ine podmienky.

      2) Ano, platil by si len pripojenie a prevadzku samotneho servera.

      3) Maju svoje servery.
      Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
      • Re: Ako funguju web servery a webhosting 17.11.2010 | 13:09
        Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
        Este dodam, ze neodporucam sa do toho pustat, ak nemas vedomosti o danej problematike, kedze nastavit to cele dostatocne bezpecne nie je az take jednoduche.
        Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
        • Re: Ako funguju web servery a webhosting 17.11.2010 | 13:24
          Jerguš   Návštevník
          ide o to ze by tam bola len jedna stranka. Lenze na tej stranke mame aj nejake prezentacne videa a tie maju dost MB a musime ich davat na filehosting aby sme nemuseli platit websupportu. No a ja sa teraz snazim zistit resp. zaucit sa do toho ako sa to vsetko da spravit. A ci to vobec spravit.
          • Re: Ako funguju web servery a webhosting 18.11.2010 | 00:02
            Avatar m4jkl   Používateľ
            nic proti, ale nema nahodou ten ultra rychly internet od orange ovela pomalsi upload? na staticku stranku by to stacit mohlo, ale na videa?
            • Re: Ako funguju web servery a webhosting 25.11.2010 | 19:54
              Avatar dash Gentoo  Používateľ
              Este dodam, ze stat sa registratorom stoji peniaze :) a dost vela, tusim 20 alebo 40 E na mesiac (ale niesom isty kolko, proste som vyhodnotil, ze je to blbost). Domenu si radsej kup od Websupportu, alebo inde. Mas to niekedy aj lacnejsie a Websupport ma super Webadmina, ktoreho kodil super clovek, cize tam si jednoducho zmenis DNS na tvoj server a hotovo :)

              Co sa tyka Orange upload podla mna staci :) potom by sme sa mohli dohodnut na shelli :)
    • Re: Ako funguju web servery a webhosting 17.11.2010 | 14:36
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
      maly server s 20TB ??? to mas nejake blade riesenie?

      ono, je sice pekne, ze mas optiku od orange a vlastnu IP (nefunguje fiber ako LAN?) ... ale OK ... nahod tam schopne distro serveroveho typu (debian, gentoo, centos, RHEL ...), nainstaluj apache2 pripadne aj s podporou PHP a MySQL, zries opravnenia, nastav vytvaranie userov a ftp kont s directory jail, nezabudni na veci ako pear, mod_rewrite a pod., nie je to moc tazke.
      • Re: Ako funguju web servery a webhosting 17.11.2010 | 17:47
        Jerguš   Návštevník
        No momentalne tam este nieje 20TB je tam len 8TB ale planujeme zvacsit. Nakolko je tam napojeny Wifi Router a moze sa tam pripojit niekolko uzivatelov. No a na serveri maju spravenu databanku. Takze ked niekto z nich ma nejake fimy alebo data ktore chce zdielat s ostatnymi tak to tam capne a ostatni si to mozu stahovat. Nemal by som to tu pisat ale Filmy, Hudba, Hry ...

        No a ide o to ze mam tento server pripojeny k netu. A premyslam ze ked tam je tolkoto miesta, tak by som tam chcel dat firemnu stranku. Lebo na co platit za webhosting ked mam server sam s neobmedzenym miestom.

        A ktej lanke od orangeu: Orange ti potiahne optiku do kazdeho panelaku. Dole mas Router a z toho ide LAN kabel do kazdeho bytu teda aj ku nam do servera. Predplatena rychlost je 70 Mb/s.
        • Re: Ako funguju web servery a webhosting 17.11.2010 | 19:01
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          nedavno som mal v rukach disk s kapacitou 160MB (rozumej ovela menej ako ma bezne CD). ci uz 8TB alebo 20TB, neviem si plne vysvetlit co by som tam dal :) (sorry za off-topic)
          • Re: Ako funguju web servery a webhosting 17.11.2010 | 19:45
            Jerguš   Návštevník
            Uz len DVD film ma 4-8GB ... 10filmov = 40-80GB .... 1000GB = 1TB :-D Takze tych 8TB ine je az tak moc :-D nejaka lepsia hra 4GB.... Napr World of Warcraft 16GB :-) a keby sa tu bavime o HD filmoch tak to su uz ine GB... Kazdy kto da nieco na siet tak to tam ma a nemusi to drzat doma.

            No a ja to chcem vyuzit aj inak ako len na databanku.

            Ono to cele vzniklo tak tak ze sme kupili 1TB HDD a kazdy kto sa chcel pripojit si musel kupit vlastny disk. No a teraz ich tam je 4x2TB ...
            • Re: Ako funguju web servery a webhosting 17.11.2010 | 19:55
              Jerguš   Návštevník
              Este taka srandicka. :-) Kedze pripojenie od orangeu stoji 39€ na mesiac tak mame zalozeny ucet v mBANK a kazdy kto sa prida tam musi dat trvaly prikaz. Cize ked nas je 6 tak kazdy da trvaly prikaz na 7€ mesacne a ma internet 70mb/s a databanku s pristupom. Celkom sa to oplati... uvidime ked nam odijde server :-D ale tak dufajme ze to tak skoro nebude.
              • Re: Ako funguju web servery a webhosting 25.11.2010 | 23:46
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                Nechcem ti kaziť náladu, ale už si počul o ACTA a odpojovaní od internetu? Neverím že máš niekoľko tera filmov pod slobodnou licenciou. Aj zdielanie autorsky chránených diel je trestný čin, opakujem trestný čin, nie priestupok. Centralizovaný server je na takúto rozvratnú činnosť veľmi ľahkým dôkazom, pretože od 1.1.2010 je prevádzkovateľ (v tvojom prípade Orange) zodpovedný za logovanie prenosov? Ďaleko lepšie sú na toto decentralizované siete typu Kademlia, kde by obžaloba len ťažko dokazovala zdroj. Ale až si to myslel len tak že máš voľné miesto na raide, tak na tento koment zabudni, tam bude jediný problém upload, ako už bolo spomenuté.
                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • Re: Ako funguju web servery a webhosting 25.11.2010 | 23:51
                  Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
                  Ja som to pochopil tak, že filmy nechce zdieľať niekde na nete. To majú pre vlastnú potrebu vo vnútornej sieti. Von pôjde len firemná stránka.
                  Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
    • OT: warez 17.11.2010 | 21:43
      warez   Návštevník
      no, niekoho z tvojich kamaratov niecim naseries - zavist je *okotska vlastnost - a na krku budes mat teply bonz, zopar organizaciii na ochranu autorskych a licencnych prav a vypatlanych fizlov......... zo zdielania takeho objemu warezu "kouka paradni prusvih"... navyse ked ani nevies postavit webovy server.... ale drzim palec.....
    • Re: Ako funguju web servery a webhosting 17.11.2010 | 21:57
      elnino   Návštevník
      Možeš použiť dynamicky DNS. Nastavíš ho v routery. Zaregistrujes sa na niektorom serververy napr DynDns.org, alebo ine, podla toho co ponukne router. Takto neplatis vobec nic. akurat že sú to domeny druhej urovne.
      Ja to to pouzivam aby som mohol pozerat satelit alebo dvb-t v praci, pripadne si z pocitaca nieco vytiahnut.